headershadow

Latest Blogposts

Piano bladmuziek voor beginners

Gratis Piano Bladmuziek voor Beginners

Hoe kun je als pianist nu het beste beginnen met het spelen vanaf bladmuziek?

Of misschien ben je wel op zoek naar gratis bladmuziek? In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het spelen vanaf bladmuziek en leer je hoe akkoorden een waardevolle aanvulling kunnen zijn hierin. Ook geef ik je bladmuziek voor de piano waarmee je direct kan beginnen!

Gratis bladmuziek

Veel beginnende pianisten zijn vaak op zoek naar gratis bladmuziek, maar weten eigenlijk niet echt waar te beginnen of waar op te letten. Zo zijn er vaak van hetzelfde nummer, meerdere uitvoeringen op bladmuziek. Kies als beginner bij voorkeur bladmuziek waarbij de rechterhand (dus de noten op de bovenste muziekbalk) een enkele melodielijn bevat, zodat je slechts één toets tegelijk hoeft aan te slaan en niet meerdere wat moeilijker is.

Piano akkoorden leren spelen

Het beste is ook als er op de bladmuziek akkoorden zijn aangegeven, zodat je niet per se de exacte muzieknoten hoeft te volgen voor de linkerhand. Zo worden bijvoorbeeld onze cursisten ook geleerd hoe je met akkoorden moet spelen, zodat je makkelijker een nummer kunt naspelen. Akkoorden komen namelijk vaak terug en herhalen zich in een patroon, en omdat ik elk akkoord kan spelen hoef ik de linkerhand niet eens te oefenen omdat ik alle 14 piano akkoorden al ken. 99% van alle nummers maken gebruik van deze 14 akkoorden, er zijn wel varianten maar deze komen zelden voor of enkel bij specifieke muziekstromingen.

Noten leren lezen

Het leren lezen van muzieknoten voor de piano wordt ineens een stuk makkelijker als je de linkerhand al kunt "overslaan" omdat je met akkoorden werkt. Je hoeft dan alleen nog maar de rechterhand onder de knie te krijgen! Een belangrijke tip bij het leren van de melodie is dat je het origineel al zo goed kent dat je het kunt mee neuriën of mee zingen. Dan hoef je namelijk minder te letten op hoe lang een bepaalde muzieknoot duurt, omdat je dit immers al uit je hoofd weet. Bovendien zul je het direct weten als je een verkeerde toets aanslaat omdat je het origineel kent: "oeps! die moest een toontje hoger!". Zou je het origineel niet kennen bestaat namelijk de kans dat je het verkeerd aanleert.

Nu je dit hebt gelezen, begrijp je waarom het makkelijk voor mij is om nieuwe nummers te leren spelen. Ik vind het dus wel belangrijk om van bladmuziek te kunnen spelen, zodat je exact de noten kunt aanslaan zoals de componist bedoelt heeft. Echter, met deze tips zul je veel sneller een liedje kunnen spelen op de piano vanaf bladmuziek, helemaal als je weet hoe je met akkoorden kunt spelen.

Nu jij: Bladmuziek van Greensleeves

Nu kun je het zelf proberen, hieronder zie je de bladmuziek van Greensleeves zonder de muzieknoten voor de linkerhand erbij, maar wel met akkoorden! Voor de rechterhand zie je enkele muzieknoten staan wat het uitstekend geschikt maakt voor beginners. De eerste toets is een A en de tweede een C, daarna een D enzovoorts. Je ziet ook dat elk stapje omhoog op de notenbalk een stapje naar rechts op de piano is, dus één witte toets naar rechts op je klavier. Heel simpel dus eigenlijk! Het enige wat je moet onthouden is dat als je er een kruis (#) voor ziet staan je niet de witte toets moet aanslaan maar de zwarte toets rechts ervan.

Heb je nog vragen? Of speel je het nummer zowaar na enige oefening na? Laat van jezelf horen in een reactie hieronder.

Succes!

Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met ruim een half miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Meer over

10 Gratis Pianolessen
Volg nu gratis onze Starterscursus Piano Leren Spelen. Vul hieronder je naam en e-mailadres in om 10 gratis pianolessen te ontvangen. Veel plezier!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

53 reacties op “Piano bladmuziek voor beginners


Comment author said

Door Jasmijn op 3 augustus 2012 om 12:00

halloo,
ik ben Jasmijn en ik wil heel graag keyboard leren spelen op mijn keyboard. Ik heb hem met aankomende sinterklaas 2 jaar en leer mezelf allerlei liedjes aan. maar mijn vraag: ik ben 13 jaar maar ben je dan te oud om keyboard te leren spelen? en ik vind noten lezen heel moeilijk, hoe kan ik ze beter leren lezen?
groetjes,
Jasmijn.

 

Comment author said

Door Steven op 10 augustus 2012 om 18:53

Beste Jasmijn,
Wat leuk dat je jezelf liedjes kan aanleren!
Je bent nooit te oud om keyboard te leren spelen. Je bent nog hartstikke jong zelfs! Noten lezen leer je ook in de cursus pianospelen.
Groetjes, Steven

 

Comment author said

Door Vic de Groot op 25 december 2012 om 13:25

Ik ben gepensioneerd,zou erg graag keyboard willen lezen spelen. I.v.m. artrose ben ik 10 x geopereerd aan 9 vingers, dus zo vlot gaat het niet meer. Wat moet ik doen. Ik heb 'n keyboard gekocht (Yamaha E 423)op advies van de specialist, om toch mijn vingers te trainen.Het gaat redelijk met de rechterhand ,maar met de linkerhand met veel pijn,ondanks ik speel met 1 vinger akoorden.
Met vriendelijke groeten

V.de Groot

 

Comment author said

Door Steven op 29 december 2012 om 18:27

Beste Vic,

Ik heb meer mensen die piano (leren) spelen i.v.m. artrose en zijn doorverwezen. Ontspanning met een stukje bewegingstherapie is wat dat betreft een ideale combinatie.
Ik weet alleen niet wat je zou moeten doen als je (meer) pijn krijgt, ik blijf dan ook een pianoleraar en geen specialist.

Wel kan ik zeggen dat het keyboard dat je hebt gekocht een goede is, ik heb deze zelf toevallig ook in mijn bezit. De aanslag is namelijk licht (sowieso lichter dan bij een piano) en lijkt me ideaal als het al moeite kost om überhaupt de toetsen aan te slaan.

Wat je zou kunnen proberen is om een toonladder te spelen met de linkerhand (en rechterhand natuurlijk ook). Hiermee sla je 8 toetsen die naast elkaar liggen achter elkaar aan, met elke vinger apart. Dat lijkt me een goede oefening als je artrose hebt en is wat minder heftig dan hele akkoorden, waarbij je 3 of meer toetsen tegelijk aanslaat. Als je wilt weten hoe je dat moet doen kun je je inschrijven voor onze gratis pianolessen, welke je rechtsboven in dit scherm ziet staan. Na het invullen van je naam en e-mailadres krijg je die direct toegestuurd.

Heel veel sterkte en succes gewenst.
Steven

 

Comment author said

Door Rianne op 7 september 2012 om 16:13

Hoi hoi :)
Ik ben Rianne en ik ben 15 jaar oud, ik ben net sinds 15 augustus begonnen met keyboard spelen (nouja proberen te spelen ;) ) Ik kan alleen nog geen noten lezen, en als ik naar dat bladmuziek hierboven kijk denk ik ook al van "HELP! hoe kan ik dit ooit leren?!"
Okay, ik heb net op youtube een filmpje van jou gezien over akkoorden alleen snap ik het niet echt helemaal.. Hoe kan ik dit het beste oplossen..? Groetjes Rianne

P.s. Ik had ook een reactie geplaatst onder een van je filmpjes op YouTube, maar ik dacht dat dit een betere plek was om de vraag te stellen ;)

 

Comment author said

Door Steven op 7 september 2012 om 16:17

Hoi Rianne, leuk dat je net begonnen bent met keyboard spelen! Ik kan me voorstellen dat als je zo'n video van me ziet en er direct invalt, dat je het niet helemaal kunt volgen;)

Het beste kun je met onze gratis starterscursus aan de slag, je kunt je daarvoor rechtsboven in het scherm aanmelden en dan krijg je 10 gratis lessen! Ik weet zeker dat je na het volgen van die lessen mijn video's al een stuk beter snapt.

Succes en blijven volhouden hè? ;-)
Steven

 

Comment author said

Door Rianne op 23 september 2012 om 10:55

Hoi Steven, ondertussen heb ik al 1 liedje onder de knie. Het liedje Mad World van Gary Jules. Die heb ik via YouTube nagespeelt! Telkens stap voor stap het filmpje bekijken en naspelen in kleine delen. Ik ben er wel lang mee bezig geweest maar dan heb je ook wat! :)

Ik heb nu de 1e drie lessen gevolgd en ik snap het inderdaad al wat meer! :)Net heb ik het filmpje van Improviseren bekeken en ik ga het zo eens even uitproberen wat jij uitgelegd hebt! ;) Kan haast niet wachten tot vrijdag, want dan krijg ik als het goed is les 4, hihi.

Bedankt! :D
Groetjes Rianne

 

Comment author said

Door Steven op 3 oktober 2012 om 13:10

Fijn om te horen, Rianne! Als ik het zo hoor heb je er wel aanleg voor;)

Succes met de verdere lessen!

Groeten,
Steven

 

Comment author said

Door Marja op 17 oktober 2012 om 15:40

Hoi Steven,
Dank je wel, ik ben begonnen met naspelen, moetje zeggen hier heb ik meer aan als 5 jaar lang pianoles!!!!
Ga zo door je doet er velen een plezier mee

 

Comment author said

Door Steven op 17 oktober 2012 om 15:45

Bedankt voor het mooie compliment, Marja. Fijn te horen dat je er veel aan hebt!

 

Comment author said

Door Marja op 18 oktober 2012 om 17:01

Helaas kan ik geen les voorlopig meer betalen, weet jij toevallig hoe ik aan het bladmuziek van krezip kan komen?

 

Comment author said

Door Steven op 26 oktober 2012 om 15:07

Beste Marja, er zijn verschillende aanbieders van bladmuziek. Het beste kun je even op Google zoeken naar "Krezip bladmuziek" en dan even neuzen tussen de website die bladmuziek aanbieden. Succes ermee!

 

Comment author said

Door Emmy op 10 december 2012 om 20:08

Hooi,

Ik heb net met Sinterklaas een keyboard gekregen, maar kan geen enkele noot spelen. Ik zoek naar bladmuziek die je zo kan kopiëren (ofzo), maar waar ook noten staan die ik kan lezen. Al mijn vriendinnen hebben ook een keyboard en die kunnen zoooo goed spelen (dat ik jaloers word).
Groetjes Emmy (12 jaar)

 

Comment author said

Door Steven op 12 december 2012 om 16:08

Hoi Emmy,

Leuk dat je een keyboard hebt gekregen en nu piano wilt leren spelen! Daarvoor is een keyboard ook uitstekend geschikt.

Je zou eens beginnen met onze gratis Starterscursus (hiervoor kun je je aanmelden rechtsboven onze website). Verder kun je in Google zoeken naar "gratis bladmuziek", je komt dan veel websites tegen. Let er wel op dat dit met name klassieke muziek is, aangezien dit inmiddels rechtenvrij is geworden. Hedendaagse pop nummers vind je alleen betaald in diverse bladmuziek winkels.

Groetjes!

 

Comment author said

Door Merell op 12 december 2012 om 15:30

Hoii
Echt handig dit!
Maar ik heb een vraag, als er 3 nootjes achterelkaar verbonden worden door die streepjes van de noten, hoe speel je ze dan?
En bedoel je met de akkoorden hele of gebroken?
Groetjes

 

Comment author said

Door Steven op 12 december 2012 om 16:03

Hoi Merel, fijn dat je het handig vind!

Als er een aantal muzieknoten worden verbonden met elkaar is dat puur om de leesbaarheid ervan te bevorderen, anders staan de bolletjes te dicht bij elkaar en overlappen de vlaggetjes elkaar.
Vaak liggen deze noten dan ook dicht bij elkaar.

Verder kun je de akkoorden zelf spelen zoals je wilt, ik raad altijd bij het leren van een nummer aan om ze eerst tegelijk aan te slaan. Als dat lukt, kun je ze gebroken proberen te spelen.

Succes!

 

Comment author said

Door Lisanne op 28 december 2012 om 22:51

Hoii,

Ik kwam via youtube op deze site, maar ik heb een vraag. Bij de cursus naspelen heb je dan bij elk liedje de melodie erbij of kun je ook alleen akkoorden spelen en meezingen? Ik leer mezelf keyboard spelen aan en heb in de eerste klas noten leren lezen (al 5 jaar geleden, ik ben nu 16). Later heb ik zelf voor een keyboard gespaard en sindsdien leer ik het mezelf aan alleen gaat het nog niet zo goed, meestal is het net te lastig, maar ik kan wel noten en de meeste akkoorden lezen. Maar mijn vraag is dus of je bij elk liedje de melodie erbij hebt.

Groetjes!!

 

Comment author said

Door Steven op 29 december 2012 om 18:20

Hoi Lisanne, dank voor je vraag en wat goed dat je er al zo vroeg bij bent! En ook nog gespaard voor je eigen keyboard, jij bent echt toegewijd! ;-)

Bij het Naspelen programma krijg je zowel de akkoorden als de melodie. Je kunt dan dus echt volledige liedjes leren spelen.

Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord. Als je meer vragen hebt mag je die me altijd stellen.

Groetjes,
Steven

 

Comment author said

Door Renske van der Haar op 2 januari 2013 om 20:43

Hoi, ik ben net begonnen met pianospelen. Als mensen mij iets stap voor stap laten zien, dan leer ik het vaak wel. Maar als het dan zelf moet doen vind ik dan toch wel lastig.
Probeer dingen na te spelen, maar de handigheid met mijn handen is er totaal niet.
De combi met 2 handen vind ik erg moeilijk. Ik ga denk ik maar jouw starterscursus proberen en hopen dat het helpt.

Alleen 1 vraag ik heb veel moeite om met 1 hand 2 keer de zelfde noot aan te raken. Heb redelijk kleine handen en red dat vaak niet goed. Dat is wel lastig wat, want word veel gebruikt. Heb je daar een tip voor?

Groetjes Renske (18 jaar)

 

Comment author said

Door Steven op 13 januari 2013 om 16:58

Hoi Renske,

Je kunt dan inderdaad het beste de gratis Starterscursus volgen, heel veel zal je dan duidelijk worden omdat ik het je dan stap voor stap uitleg.

Als je kleine handen hebt kun je het beste in het begin akkoorden niet gespreid, maar op de normale manier spelen. Een C-akkoord speel je dan niet met C-G-C (waarbij de eerste en laatste C een octaaf uit elkaar liggen) maar dit speel je dan als C-E-G.

Maar dit leg ik je ook allemaal uit in de Starterscursus :-)

Succes ermee!
Steven

 

Comment author said

Door pim op 3 januari 2013 om 23:00

Ik heb hem geoefend en kan hem redelijk vlot spelen nu. Dank hiervoor Steven!

 

Comment author said

Door Steven op 13 januari 2013 om 16:53

Fijn te horen, Pim!

Als je 'm regelmatig blijft spelen zul je het steeds soepeler en mooier spelen!

 

Comment author said

Door fleur op 23 januari 2013 om 17:32

heeyhoi

ik zit nu op de middelbare school en we hebben muziek we leren allerlei liedjes zoal in the end en pirets of de carenbien ofzo iets maar waar kan ik bladmuziek gratis uitprinten met de leteres eronder (dafe enz.)

 

Comment author said

Door Steven op 8 februari 2013 om 20:13

Hey Fleur, leuk dat je enthousiast bent geraakt over het piano leren spelen vanaf bladmuziek!

Er zijn wel sites die gratis bladmuziek aanbieden, maar dat is met name klassieke muziek(die zijn namelijk rechtenvrij omdat de componist vaak langer dan 100 jaar is overleden). En ik gok zo dat jij eerder moderne popsongs zoekt met bladmuziek. Betaald kun je dit vinden van bijvoorbeeld PopSelections. Deze bladmuziek is ook voor beginners redelijk goed te doen.

Ook kun je video tutorials kijken hoe je bepaalde nummers moet spelen, zoals je die bijvoorbeeld op mijn website ziet.

Succes ermee!

 

Comment author said

Door Gemma op 23 januari 2013 om 20:47

Hoi

Geef je ook gratis starterscursus?

Gemma

 

Comment author said

Door Steven op 8 februari 2013 om 20:10

Jazeker geef ik een gratis starterscursus piano spelen, Gemma! Hiervoor kun je je gratis aanmelden door rechts boven in deze website je naam en emailadres in te vullen, dan kun je direct starten!

 

Comment author said

Door Tess op 24 januari 2013 om 06:09

Hoi!
Echt heel gaaf al deze tips en trucs! Helpt me echt enorm, ik ken de basisbeginselen al aardig. Ik wil het liedje The Climb van Miley Cyrus zooo graag op de piano leren.. Alleen nou is het probleem dat ik meerdere bladmuziek heb gevonden, maar ze allemaal niet klinken zoals het origineel, er staan steeds fouten in.. Ik vroeg me af, kan u misschien een tutorial doen voor dat nummer?? Zoals u heeft gedaan met Hallelujah en I would stay.. Zou me echt enorm helpen, want ik heb een eigen lied geschreven op de melodie van dat nummer en zou die heel graag willen opnemen alleen wil ik daarbij ook zelf de melodie spelen, alleen dat is nogal lastig uit te vinden met foute noten op de bladmuziek.. Ik hoop dat u dit kunt doen..
Groetjes Tess

 

Comment author said

Door Steven op 8 februari 2013 om 20:09

Hoi Tess!

Grappig dat je dat zegt, ik zie zelf ook altijd veel fouten in bladmuziek staan -die keren dat ik bladmuziek zie- als het om originele nummers gaat!

Haal dit alleen niet in de war met bladmuziek die misschien in een andere toonsoort is geschreven dan het origineel. Dan kunnen de noten exact de juiste zijn, alleen is het geheel een paar toontjes hoger of juist lager.

Ik ken het nummer niet, heb het zojuist voor het eerst beluistert, maar blijkbaar is-ie wel populair met ruim 173 miljoen views op Youtube ;) Ik heb 'm genoteerd, misschien dat ik 'm meeneem in de toekomst met opnames, maar ik kan niets beloven.

Een betere tip voor jou zou zijn, leer hem van bladmuziek zoals het er staat en probeer er zelf de foutjes uit te vissen. Dat doe ik zelf ook op die manier! Bovendien speel ik zelden letterlijk wat er staat, dus zie de bladmuziek als houvast, als een startpunt, om zelf m.b.v. akkoorden en de juiste melodie er je eigen versie van te maken.

Succes ermee!

 

Comment author said

Door Rianne op 23 februari 2013 om 15:22

Hoi

Ik ben pas net begonnen met keyboard spelen maar ik kan nog geen noten lezen. Dus weet jij waar je noten kan leren lezen?? Alvast bedankt!!

Groetjes Rianne(10)

 

Comment author said

Door Steven op 24 februari 2013 om 22:18

Als je nog geen noten kunt lezen, maar ook nog geen toets piano kunt spelen vind ik dat je beter eerst kunt leren wat akkoorden zijn, want daarmee kun je veel sneller een liedje leren spelen dan van bladmuziek. Bovendien begrijp je dan beter wat je precies speelt, daarna kun je wel prima noten leren lezen. Sterker nog, dat kan soms ook heel handig zijn! Maar wel in die volgorde ;) Mijn cursus is ook op die manier opgebouwd, eerst een basiscursus (akkoorden) en dan een vervolgcursus (noten leren lezen) en natuurlijk alles wat daarbij komt kijken.

Succes ermee Rianne! Als je nu begint op je 10e ben je net zo oud als ik ooit begon ;)

 

Comment author said

Door Rianne op 23 februari 2013 om 16:14

Hoi

Ik ben nu bezig met jouw cursus, maar krijg je dan elke week een mail met daarn de link naar de volgende les?

Groetjes Rianne

 

Comment author said

Door Steven op 24 februari 2013 om 21:38

Leuk dat je bezig bent met onze cursus, Rianne! Voor de gratis 10 weekse starterscursus krijg je inderdaad elke week een mailtje naar de nieuwe les. De betaalde 22 weekse cursus die hierop aansluit is wel in een keer in te zien (evenals de starterscursus die dan ook direct in een keer in te zien is).

 

Comment author said

Door Quinty op 24 april 2013 om 15:13

Help!mijn vriendin en ik kunnen allebei someone like you allen speelt zij het heel anders!! Ik weet nou niet of ik het goed doe of zij helup!!

 

Comment author said

Door Steven op 25 april 2013 om 22:08

Eigenlijk is er geen foute of goede versie, Quinty! Je kunt altijd je eigen interpretatie geven aan een nummer. Als je Jan Vayne of Wibi Soerjadi hun versie hoort spelen van een bekend nummer zul je ook op momenten het origineel niet meer herkennen.

Maar als je zo dicht mogelijk bij het origineel wil blijven, is het een ander verhaal. Ik zou zeggen, maar beide een filmpje: dan zal ik het beoordelen! ;-)

 

Comment author said

Door Jenny Jansegers op 15 juni 2013 om 15:25

Hallo Steven,

Ik vind de bladmuziek van Greensleeves super om mee te oefenen.
Ik overweeg om Naspelen te bestellen, doch enkel indien de bladmuziek van de liedjes op dezelfde manier is weergegeven zoals Greensleeves, dus rechterhand de melodie, en de akkoorden erboven aangegeven.
Is dit zo?

 

Comment author said

Door Steven op 25 juni 2013 om 00:02

Beste Jenny,

De akkoorden staan er inderdaad bij beschreven!

Overigens kun je de bladmuziek optioneel in het Naspelen programma bestellen, de video's zijn dus voldoende om de liedjes te kunnen spelen.

 

Comment author said

Door lianne op 18 juni 2013 om 18:47

hey,

akkoorden kan ik al spelen maar als ik een blad heb van een liedje staan er alleen maar akkoorden en niet de melodie moet ik daarvoor dan noten leren lezen?
groetjes

 

Comment author said

Door Steven op 25 juni 2013 om 00:12

Hey Lianne,

Als je akkoorden kunt spelen, ben je al op de helft! Maar zoals je zegt, is de rechterhand (de melodie) enkel op te schrijven in notenschrift.

Als je geen zin hebt van bladmuziek te spelen (wat ik me goed kan voorstellen, want dat doe ik ook niet graag;) is de enige andere manier om video's te kijken van mensen die uitleggen hoe je een nummer moet spelen met de rechterhand. Ik doe dat ook en vertel je dat je bijvoorbeeld eerst de C moet aanslaan, vervolgens de D, etc. etc. (hoe dat liedje dan ook gaat). Terwijl ik dat uitleg laat ik het ook direct zien, kijk maar eens rond op mijn site waar je verschillende video's kunt vinden.

Als je meer liedjes wilt leren kun je ook lid worden van mijn Naspelen programma (klik hier), hier zitten inmiddels meer dan 50 instructievideo's in met populaire piano nummers.

Succes!

 

Comment author said

Door Jeroen op 7 augustus 2013 om 13:52

Hoi Steven,

ik heb onlangs een stage piano gekocht en ben begonnen met het naspelen-programma, omdat daar ook de complete cursus bij zit.
Bladmuziek lezen is voor mij geen probleem, want ik speel al ruim 22 jaar op een blaasinstrument. Het pianospelen wil ik er bij leren om wat makkelijker muziekstukken te gaan arrangeren, maar ik moet nog erg wennen aan het gebruik van twee handen.

Mijn vraag is eigenlijk: hoe weet ik met welke vingers ik het best een melodie kan spelen? Ik heb vaak het gevoel dat ik niet goed uitkom of dat mijn vingers in de knoop raken...

Hoewel ik al veel weet van muziektheorie vind ik je video's heel erg duidelijk en leerzaam. Ga zo door!

Groeten,

Jeroen

 

Comment author said

Door Steven op 12 augustus 2013 om 10:27

Hoi Jeroen,

Leuk te lezen dat je bent begonnen met het piano leren spelen. Het moeilijkste in het begin is inderdaad het leren spelen met twee handen tegelijk, je hersenen moeten gewoon nog wennen aan de samenwerking met links en rechts. Maar met veel oefenen kom je een heel eind.

Vaak is er niet één beste manier, maar meerdere opties om handig uit te komen met je vingers bij het spelen van een melodie. Het meest voor de hand liggend is echter om bij het spelen van een toets, te kijken welke 2, 3, 4, 5 (enz.) toetsen daarna komen. Speel je met rechts bijvoorbeeld een melodie en zie je de melodie enkel omhoog gaat? Sla de eerste toets dan met je duim aan. Zie je dat ze allemaal naar beneden gaan? Begin dan met je pink. Zie je dat de tweede en derde toets omhoog gaan, maar daarna naar beneden? Sla dan de eerste toets met je middelvinger aan.

Op het moment dat je niet meer uitkomt met je vingers, kun je eraan denken "over te pakken" of een sprongetje te maken met je hand, zodat je daarna weer goed door kunt spelen. Deze sprongetjes wil je echter minimaliseren. In het begin kan het misschien even puzzelen zijn, maar op een gegeven moment wordt het automatisme. Je vind dit ook allemaal uitgebreid terug in de cursus.

Succes!

Steven

 

Comment author said

Door Eva op 18 december 2013 om 17:20

Hoi Steven,

(ik ben 14 jaar)Op school heb ik wel muziekles en dan moeten we keyboard spelen dus ik kan al wel noten lezen. Ik heb nu mijn been gebroken dus ik heb nu niks te doen dus ik ga nu thuis keyboard spelen. Maar waar kan ik goede bladmuziek vinden voor beginners en dat je het ook goed uit kunt printen.

Groetjess

 

Comment author said

Door Steven op 28 december 2013 om 02:46

Hoi Eva, Je kunt bladmuziek vinden op bijvoorbeeld Bladmuziekplus.nl.

Bladmuziek is alleen niet gratis, behalve de wat oudere werken (meestal klassiek). Zoals ook Greensleeves die je hierboven ziet.

Sterkte met je gebroken been!

Groetjes,
Steven

 

Comment author said

Door lotte op 18 januari 2014 om 20:00

Hoi ik ben lotte en ik ben 12 jaar en ik zou graag nog een paar liedjes willen leeren als jullie er een hebben reageer dan eve groetjes mij

 

Comment author said

Door Steven op 11 februari 2014 om 16:44

Hoi Lotte, als je je inschrijft voor de nieuwsbrief en de gratis pianolessen (rechtsboven op deze website), krijg je altijd een mailtje als er weer nieuwe liedjes zijn :) Groetjes!

 

Comment author said

Door Kim op 29 juni 2014 om 20:25

Hoi!

Ik ben zelf begonnen met noten lezen en piano spelen op mijn 26e. Ben in een zweedse methode begonnen. Ik gebruik nu zo'n alfred methode voor kids en ben nu bij boek nummer 4. Ik heb ook de volwassen editie maar die akkoorden die er soms tussen staan.. een C dan een IV ... verwarrend. Dat van jou is duidelijker? Kom nu vaak bladmuziek tegen waarbij alleen de F sleutel staat en geen linkerhand.. snap er de ballen niet van =). Net als dit stukje hierboven, Rechterhand wil wel en gaat vloeiend, maar met links weet ik me geen raad..

(mijn buren klagen dat de nummers nergens naar klinken, maar die zijn gewend aan akkoorden denk ik)

Anyway, wil wat anders proberen!

 

Comment author said

Door Steven op 9 augustus 2014 om 21:45

Hoi Kim, leuk te horen dat je op je 26e bent begonnen en al lekker bezig bent. Ik ben niet zo'n fan van de methode die jij nu beschrijft. Ik nodig je uit eens mijn gratis Starterscursus te volgen, dit zijn 10 lessen waarop je je rechtsboven op deze site kan inschrijven. Ik heb ruim 20.000 cursisten mijn methode nu geleerd en dit blijkt toch wel de meest gemakkelijke en snelle manier. Mijn methode is gebaseerd op akkoorden in de basis, wat redelijk snel te begrijpen is.

Alvast veel succes gewenst!
Gr. Steven

 

Comment author said

Door Kim op 3 juli 2014 om 22:11

Hoi,

Ik heb je proef programma gedaan, was niet zo moeilijk aangezien ik al een beetje met noten kan spelen.
Gaat de vervolgcursus er dieper op in? Hoe weet ik nou wanneer er losse akkoorden gespeeld moet worden, wanneer niet. Wat houdt het in als de bovenste noot onderaankomt te staan met akkoorden etc, leer ik dat in jouw cursus?

 

Comment author said

Door Steven op 9 augustus 2014 om 21:43

Hoi Kim, super dat je de Starterscursus al hebt doorlopen!

De Basis- en Vervolgcursus gaan inderdaad dieper op de stof in en leer je weer nieuwe dingen. Waaronder alles over akkoorden, zo ook arpeggio of gebroken akkoorden.

Je leert inderdaad ook over het verhuizen van de bovenste noot een octaaf naar beneden (of andersom), dit noemen we omkeringen.

Ik hoop je te zien in het leden gedeelte, veel succes en plezier alvast gewenst! Gr. Steven

 

Comment author said

Door milan mertens op 1 oktober 2014 om 18:20

ik speel al een paar jaar piano,mijn vraag is,waar kan je gratis bladmuziek uitprinten?wat niet te moeilijk is maar zeker niet te makkelijk,ik hou natuurlijk van klassiek,maar jazzpiano vind ik misschien leuker

 

Comment author said

Door Joline op 14 januari 2015 om 17:40

Beste Steven,

Ik ben 14 jaar en ik heb sinds een paar dagen een piano.
Omdat ik al noten kan lezen zoek ik elke keer op internet leuke
muziekstukken die ik allemaal na een poosje wel onder de knie heb.
Weet u misschien nog leuke bladmuziek?
Met een niet al te moeilijke tweede stem zou het ook leuk zijn!

Groeten, Joline

 

Comment author said

Door Steven op 19 februari 2015 om 13:21

Hoi Joline, wat leuk om te horen dat je nu al lekker aan het spelen bent! Ik heb zelf een abonnement op Musicinside.nl waar ik elke maand weer 4 leuke pop liedjes leer spelen. Dat is wel betaald, maar wel de moeite waard! Ik verdien hier verder zelf niets op of zo, het is enkel een tip ;) Anders heb ik ook nog naspelen video's opgenomen, die zijn wel gratis op deze website. Ik speel dan toets voor toets voor hoe je een liedje kunt spelen. Succes en ga zo door, Joline! :-)

 

Comment author said

Door Freddy op 11 februari 2015 om 01:42

Ik heb geen piano maar heb wel een Keyboard 61 toetsen.
Kan ik het ook hiermee doen om het te leren?

Op basis van jouw tutorials? of moet ik een digitale piano aanschaffen..

 

Comment author said

Door Steven op 19 februari 2015 om 12:13

Beste Freddy, veel van mijn cursisten leren piano spelen op een keyboard. Dat kan prima! Let er alleen wel op dat deze minimaal 60 toetsen heeft, en dat heeft jouw keyboard zo te lezen.

Een digitale piano heeft evenveel toetsen als een echte piano, zo 88 toetsen. Maar die allerlaagste en allerhoogste toetsen gebruik je in het begin nog maar amper. Wel is de aanslag van een digitale piano een stukje zwaarder, net als een echte piano. Wat de overstap t.z.t. naar een piano makkelijker maakt. Welke keuze je maakt is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar zoals gezegd: op een keyboard kun je het prima leren!

 

Plaats een reactie

*