Pianoles kosten: Alle tarieven op een rijtje
12 maart 2014 
in Overig

Pianoles kosten: Alle tarieven op een rijtje

Er zijn nogal wat verschillen in pianoles kosten. Hier vind je op een rijtje de tarieven per type pianoles.

Ook de voor- en nadelen per type pianoles heb ik erbij gezet. Op die manier kun je voor jezelf afwegen wat het beste bij jou past. Het volgen van pianolessen bij een muziekschool, het volgen van online pianoles, of toch bij een privé leraar aan huis.

Kosten muziekschool

Als je pianoles bij een muziekschool volgt betaal je zo tussen de 1000 en 1400 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van je gemeente. Hiervoor krijg je 30 minuten in de week les.

Voordeel pianoles bij een muziekschool

Je weet zeker dat er gekwalificeerd personeel rond loopt en je hebt een stok achter de deur, je moet immers elke week op gezette tijden naar les waar je moet laten horen wat je geoefend hebt aan huiswerk die week.

Nadeel pianoles bij een muziekschool

Omdat je elke week op vaste tijden naar de muziekschool moet, vraagt het wel grote toewijding. Vooral ook omdat je vaak een jaar vooruit moet betalen en het niet goedkoop is. Wel kun je bij sommige muziekscholen kiezen voor eens in de twee weken les, wat je dan 500-700 euro kost. Maar als je in de tussentijd vragen hebt, ben je helaas wel op jezelf aangewezen.

Online pianoles kosten

Als je online piano leert spelen ben je voor een online cursus vaak zo’n 40-60 euro kwijt. Onze cursus kost bijvoorbeeld 47 euro. Hiervoor krijg je 20 lessen (bestaande uit een basis- en vervolgcursus) en je kunt bij ons altijd je online pianoleraar vragen stellen. Gratis pianoles is er overigens ook, download hier gratis de starterscursus bestaande uit 10 lessen die je kunt volgen voordat je aan de basis- en vervolgcursus begint.

Voordeel online pianoles

Naast de prijs is de flexibiliteit het grootste voordeel. Temeer omdat (bij ons in ieder geval) de cursus levenslang toegankelijk is en er ook onbeperkt online begeleiding is. Je kunt de lessen online volgen wanneer je wil, maar als je even geen zin hebt is dat niet erg, want er is geen verplichting. Ook kun je altijd tijdens het oefenen, wanneer je wil online je vragen stellen per mail.

Nadeel online pianoles

Omdat er geen verplichting is, heb je ook geen stok achter de deur om te oefenen. Heb je dus niet zo’n sterke zelfdiscipline en ben je bang dat je het niet volhoudt? Dan kun je beter naar een muziekschool of privé leraar. Als je overigens bang bent om iets verkeerd aan te leren zijn duidelijke instructievideo’s een must, dus let daar wel op. Bij ons zijn niet alleen de video’s in HD en professioneel opgenomen, maar kun je ook een filmpje van jezelf maken en opsturen naar ons, zodat wij je kunnen zien of alles goed gaat. Als je dat onhandig vind of het liever hoort van iemand die naast je zit, is ook een echte leraar aan te raden.

Kosten pianoleraar

De kosten van een pianoleraar variëren sterk. Je hebt leraren die al voor 10 euro per uur lesgeven, maar je hebt ze ook die 40 euro of meer per uur kosten. Het aanbod varieert ook van 20 minuten tot een of zelfs twee uur in de week. Uiteraard hangen de kosten samen met de kwalificaties van de leraar. Meestal liggen de tarieven per jaar van een pianoleraar net iets onder die van een muziekschool omdat ze aan huis lesgeven (bij hun of bij jou thuis), waardoor ze geen extra overheadkosten hebben zoals bij een muziekschool.

Voordeel pianoleraar

Anders dan bij een muziekschool zijn de pianoleraren wat vrijer in het lesgeven. Heb jij bijzondere verzoeken of wil jij perse dat ene liedje leren spelen, kan dat eerder bij een privé pianoleraar dan bij een muziekschool. Ook komen sommige pianoleraren bij je thuis, wat misschien ook handig voor je kan zijn.

Nadeel pianoleraar

De kwaliteit is anders dan bij een muziekschool niet gewaarborgd. Dit moet je zelf uitzoeken. Dat iemand conservatorium is afgestudeerd zegt ook niet zoveel, want veel kunnen pianoles als bijvak hebben gehad, en niet als hoofdvak. En ook al heeft iemand zijn diploma’s, het op een leuke manier kunnen overbrengen van de theorie is ook weer een vak apart, wat ook een beetje in iemand moet zitten. Tip is dus om eerst eens te kijken of er een klik is, want je brengt veel tijd met je leraar door en je wilt natuurlijk wel plezier in je lessen hebben. Dit geldt uiteraard ook voor je leraar bij een muziekschool

Conclusie

Het grootste verschil tussen alle opties is de prijs en daarnaast de commitment die je afgeeft om elke week op gezette tijden les te krijgen. Als je twijfelt kun je altijd beginnen met online pianoles en als het je bevalt en je hebt behoefte aan meer begeleiding, kun je altijd nog naar een pianoleraar stappen. Ik zie ook veel een combinatie van “live” lessen en online lessen. Sterker nog, er zijn pianoleraren die onze cursus volgen om op die manier hun studenten die ook deze cursus volgen beter te begeleiden.

Heb je nog vragen of overwegingen, of wil je gewoon laten weten hoe jouw pianolessen bevallen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Reactie plaatsen