14 Piano Akkoorden

Ik heb een overzicht gemaakt van de 14 meest voorkomende piano akkoorden.

Wil je piano akkoorden leren spelen? De PDF die hieronder staat kun je opslaan of uitprinten en op je piano zetten zodat je ze alle 14 onder de knie krijgt!

PDF: Piano Akkoorden Overzicht (klik hier om te downloaden of op te slaan)

Wat zijn piano akkoorden?

Een akkoord is 3 toetsen die je tegelijk aanslaat op je piano of keyboard. Het vormt de basis van een liedje. Want meestal speel je met de linkerhand de akkoorden en met de rechterhand de melodie. En als je kunt zingen heb je aan de akkoorden dus al genoeg!

Er zijn veel liedjes die maar uit 3 of 4 akkoorden bestaan, dus met weinig inspanning kun je op die manier al vele liedjes onder de knie krijgen. Misschien vraag je je nu af of dit niet saai klinkt als je steeds maar dezelfde akkoorden gebruikt? Het antwoord is nee, want je kunt eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld een akkoord tegelijk of apart aanslaan (dus 3 toetsen om de beurt aanslaan), dit noemen ze ook wel gebroken akkoorden of arpeggio.

Ook zijn er omkeringen of kun je akkoorden gespreid aanslaan. Dit heeft allemaal met de volgorde te maken het akkoord, maar gaat iets te ver om uit te leggen in dit artikel. De boodschap is eigenlijk dat je eindeloos kunt variëren, maar omdat de basis hetzelfde blijft je op deze manier veel makkelijker nieuwe liedjes kunt leren dan bijvoorbeeld met bladmuziek. Meer hierover leer je in onze cursus (klik hier voor meer informatie).

Ik ben erg benieuwd of je hier wat aan hebt, of dat je zelf bijvoorbeeld al met akkoorden speelt. Laat het me weten in een reactie hieronder!

Succes!

Steven