Akkoorden Vs. Bladmuziek

Globaal zijn er eigenlijk twee manieren waarop beginners pianoles kunnen nemen.

Op een muziekschool of bij een privé leraar krijg je veelal vanaf het begin af aan les vanaf bladmuziek. Dit lijkt in eerste instantie het meest logisch, bladmuziek is immers de internationale taal van de muziek waarbij je door de muzieknoten weet wat je moet spelen. Dit heeft echter ook zijn nadelen…

Anekdote

Dit nadeel van piano leren spelen enkel vanaf bladmuziek wil ik graag illustreren aan de hand van het volgende voorbeeld:

Er stond onlangs op een verjaardagsfeest een piano, waarbij iemand die mij kende vroeg wat te spelen. Uit de losse pols speelde ik wat bekende en minder bekende nummers, waarbij een vrouw op mij afkwam en me complementeerde op mijn spel. Ze vertelde zelf al 10 jaar op pianoles te zitten, waarop ik voorstelde dat ze ook wat zou spelen. Dat kon helaas niet, want ze had geen bladmuziek bij zich…

Dit het het grootste nadeel van mensen die enkel vanaf bladmuziek les hebben gehad. Ze spelen in een vast stramien van wat ze voor zich hebben aan bladmuziek, en zonder dit notenschrift zijn ze verloren. Maar wat is nu de oplossing hiervoor?

Piano leren spelen met behulp van akkoorden

Een tweede mogelijkheid, die steeds populairder wordt, is het piano leren spelen aan de hand van akkoorden. Wat bedoel ik hier nu precies mee?

Elk liedje bestaat eigenlijk uit 2 delen, de akkoorden (gespeeld met je linkerhand) en de melodie (gespeeld met je rechterhand). Als je nu weet hoe je akkoorden moet spelen, heb je eigenlijk al 80% van elk liedje te pakken. De vraag is echter in welke volgorde je de akkoorden moet spelen. Bovendien herhalen deze akkoorden zich in een patroon van b.v. 3 of 4 verschillende akkoorden achter elkaar, waardoor je makkelijk de akkoorden van een liedje kunt onthouden. Het leren spelen van de meest voorkomende akkoorden is een kwestie van weken. Er handigheid in krijgen en het gemakkelijk afwisselen van deze akkoorden is een kwestie van maanden. Maar let op: je hebt dan wel een hele solide basis gelegd voor het spelen van praktisch elk liedje!

De melodie is vaak een stuk eenvoudiger te vinden, vaak ook omdat dit slechts met één toets tegelijk gespeeld kan worden, terwijl een akkoord dus een samenklank van drie toetsen is. Het leren spelen van een melodie kost per nummer even wat tijd, als je het nummer al kent (b.v. omdat het een bekend pop-nummer is) zal dit alleen maar sneller gaan. Immers, als het nummer mee kunt zingen of neuriën, weet je dus ook na elke toets of je omhoog of omlaag moet. Als je het dus goed geoefend hebt, kun je dus uit je hoofd makkelijk het hele nummer spelen, omdat je globaal weet of de melodie omhoog of naar beneden gaat op dat moment (en door het oefenen weet je of het b.v. één of twee toetsen hoger is).

Snel een bekend pop-nummer leren spelen

Misschien is het moeilijk voor te stellen, maar als je de meest voorkomende akkoorden leert spelen, zul je verbaast staan hoeveel makkelijker een liedje naspelen dan wel van de radio, dan wel aan de hand van een akkoorden schema wordt. Dat is ook de reden dat onze cursus bijvoorbeeld begint met een basiscursus, waarin wij onze cursisten leren spelen aan de hand van akkoorden en pas in de vervolgcursus men leert spelen vanaf bladmuziek. Op deze manier leer je “vrijer” spelen en snap je ook beter wat je doet op de piano in termen van akkoorden en de melodie. Je kunt bladmuziek een beetje vergelijken met een TomTom navigatie, als je ENKEL met behulp van je TomTom rijdt, zul je nooit weten hoe je ergens moet komen als het apparaatje uitvalt. Zou je dus ergens willen spelen zonder bladmuziek voor handen, of zou je iets willen spelen wat toevallig niet op bladmuziek beschikbaar is, zul je dat liedje nooit leren spelen.

Ik ben erg benieuwd hoe jij aankijkt tegen dit geheel, heb jij na het lezen van dit verhaal een voorkeur? Ik ben benieuwd!

Steven