Blues improvisatie op de piano leren spelen
Mijn naam is Jeroen van der Bok, 24 jaar oud en toen ik nog maar 8 jaar oud was had ik al een voorkeur voor Blues, Country en Soul muziek. In dit blog ga ik iets vertellen over Blues improvisatie en hoe je dit zelf direct al kunt gaan spelen!
Hoewel het een stijl is die niet heel veel in de aandacht staat, is dit ontzettend leuk om te spelen, heeft het veel mogelijkheden en is het in de kern vrij simpel.
Achtergrond
De Bluesmuziek is lang geleden ontstaan in de Verenigde Staten onder de zwarte bevolking. De zwarte bevolking had het moeilijk in deze periode en vond in de Blues een manier om dit leed te verzachten. De muziek zit vol emotie en de teksten gaan vaak over de ellende die de muzikanten mee hadden gemaakt. Later is improviseren een belangrijk onderdeel geworden van deze muziek, en in de Jazz muziek is dit nog verder uitgebreid. Maar voor nu richt ik me op de Blues improvisatie technieken.
Basis
Zoals ik al aangaf is Blues in de kern simpel. Dat betekent dat een standaard Blues liedje, bestaat uit akkoordenschema die bijna altijd hetzelfde is. De zogenaamde 12 maten Blues. Op de piano bestaat een Blues lied uit een baslijn in de linkerhand, en een improvisatie in de rechterhand. Improviseren doe je met de noten uit de ‘Bluestoonladder’. Deze toonladder wijkt af van de ‘normale’ toonladder. Daardoor krijgt het liedje dat je speelt, de Blues ‘klank’.
Zelf spelen!
Hoe kun je nu zelf beginnen met de meest simpele vorm van een Blues improvisatie?
Als eerste moet je de baslijn oefenen. Er zijn verschillende mogelijkheden maar om te beginnen is de volgende manier het beste:
Zet je hand op de tweede C die je tegenkomt op je klavier. Dan speel je: C E G A. 4 tellen in de maat, dus op elke tel speel je een noot. Dit eerste stukje speel je 4 keer rond.
Daarna volgt F A C D. Deze speel je 2 keer rond.
Vervolgens 2 keer C E G A rond spelen.
En als laatste: 1 keer G B D E, 1 keer F A C D, 1 keer C E G A, en dan een G noot, die je 4 tellen vasthoudt. En dan begin je weer opnieuw.
Met de rechterhand speel je toonladder: C – Eb – F – F# – G – Bb – C. Dit is de mineur bluestoonladder. Speel deze ladder van voor naar achter, en weer terug, op de baslijn die ik zojuist heb uitgelegd. Wederom op elke tel, een noot van de bluestoonladder spelen. Dit is de basis van de Blues improvisatie.
Veel succes en laat me weten hoe het je vergaat in een reactie hieronder!