Een piano kopen: waar op te letten?

Je wilt piano leren spelen, maar hebt nog geen piano! Met onderstaande tips weet je waar je op moet letten en kun je een piano kopen die bij past.

1. Verschillende merken: ga naar de muziekwinkel en sla eens de toetsen aan bij verschillende piano’s (of laat de verkoper dit voor je doen). Je zult merken dat elke piano anders klinkt en misschien vind jij de klank van een bepaald merk wel erg mooi. Let ook op de hoge toetsen, vaak produceren de betere merken nog een mooie hoge toon terwijl dit bij goedkopere piano’s erg ‘dun’ klinkt.

2. De prijs: het ene merk is nu eenmaal duurder dan het andere merk. Je kan ook een tweedehands piano kopen, op het moment van schrijven worden er maarliefst 807 aangeboden op marktplaats! Mocht je een piano kopen via marktplaats, sla dan even alle toetsen aan voordat je deze mee naar huis neemt om je ervan te verzekeren dat elke toets naar behoren werkt en er niet bijvoorbeeld een snaar of hamertje mist in de motoriek.

3. Het uiterlijk: dit spreekt voor zich, want natuurlijk moet de piano ook goed bij je interieur passen. Ga je voor hoogglans zwart, wit, of een laag houtkleurig model?

4. De aanslaggevoeligheid: de toetsen van de ene piano zijn heel licht om aan te slaan terwijl de anderen wat moeilijker zijn om aan te slaan (“in te drukken”). Dit kun je zelf ook uitproberen zonder dat je piano kunt spelen. Wibi Soerjadi heeft bijvoorbeeld de lichtst mogelijke afstelling van zijn toetsen, terwijl dit voor de meeste mensen (inclusief ikzelf) waarschijnlijk iets te licht en verfijnd is.

5. Een alternatief: Als het budget niet toereikend is om een piano te kopen, kun je ook een electrische piano kopen. Ik heb er zelf ook één waar ik alle video’s mee opneem, dit is een Yamaha die ‘slechts’ 500 euro kost. Een groot voordeel is dat deze nooit gestemd hoeft te worden en als ik eens rustig wil spelen (of mijn omgeving wil rust) kan ik gewoon de koptelefoon opdoen!

Succes met je keuze!