Keyboard leren spelen: praktische tips

Keyboard leren spelen is iets anders dan piano leren spelen. Op een keyboard heb je namelijk een arsenaal aan knopjes en functies, waardoor je als het ware een hele band kunt toveren uit je keyboard. Met rechts speel je vaak een melodie en met je linkerhand sla je een akkoord aan, waarmee je de gehele begeleiding speelt. Inclusief meerdere instrumenten en de beat!

Piano leren spelen op een keyboard

Mijn eerste instrument was een keyboard, een Yamaha PSR-400. En 95% van de tijd had ik enkel de piano functie aanstaan en speelde ik gewoon piano op een keyboard. En dat ging prima! De meeste keyboards hebben minimaal 60 toetsen, waardoor je genoeg bereik hebt. Je mist alleen de allerhoogste en allerlaagste toetsen die een piano wel heeft met meestal 88 toetsen. Maar als beginner gebruik je die toetsen eigenlijk amper.

En soms als ik me baldadig voelde zwengelde ik de hele band aan in mijn keyboard en maakte ik mijn ouders (en buren) gek met country, folk en andere grappige begeleidingsvormen die mijn keyboard rijk was!

Het voordeel van piano leren spelen op een keyboard is dat het keyboard wel wat handige functies heeft, zoals bijvoorbeeld een ingebouwde metronoom. Dit is vooral handig als je je linker- en rechterhand wil laten samenwerken. De metronoom geeft namelijk vaste tikjes of piepjes af, waardoor links en rechts als het ware geforceerd worden om samen te spelen. Daarnaast is een keyboard natuurlijk goedkoper, waardoor het ideaal is voor beginners!

Keyboard leren spelen op een piano


Andersom gaat het wat lastiger, je kunt op een piano geen keyboard leren spelen. Want met keyboard leren spelen wordt vaak bedoelt dat je ook de verschillende begeleidingsvormen en functies wordt geleerd en die zitten natuurlijk niet op een piano.

Daarom kun je prima piano leren spelen op een keyboard, maar kun je niet keyboard leren spelen op een piano. Volg je ‘m nog? 🙂

Goede keyboard merken zijn Roland en Yamaha, ik heb ze beide gehad. Een Casio keyboard is meestal iets goedkoper en dat hoor je aan het geluid. Wat dat betreft kun je misschien beter een goede tweedehands keyboard kopen als je weinig budget hebt, maar toch graag piano wilt leren spelen. Vergeet niet alle toetsen even aan te slaan voordat je er een aanschaft en koop er ook direct een sustainpedaal bij voor galm, mocht deze er niet bij zitten.

Inmiddels heb ik ze alle drie, een piano, een digitale piano en een keyboard. Op laatst genoemde produceer ik graag house muziek, het is dan ook een midi keyboard die ik heb aangesloten op mijn computer. Mijn digitale piano gebruik ik om ’s avonds of ’s nachts lekker te studeren met een koptelefoon op. Het voelt net als een echte piano, het heeft ook net zoveel toetsen, maar hiermee hoef ik de buren niet te storen! Bovendien gebruik ik mijn digitale piano om het geluid ook digitaal op te nemen voor alle filmpjes die ik maak. En tot slot gaat er natuurlijk niets boven het natuurlijke geluid van een echte piano.

En wat voor instrument heb jij? Laat he me weten in een reactie hieronder!