Te kleine handen voor de piano?

Met kleine handen toch goed piano leren spelen is heel goed mogelijk! Ik krijg veel vragen van cursisten die menen te kleine handen te hebben om fatsoenlijk bepaalde akkoorden aan te slaan.

En dan heb ik het vooral over de gespreide akkoorden die ik leer in mijn cursus. Er zijn twee oplossingen mogelijk wat ik in deze video laat zien.

In deze video zie je dat als een gespreid akkoord te ver uit elkaar is voor jouw handen, je een akkoord prima op de normale manier kunt spelen.

De tweede oplossing is om een gespreid akkoord gebroken te spelen (ook wel arpeggio genaamd), waardoor je de toetsen van het akkoord niet tegelijk aanslaat, maar om de beurt achter elkaar. Op die manier geef je je hand de gelegenheid zich te bewegen richting de toets die je wilt aanslaan.

Dat gezegd hebbende denk ik dat je met een stukje gewenning en oefening je ‘reikwijdte’ zomaar een of twee toetsen kunt vergroten.

Ik ben erg benieuwd hoe jou dit afgaat en wat jouw ‘reikwijdte‘ is! Die van mij reikt van C t/m E (een octaaf hoogte). Laat van je horen! 😉

Ps. Ik ben inmiddels op de hoogte gesteld van een nieuwe ontwikkeling in pianoland: namelijk een piano met een kleiner klavier! Op deze manier kun je ook met kleinere handen een behoorlijk bereik behalen. Steinbuhler maakt deze bijzondere piano’s in twee kleinere formaten. Hieronder zie je duidelijk het verschil met links het kleinere klavier en rechts een normaal klavier: