10 Gratis Pianolessen
Direct Toegang
X
10 Gratis Pianolessen
50% Complete
20.000 cursisten gingen je voor. Start nu met de gratis Starterscursus

Page content

Zang begeleiden op de piano in 3 stappen

Zang begeleiden op de piano in 3 stappen

Op het moment dat de piano een begeleidende rol heeft, dient er op een andere manier gespeeld te worden. Bij het begeleiden van een zanger/zangeres of muziekgroep speelt de pianist meestal alleen de akkoorden. De melodie wordt immers al door de zanger of de overige muzikanten gevoerd. Hierbij moet de pianist zich aanpassen aan het tempo en het volume van de overigen.

Zang begeleiden

Soms kan het voorkomen dat je een zanger(es) moet begeleiden, maar dat het liedje eigenlijk te laag of te hoog is voor de zanger(es). In dat geval moet de toonhoogte aangepast worden aan de stem van de zanger(es). Bij het aanpassen van toonhoogten moet ervoor gezorgd worden dat de verhoudingen tussen de toetsen gelijk blijven, dit noemt met ook wel transponeren.

In 3 stappen:

1. Zoek de juiste akkoorden

Als je een zanger(es) begeleidt moet je eerst de juiste akkoorden hebben. Heb je die nog niet? Zoek dan naar de titel en de artiest in Google en zet daar het woordje “chords” achter, dit is Engels voor “akkoorden”. Je ziet dan vaak resultaten van gitaar websites, maar die kun je gewoon gebruiken want akkoorden zijn voor elk instrument en over de hele wereld hetzelfde. Je ziet dan de tekst staan met daarboven een akkoord aanduiding, zodat je weet waar de timing is van het akkoord ten opzichte van de tekst.

2. Speel de akkoorden met rechts

Normaal gesproken speel je met links de akkoorden en met rechts de melodie. Nu speel je met links de grondtoon en met rechts het akkoord. Moet je bijvoorbeeld een C-akkoord spelen? Speel dan met links een lage C (meestal pak je de C links van de centrale C, de centrale C ligt iets links van het midden van je klavier). En met rechts speel je: c-e-g.

3. Variatie

Meestal sla je de akkoorden in een keer aan, op het ritme van de beat. Dit kan betekenen┬ádat je zo’n C-akkoord vier keer aan moet slaan voordat je doorgaat naar het volgende akkoord. Maar je mag de akkoorden ook gebroken spelen, oftewel arpeggio. Als je niet weet wat dat is mag je dat wel weer vergeten, hier wordt uitgebreider op in gegaan in het PianoPro Programma.

Voor variatie mag je ook een omkering pakken zoals: e-g-c (eerste omkering) of g-c-e (tweede omkering). Zodat het net iets anders klinkt.

In onderstaande video kun je zien hoe het klinkt en probeer ik het nog iets duidelijker uit te leggen (let alleen niet op mijn zang, want ik kan niet zingen:)

Het belangrijkste bij begeleiding op de piano is dat je je in ieder geval realiseert dat je onderdeel bent van een groter geheel. Als je nog nooit in een band hebt gespeeld kan het dus even wennen zijn om het exacte tempo aan te houden van de rest. Probeer om te oefenen dan eens eerst mee te spelen met een liedje dat je al kent: zoek deze bijvoorbeeld op via youtube en speel mee. Je zult zien dat het even wennen is, vooral als je een foutje maakt of even niet precies weet wat je ook al weer moest spelen: de rest speelt namelijk gewoon door.

Heb jij al eens iemand begeleidt? Laat het me weten in onderstaande reactie!

Comment Section

2 reacties op “Zang begeleiden op de piano in 3 stappen


Door J Kouwenhoven op 20 augustus 2012

Begeleiding
Mevrouw /mijnheer
Zijn er muziek CD,s verkrijgbaar voor begeleiding van oa Blaasinstrumenten?
In afwachting .Met vr. gr.
J.Kouwenhoven


Door Steven op 27 augustus 2012

Beste Kouwenhoven,

Ik weet dat er bladmuziek verkrijgbaar is voor cello’s, violen, maar ook zang waar een CD met pianobegeleiding bij zit. Ik kan me voorstellen dat er zoiets ook voor blaasinstrumenten moet zijn.

Als je Googelt op “pianobegeleiding met CD” kom je al veel tegen.

Anders zou je ook altijd nog met een mobiele geluidsrecorder een pianist (of iemand anders) kunnen opnemen, zodat je dat specifieke repertoire tot je beschikking hebt.
Zoeken naar een specifiek nummer op de piano op Youtube kan natuurlijk ook altijd, op die manier zou je dus ook kunnen meespelen.

Succes!
Steven | PianoPro

Plaats een reactie


*