Akkoorden Vs. Bladmuziek

Globaal zijn er eigenlijk twee manieren waarop beginners pianoles kunnen nemen.

Op een muziekschool of bij een privé leraar krijg je veelal vanaf het begin af aan les vanaf bladmuziek. Dit lijkt in eerste instantie het meest logisch, bladmuziek is immers de internationale taal van de muziek waarbij je door de muzieknoten weet wat je moet spelen. Dit heeft echter ook zijn nadelen…

Anekdote

Dit nadeel van piano leren spelen enkel vanaf bladmuziek wil ik graag illustreren aan de hand van het volgende voorbeeld:

Er stond onlangs op een verjaardagsfeest een piano, waarbij iemand die mij kende vroeg wat te spelen. Uit de losse pols speelde ik wat bekende en minder bekende nummers, waarbij een vrouw op mij afkwam en me complementeerde op mijn spel. Ze vertelde zelf al 10 jaar op pianoles te zitten, waarop ik voorstelde dat ze ook wat zou spelen. Dat kon helaas niet, want ze had geen bladmuziek bij zich…

Dit het het grootste nadeel van mensen die enkel vanaf bladmuziek les hebben gehad. Ze spelen in een vast stramien van wat ze voor zich hebben aan bladmuziek, en zonder dit notenschrift zijn ze verloren. Maar wat is nu de oplossing hiervoor?

Piano leren spelen met behulp van akkoorden

Een tweede mogelijkheid, die steeds populairder wordt, is het piano leren spelen aan de hand van akkoorden. Wat bedoel ik hier nu precies mee?

Elk liedje bestaat eigenlijk uit 2 delen, de akkoorden (gespeeld met je linkerhand) en de melodie (gespeeld met je rechterhand). Als je nu weet hoe je akkoorden moet spelen, heb je eigenlijk al 80% van elk liedje te pakken. De vraag is echter in welke volgorde je de akkoorden moet spelen. Bovendien herhalen deze akkoorden zich in een patroon van b.v. 3 of 4 verschillende akkoorden achter elkaar, waardoor je makkelijk de akkoorden van een liedje kunt onthouden. Het leren spelen van de meest voorkomende akkoorden is een kwestie van weken. Er handigheid in krijgen en het gemakkelijk afwisselen van deze akkoorden is een kwestie van maanden. Maar let op: je hebt dan wel een hele solide basis gelegd voor het spelen van praktisch elk liedje!

De melodie is vaak een stuk eenvoudiger te vinden, vaak ook omdat dit slechts met één toets tegelijk gespeeld kan worden, terwijl een akkoord dus een samenklank van drie toetsen is. Het leren spelen van een melodie kost per nummer even wat tijd, als je het nummer al kent (b.v. omdat het een bekend pop-nummer is) zal dit alleen maar sneller gaan. Immers, als het nummer mee kunt zingen of neuriën, weet je dus ook na elke toets of je omhoog of omlaag moet. Als je het dus goed geoefend hebt, kun je dus uit je hoofd makkelijk het hele nummer spelen, omdat je globaal weet of de melodie omhoog of naar beneden gaat op dat moment (en door het oefenen weet je of het b.v. één of twee toetsen hoger is).

Snel een bekend pop-nummer leren spelen

Misschien is het moeilijk voor te stellen, maar als je de meest voorkomende akkoorden leert spelen, zul je verbaast staan hoeveel makkelijker een liedje naspelen dan wel van de radio, dan wel aan de hand van een akkoorden schema wordt. Dat is ook de reden dat onze cursus bijvoorbeeld begint met een basiscursus, waarin wij onze cursisten leren spelen aan de hand van akkoorden en pas in de vervolgcursus men leert spelen vanaf bladmuziek. Op deze manier leer je “vrijer” spelen en snap je ook beter wat je doet op de piano in termen van akkoorden en de melodie. Je kunt bladmuziek een beetje vergelijken met een TomTom navigatie, als je ENKEL met behulp van je TomTom rijdt, zul je nooit weten hoe je ergens moet komen als het apparaatje uitvalt. Zou je dus ergens willen spelen zonder bladmuziek voor handen, of zou je iets willen spelen wat toevallig niet op bladmuziek beschikbaar is, zul je dat liedje nooit leren spelen.

Ik ben erg benieuwd hoe jij aankijkt tegen dit geheel, heb jij na het lezen van dit verhaal een voorkeur? Ik ben benieuwd!

Steven

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Bultereys
Door

Bultereys

op 28 Jul 2011

Graag meer uitleg over welke cursus het gaat . Welke inhoud ?

audrians andre rene
Door

audrians andre rene

op 28 Jul 2011

Beste , Hoe kan ik eraan geraken , ik zou het graag willen leren . maar ik woon in spanje en als het moet worden opgestuurd dan is het wel een tijdje onderweg en komt het wel aan . of heb je andere mogelijkheden . groetjes en tot wederhoren , Andre rene a

Steven
Door

Steven

op 28 Jul 2011

Beste Bultereys, Het gaat om een 22-weekse online cursus inclusief 20 instructievideo's. Hier kun je meer lezen over de cursus: https://pianopro.nl/online-cursus Let er wel op dat enkel bovenstaande link leidt naar de kortingslink voor 60% korting! Steven

Steven
Door

Steven

op 28 Jul 2011

Beste André rene, Na betalen krijg je de inloggegevens die je toegang verschaft tot de online cursus. In je persoonlijke online lesomgeving kun je de instructievideo's bekijken en de E-books downloaden en/of uitprinten. Je kunt de cursus dus overal volgen, ook in Spanje! Groeten, Steven

Loek de Haan
Door

Loek de Haan

op 28 Jul 2011

Beste Steven, klinkt mij goed in de oren. Ben 66 jaar oud en altijd al met vooral pianomuziek bezig geweest. D.w.z. luisteren naar klassieke pianomuziek. Heb grote spijt nooit zelf les te hebben genomen. Heb niet veel tijd ondanks pensionering; komt doordat alles trager gaat op mijn leeftijd en omdat je na ruim 40 jaar werken nu wel eens alles iets rustiger aan te willen doen. Heb schriftelijke cursus liggen van NTI maar ben er nog steeds niet aan begonnen. Bestaat de mogelijkheid dat jullie systeem beter bij mij past? Dan durf ik die 22 weken cursus misschien wel aan. Moet het beslist binnen die weken gedaan zijn? Graag omgaand uw bericht, dan kan ik mij nog opgeven! Vast bedankt, Loek

Steven
Door

Steven

op 28 Jul 2011

Beste Loek, Wat leuk om te horen dat u nog voornemens bent piano lessen te volgen. Onze oudste cursist is momenteel 84 jaar, dus wat dat betreft bent u er op tijd bij! Ik vind het moeilijk te bepalen of onze cursus beter bij u past als die van de NTI, wel hoor ik vaak dat de instructievideo's van ons goede ondersteuning biedt, die je natuurlijk niet hebt bij een schriftelijke cursus. Wij kennen een niet tevreden-geld-terug-garantie, dus mocht u het na bestellen toch niets vinden, kunt u zonder vragen uw geld terug krijgen! En owja, de toegang tot de cursus is levenslang, dus u kunt in uw eigen tijd en tempo de cursus volgen. Succes! Steven

Rudie
Door

Rudie

op 29 Jul 2011

Er is nog iets anders wat ik nl als zeer moeilijk ervaar en dat is de snelheid van spelen en het onthouden van bepaalde vingerzettingen, zodat je het een en ander gemakkelijker zou kunnen spelen. Groet Rudie

Steven
Door

Steven

op 04 Aug 2011

Beste Rudie, Dank voor je reactie en het snel wisselen van akkoorden is inderdaad moeilijk.. in het begin! Dit is écht iets wat aankomt op oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Gelukkig komen akkoorden vaak in patronen van 3 of 4 akkoorden, waardoor je een bepaald couplet of refrein makkelijk onder de knie kunt krijgen door specifiek die 4 akkoorden te blijven herhalen (tot in den treure:). Elke dag een kwartiertje oefenen is het beste, dan wennen je vingers zich erg snel aan hetgeen jij ze wilt laten spelen. Succes! Steven

Marlon Warning
Door

Marlon Warning

op 11 Aug 2011

Beste Steven, Ik heb al 2 jaar een keyboard thuis staan en heb vaak genoeg pogingen gedaan m.b.v. boekjes en zelfs een hema-online cursus om enigszins te kunnen spelen op mijn keyboard; echter zonder succes. Jouw programma lijkt me wel wat en ik vestig mijn hoop nu op de instuctie video's, want dat stukje visuele uitleg heb ik steeds gemist.Krijg je het lespakket in een keer aangeboden of telkens per week een deel (totaal 22x); na betaling uiteraard via de link. Ik hoop spoedig van je horen en wil vanavond nog een overboeking doen.(internetbankieren) Met vriendelijke groet, Marlon

Marlon Warning
Door

Marlon Warning

op 11 Aug 2011

Het geheel lijkt mij didactisch goed onderbouwd.

hannie Rijskamp
Door

hannie Rijskamp

op 21 Aug 2011

Beste Steven Tien jaar geleden heb ik een tijdje keyboardles gehad Ik heb een Technics sxKN5000 Kan ik dit instrument gebruiken om de lessen succesvol te volgen? vriendelijke groet Hannie

Steven
Door

Steven

op 24 Aug 2011

Dag Hannie, De lessen zijn inderdaad op het type Technics dat je hebt goed te volgen, ik heb het even gegoogled en zag dat dit keyboard 5 octaven heeft, wat voldoende is. Prima apparaat dus!

Glencora Middag
Door

Glencora Middag

op 21 Aug 2011

Het lijkt mij een goed systeem. Ik heb een aantal accordeonlessen gehad op een muziekschool, en daar moest ik zoveel tegelijk leren... De naam van een noot, de bijbehorende klank, waar ik die klank kan vinden op het klavier, en dan ook nog de bas-accoorden aan de linker kant, plus de balgbeweging. Veel teveel! Ik had toen al het idee dat ik liever eerst de baskant en de melodie zou willen leren, en later pas noten leren lezen. En dat geld ook voor piano e.d.

BCD
Door

BCD

op 21 Aug 2011

Beste Steven, Is deze cursus wel bruikbaar om keybord te leren spelen? groetjes, BCD

Steven
Door

Steven

op 24 Aug 2011

Jazeker, let er alleen wel op dat het keyboard minimaal 60 toetsen heeft zodat je de oefeningen en liedjes in deze cursus wel goed kunt spelen. Succes!

Mirjam Koomen
Door

Mirjam Koomen

op 16 Sep 2011

Hallo Steven, Dit is wat ik begin al vroeg, ik ben 52 heb reuma, maar vind het toch leuk om wat te spelen en deze manier is voor mij toch misschien beter. Groetjes, Mirjam Koomen

Esther
Door

Esther

op 19 Oct 2011

Beste Steven, Leuke website. Graag wil ik al heel lang piano leren spelen en nu zit ik erover na te denken deze cusus te gaan doen via een actie. Alleen ben ik sowieso nooit goed geweest in het onthouden van liedjes. Dan zal deze methode toch minder geschikt voor mij zijn? Ik hoor het graag! Groetjes Esther

Steven
Door

Steven

op 20 Oct 2011

Beste Esther, Het uit je hoofd leren van liedjes kan soms lastig zijn, behalve als het voor jou bekende nummers zijn. Verder als je een liedje veel oefent zul je hem op een gegeven moment kunnen dromen! :-) Tot slot leer je in de cursus ook noten lezen, wat ook erg belangrijk is, dus dan hoef je helemaal niet meer bang te zijn dat je het vergeet. Groeten, Steven

Michel
Door

Michel

op 20 Nov 2011

Beste Steven, Ben 65 en heb net een digitale piano merk Kawai gekocht. Wat ik begrijp van jullie (en ook van andere pianolessen op internet) is dat je liedjes leert spelen. Ik heb een theorieboek gekocht en tot mijn verbazing heeft het merendeel van de liedjes betrekking op (engelstalige) liedjes, die ik niet ken en waar mijn interesse om ze te leren spelen ook niet naar uitgaat. Mijn belangstelling gaat meer naar het populair klassieke werk uit. Is het leren spelen van akkoorden dan ook iets voor mij en besteden jullie ook aan de wat meer populair klassieke stukken aandacht? Met vriendelijke groet, Michiel

Steven
Door

Steven

op 21 Nov 2011

Beste Michiel, In onze cursus leer je met behulp van liedjes de theorie. Met andere woorden: als je iets nieuws leert wordt dat meteen toegepast in een liedje of oefening. Alle genres komen in onze cursus terug, een aantal klassieke nummers maar ook hedendaagse engelse popnummers (Coldplay, Elton John, etc.) Na de cursus zou je zelf in staat moeten zijn om van bladmuziek te spelen, maar ook m.b.v. akkoorden. Met name het leren piano spelen met akkoorden helpt je heel erg om te groeien als pianist, omdat je begrijpt hoe een liedje in elkaar zit en hierdoor ook makkelijker nieuwe nummers aanleert op een gegeven moment. Doordat ik dit nu onder de knie heb kan ik zonder bladmuziek of uitleg van iemand anders een liedje naspelen die ik hoor van de radio binnen enkele minuten (althans 95% van de nummers die ik hoor:-) Succes en veel plezier met je nieuwe Kawai! Gr, Steven

A. Makkinga
Door

A. Makkinga

op 05 Dec 2011

Kan ik leren pianospelen op een key-board. Zoja, waaraan moet deze voldoen? alvast bedankt voor de te nemen moeite

Steven
Door

Steven

op 05 Dec 2011

Beste A. Makkinga, U kunt zeker leren piano spelen op een keyboard, zolang deze maar minimaal 61 toetsen heeft. Koop er echter ook een voetpedaal bij (voor galm), let er dan wel even op dat er een aansluiting zit voor een voetpedaal (sustain pedal) achterop, de meeste keyboards hebben dat wel. Succes!

Arjan van der Plas
Door

Arjan van der Plas

op 30 Jan 2012

Hallo, akkoorden zijn idd heel mooi. Echter, ik wil ook graag piano leren spelen om mezelf te begeleiden bij het oefenen voor zangles en instuderen van koorliederen. En dan is kennis van notenschrift en bladmuziek onontbeerlijk. Worden beide systemen (akkoorden en bladmuziek) geleerd in jouw cursus? groet, Arjan van der Plas

Steven
Door

Steven

op 30 Jan 2012

Beste Arjan, Ik ben het helemaal met je eens, en onze cursus leert je "the best of both worlds". Je zult in de basiscursus leren spelen m.b.v. akkoorden. Op deze manier leer je de muziek te begrijpen en waarom bij een bepaalde melodie bepaalde akkoorden passen. De vervolgcursus draait om bladmuziek, want dit is bij begeleiding inderdaad onontbeerlijk! Groet, Steven

evert
Door

evert

op 10 Mar 2012

Is dit een piano of een keyboard cursus. Ik vraag dit omdat je bij een keyboard, een style kunt invoeren en ook het tempo kunt veranderen en fill ins kunt toe passen, en bij een piano niet, toch?. Dan een vraag over wat bedoel je met minimaal 61 toetsen?. Ik heb ook een keyboard en dat heeft 36 witte en 25 zwarte toetsen heeft. Er zitten 5x een C op (5 octaven). Bovendien zit er ook nog een knop op om een octaaf lager of hoger te zetten. Een sustain knop zit er ook op, heb je dan geen pedaal meer nodig?

Steven
Door

Steven

op 12 Mar 2012

Beste Evert, het is een piano cursus die ook prima op een keyboard te volgen is. Dit keyboard moet minimaal 60 toetsen hebben: zwarte en witte beide meegerekend. Zou je keyboard te weinig toetsen hebben, kom je in de problemen met de oefeningen die gespeeld moeten worden. Jouw keyboard heeft dus voldoende toetsen. In onze cursus leer je niets over de extra functionaliteiten die op een keyboard zitten, dit is namelijk per merk afhankelijk. Van een sustain knop heb ik niet gehoord, enkel van een sustain pedal. Wellicht dat die knop een extra galm toevoegt of iets dergelijks, maar als je wat verder bij ons in de cursus komt zul je zien dat een pedaal toch wel heel handig is en het geen doen is om tijdens het spelen ook die knop elke keer aan en uit te zetten :-)

Liesje
Door

Liesje

op 20 Apr 2012

Beste Steven, omdat ik 4 jaar pianoles heb gehad kan ik al noten lezen, maar ik heb nooit geleerd om akkoorden te spelen. De laatste jaren is mijn interesse in zang en de bijbehorende begeleiding gestegen dus is het belangrijk om die akkoorden goed te beheersen. Is jouw cursus in dit geval geschikt? Groet, Liesje

Joyce
Door

Joyce

op 01 May 2012

Beste Steven, Afgelopen weekend heb ik, na jaren lang dromen, een piano gekocht. Echter is het zo dat ik tot op heden nog nooit iets met muziek heb gedaan en dus ook nog geen noot kan lezen. Is de beginners cursus ook geschikt voor iemand die zijn muzikaliteit nog helemaal moet ontwikkelen? Of raad je mij iets anders aan? Groeten, Joyce

Steven
Door

Steven

op 02 May 2012

Beste Joyce, juist als je geen noot kunt lezen en bij het absolute begin met starten is de basiscursus geschikt voor je, samen met de vervolgcursus die hier naadloos op aansluit. Je begint dan namelijk bij zaken als juiste zithouding en vingerzetting, dus de absolute basis wordt aan je uitgelegd. Al vrij snel zul je daarna vorderingen maken tot aan de vervolgcursus waar je ook noten leert lezen. Groeten, Steven

Roelie
Door

Roelie

op 26 Jan 2013

Tot mijn grote frustratie ben ik zo'n persoon die van bladmuziek afspeelt. Vanaf mijn 6e jaar heb ik notenleren lezen, de eerste jaren alleen gitaarles gehad (klassiek), daarna ook accordeon en orgel, 15 jaar gitaarles gegeven. Sinds 3 jaar heb ik nu een digitale piano en echt ik speel uit klassieke boeken, vind dat ook erg mooie muziek. Maar zou zo graag als er iemand vraagt eens stukje te spelen dat zo uit mijn blote hoofd willen doen. Ik heb een aantal keren geprobeerd je video's na te spelen. Het gaat mij te snel, want ik vertaal in mijn hoofd eerst alles naar die gekke noten. Het wil niet na 50 jaar van die zwarte vlekken op zwarte lijntjes te hebben gelezen. Ik ga door en blijf proberen. Groeten, Roelie

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Hoi Roelie, bedankt voor je reactie! Dit is precies de reden waarom ik mijn cursisten en mensen die deze website bezoeken probeer uit te leggen dat je beter muziek kunt spelen op basis van akkoorden en daarna, als je dat begrijpt en kunt, van bladmuziek kan proberen te spelen. Toch denk ik je met oefening wel van jouw "denken" af kunt komen. Maar ik begrijp ook dat dat lastig gaat na 50 jaar, helemaal als je nog regelmatig van bladmuziek klassieke werken speelt. Misschien kun je eens beginnen om de linkerpartij op de bladmuziek af te plakken o.i.d. en in de plaats hiervan letters kunt neerzetten van de akkoorden die je op dat moment moet spelen. Als je dit van een modern nummer doet kun je die akkoorden zo op zoeken door de titel van het nummer in te vullen bij google met 'chords' (akkoorden) erachter. Ik hoop dat je hier wat mee kunt! Groeten, Steven

Reactie plaatsen