Akkoordvariaties

Ik heb vorige week een webinar gegeven waarin ik het onder andere heb gehad over akkoordvariaties.

Ik kreeg hier veel leuke reacties op en in dit artikel wil ik je hier een wat uitgebreidere toelichting op geven door het een en ander voor te spelen in drie korte filmpjes.

Je leest ook onderaan dit artikel hoe je bij het volgende webinar aanwezig kunt zijn.

Laten we in eerste instantie eens kijken naar het C-akkoord. Op welke manieren kan deze gespeeld worden als je ze tegelijk aanslaat?

Je ziet in onderstaande video drie varianten voorbij komen van het C-akkoord, welke op een normale manier gespeeld worden. Daarna zie je ook eenmaal de gespreide manier waarop je het C-akkoord kunt spelen.

Vervolgens laat ik dit ook voor de duidelijkheid horen hoe dit klinkt met de linkerhand.

Maar akkoorden kunnen niet alleen tegelijk worden aangeslagen, ze kunnen ook apart achter elkaar worden aangeslagen. Dit heet dan arpeggio en dit zie je in onderstaande video. Maar natuurlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, dus daarna zie je nog een aantal creatieve varianten.

Tot slot wil ik je laten horen hoe al deze verschillende varianten nu eigenlijk klinken als ze in een echt liedje worden gespeeld. In deze video hoor je Adele – Someone Like You waarbij al deze varianten voorbij zullen komen.

Nogmaals dank aan iedereen die bij het webinar was vorige week, leuk om in een LIVE online uitzending alle tips en tricks met jullie te delen.

Kon je er niet bij zijn kun je ook eens een kijkje nemen in ons PianoPro Programma (klik hier).

Succes met deze lessen!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Madelein Linders-Gerritsen
Door

Madelein Linders-Gerritsen

op 29 Nov 2013

Hallo Steven, bedankt voor de akkoordvariaties. Ik ben inderdaad bezig met de akkoordvariaties tijdens de pianolessen van de Zeeuwse muziekschool hier in Middelburg. van mijn piano-lerares. Ik wil je ook meedelen dat ik op 18 december mee speel tijdens de kerst-uitvoering van de Zeeuwse muziekschool zelf. Ik speel o.a. Imagine o.a. van John Lennon van bladmuziek, en ook een stukje klassiek o.a. Una furtiva Lagrima uit de opera L´Elisir d´amore, van Donizetti. Met beide piano-stukken ben ik druk mee bezig om dat goed onder de knie te krijgenn. Mooie stukken maar best moeilijk, maar volgens mijn piano-lerares lukt dat wel. Groetjes Madelein.

esther
Door

esther

op 08 May 2014

dit is echt heel knap ik speel ook piano en mijn zus ook mij zus kan het wel maar ik niet en ik vind dit heel knap. met vriendelijke groet Esther van elten

Steven
Door

Steven

op 11 May 2014

Hoi Esther, fijn dat je van het pianospel kunt genieten! Maar je kunt zelf ook beginnen met piano spelen als je wilt? Je kunt een gratis starterscursus downloaden als je je inschrijft rechts boven in de website. Dan kun je samen spelen met je zus ;) Groet, Steven

Marka
Door

Marka

op 31 May 2015

Prachtige akkoorden

Mark
Door

Mark

op 31 May 2015

Mooie akkoorden

Reactie plaatsen