Blues improvisatie op de piano leren spelen
30 september 2014 

Blues improvisatie op de piano leren spelen

Mijn naam is Jeroen van der Bok, 24 jaar oud en toen ik nog maar 8 jaar oud was had ik al een voorkeur voor Blues, Country en Soul muziek. In dit blog ga ik iets vertellen over Blues improvisatie en hoe je dit zelf direct al kunt gaan spelen!

Hoewel het een stijl is die niet heel veel in de aandacht staat, is dit ontzettend leuk om te spelen, heeft het veel mogelijkheden en is het in de kern vrij simpel.

Ray Charles

Ray Charles

Achtergrond

De Bluesmuziek is lang geleden ontstaan in de Verenigde Staten onder de zwarte bevolking. De zwarte bevolking had het moeilijk in deze periode en vond in de Blues een manier om dit leed te verzachten. De muziek zit vol emotie en de teksten gaan vaak over de ellende die de muzikanten mee hadden gemaakt. Later is improviseren een belangrijk onderdeel geworden van deze muziek, en in de Jazz muziek is dit nog verder uitgebreid. Maar voor nu richt ik me op de Blues improvisatie technieken.

Basis

Zoals ik al aangaf is Blues in de kern simpel. Dat betekent dat een standaard Blues liedje, bestaat uit akkoordenschema die bijna altijd hetzelfde is. De zogenaamde 12 maten Blues. Op de piano bestaat een Blues lied uit een baslijn in de linkerhand, en een improvisatie in de rechterhand. Improviseren doe je met de noten uit de ‘Bluestoonladder’. Deze toonladder wijkt af van de ‘normale’ toonladder. Daardoor krijgt het liedje dat je speelt, de Blues ‘klank’.

Zelf spelen!

Hoe kun je nu zelf beginnen met de meest simpele vorm van een Blues improvisatie?
Als eerste moet je de baslijn oefenen. Er zijn verschillende mogelijkheden maar om te beginnen is de volgende manier het beste:

Zet je hand op de tweede C die je tegenkomt op je klavier. Dan speel je: C E G A. 4 tellen in de maat, dus op elke tel speel je een noot. Dit eerste stukje speel je 4 keer rond.

Daarna volgt F A C D. Deze speel je 2 keer rond.

Vervolgens 2 keer C E G A rond spelen.

En als laatste: 1 keer G B D E, 1 keer F A C D, 1 keer C E G A, en dan een G noot, die je 4 tellen vasthoudt. En dan begin je weer opnieuw.

Met de rechterhand speel je toonladder: C – Eb – F – F# – G – Bb – C. Dit is de mineur bluestoonladder. Speel deze ladder van voor naar achter, en weer terug, op de baslijn die ik zojuist heb uitgelegd. Wederom op elke tel, een noot van de bluestoonladder spelen. Dit is de basis van de Blues improvisatie.

Veel succes en laat me weten hoe het je vergaat in een reactie hieronder!

Over de schrijver
FRANCISCUS MERMANS
Door

FRANCISCUS MERMANS

op 07 Oct 2014

Zelf ben ik ook verliefd op Blues. Ben nieuwsgierig naar uw activiteiten en je raadgevingen in verband hiermee.

Ruud
Door

Ruud

op 07 Oct 2014

Ik ga het proberen, ben een liefhebber van de bleus

FRANCISCUS MERMANS
Door

FRANCISCUS MERMANS

op 07 Oct 2014

Vraagje : rechterhand = 7 noten ? 1 nootje te weinig ?

Wim
Door

Wim

op 08 Oct 2014

Wat is rondspelen? Ik vermoed heen en weer spelen, maar dan mis ik een tel als ik de vierde tel niet herhaal.

Antje Wietzes
Door

Antje Wietzes

op 08 Oct 2014

Ik vindt Blues te gek. De linkerhand is geen probleem 4/4 maat, maar met de rechterhand zijn er 7 noten, dus ik kan niet twee noten per tel doen. Dus mijn vraag, hoe zit het met de telling van de rechterhand?

Jeroen van der Bok
Door

Jeroen van der Bok

op 15 Oct 2014

In de bluesladder zitten inderdaad 7 noten. Wat je kunt doen: De ladder is nu: C Eb F F# G Bb C. Wil je per sé 8 noten hebben voor de rechterhand, ga je gewoon door: Dus komt er nog een Eb bij. Dus stel je speelt van voor naar achter: C Eb F F# G Bb C Eb. En dan terug. Klinkt supertof hoor! Succes!

Karel
Door

Karel

op 08 Oct 2014

Graag wil ik blues piano lessen

Yvonne
Door

Yvonne

op 10 Oct 2014

Hoi Jeroen, wat super leuk om dit te leren! Zou je het misschien ook kunnen laten horen hoe het zou moeten klinken?

Tessa
Door

Tessa

op 16 Apr 2017

Ja dat zou ik ook wel willen ☺️

Jack
Door

Jack

op 13 Oct 2014

Ik weet niet of het aan mij ligt maar ik vind het zo ontzettend vals kliken. Als je aan het eind van de toonladder ben en je moet hem dan terug spelen sla je dan nogmaals de C aan of ga je naar Bb .Vr.Gr. Jack

Reactie plaatsen