De opbouw van een liedje

Eigenlijk is de theorie heel simpel: akkoorden + melodie = een liedje! Een uitstekend voorbeeld om te illustreren is het eenvoudige kinderliedje “Mieke heeft een lammetje” of hoe ze het in Amerika noemen, “Twinkle, twinkle, little star”.

In deze video zul je zien dat je een akkoord en melodie zo moeilijk of zo makkelijk kunt maken als je wilt door het met één vinger te spelen, of door juist meerdere toetsen aan te slaan.

Oefening

Probeer met je rechterhand de melodie in het begin eens na te spelen. En probeer ook eens met de linkerhand het akkoord na te spelen (eerst met één vinger en als het lukt eventueel met drie vingers tegelijk). Gaat dit te snel voor je? Gebruik de pauze-knop en spoel het stukje eens terug!

Vond je dit moeilijk of juist te makkelijk? Of heb je juist een suggestie voor een ander liedje? Laat hieronder je reactie achter!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
janssens erik
Door

janssens erik

op 19 Dec 2010

Dag, Ik ben 55 jaar en heb nog nooit muziek gespeeld, maar nu denk ik dat ik wel op de goede weg ben. Ik heb op mij klavier een alluminium latje liggen waar ik alle letters op heb geplakt met de kleuren a,b,c,d,e,f,g. Ook weet ik nu waar de centrale C is. Ik hoop dat ik hele liedjes kan spelen in toekomst. Ik oefen elke dag en ben al vanaf september bezig met het piano leren spelen. Ik hoop nog voor het einde van het jaar een goede melodie te spelen en zoals het nu gaat, gaat het toch al heel aardig! Mvg, Erik

Tineke
Door

Tineke

op 20 Dec 2010

Wat is het eindresultaat van de cursus

faes nadia
Door

faes nadia

op 20 Dec 2010

heb je een liedje van chris icaak wiked game voor keybord

Daniel Van den Bulcke
Door

Daniel Van den Bulcke

op 20 Dec 2010

Geachte Voor mij was het echt enorm dit liedje hier te vinden gezien ik via een senioren vereniging momenteel keyboard aan het leren ben en juist dit liedje was onze eerste praktijles. Ik leer het nu ook op piano. Nog eens bedankt Daniel

admin
Door

admin

op 20 Dec 2010

Beste Tineke, het uiteindelijke doel van onze cursus is dat mensen piano kunnen spelen vanaf bladmuziek en zelf kunnen improviseren.

admin
Door

admin

op 20 Dec 2010

Beste Faes Nadia, dank voor je suggestie. Ik denk alleen dat Wicked Game wel een wat moeilijk nummer is voor de meeste startende pianisten. Maar wie weet, ik hou het in gedachten!

Annemarie den Dulk
Door

Annemarie den Dulk

op 21 Dec 2010

Ik keek "stiekeum"even tussen mijn werkzaameheden door naar het filmpje en ik vind het enig! Alleen, hoe doe ik dat nu- op en neer rennen tussen mijn pc en de piano beneden? Ik ga het op een vrije dag binnenkort toch proberen Prettige feestdagen! Annemarie

admin
Door

admin

op 21 Dec 2010

Hallo Annemarie, leuk om te horen dat je binnenkort het liedje gaat proberen te spelen! Het is inderdaad niet ideaal om tussen piano en PC te rennen, de video is dan ook eigenlijk meer bedoelt om aan te geven hoe een liedje kan worden opgebouwd, de oefening is echt een extra. De volgende keer zullen we ook een PDF toevoegen die je kunt uitprinten en op je piano kunt zetten!

faes nadia
Door

faes nadia

op 22 Dec 2010

heb je een van i do it for you dat zou ik graag willen.hoop het groetjes nadia

Mich
Door

Mich

op 22 Aug 2011

Top! Al heet hij in Amerika geen "Twinkle, twinkle, little star". Dat is een ander liedje. In Amerika heet hij: "Mary had a little lamb".

Steven
Door

Steven

op 24 Aug 2011

Mich, ik denk dat je gelijk hebt dat hij ook Mary had a little lamb wordt genoemd.. maar, is dit niet beide juist? Weet het niet zeker! :-)

johan woons
Door

johan woons

op 28 Aug 2011

Geachte docenten, Ik denk dat ik de vreemdste leerling ben met een andere motivatie dan de meeste mensen. Ik ben een "hoogbejaarde: dus 80 geweest en heb oa. last van Reuma. Mijn reumatoloog laat mij zelf in een bal knijpen omdat ik de gewrichten in beweging moet houden, een saaie klus. Hij was het die mij adviseerde om een keyboard te kopen, gewoon omdat ik met mijn vingers beter de toetsen kan strelen dan hameren. Dat deed ik dus en ik heb er veel plezier in gekregen. Ik zal nooit een concert pianist worden (of die moeten in de toekomst 150 jaar worden) maar heb er lol in en..al "spelend" oefen ik mijn wat stroeven handen, wat de opzet was. Een heel andere motivatie dus als uw meeste anderen cursisten vrees ik. Dat wil ik even kwijt en..ik probeer het en dat is, wat je ook aanpakt, het belangrijkste dank, groetjes en succes. Joop Woons

Steven
Door

Steven

op 29 Aug 2011

Beste Johan, Bedankt voor uw mooie verhaal, ik denk dat dat een prachtige motivatie is om piano te leren spelen. En ik denk dat u niet 150 hoeft te worden om een leuk liedje te kunnen spelen, dat zal u wellicht al na enkele weken of maanden lukken. Kunt u ons op de hoogte houden van de voortgang van uw spel en de conditie van uw handen en vingers? Groeten en veel succes, Steven

Reactie plaatsen