Gebroken akkoorden leren spelen

Wat zijn gebroken akkoorden eigenlijk? Het woord zegt het eigenlijk al een beetje, dat zijn akkoorden die niet tegelijk worden aangeslagen. Een akkoord bestaat namelijk zoals je misschien al weet uit drie (of meer) toetsen. Als je deze om de beurt aanslaat wordt dit een gebroken akkoord of arpeggio genoemd.

Arpeggio is een Italiaanse muziekterm wat “harpsgewijs” betekent. Het aanslaan van een gebroken akkoord klinkt dan ook heel romantisch en zwierig. Je kunt op die manier aan een liedje een hele mooie sfeer meegeven. Je mag zelf weten wanneer je een akkoord in een liedje gebroken speelt, wat jij mooi vind! Als je een nieuw liedje leert raad ik echter wel aan deze eerst te oefenen met de akkoorden tegelijk aangeslagen en pas als dit goed gaat, het in arpeggio te proberen.

In onderstaande video speel ik “This is what it feels like” van Armin van Buuren tweemaal. De eerste keer sla ik de akkoorden tegelijk aan en de tweede keer gebroken.

Hoor je hoe het de tweede keer een heel ander sfeertje meekrijgt?

Hoe speel je een gebroken akkoord?

In het nummer van Armin hou ik het Am-akkoord 8 tellen aan. Het F-akkoord hou ik 4 tellen aan en het C-akkoord hou ik tot slot weer 8 tellen aan. Als je dit tegelijk aanslaat is dat makkelijk, want je slaat bij elk akkoord de drie toetsen tegelijk aan en deze hou je voor een X aantal seconden vast.

Bij een gebroken akkoord speel je een toets op elke tel. Dus eerst het Am-akkoord: a c e c a c e c (8 toetsen = 8 tellen). Vervolgens het F-akkoord: f a c a (4 toetsen = 4 tellen) en tot slot het C-akkoord: c e g e c e g e (8 toetsen = 8 tellen). Overigens geldt bij dit nummer dat de akkoorden in zowel het couplet als in het refrein hetzelfde is. Probeer maar eens!

Gespreide akkoorden

Je kunt de akkoorden ook gespreid spelen, het Am-akkoord bestaat dan uit de toetsen a e a, waarbij de laatste a een octaaf hoger ligt. Het F-akkoord bestaat uit de toetsen f c f, ook hier ligt de laatste f-toets een octaaf hoger. En tot slot bestaat het C-akkoord uit de toetsen c g c, met ook hier weer de laatste c een octaaf hoger.

Probeer de toetsen er maar eens bij te zoeken op je piano of keyboard! Mocht je kleine handen hebben en net niet het bereik hebben van een heel octaaf, moet je het gewoon lekker bij normale akkoorden houden. Is ook mooi!

Laat me hieronder in een reactie weten of je hier wat aan hebt gehad en als je het uitprobeert, hoe het je vergaat. Vind ik leuk om te horen! 🙂

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Jos Mevensen
Door

Jos Mevensen

op 20 Sep 2015

Beste Steven, Ik vind het super leuk al de trucs die je ons leert! Nog een vrolijk weekend. Groetjes, Jos

Steven
Door

Steven

op 20 Sep 2015

Dank voor je compliment, Jos! Fijn te horen dat je er wat aan hebt :)Jij ook nog een goed weekend!Groeten, Steven

Lise
Door

Lise

op 20 Sep 2015

Hallo Steven, Geweldig knap vind ik het van jou om op heel korte tijd zoveel mooie dingen op keyboard te leren spelen. En het lukt dan ook nog terwijl ik nooit keyboard heb gespeeld, maar wel mandoline. Momenteel volg ik een betaalcursus via internet om keyboard te leren spelen ... ik had jouw site nog niet gevonden. Ik zit ook daar aan les 8, maar heb meer bij jou geleerd dan bij je collega. Duizend bedankjes voor jouw inzet die veel plezier brengt bij 'n mens :-)

Steven
Door

Steven

op 28 Sep 2015

Hallo Lise,Wat super om te horen dat je al zoveel hebt geleerd! En dat je er natuurlijk plezier aan beleeft, want daar draait het om bij piano spelen. Niet om uren te studeren om er "ooit" plezier aan te beleven, maar het draait om direct plezier door liedjes te spelen die je mooi vindt. Dan hou je het immers vol en zul je juist grote vooruitgang maken doordat je veel speelt! Een win-win situatie dus :)Jij bedankt voor je mooie reactie en veel succes en plezier uiteraard gewenst met de lessen en mijn video's!Groeten, Steven

Naomi
Door

Naomi

op 23 Sep 2015

Hallo Steven. Spelen met 2 handen tegelijk is voor mij nog steeds een opgave Ik kan de akkoorden gebroken en gespreid spelen. Ik heb er ook geen moeite mee om de gespreide akkoorden inpl van CFC CFCFDFE te spelen maar ik kan de akkoorden nog steeds niet verwerken in een melodie. Misschien leer ik dat nog wel eens Gr Naomi

Steven
Door

Steven

op 28 Sep 2015

Hoi Naomi,Dat je al gebroken akkoorden kunt spelen betekent dat je al best ver bent! Als je met twee handen tegelijk goed wil kunnen spelen kan ik je adviseren om een liedje altijd eerst goed onder de knie te krijgen met de akkoorden tegelijk aangeslagen. Pas als dat goed gaat zou ik het gebroken (arpeggio) proberen. Een metronoom kan hierbij ook een handig hulpmiddel zijn, dit apparaatje geeft in een constant tempo tikjes of piepjes af, wat links en rechts in feite forceert om samen te werken.Het verwerken van een melodie in een gebroken akkoord is behoorlijk moeilijk hoor! Althans, ik neem aan dat je bedoelt dat je met links gebroken akkoorden speelt en met rechts ook, maar dat de bovenste toets van het gebroken akkoord steeds een andere toets aanslaat die de melodielijn volgt? Ik experimenteer zelf daar nu veel mee en dat heeft me jaren geduurd voordat ik dat onder de knie had. Dat is echt niveautje Jan Vayne om het zo maar even te zeggen :-)Ondertussen zou ik me dus lekker concentreren op je eigen niveau en het lekker samen laten werken van links en rechts, hetzij in combinatie met gebroken akkoorden. Veel succes daarmee!Gr. Steven

Heidi U.
Door

Heidi U.

op 24 Jan 2016

Hallo Steven, dank je voor de leerzame tips! Ik heb via een tutorial een gemakkelijk nummer gevonden om gebroken, gespreide akkoorden op te spelen. Het is 'Right here waiting for you' van Richard Marx. Ik speel de intro, iets versimpeld.De melodie is vrij bekend, die speel je met je rechterhand. De linkerhand speelt: CGC - GDG - AEA - CGC (alles arpeggio, waarbij je de tweede CGC een octaaf lager speelt).Het makkelijke van dit stukje is dat je alles na elkaar kunt spelen. Ook als je nog prutst met je vingerzetting klinkt het dus al best aardig. :)Inmiddels kan ik dit riedeltje ongeveer blindelings spelen. Weet jij een leuk, niet veel moeilijker, vervolg erop? (ik heb je lespakket).

Steven
Door

Steven

op 24 Jan 2016

Graag gedaan, Heidi! Fijn dat je er wat aan hebt.Ik vind River Flows in You of Amelie wel een leuke opvolging hierop. Beide in arpeggio en vooral Amelie zal in het slotstuk voor wat uitdaging zorgen, waarbij je met de rechterhand ook een arpeggio speelt :)Succes! Gr. Steven

Elly van Uden
Door

Elly van Uden

op 25 Apr 2019

Hallo Steven, Deze uitleg is inderdaad heel duidelijk. Ik ben in januari begonnen met jouw cursus en ik kan al aardig wat melodietjes spelen. Bij Can you feel the love tonight lukt het me ook om er akkoorden bij te spelen al gaat dat nog niet heel vloeiend. Bij Geef mij nu je angst lukt het ook al beter. Verder speel ik eerst alleen nog de melodie wat heel goed gaat. Ik heb een keyboard. Bij het nummer imagine van John Lennon heb ik geprobeerd jou akkoorden na te spelen, maar dat lukt nog niet zo erg. Wel heb ik zelf de melodie in een muziekboek en dat gaat wel heel goed, want met noten lezen heb ik geen probleem ik vind alleen stacato en legato nog een beetje ingewikkeld. Verder bedank je hartelijk voor deze cursus en het feit dat ik nooit gedacht had piano of keyboard te kunnen spelen en het me nu dankzij jouw cursus al aardig lukt. Met vriendelijke groet, Elly Gorissen van Uden

Carolina
Door

Carolina

op 02 May 2019

Hallo Elly, Wat fijn om te horen! Dank je wel voor je mooie woorden en heel veel plezier met pianospelen!

Reactie plaatsen