Gebroken akkoorden leren spelen
Wat zijn gebroken akkoorden eigenlijk? Het woord zegt het eigenlijk al een beetje, dat zijn akkoorden die niet tegelijk worden aangeslagen. Een akkoord bestaat namelijk zoals je misschien al weet uit drie (of meer) toetsen. Als je deze om de beurt aanslaat wordt dit een gebroken akkoord of arpeggio genoemd.
Arpeggio is een Italiaanse muziekterm wat “harpsgewijs” betekent. Het aanslaan van een gebroken akkoord klinkt dan ook heel romantisch en zwierig. Je kunt op die manier aan een liedje een hele mooie sfeer meegeven. Je mag zelf weten wanneer je een akkoord in een liedje gebroken speelt, wat jij mooi vind! Als je een nieuw liedje leert raad ik echter wel aan deze eerst te oefenen met de akkoorden tegelijk aangeslagen en pas als dit goed gaat, het in arpeggio te proberen.
In onderstaande video speel ik “This is what it feels like” van Armin van Buuren tweemaal. De eerste keer sla ik de akkoorden tegelijk aan en de tweede keer gebroken.
Hoor je hoe het de tweede keer een heel ander sfeertje meekrijgt?
Hoe speel je een gebroken akkoord?
In het nummer van Armin hou ik het Am-akkoord 8 tellen aan. Het F-akkoord hou ik 4 tellen aan en het C-akkoord hou ik tot slot weer 8 tellen aan. Als je dit tegelijk aanslaat is dat makkelijk, want je slaat bij elk akkoord de drie toetsen tegelijk aan en deze hou je voor een X aantal seconden vast.
Bij een gebroken akkoord speel je een toets op elke tel. Dus eerst het Am-akkoord: a c e c a c e c (8 toetsen = 8 tellen). Vervolgens het F-akkoord: f a c a (4 toetsen = 4 tellen) en tot slot het C-akkoord: c e g e c e g e (8 toetsen = 8 tellen). Overigens geldt bij dit nummer dat de akkoorden in zowel het couplet als in het refrein hetzelfde is. Probeer maar eens!
Gespreide akkoorden
Je kunt de akkoorden ook gespreid spelen, het Am-akkoord bestaat dan uit de toetsen a e a, waarbij de laatste a een octaaf hoger ligt. Het F-akkoord bestaat uit de toetsen f c f, ook hier ligt de laatste f-toets een octaaf hoger. En tot slot bestaat het C-akkoord uit de toetsen c g c, met ook hier weer de laatste c een octaaf hoger.
Probeer de toetsen er maar eens bij te zoeken op je piano of keyboard! Mocht je kleine handen hebben en net niet het bereik hebben van een heel octaaf, moet je het gewoon lekker bij normale akkoorden houden. Is ook mooi!
Laat me hieronder in een reactie weten of je hier wat aan hebt gehad en als je het uitprobeert, hoe het je vergaat. Vind ik leuk om te horen! 🙂