10 Gratis Pianolessen
Direct Toegang
X
10 Gratis Pianolessen
50% Complete
20.000 cursisten gingen je voor. Start nu met de gratis Starterscursus

Page content

Hoe is het om concert pianist te zijn?

Ik stuitte vandaag op eenย BBC documentaire die deze vraag beantwoord. Wat houdt het precies in om concert pianist te zijn?

De piano is een bijzonder instrument welke een grote aantrekkingskracht heeft. Anders dan bijvoorbeeld een viool of saxofoon, krijg je er gemakkelijk een mooie toon uit. Sommigen dromen erover om in een volle concertzaal achter de piano te kruipen, terwijl het voor een ander misschien een nachtmerrie is.

Bekijk eens deze BBC documentaire “Imagine Being a Concert Pianist” van 58 minuten lang. Met de jonge Benjamin Grosvenor in de hoofdrol, die niets liever wilde dan concert pianist zijn toen hij nog een kleine jongen was.

Heb je de video bekeken? Laat me dan weten wat je ervan vond in een reactie hieronder!

Comment Section

2 reacties op “Hoe is het om concert pianist te zijn?


Door Amber op 12 mei 2014

Haay amber weer ik zag de Video en het lijkt me echt lastig en moeilijk om op zon niveau te spelen. Ik zou het persoonlijk niet willen. Ik heb dag overzicht met de meest voorkomende akkoorden beoefent. Het gaat op zich wel alleen vind ik de partij voor de rechterhand lastig.ik probeer het nummer 9 crimes van damian Rice te spelen. Ik probeer te horen welke toets ik dan moet aanslaan via YouTube. Het is wel lastig en heb toch naar de bladmuziek gezocht. Hoe lang duurde het voordat jij het puur op gehoor kon doen? En heb je Ook oefeningen of tips voor me? Groetjes amber


Door Steven op 26 mei 2014

Hoi Amber, het spelen op zo’n niveau is inderdaad haast boven menselijk en is niet veel mensen gegeven. Zelfs de jury was het er over eens dat ze zoiets niet vaak hadden meegemaakt.

Ik speel, waarschijnlijk net als jij, gewoon voor mijn plezier en ontspanning ๐Ÿ™‚ Ik speelde voor het eerst op gehoor toen ik een CD van Jan Vayne had gekocht en een nummer perse wilde naspelen. Het is me na maanden eindelijk gelukt en dat was na zo’n 4-5 jaar, toen ik net was gestopt met pianoles. Nu zo’n 20 jaar later (ik was 10 toen ik begon) kan ik binnen enkele minuten de meeste nummers wel naspelen op gehoor. Sommige nummers vrijwel direct en andere ingewikkelde nummers soms ook zomaar in een halfuurtje. Dit wil niet zeggen dat het jaren hoeft te duren om op gehoor te kunnen spelen, ik heb namelijk nooit iemand gehad die het mij uitlegde, ik heb het eigenlijk zelf een beetje moeten uitvogelen. Op pianoles leer je namelijk vaak van bladmuziek spelen, terwijl ik een echte fan ben om met behulp van akkoorden te leren piano spelen. Hiermee leer je veel sneller piano spelen en kun je ook makkelijker op gehoor leren spelen (met wat tips en trucs ๐Ÿ˜‰ Gemiddeld zou ik zeggen dat het 2-3 jaren duurt voordat iemand op gehoor kan spelen als ze mijn methode volgen en enthousiast elke week oefenen. Dat gezegd hebbende zullen er ook mensen zijn die het binnen een jaar zullen leren en mensen die het nooit zullen leren. Alles hangt af van iemands gevoel voor muziek, maar ook zijn of haar doorzettingsvermogen.

Voor nu in ieder geval veel succes gewenst met de lessen, Amber!

Groet,
Steven

Plaats een reactie


*