Hoe werkt een metronoom en waarom verbetert dit je pianospel drastisch?
07 juli 2014 

Hoe werkt een metronoom en waarom verbetert dit je pianospel drastisch?

Als beginnende pianist is een metronoom haast onmisbaar om je linker- en rechterhand te laten samenwerken. Maar ook voor de geoefende speler helpt een metronoom je pianospel vloeiender te maken, waardoor het mooier klinkt.

In dit artikel bespreek ik hoe een metronoom werkt en op welk tempo je een metronoom zou moeten instellen.

Hoe werkt een metronoom?

Een metronoom is niets anders dan een apparaat die constante tikjes of piepjes afgeeft. Je hebt analoge metronomen met een pendulum die tikken in een constant tempo (zo’n verticale stok die heen en weer zwaait op de maat) en digitale metronomen die piepjes afgeven. Een digitale metronoom heb je al vanaf zo’n tien euro terwijl analoge metronomen vaak vanaf enkele tientjes over de toonbank gaan.

Als je je metronoom aanzet stel je een tempo in en kun je in een constant tempo meespelen met de metronoom. Hierdoor worden je linker- en rechterhand geforceerd in een vast tempo mee te spelen waardoor het makkelijker wordt voor deze twee handen om samen te werken, iets wat je als beginner erg zal helpen! Maar ook als je wat verder bent zal dit je helpen zeer vloeiend te spelen, iets wat de professional van de amateur onderscheidt! Met een metronoom kun jij hier dus je voordeel mee doen.

welk-tempo-metroom

Op welk tempo stel je een metronoom in?

Ten eerste hangt het af van het liedje dat je wilt spelen, is dit een ballade of een snel pop nummer? En ten tweede hangt het af van je eigen niveau, misschien vind jij het wel makkelijker of juist mooier om een bepaald nummer wat langzamer dan het origineel te spelen.

Als je een liedje voor het eerst leert spelen is het sowieso raadzaam je metronoom op een zeer langzaam tempo in te stellen, bijvoorbeeld tussen de 40 en 60 bpm (“beats per minute” ofwel 40 tot 60 tikjes/piepjes per minuut). Als het dan goed gaat kun je langzaam de metronoom instellen tot “normaal” tempo. Bij een gemiddeld pop nummer ligt dit zo tussen de 90 en 110 bpm.

Het voordeel van een digitale metronoom is dat je niet alleen de bpm kunt instellen, maar ook kunt mee “tappen”, zodat de metronoom zelf de bpm uitrekent. Dit doe je als volgt: zoek het originele nummer wat je wilt spelen op via bijvoorbeeld Youtube en luister het nummer. Terwijl je luistert moet je op je metronoom op de maat mee drukken op de knop “TAP”. Net alsof je zou mee klappen of mee zou tikken met je voet op de maat. Nu weet je de originele bpm en je metronoom is hier dan ook automatisch op ingesteld. Nu weet je dus ook waar je naar toe moet werken!

Conclusie

Een metronoom is dus een haast onmisbaar apparaatje als je leert piano spelen, maar ook de geoefende speler kan hiermee een vloeiender en dus mooier pianospel creëren. Doe er je voordeel mee en koop dus een metronoom of installeer er een via de app op je smartphone (gewoon zoeken op “metronome”).

Heel veel succes ermee!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
cobie
Door

cobie

op 31 May 2015

hallo ik heb zelf een metronoom, maar het lukt mij niet om hem toe te passen. Snap ook niet precies wat de bedoeling is, op ieder piepje een noot of zoiets, ik ben zo druk met te luisteren naar de metronoom dat het piano spelen helemaal niet meer vloeiend gaat. Heb je nog wat uitgebreide tips. Verder vind ik het geweldig .Het gaat wel langzaam maar ik vind het heerlijk om te doen. Groetjes Cobie Rekers

yvonne
Door

yvonne

op 01 Jun 2015

Piano pro, piano spelen leer je zoSnel leren met steven pruis Goede cursus zonder ruis,Spelen leren op basis van akkoorden, snel zing je met je liedje mee de woordenmet een metronoom blijf je in de maat piano pro en je piaonospel staat

Reactie plaatsen