Inspiratie: Hyundai reclame

Inspiratie kan overal vandaan komen, voor mij was het deze Hyundai reclame (“new thinking”) waardoor ik direct achter de piano kroop. Het liedje blijkt “Summer” te heten van Vanessa James. Als je al een klein beetje kunt piano spelen kun je deze video bekijken om dit nummer ook te leren!

Gebruikte akkoorden:

Cm – Gm – G# – D#

Wil je meer instructievideo’s bekijken? Klik dan hier. 

Ps. Ik ben erg benieuwd waar jij je inspiratie vandaan haalt, dus laat hieronder een reactie achter!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
R Bakker
Door

R Bakker

op 30 May 2011

voor mij was en is het nummer 100 Words van de groep Solution de inspiratie om te leren spelen .

Robart
Door

Robart

op 30 May 2011

Een mooi, sprankelend nummer, Steven. Ga ik zeker proberen te spelen. Inspiratie kan inderdaad overal vandaan komen. Ik zag laatst in een filmhuis de trailer van 'Biutiful', met aan het eind opeens een stukje melodie dat me aan mijn stoel vastnagelde. Zo'n ervaring werkt als verliefdheid: het laat je niet los. Gelukkig hebben we tegenwoordig Youtube. Daar vond ik hem onder:

Verliefdheid is trouwens ook heel individueel. Een ander kan aan deze melodielijn misschien niets bijzonders ontdekken. Voor mij is het echter een directe inspiratiebron, niet alleen om muziek te spelen maar ook om zelf muziek te scheppen. Dank voor dit pareltje van Hyundai en een vriendelijke groet.

marita
Door

marita

op 30 May 2011

Een mooi nummer, ga ik zeer proberen. Maar ik ben pas zes weken bezig, dus dat wordt hard oefenen!

Veronique
Door

Veronique

op 30 May 2011

Hoi, Leuk nummer; klinkt makkelijk! :-) Ik vind dit een heel mooi pianonummer; het komt uit de film Amelie:

groetjes, Veronique

A.Velema
Door

A.Velema

op 30 May 2011

Ik was laatst met iemand in gesprek en we hadden het over "Amazing Grace" en sinds dat gesprek laat het liedje me niet meer los. Ik loop het steeds te neurien. Ik heb al vele keren geprobeerd het goed te spelen maar het valt nog niet mee omdat ik de accoorden niet heb. Ik blijf proberen. Dus....alleen al het praten over liedjes is inspiratie.

Caroline
Door

Caroline

op 28 Jun 2012

hee, ik zag dat het stukje amazing grace je heel erg aansprak, ik heb dat nummer in een lesboek staan, dus als je graag de bladmuziek wilt, kan ik het naar je mailen? het boek heet: Alfred's Piano Methode voor volwassen beginners, eerste lesboek, niveau 1. uit deze boeken heb ik piano leren spelen vanaf m'n 7e en ze waren altijd makkelijk aan te leren, maar klonken toch mooi ''vol'' als je ze met pedaal speelt.

Bianca de Been
Door

Bianca de Been

op 30 May 2011

Ik vind het liedje wat bij de Rabobankreclame hoort zo mooi.....

Bianca de Been
Door

Bianca de Been

op 30 May 2011

Hier heb je 'm......

Henk van der Nol
Door

Henk van der Nol

op 31 May 2011

Ik heb Comptine d'un Autre Éte - l'apres-midi (het bekende piano melodietje uit de film Amélie) altijd erg mooi gevonden. Bijvoorbeeld deze link:

Evert Kramer
Door

Evert Kramer

op 31 May 2011

Hallo, Ik vind het heel mooi maar ik moet eerst nog een tijdje oefenen om eerst de akkoorden in de vingers te krijgen dus ik ga zeker door. groet

Robart
Door

Robart

op 31 May 2011

Bedankt voor de link, Bianca. Prachtig filmpje. Perfect zelfs, in alle opzichten: animatie, boodschap, humor, muziek!

Rudie de Ram
Door

Rudie de Ram

op 31 May 2011

Ik vind het een leuk pianostuk ook om zelf te proberen . groeten van Rudie

Hilly
Door

Hilly

op 01 Jun 2011

Leuk,summer! Nu nog oefenen----

Kim
Door

Kim

op 05 Jun 2011

Hoi, Jeeetje wat is dit leuk zeg. Ik heb idee hoe ik aan deze mailtjes kom. Ik zal me ongetwijfeld een keet hebben opgegeven. Alle mailtjes had ik tot nu toe ongeopend in een "pianomap" geparkeerd. Nu zit ik ze 1 voor 1 te bekijken te luisteren en te lezen en denk ik, wat super dit zeg! Dank je wel!ik zit zelf sinds een klein jaar op pianoles. Ik geef toe, moet veeeel meer oefenen, maar ik vind het leuk. Mijn oma speelde vroeger zo ontzettend mooi piano. Of me dat ooit gaat lukken weet ik niet, maar al heb ik maar 1 vinger talent van haar....jaren riep ik dat ik wilde piano spelen en vorig jaar op mijn 32 ste ben ik dan eindeliijk begonnen. Het leuke is dat jouw mailtjes super aansluiten en mij een perfect oefenmateriaal geven ben ik net achter gekomen. Helemaal blij dus! Die hyundai reclame......super, toen ik hem op tv zag wou ik het aan mijn pianoleraar vragen.maar je bent me voor! Kost deze site geld waar ik me op geabonneerd heb? Kan me nix herinneren maar ben blij dat ik nu alle berichten heb gezien! Bedankt voor alle duidelijke uitleggen. Kim

Rob
Door

Rob

op 09 Jun 2011

Hallo, Ten eerste, fantastische site! Ten tweede, hoe vergevorderd zou je moeten zijn om dit nummer te kunnen spelen? Ik kan opzich al eea spelen maar dit nummer.. Handen los gaan beide perfect, constant en snel, maar zodra ik mijn handen moet laten samenwerken bij dit nummer gaat het direct mis. Het tempo verschil en variatie hierin doet me voelen als imbeciel :) Het maakt ook geen verschil of ik het traag of snel probeer. Any tips? Of gewoon meer oefenen met soortgelijke nummers(wellicht wat eenvoudigere)? Bedankt en groeten!

Caroline
Door

Caroline

op 28 Jun 2012

hooi, ik hoorde dat je wat moeite had met het samenspelen van het stuk? als je beide handen gewoon prima samen kan spelen betekent dat waarschijnlijk dat je goed genoeg bent, je moet de stukken alleen door en door kennen, wil je het samen kunnen spelen. zelf heb ik een elektrische Piano, en daar neem ik eerst een hand op, en probeer dan de andere hand mee te spelen, zodat ik merk wanneer ik moet inzetten. misschien is dat een tip. voor de rest kan ik alleen aanbevelen, om nog meer te oefenen :) succes!

Ans
Door

Ans

op 02 Feb 2013

Een andere tip: speel de akkoorden niet gebroken, maar simpeler door alle drie de toetsen 1x tegelijk aan te slaan (klinkt wel minder mooi natuurlijk...).

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Goede tip, Ans! Ik geef die tip zelf soms ook wel eens, vooral als je een liedje voor het eerst leert spelen raad ik aan de akkoorden tegelijk aan te slaan. Als dat goed gaat, kun je het gebroken proberen! (ook wel arpeggio genaamd, waarbij je de toetsen dus apart na elkaar aanslaat).

JoGinny
Door

JoGinny

op 30 Jun 2011

HejSteven, Eerst wist ik niet om welke reclame het ging, dus ik keek naar je video zonder direct te herkennen hoe of wat. Vond de muziek ook heel mooi.........................toen ging ik naar You Tube en toen zag ik de reclame................tja die wordt hier in Zweden ook uitgezonden dus ik kende hem wel........ Dan is er nog een reclame met hele mooie muziek erachter, dit zijn de links van You Tube:

Ik heb geprobeerd de muziek zelf te spelen via luisteren en proberen maar dat lukt me nog niet. Kan jij daar wat mee? Is maar heel kort maar daarom ook wel leuk. En welk instument je hoort....................ongetwijfeld iets electronisch Hej då Jose

Steph
Door

Steph

op 30 Sep 2011

Helemaal super !! Ik zou dit nummer graag willen leren spelen, en ga er meteen mee aan de slag. Wat ik alleen zo moeilijk vind, welke klanken vallen samen ? Met andere woorden in welk tempo combineer ik melodie en akkoorden ? Kun je aangeven welke akkoorden tegelijk moeten worden aangeslagen met de noten van de melodie (bv als je aan het tweede akkkoord begint, sla je de C aan van de melodie). Het filmpje gaat zo vlug wanneer je de beide combineert en ik ben nog niet zo'n ster :D

christien Joosten
Door

christien Joosten

op 19 Oct 2011

Goh, wat leuk en inspirerend om op deze manier kennis te maken met pianospelen zonder bladmuziek. Ik ben zelf helemaal weg van de moonlight Sonate van L.van Beethoven, op een mooie zomeravond galmt deze melodie vaak door m'n hoofd. Zou geweldig zijn als dit nummer voor gespeeld kan worden. Jouw uitleg is verhelderend.Dank je.

laura (15)
Door

laura (15)

op 15 Jan 2012

hooi ik ben laura 15jaar en ik hoorde deze ook op de reclame maar ik wist niet hoe ik hem moest spelen dus ik ben super blij dat ik het nu ook kan spelen!!!

Natasja
Door

Natasja

op 30 Oct 2012

Hallo, Late reactie vergeleken met de geposte berichten voor mij, maar ik ben al jaren mezelf aan het aanleren om piano te spelen, maar ik merk dat ik tegen een muur opbots omdat ik geen noten en akkoorden kan. Je hebt me wat inspiratie kunnen geven door je video's en ik hoop dat je dit gaat blijven doen!! Het liedje dat mij voor de 1e keer achter de piano heeft gezet : Elsewhere van Bethany Joy Lenz ( origineel van Sarah mc Lachlan) -> Na 8 jaar vind ik dit nog steeds één van mijn favorieten! Dank je om mij terug te inspireren!

Steven
Door

Steven

op 05 Nov 2012

Hoi Natasja, als je piano wilt leren spelen kan het erg motiveren om liedjes na te spelen zoals je probeert te doen. Echter, als je nog nooit op pianoles hebt gezeten kan ik me voorstellen dat je dan inderdaad oploopt tegen het feit dat je geen noten of akkoorden kunt spelen. Hiertoe kun je het beste de https://pianopro.nl/cursus" title="Cursus Piano Spelen" rel="nofollow">cursus piano leren spelen volgen, zodat je wat meer basiskennis hebt en het leren naspelen van nummers je makkelijker zal vergaan. Succes ermee!

Ans
Door

Ans

op 02 Feb 2013

wat een ontdekking, deze site! Heel inspirerend om met deze site vooral zelf de piano te gaan ontdekken i.p.v. alleen maar klakkeloos bolletjes bladmuziek na te doen! Dit heb ik het nooit tijdens mijn pianolessen geleerd gekregen, dus hartelijk dank! Zo wordt het eindelijk iets meer piano 'spelen' ipv alleen maar piano 'studeren'. Maar soms gaan de filpjes toch net te snel voor me. Is er ook een manier om ze in slow motion af te spelen? Of is de enige manier: stilzetten en daarna weer een ministukje verder afspelen? Want soms vertel je niet alles wat er te zien is. In het bovenstaande filmpje sla je als je met je linkerhand de akkoorden aanslaat, telkens na een akkoord nog een extra toets aan bijvoorbeeld. Hier vertel je niets over. (Na het Cm-akkoord nog een Dis, na het Gm-akkoord een Ais, na het Gis-akkoord een C en het Dis-akkoord speel je ook anders dan je vertelt.)

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Dag Ans, fijn dat het al zo goed gaat! Ik ben ook nooit een fan geweest om muziek te "studeren" zoals je dat noemt, maar juist gewoon te lekker spelen. De filmpjes zijn helaas niet in slow-motion af te spelen, zou dat wel kunnen zou de muziek ook vertraagd afspelen en dus veel lager afspelen dan de bedoeling. Wel is het zo dat dit een van de eerste filmpjes is geweest die ik heb opgenomen, tegenwoordig benoem ik alle toetsen die ik aansla, dus dan is het inderdaad een kwestie van pauzeren en weer een stukje oefenen. Ik probeer het ook zoveel mogelijk in stukjes te hakken, om het zo behapbaar mogelijk te houden. Succes ermee!

André
Door

André

op 20 Feb 2013

Hee Steven, Mijn inspiratie voor het willen leren van piano/keyboard spelen. Is het piano-nummer van Norm Hastings - Amazing Grace.

Echt de mooiste piano versie van Amazing Grace vind ik dit. Ik wil ook dit nummer heel graag leren spelen voor mijn vriendin die toevallig ook Grace heet. Om dit voor haar te leren spelen voordat ik haar ten huwelijk vraag. Gaat nog wel even duren voordat het gebeurt ben ik bang, ik heb nog geen keyboard of les gehad. en ik mag ook geen keyboard kopen van haar haha. te duur en vind ze zonde.. Ik vind het zonde dat zij niet weet voor wat voor belangrijke stap dit is in mijn leven en haar leven. Maar we blijven hopen ;) Groetjes André

Steven
Door

Steven

op 24 Feb 2013

Hoi Andre, Amazing Grace is inderdaad ook een prachtig nummer! Ik zou je die heel graag willen leren spelen, dus ik denk dat ik het nummer op ga nemen op camera als ik over een paar weken weer opnames ga doen. Overigens hoeft een keyboard helemaal niet duur te zijn, op marktplaats heb je onder de honderd euro nog prima Yamaha of, als het even kan, Roland keyboards. Het neemt ook niet veel ruimte in beslag, je zou 'm zelfs elke keer na het spelen op kunnen bergen! Ik denk dat als jij Amazing Grace voor haar speelt en ze ziet hoeveel tijd en energie jij erin stopt om dat te leren, dat ze wel in zal zien hoe belangrijk piano spelen voor je is. Helemaal als je dat doet voor je haar ten huwelijk vraagt. En zo niet, hou je die ring lekker in je binnenzak ;-) Als je 'm eenmaal kunt spelen, stuur je dan een filmpje op waarbij je het speelt? Ik weet namelijk zeker dat ik 'm jou kan leren als ik het stap-voor-stap uitleg op de camera. Een uitdaging ga ik graag aan, helemaal voor zo'n goed doel ;) Ik stuur je een mailtje als-ie online staat! Groeten, Steven

hans morssink
Door

hans morssink

op 13 Oct 2013

Hallo Steven,echt leuke site waar ik al een paar heb afgehaald,zit in top 30 band jaren 60 en 70 maar mijn hart ligt bij boogie woogie music speel zelf ook bw maar het onafhankelijk spelen is niet makkelijk weet jij misschien ook een manier om het te leren dank alvast m.vr.gr hans morssink

Steven
Door

Steven

op 21 Oct 2013

Hallo Hans, goed te horen dat je al een paar nummers hebt kunnen naspelen via deze site. Ook leuk te horen dat je in een jaren 60-70 band zit, maar helaas ligt mijn focus en persoonlijke interesse niet bij boogie woogie. Ik kan je hier dus helaas niet mee verder helpen, ik weet ook niet waar je dit zo kunt vinden. Wellicht even verder Googlen? ;-) Succes in ieder geval, ook met de band! Groet, Steven

Reactie plaatsen