Intouchables: Ludovico Einaudi - Una Mattina
25 juni 2012 

Intouchables: Ludovico Einaudi - Una Mattina

In het nieuwe Naspelen-programma heb ik onlangs een weer bonus nummer toegevoegd naast de vier nummers die je hier elke maand leert spelen. Omdat ik hier zoveel leuke reacties op heb gekregen wil ik deze nu ook met jou delen.

De prachtige Franse film Les Intouchables heeft even zo mooi piano muziek, die ik je in deze video wil leren. En het mooie is, dit zal een van de makkelijkere nummers zijn die je zult leren. Succes!

Wil je meer van dit soort nummers leren naspelen? Er staan momenteel 60+ van dit soort instructievideo’s in ons Naspelen Programma:

>>> Actie: Probeer het PianoPro Programma uit en ontvang een metronoom!

Lukt het je dit na te spelen? Dan zou ik het erg leuk vinden om van je te horen in een reactie hieronder!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
David
Door

David

op 25 Jun 2012

Mijn zoon (10j) kan al het tussenstukje spelen. Linkerhand is nog wat moeilijk maar hij vordert snel dankzij jouw waardevolle videos! Ech heel erg bedankt!!

Steven
Door

Steven

op 25 Jun 2012

Wow, fantastisch! En dat op zijn leeftijd. Leuk om te horen, hiervoor doe ik het! :-)

Annelies Dur
Door

Annelies Dur

op 26 Jun 2012

Steven, dit nodigt uit om nog meer te oefenen.Annelies

Steven
Door

Steven

op 26 Jun 2012

Fijn te horen, Annelies!

Renate
Door

Renate

op 27 Jun 2012

Ik heb geen geduld om een liedje van youtube te leren. Totdat ik deze hoorde, wat een fijne stem heb je om naar te luisteren. Heel leerzaam en ik kan ontzettend snel de melodie naspelen.Ontzettend bedankt! :)

jet
Door

jet

op 30 Jun 2012

wat kan je het goed uitleggen. ik kan helaas niet de computer bij de piano zetten en vraag me af of je de muziek ook uitgeschreven hebt of een beetje, anders doe ik zelf maar een poging. ik ga deze site ook aan min kleinzoon doorgeven.

Marian Heuves
Door

Marian Heuves

op 20 Jul 2012

Ik vind de muziek prachtig en ook heel duidelijk uitgelegd. Alleen ik heb hetzelfde probleem als de vorige reactie. Vind het lastig om alles te onthouden en probeer zelf de noten op te schrijven. Maar als de muziek is uitgeschreven zou dat fantastisch zijn. Kan ik het in alle rust leren. Hoop op positieve reactie. Groet, Marian

Steven
Door

Steven

op 26 Jul 2012

Beste Jet en Marian,Helaas heb ik niet de bladmuziek van dit nummer, ik heb zelf een gesimplificeerde versie gemaakt voor jullie om na te spelen dus die bladmuziek bestaat niet eens :) Daarnaast mag ik ook geen bladmuziek hiervan uitgeven omdat dit werk helaas auteursrechtelijk beschermd is. Ik zal een volgende keer proberen nog wat langzamer alles uit te leggen! Groeten, Steven

Kim
Door

Kim

op 07 Jul 2012

Beste Stefan,Heel fijne instructies! Ik volg het direct en kan het al een stuk spelen. Heel leuk! Bedankt :) Kim

Kim
Door

Kim

op 07 Jul 2012

Oeps sorry, schreef je naam (automatisch) verkeerd... Steven :$

Steven
Door

Steven

op 26 Jul 2012

Geeft niets, ik krijg dat vaker ;)

PWE
Door

PWE

op 09 Jul 2012

Harstikke bedankt,Ik ben beginner en krijg les, door operatie aan mijn hand even uit de roulatie. Dus voor mij inderdaad een mooie aanvulling op oefenstof. Is hier ook bladmuziek voor, met opgave van vingerzetting.Gr.Paul

Hanneke
Door

Hanneke

op 17 Jul 2012

Beste Steven,ik heb de video al vaak bekeken maar kom in de problemen wanneer ik de FCFC-GDGD-AEAE akkoorden aan moet slaan, omdat het op dat moment te snel gaat voor mij om precies te zien op welk moment jij ze aanslaat, wat ik erg jammer vind.vriendelijke groet,Hanneke

Inge
Door

Inge

op 02 Aug 2012

Heerlijk stukje, zo eenvoudig en zoveel mee te doen! Hier ben ik uren zoet mee. Niet om het aan te leren, dat gaat zalig snel, maar om ervan te genieten. Om er zelf een compositie mee te maken en te proberen dat mooi te brengen. Bedankt! Nu oefenen maar!

anna
Door

anna

op 10 Aug 2012

Heel goed te doen met je uitleg, Steven. Bedankt. Ik heb vroeger les gehad, maar was de etudes zooo zat. Dit is een verademing. Volgende nummer een optie?: "To know him is to love him"? o.a. gezongen door Amy Winehouse, maar oorspronkelijk van The Teddybears...Groet, Anky

serva
Door

serva

op 18 Aug 2012

hi Steven, wat een ontdekking,deze video! Dankjewel voor deze uitleg bij dit prachtige nummer. ik kan er echt wat mee!is zoiets ook mogelijk met het nummer Lir, van Wim Mertens??groetjes Serva

Steven
Door

Steven

op 30 Aug 2012

Bedankt, Serva!En het nummer wat je aandraagt, Lir van Wim Mertens, is ook erg mooi!Misschien dat ik die nog eens ga gebruiken voor mijn Naspelen programma ;-)Groeten Steven

J
Door

J

op 14 Aug 2012

Super leuk! Dank je wel voor je video's!!

salmo
Door

salmo

op 14 Aug 2012

30 augustus 2012 ben ik jarig

Steven
Door

Steven

op 17 Aug 2012

Wat leuk, Salmo. Kun je al "Lang zal ze leven" spelen op de piano? Die leer ik o.a. in mijn https://pianopro.nl/naspelen" title="Naspelen" target="_blank" rel="nofollow">Naspelen programma ;)

Leliebel
Door

Leliebel

op 13 Sep 2012

Dag Steven,Aan de hand van jouw programma heb ik de draad weer kunnen oppakken, geweldig! Ook de nummers die je voorspeelt lukken prima. Het laatste naspeel liedje van de franse film is helemaal top!Bedankt,groetjes,Leliebel

Steven
Door

Steven

op 14 Sep 2012

Fijn om te horen, Leliebel!

Yvonne
Door

Yvonne

op 17 Oct 2012

Hallo Steven,Ik heb in de zomervakantie een piano gekocht maar nooit les gehad, ik vind dit nummer geweldig dat ik het perse wilde leren. Het is me gelukt dankzij jou goede en rustige uitleg. Ik ga nu proberen nog wat te improviseren met dit nummer. Bedankt!!Groetjes Yvonne

Steven
Door

Steven

op 17 Oct 2012

Hoi Yvonne, nooit les gehad en dan al dit nummer kunnen spelen, wat knap! Zo zie je maar wat zo'n mooi nummer kan doen met je motivatie om een bepaald liedje te willen leren spelen. Als je het echt graag wil én je oefent consequent lukt het je gewoon. Ga zo door!Groetjes, Steven

tanja
Door

tanja

op 18 Oct 2012

Super leuk, nu kan ik eindelijk weer eens een nieuw liedje spelen!

Steven
Door

Steven

op 26 Oct 2012

Fijn te horen, Tanja!

Esther
Door

Esther

op 30 Oct 2012

Hi Steven, Zojuist kom ik terecht op je site. Wat fantastisch dat je dit doet en hoe je het doet! Ik ga nu beginnen met oefenen van Una Mattina, laat je weten als het is gelukt!Groet en bedankt!

Steven
Door

Steven

op 05 Nov 2012

Leuk te horen, Esther! Laat inderdaad maar weten als het gelukt is ;)

Odile
Door

Odile

op 15 Nov 2012

Beste Steven,Is het misschien mogelijk dat je dit lied ook gewoon als muziekstuk om te luisteren, zonder uitleg, op de site zet? Ik ben 12 en ik doe mijn best het te leren, maar het is al een jaar of twee geleden dat ik echt nog speelde. Ik vind het nogal lastig om de 'goede' manier van spelen te vinden bij het tussenstukje. Maar voor de rest een supergoeie tutorial, dankjewel!Groetjes, Odile

Steven
Door

Steven

op 21 Nov 2012

Hoi Odile, ik krijg die vraag vaker, dus ik ga 'm zeker een keer opnemen zonder uitleg! Je kunt 'm dan over een tijdje terug vinden onder de "Kennisbank" hier rechts op de site en dan "Just for listening" (= gewoon om te luisteren ;)

emanuelle
Door

emanuelle

op 20 Nov 2012

Ik ben zo blij dat je dit filmpje hebt opgenomen, ik keek intouchables en wilde gelijk dit stuk spelen. Ik vind het erg fijn hoe je het uitleg!

Marrit
Door

Marrit

op 24 Nov 2012

Beste Steven,Ook ik heb nog nooit pianoles gehad, maar het is me met jouw instructies gewoon gelukt om dit nummer te spelen. Ik heb wel net als Hanneke moeilijkheden met het op het juiste moment aanslaan van de akkoorden FCFC-GDGD-AEAE. Ik zie niet zo goed wanneer je deze moet aanslaan. Maar verder echt top dat je deze site hebt opgericht!!

Steven
Door

Steven

op 30 Nov 2012

Hoi Marrit, nog nooit pianoles gehad en je kunt al dit nummer spelen? Dan ben je een natuurtalentje! ;) Goed hoor, ga zo door! Wel kan ik me voorstellen dat de timing nog lastig is. Probeer gewoon anders eens mee te klappen of hardop te tellen met het nummer (1-2-3-4-1-2-3-4- enz). Je zult zien dat er dan een ritme te ontdekken is. Welnu, OP dat ritme kun je de akkoorden aanslaan terwijl je de melodie speelt zoals je die kent (of mee zou zingen of neuriën). Misschien is het een beetje lastig om in dit antwoord iets uit te leggen over timing, maar RITME is in ieder geval de sleutel tot TIMING. Succes!

Daphne
Door

Daphne

op 02 Jan 2013

Hoi Steven, ik ben 14 en heb de film intouchables gezien en vond het muziekstuk ook erg mooi! door jou filmpje kan ik het nu ook spelen :DGroetjes Daphne

Steven
Door

Steven

op 13 Jan 2013

Hey Daphne, wat goed van je! Erg leuk om te horen ;-)Hier doe ik het voor, thanks. Ga zo door!!Groetjes, Steven

Lina
Door

Lina

op 16 Jan 2013

Steven,Ik stopte na mijn 2de jaar notenleer, en dus 1 jaar piano omdat het te zwaar doorwoog met school. Maar ik ben heel erg aan het twijfelen of ik weer naar de muziekschool wil, mede omdat ik weer vlot noten wil lezen en weer verder kan met piano. Wat vind jij?Lina

Steven
Door

Steven

op 16 Jan 2013

Hoi Lina,Als je nu de tijd hebt en je wilt graag weer noten leren lezen zodat je verder kan met piano spelen, waarom zou je dan nog twijfelen? Ga ervoor zou ik zeggen! ;-)Wel kan ik je ook echt aanraden om piano te leren spelen zonder bladmuziek, dus met behulp van akkoorden. Op die manier ben je wat vrijer in je spel en kun je sneller liedjes naspelen waar misschien niet direct bladmuziek beschikbaar voor is. Dat leer je in mijn cursus. Er zijn overigens genoeg cursisten die mijn cursus volgen en ook naar de muziekschool gaan. Prima combinatie!Afijn, als je nog twijfels hebt, mail me! ;)Steven

elroy
Door

elroy

op 22 Jan 2013

geweldig! :-)

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Thanks Elroy! Lukt-ie al? ;-)

Maaike
Door

Maaike

op 14 Mar 2013

Bedankt voor dit prachtige nummer en de fijne uitleg! Ik (35, geen ervaring en kan geen noten lezen) heb sinds 5 weken een digitale piano en kan dit -na heel veel oefenen- nu spelen, fantastisch! Heb je ook zo'n uitleg voor het nummer 'Close cover' van Wim Mertens?Hartelijke groet, Maaike

Steven
Door

Steven

op 18 Mar 2013

Hoi Maaike, wat goed dat je dit nummer van Ludovico al kunt spelen! Dan maak je meteen goed gebruik van je nieuwe digitale piano!Heb even je voorstel van Wim Mertens geluisterd, mooi zeg! Ik kende het origineel niet, maar had 'm wel eerder gehoord in een dance nummer nota bene ;)Misschien dat ik 'm de volgende keer meeneem in het https://pianopro.nl/naspelen" title="Naspelen programma" target="_blank" rel="nofollow">Naspelen programma.Bedankt voor de tip en ga zo door!Groet, Steven

Floor
Door

Floor

op 25 Mar 2013

Leuk! Ik ga dit echt proberen! Nu al zin om meer te gaan oefenen (:

Steven
Door

Steven

op 27 Mar 2013

Fijn te horen, Floor! Dat is precies wat ik wilde bereiken met deze video ;-)

Sharon
Door

Sharon

op 21 Apr 2013

Had verder helemaal geen ervaring met piano spelen. Maar dankzij de filmpjes enzo ben ik al een beetje op weg. Mn moeder stond toch wel een beetje versteld van wat ik in een paar maanden heb geleerd. Super !

Steven
Door

Steven

op 25 Apr 2013

Wat fijn om te horen, Sharon! Zonder ervaring toch lekker aan het spelen, super!Ga zo door! :-)

Andres
Door

Andres

op 07 May 2013

Het lukt mij niet zo goed om de gebroken akkoorden te spelen samen met ab ab ab heb je hiervoor tips? Alvast bedankt. Groetjes andres :-)

Steven
Door

Steven

op 15 May 2013

Hoi Andres, je zou het gedeelte ab ab ab ook zonder linkerhand kunnen spelen. Dus eerst speel je het gebroken akkoord F, dan een gedeelte van het gebroken akkoord G (enkel de toetsen: g-d-g) en nadat je die laatste g hebt aangeslagen, sla je daarna direct en in het zelfde tempo daarna aan: ab ab ab.Nadat je vervolgens die laatste b hebt aangeslagen, sla je daarna direct en in het zelfde tempo het gebroken Am akkoord aan. Met andere woorden: op het moment dat je de melodie met rechts speelt is links stil en andersom. Zou je het wel tegelijk willen aanslaan kan een metronoom helpen. Zie ook mijn artikel https://pianopro.nl/piano-kennisbank/tips-trucs/met-twee-handen-tegelijkertijd-spelen/" title="Met twee handen tegelijk piano spelen" rel="nofollow">met twee handen tegelijk spelen.Succes!

Ans
Door

Ans

op 20 May 2013

Ook ik had enorm veel moeite om de linker en rechterhand te combineren bij het spelen van de F, G en Am-akkoorden met links en het AB-melodietje met rechts. Vooral om te weten wanneer je het melodietje telkens moet beginnen is moeilijk, Steven. Hierin zie je m.i. het verschil tussen iemand met en zonder ervaring. Ik val helaas onder de laatste categorie. Iemand met veel ervaring zoals jij voelt het gewoon aan en hoeft hier niet over na te denken. Hoe ik het het opgelost: de drie akkoorden van de linkerhand heb ik een keer of 8 gespeeld en opgenomen op een mp3. Daarna speelde ik de rechterhand terwijl ik luisterde naar de opname. En daarna heb ik alles genoteerd! Heel veel werk, maar uiteindelijk wel gelukt zo.

Steven
Door

Steven

op 22 May 2013

Beste Ans, Goed opgelost! Blijven oefenen, je zult merken dat het steeds makkelijker gaat.

Claudia
Door

Claudia

op 07 Jun 2013

Hoi Steven,Mijn vader vind dit nummer geweldig maar het bladmuziek kost overal geld, dankzij jouw filmpje ken ik het hele nummer binnen 10 minuten :) echt hele gave filmpjes !Groetjes Claudia

Steven
Door

Steven

op 25 Jun 2013

Fijn te horen, Claudia! ;-) Ga zo door!

Andres
Door

Andres

op 01 Jul 2013

Dankje Steven door jou lukt het me beter bedankt !!!

Andres
Door

Andres

op 01 Jul 2013

En een tip voor een liedje misschien My way van Frank Sinatra

Steven
Door

Steven

op 14 Jul 2013

Dank voor de tip, ik hou het in gedachten!

Myrthe
Door

Myrthe

op 29 Jul 2013

net dit stuk geoefend, dat gaat best goed tot het stukje waarbij je de gespreide akkoorden enzo moest doen ... hoe kan je oefenen om met twee handen tegelijk te spelen? verder is deze site echt super!

Steven
Door

Steven

op 01 Aug 2013

Hoi Myrthe, fijn dat (een deel) al goed gaat van het nummer! Het laatste stuk, het gespreide deel, is inderdaad het meest lastig. Ik heb een artikel geschreven over het oefenen om met twee handen tegelijk te spelen https://pianopro.nl/piano-kennisbank/tips-trucs/met-twee-handen-tegelijkertijd-spelen/" title="Met twee handen tegelijkertijd spelen" target="_blank" rel="nofollow">[klik hier om direct naar dit artikel te gaan].Succes! :-)

Lisa
Door

Lisa

op 28 Jun 2014

ik vind het een erg mooi nummer ik ben 13 jaar en heb nog nooit piano lessen gehad en het begin lukt me al om te spelen alleen vanaf dat je het G akkoord moet aanslaan en tegelijk B-A moet spelen vind nog lastig.

Steven
Door

Steven

op 09 Aug 2014

Hoi Lisa, wat tof dat je pas 13 bent en het je nu al lukt het begin van dit nummer te spelen! En dat zonder lessen. Ik kan je echt aanraden mijn gratis Starterscursus eens te doorlopen, wellicht dat het je dan al wat beter afgaat. Ga zo door! Groetjes, Steven

Thomas
Door

Thomas

op 10 Jun 2015

Als u uitlegt wat je als laatste moet doen dan legt u uit wat je met je linker en rechterhand moet doen maar niet wanneer je ze samen gebruikt, u speelt het liedje weer heel snel Door, waardoor ik niet weet hoe ik die melodie en die akkoorden samen moet doen?

Steven
Door

Steven

op 15 Jun 2015

Hoi Thomas, ik zal volgende keer proberen het nog iets langzamer voor te doen met twee handen. Het is in een reactie zo lastig uit leggen hoe het dan wel moet. Maar bedankt voor de tip!

Thomas
Door

Thomas

op 16 Jun 2015

Ik snap dat het in een reactie moeilijk is uit te leggen. Bedankt dat u er de volgende keer rekening probeert mee te houden!

Thomas
Door

Thomas

op 16 Jun 2015

edit: probeert rekening

Ysanne
Door

Ysanne

op 14 Jan 2016

Heeft u hier ook bladmuziek van? Alleen dan mag ik hem namelijk doen voor mijjn school. Ik vind het zo'n mooi liedje maar kan nergens de goede bladmuziek vinden...

Steven
Door

Steven

op 24 Jan 2016

Nee helaas niet, Ysanne! Maar als je googelt op deze titel met "sheet music" erachter, wat Engels is voor "bladmuziek" kun je het wellicht wel vinden. In verband met auteursrechten mag ik die namelijk niet zomaar op mijn site plaatsen.Wel jammer dat je niet gestimuleerd wordt om op gevoel, of gehoor met behulp van akkoorden dit nummer te spelen. Natuurlijk is het handig en heeft het absoluut een meerwaarde om ook van bladmuziek te kunnen spelen, ik gebruik het zelf ook nog wel eens als ik bijvoorbeeld klassiek speel, maar het is niet meer helemaal van deze tijd. Met akkoorden leer je nu eenmaal sneller piano spelen en je leert vrijer te spelen, dus je leert de muziektheorie juist beter te begrijpen. Zeg dat maar tegen je leraar haha :) Hoe dan ook, veel succes gewenst! Groeten, Steven

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 15 Mar 2016

Wat heb jij een heerlijke stem en prettige manier van uitleggen!

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2016

Dank je wel, Liesbeth! Ik hoop dat je daardoor dit mooie nummer ook hebt leren spelen ;) Groet, Steven

Reactie plaatsen