10 Gratis Pianolessen
Direct Toegang
X
10 Gratis Pianolessen
50% Complete
20.000 cursisten gingen je voor. Start nu met de gratis Starterscursus

Page content

Keyboard of (digitale) piano?

Kun je op een keyboard piano leren spelen of is het beter op een digitale piano of echte (akoestische) piano te leren? Het korte antwoord is dat het op allemaal kan!

Er zijn echter wel wat zaken waar je rekening mee moet houden, hier vind je ze allemaal op een rijtje.

Het verschil zit hem in de functies die het instrument heeft, het gevoel van spelen, het geluid en het prijskaartje.

Piano leren spelen op een keyboard

Op een keyboard kun je zeker piano leren spelen, maar je moet je er bewust van zijn dat een keyboard een heel ander instrument is dan een (digitale) piano. Een keyboard is in de basis namelijk bedoelt als een soort “one man band” te fungeren. Hier bedoel ik mee dat je met één hand, je linker, een hele band kunt laten meespelen door enkel een akkoord ingedrukt te houden, of zelfs één enkele toets. Je hoort dan drums, strings, een bas en allerlei andere instrumenten die als begeleiding dienen van je rechterhand.

Dat gezegd hebbende heb ik persoonlijk nooit deze functie gebruikt en enkel gebruik gemaakt van het piano geluid. Ik liet dus 99% van de functies en knopjes op een keyboard links liggen. Ik heb in mijn leven drie keyboards gehad (twee Yamaha’s en een Roland) en heb er met veel plezier op gespeeld.

Let er wel op dat je keyboard minimaal 60 toetsen moet hebben (dat hebben de meesten), ter vergelijking: een (digitale) piano heeft 88 toetsen. Een keyboard mist in de regel dus twee octaven. Als beginner zul je hier weinig last van hebben, want de hele hoge en de hele lage toetsen zul je niet zo vaak aanslaan.

Een digitale piano of echte piano?

Het grootste verschil tussen een keyboard en een (digitale) piano is de aanslag. Dus hoe het “voelt” om de toetsen aan te slaan. De toetsen van een keyboard voelen wat plastic aan en zowel de aanslag als terugslag voelt wat fragiel en lichter aan. Als je dus gewend bent op een keyboard te spelen en je schakelt ineens over naar een (digitale) piano is dat wennen! Je zult een echte piano wat zwaarder vinden aanvoelen. De toetsen van een digitale piano noemen ze dan ook “gewogen toetsen“, hiermee wordt bedoelt dat het net zo aanvoelt als een echte piano.

Het verschil tussen een digitale piano en een echte piano is minimaal, als je het vergelijkt met het verschil tussen een keyboard en een digitale piano. Een digitale piano heeft evenveel toetsen als een echte piano en de toetsen voelen nagenoeg hetzelfde aan. Een digitale piano heeft zelfs wat voordelen ten opzichte van een echte piano, net als een keyboard:

  • Een digitale piano (en keyboard) hebben vaak meerdere geluiden, dus ook orgel, gitaar, etc. waarmee je leuk kunt experimenteren
  • Zowel een digitale piano als keyboard kun je transponeren. Dat betekent dat je het klavier in zijn geheel hoger of lager kunt laten klinken. Begeleid jij een zanger(es) of speel je mee in een band in een moeilijke toonsoort? Dan kun je gewoon je makkelijke akkoordjes blijven aanslaan (zonder al teveel zwarte toetsen).
  • Heb je buren? En wil je ’s avonds laat spelen? Reken dan op een burenruzie als je een echte piano bezit. Tenzij je een silent systeem hebt natuurlijk, maar daarover in een ander artikel meer (hiermee schakel je de akoestische functie van een piano uit en schakel je middels een aangesloten kastje het digitale geluid in). Met een digitale piano of keyboard kun je dus lekker je koptelefoon in doen!
  • Een keyboard en digitale piano kosten een fractie van wat een echte piano kost. Een leuk keyboard heb je al vanaf enkele honderden euro’s. Ik bezit momenteel een Yamaha PSR E423 van zo’n 300 euro. Daarnaast heb ik een digitale piano van Roland, de FP-4F welke zo’n 1.300 euro kost. Tot slot heb ik ook nog een echte piano van het merk Perzina die me 6.000 euro heeft gekost. En ik speel nog op alle drie met veel tevredenheid! De afwisseling vind ik leuk en bovendien kan ik mijn cursisten zo beter adviseren.

Mijn keyboard en digitale piano bij elkaar

Mijn digitale piano en keyboard naast elkaar. Zie je hoe de toetsen van de digitale piano “dikker” zijn en meer toetsen in het hoog en het laag heeft?

Het geluid van een keyboard en (digitale) piano

Tot slot misschien wel het belangrijkste: het geluid. Kun je zeggen dat een echte piano altijd beter klinkt dan een digitale piano? En een digitale piano altijd beter dan een keyboard? Meestal wel, maar niet altijd. Ik heb in mijn leven alle merken in alle prijsklassen voorbij zien komen en ik heb op hele dure keyboards gespeeld (Yamaha Tyros van zo’n 4.000 euro) die een veel mooier geluid hadden dan een digitale piano van enkele honderden euro’s. En als je op een goedkope, oude piano speelt geeft mij dat veel minder inspiratie dan als ik bijvoorbeeld op mijn huidige Roland digitale piano speel. Meestal is de prijs dus een betere indicator dan wat voor type instrument je hebt.

Maar als je piano wilt leren spelen en je hebt geen interesse om als “one man show” op een keyboard te spelen? Dan is het mijn advies om voor een digitale piano te gaan. En heb je genoeg ruimte in huis hebt en het budget om een piano te kopen? Dan zou ik voor een echte akoestische piano gaan. Maar wil je niets liever dan piano leren spelen en je hebt niet meer dan 50 euro te besteden? Koop dan een tweedehands Roland keyboard op Marktplaats, bijvoorbeeld de E-16 of e-68. Die dingen zijn zo 20 jaar oud, niet kapot te krijgen en toen liep Roland al voorop in geluidskwaliteit.

Het beste blijft om langs een muziekwinkel te gaan en diverse (digitale) piano’s uit te proberen. Hoe vind je ze spelen, wat vind je van de aanslag? En als je niet zelf kunt spelen wil een verkoper altijd zelf even voorspelen, zodat je het geluid kunt horen. Dit verschilt per merk en dat is dus echt een persoonlijke keuze. Sla zelf wel gewoon een paar toetsen aan ook al kun je niet spelen, hoe vind je dit voelen ten opzichte van een ander merk? Wibi en ik houden van een lichte aanslag, maar misschien dat jij een iets zwaardere aanslag wel lekkerder vindt 😉

Succes met je keuze!

Comment Section

30 reacties op “Keyboard of (digitale) piano?


Door Roy van der Weijden op 30 oktober 2013

Heb gisteren een Roland A-800PRO gekocht.. Echt een super ding!
Top kwaliteit!


Door Steven op 30 oktober 2013

Mooi instrument, Roland is altijd goed inderdaad! Deze A-800PRO is met name interessant om aan te sluiten op je computer voor muziekproductie vanwege alle knoppen erop en midi functionaliteit.

Veel plezier ermee!


Door Jesse op 4 november 2013

Hallo Steven,

Na ruim 2 jaar op een Yamaha PSR450 gespeeld te hebben, ben ik op zoek naar een digitale piano/keyboard met 88 toetsen, die ook echt speelt als een piano. Op de site van Yamaha staat een keyboard (de DGX-640) onder het kopje Portable Keyboards. Het beschikt over gewogen toetsen en het schijnt de ‘meest piano-achtige keyboard’ te zijn. Daarbij bevat het ook veel functies van mijn oude keyboard die ik toch wel belangrijk vind (opnemen, geluiden, koptelefoon/midi aansluiting etc.) Nu is mijn vraag in hoeverre dit keyboard (of wellicht anderen uit deze serie) ook echt klinkt en speelt als een echte piano.

Groetjes Jesse


Door Steven op 5 november 2013

Hallo Jesse, de Yamaha DGX-640 staat op de Yamaha site niet onder Portable Keyboards, maar onder Digitale piano’s – Portable Grand. Hiermee willen ze aangeven dat een combinatie is van een digitale piano (88 gewogen toetsen, net als een echte piano) met een keyboard functie (535 geluiden en begeleidingsstijlen). Daarnaast heeft dit instrument ook functies als opnemen, koptelefoon en midi aansluitingen, iets wat zowel keyboards als digitale piano’s ook meestal hebben.

Een “normale” digitale piano heeft meestal maar een stuk of 10 geluiden aan boord en geen mogelijkheid tot begeleiding zoals een “one man band”. Hiermee kun je dus, net als een keyboard, met slechts één vinger een hele band laten meespelen incl. drums, bass, strings, etc.

Het klopt dus dat dit de meest “piano-achtige” keyboard is. Of jij het echt vind klinken en spelen als een echte piano is aan jou. De klank is bij Yamaha (net als Roland) altijd uitstekend en zeer waarheidsgetrouw door de complexe manier waarmee ze echte piano geluiden opnemen. Ik vind het erg mooi en “echt” klinken, maar er zijn genoeg audiofielen te vinden die het hier niet mee eens zijn. Immers, het zijn niet de echte snaren van een piano die door de kamer galmen. Persoonlijk vind ik zowel mijn digitale piano als piano heerlijk spelen (net iets anders, maar allebei super op hun eigen manier). Dit is dus voor iedereen anders.

Mijn advies: ga eens langs een muziekhandel waar zo’n digitale piano / keyboard staat en speel er zelf op. Ik gok dat je de klank super vind en ‘m ook heerlijk vind spelen, maar dat kun je alleen zelf ervaren 🙂

Succes!
Steven


Door Joke op 24 januari 2017

Ik heb ook de yamaha dgx 640 lukt me alleen niet om als ik vaste accorden met ritme speel en rechts piano om dit op te nemen ,geef dan alleen de rechter hand weer als ik het afluister weet u hoe ik dit op kan lossen ,verder heerlijk apparaat waar je piano en keyboerd op kunt spelen


Door Jesse op 6 november 2013

Hallo Steven,

Bedankt voor je snelle reactie!
Ik denk dat ik binnenkort een kijkje ga nemen, want ik denk dat een keyboard als deze voor mij de perfecte mix is van opties, klank en prijs.
Nogmaals bedankt voor je advies.

(PS hij staat onder Portable keyboards> Portable grand op de Engelse site van Yamaha dus ik had wel een beetje gelijk ;p)


Door Steven op 18 november 2013

Ja precies wat je zegt, Jesse, een mooie mix van opties klank en prijs!

Graag gedaan, hadden we inderdaad allebei gelijk ;-))

Laat nog even weten hoe die bevalt als je ‘m koopt.

Veel plezier ermee!


Door Kevin Gevens op 24 november 2013

hallo, interessante uitleg 🙂

Ik ben beginnend pianist en speel momenteel op een Yamaha psr E413 maar heb recent in de winkel op een digitale piano gespeeld en dat is toch direct een heel ander gevoel moet ik zeggen!

Bij deze ben ik dus op zoek beginnen gaan naar digitale piano’s maar kom tot de conclusie dat deze toch wel niet zo goedkoop zijn als je enige kwaliteit wilt 🙂

Je komt rap uit bij Roland of Yamaha, maar zijn er zo nog merken die een goeie kwaliteit hebben maar te doen zijn in prijs ?

Mvg Kevin


Door Steven op 7 december 2013

Hoi Kevin, ik vind het lastig om daar iets over te zeggen. Yamaha en vooral Roland vind ik zeer sterk in digitale piano’s. Kawai maakt ook mooie instrumenten, maar is ook niet goedkoop.

Uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze en zul jij een bepaald goedkoper merk misschien bijna net zo lekker vinden spelen, dus daarom raad ik altijd aan om eens in een muziekhandel te gaan kijken om te voelen (toetsen, aanslag) en te horen hoe een bepaalde digitale piano speelt. Kun je nog niet zo goed spelen? Kun je je ook altijd voor laten spelen door een verkoper.

Succes! 🙂


Door Tina c op 18 december 2013

Ik heb al een aantal weken de Yamaha p35 in huis en ik ben zeer tevreden. Klinkt goed en ziet er ook nog eens chic uit. Ik ben pas begonnen met lessen en ik moet zeggen dat ik het best lastig vind. Ik hoop dat ik het ooit onder de knie krijg.

Gr, Tina


Door Steven op 28 december 2013

Hoi Tina, De Yamaha p35 is een mooi instrument! Daar zul je vast veel plezier aan beleven.

Goed dat je in ieder geval begonnen bent met de lessen. Ik weet zeker dat als je regelmatig oefent, het steeds meer vertrouwd aan zal voelen en het dus steeds makkelijker zal gaan.

Succes ermee!

Groeten,
Steven


Door John Valk op 31 december 2013

Ik had een Yamaha P120, een prima digitale piano, maar ben een half jaar geleden overgestapt naar de Kawai ES7. Deze benadert meer het gevoel van een akoustische piano qua aanslag en geluidskwaliteit met een geleidelijke gelaagde vorm van sampling onder een toets. Ook Als je een toets licht indrukt alsof deze los van de hamer komt te staan klinkt deze zelfs mee als een harmonische bij het aanslaan van een onderste toets een octaaf of octaaf plus kwint lager. Qua prijs €1349,- veel kwaliteit voor weinig geld


Door Steven op 31 december 2013

Goede aanvulling, John! Kawai is inderdaad een mooi merk die zeker niet onderdoet voor Yamaha.


Door Anja op 9 mei 2014

Bedankt voor de duidelijke uitleg over piano en keyboard!
Mijn dochter is net begonnen met pianoles en speelt thuis op een Yamaha PSR 620. Nu moet er een pedaal (de rechter) worden aangeschaft. Welke kan ik het beste kopen en waar moet ik op letten?

Gr. Anja


Door Steven op 11 mei 2014

Hoi Anja, graag gedaan! Eigenlijk voldoet elk elektronisch pedaal, enkel de uitvoering verschilt per model. Ruwweg heb je twee soorten: een elektronisch pedaal die lijkt op een echt pedaal (hier zie je eentje van zo’n 25 euro) en eentje die niet lijkt op een echt pedaal, deze is platter en iets goedkoper met een prijs van zo 10-15 euro. Ik heb ze beide en ik merk heb zelf eigenlijk geen voorkeur, alhoewel de echt lijkende wel iets steviger staat en wat minder makkelijk verschuift als je ‘m gebruikt tijdens het spelen. Succes met je keuze en veel plezier met je Yamaha keyboard!


Door Anja op 11 mei 2014

Steven, nogmaals bedankt!


Door Anja op 11 mei 2014

Steven, bedankt voor je reactie!


Door Bella op 19 juni 2014

Hallo Steven, dank voor de goede info op jouw webpage. Je schrijft dat de overgang van keyboard naar digitale piano nog al wat wennen is. Ik speel nu iedere dag trouw op mijn Yamaha keyboard en gebruik deze alsof het een piano is, ik volg ook piano lessen. Nu na het lezen van jouw artikel wil ik snel overstappen naar een digitale piano met een lichte aanslag. Echter op alle verkoopsites van digitale piano’s lees ik nergens de aanbeveling van lichte aanslag. Er wordt dan gesproken over gewogen aanslag of GHS toetsenbord. Kun je uitleggen welke typen een lichte aanslag hebben en wat GHS betekent. Alvast dank. Groet, Bella


Door Steven op 23 juni 2014

Hallo Bella, dank voor je leuke berichtje! Ik zou zo niet weten welk type nu een lichtere aanslag heeft, volgens mij scheelt dat niet zoveel tussen digitale piano’s. Maar het beste kun je hiervoor zelf eens naar een winkel om alle verschillende merken en types eens uit te proberen. Soms is het niet eens zozeer de zwaarte waar je een voorkeur voor kunt ontwikkelen, maar meer het type aanslag. Sommige digitale piano’s vind ik nu eenmaal fijner spelen (naast het geluid zelf natuurlijk) wat niet direct is te herleiden naar hoe licht of hoe zwaar deze speelt. Soms is het de terugslag, soms is het juist het materiaal van de toetsen, etc.

GHS of Graded Hammer Standard houdt in dat de toetsen steeds iets lichter aan te slaan zijn naarmate je hogere toetsen aanslaat, net als bij een echte piano. Oftewel: hoe lager je toetsen hoe zwaarder de aanslag, hoe hoger hoe lichter. Wellicht dat dit ook al fijner speelt voor je, maar dat is persoonlijk. Ik zou dus zeggen, probeer het gewoon eens uit. Succes! 🙂

Groet, Steven


Door Tonnie op 4 september 2014

Hoi Steven,

Allereerst, ik heb zinvolle informatie gelezen hier ! Bedankt.
Ik heb een keyboard te leen (voor onbepaalde tijd) en wil daarmee aan de slag. Het is een Yamaha PSR – 38. Nu heb ik er geen handleiding bij, dus het is zelf uitproberen. Ik wil voornamelijk piano spelen hierop en ben nog op zoek naar geschikte bladmuziek. Mijn vraag is deze: er staat een lijst met LOWER piano
en UPPER piano 1 en piano 2. Maar ik weet dus niet wat het verschil is en hoe ik dit kan inschakelen.
Hoop dat jij mij wat wijzer kan maken.

Met vriendelijke groeten, Tonnie


Door Steven op 30 september 2014

Hoi Tonnie, fijn om te horen dat je wat aan onze informatie hebt! Ik heb zelf ook een Yamaha PSR, maar dan een PSR-E423. Jouw type ken ik verder niet, maar ik heb hier de handleiding gevonden op de website van Yamaha (klik hier)

Jouw type staat tussen dit rijtje, succes!

Groeten,
Steven


Door marina op 13 april 2015

Hi
ik weet niet eens of deze website nog wel gebruikt word. Maar heb een vraagje. Je ziet vaak op marktplaats digitale piano’s van yamaha voor 300 e nu is mijn vraag. Waar moet je opletten?? En waarom kan ik de prijzen moeilijk vinden ( nieuw ) van yamaha clp 123 worden die niet meer verkocht?? Ik wil niet meer uitgeven dan 480. Suggesties? ?


Door Steven op 13 april 2015

Beste Marina, goede vraag! Bij het kopen van een (digitale) piano staat voorop altijd: hoe vind je de digitale piano zelf spelen (klank, aanslag) want dit is persoonijk. En ten tweede wat wil je uitgeven. Je hebt een prima budget waarvoor je een prima digitale piano kunt aanschaffen. Je kunt kiezen voor een nieuw instapmodel Yamaha van rond de 500 euro. Maar persoonlijk vind ik de digitale piano’s van Roland een nog mooier geluid hebben. Deze zijn vaak iets duurder, maar zul je tweedehands voor rond de 500 euro aantreffen op Marktplaats.

Let er alleen wel op dat je even alle toetsen aanslaat voor je ‘m mee naar huis neemt. Voor hetzelfde geldt blijft een toets hangen of doet deze het niet, waardoor het instrument in een klap waardeloos is geworden. Succes! 🙂


Door Ed van den Haak op 26 juni 2016

Halo Steven mijn naam is Ed van den haak. Mijn leeftijd is 73 jaar en ik zo graag piano willen spelen. Ben altijd helemaal dol geweest van Jerry Lee Lewis, Fats Domino en Little Richard. Je ziet het erg klassieke boeit me niet zo. Op welk instrument raad jij me aan te gaan spelen. Ik zelf denk een tweede hands digitale piano. Wat voor soort lessen moet ik gaan volgen?


Door Steven op 18 juli 2016

Dag Ed, wat leuk om te horen! En leeftijd maakt inderdaad niet uit, ga ervoor! Als je zelf al denkt aan een tweedehands digitale piano, kan ik dat alleen maar toejuichen. Het is een stuk handzamer dan een echte piano, terwijl het net zoveel toetsen heeft als een echte. Je zou je kunnen aanmelden voor onze 10 gratis pianolessen, je krijgt dan elke week een nieuwe les in je e-mail. Als je sneller wilt, of direct al toegang tot onze hele cursus wil kan dat natuurlijk ook. Maar, mocht je het fijn vinden om live les te krijgen zou je deze online lessen ook kunnen combineren met privé les bij iemand in de buurt. Het belangrijkste is dat je de basis leert, zodat je zelf lekker je eigen repertoire kunt gaan spelen. Klassiek komt wel in onze cursus voor, maar het meeste is top 40 en pop. Hoe dan ook, heel veel succes gewenst! Groeten, Steven


Door tom op 7 mei 2015

Hallo,

Zijn digitale piano’s voor 500 euro het geld waard? Of kun je beter een Yamaha u3 piano voor 3000 euro kopen? Ik vind deze piano erg fijn spelen en mooi klinken. Ik speel nu op een keyboard. Wat raadt u me aan?


Door Steven op 16 mei 2015

Dag Tom, als je de ruimte en het budget hebt voor een echte piano is dat natuurlijk altijd beter! Alhoewel de voordelen van een digitale piano ook niet weg te cijferen zijn, zoals de mogelijkheid tot het aansluiten van een koptelefoon en het ontbreken van onderhoudskosten. Een digitale piano hoeft immers niet gestemd te worden. Ik heb zelf een aantal jaren geleden een Yamaha digitale piano gehad van 500 euro en was niet kapot van de geluidskwaliteit. Ik heb nu dan ook een Roland FP-4F die nu voor 1329 euro bij Oostendorp bijvoorbeeld te koop staat, een mooie middenweg qua prijs en ik ben verliefd op het mooie geluid!

Uiteindelijk kan ik niet in je portemonnee kijken en verschillen smaken. Ik kan je daarom ook echt aanraden eens naar een muziekhandel te gaan en wat verschillende (digitale) piano’s te proberen. Succes ermee!


Door Arthur op 19 mei 2016

Hallo, is een Roland EM30 ook geschikt als oefenpiano? Mijn zoon wil piano leren spelen, maar vindt de extra functies ook wel interessant.


Door Steven op 20 mei 2016

Dag Arthur, een Roland EM30 is zeker geschikt als oefenpiano. Roland is mijn favoriete merk als het gaat om digitale piano’s en keyboards, en aangezien de EM30 61 toetsen heeft is deze uitstekend geschikt als oefen piano voor onze cursus! Alvast veel plezier en succes aan je zoon gewenst. Groeten, Steven


Door Sjoerd op 6 januari 2019

Er zijn momenteel in Nederland zoveel piano’s die gratis af te halen zijn. Echte piano’s, met echte mechaniek. Er zitten zoveel unieke instrumenten tussen, die vaak met wat stembeurten weer prima in orde zijn. Pianospelen kun je prima leren op een digitale piano, maar ik kan iedereen aanraden om op een analoge piano te spelen. Hoe hard ze het ook proberen, bij geen enkele digitale piano krijg ik hetzelfde gevoel als wanneer ik speel op een echte. De klank komt direct uit de klankkast en niet uit de speakers. Nothing beats that feeling!

Plaats een reactie


*