Maatsoorten uitgelegd

Als je vanaf bladmuziek speelt staat er vooraan de notenbalk in welke maatsoort er moet worden gespeeld, zodat je het juiste ritme kunt aanhouden.

Twee veelvoorkomende maatsoorten zijn de 3/4 en de 4/4 maat. Het eerste cijfer laat je zien hoeveel tellen er in de maat zitten, wat ik je in deze video laat zien aan de hand van het nummer “The House of Rising Sun” (alhoewel ik het over “Greensleeves” heb in de video:-)

Ps. Ik zou het leuk vinden als je even een reactie achter laat!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
ans filius
Door

ans filius

op 02 May 2011

klinkt heel mooi ,ik zou willen dat ik het zogoed kan spelen

Tineke
Door

Tineke

op 02 May 2011

Klinkt goed en ook duidelijk uitgelegd. Wil je een keer het blues ritme uitleggen?

A.Velema
Door

A.Velema

op 02 May 2011

Prachtig. Waar ik de meeste moeite mee heb is het grote aantal akkoorden en (dus) het wisselen tussen de akkoorden. Ik verlies veel tijd in de melodie met het zoeken van de akkoorden. Misschien is hier een methode voor Verder sluit ik mij aan bij Ans Filius

Dirk de Lange
Door

Dirk de Lange

op 02 May 2011

Het lijkt makkelijk, maar in de praktijk is het voor mij erg moeilijk (dirk)

aaron S
Door

aaron S

op 02 May 2011

Mooi hoor!

henk helsdingen
Door

henk helsdingen

op 02 May 2011

Heel mooi voorbeeld om het verschil te horen Nu aleen nog goed oefenen.

dinesh
Door

dinesh

op 02 May 2011

geweldig gedaan prachtig ja het verschil is duidelijk te horen Het akkoordenspel is masterlijk ik ken alle akkoorden maar ik kan geen lied spelen ik weet niet hoe ik een akkoord in een lied moet zoeken gr dinesh

Corry
Door

Corry

op 03 May 2011

Duidelijke uitleg, nu zelf aan de slag en dat valt niet mee; de coördindatie links-rechts vind ik zeer moeilijk

Nel
Door

Nel

op 03 May 2011

Ik vond de uitleg erg duidelijk en nu hoor ik het verschil.

christina
Door

christina

op 03 May 2011

Ja heel duidelijk het verschil te horen .ik wilde dat ik ook zo heerlijk voeiend kon spelen.

Goudsmith
Door

Goudsmith

op 03 May 2011

Heel duidelijk. Je variatie in melodie is verrassend.

Steven
I.Cents
Door

I.Cents

op 03 May 2011

Een inspiratie, om door te gaan met oefenen! Bedankt daarvoor.

willem-jan
Door

willem-jan

op 03 May 2011

Heel erg mooi dit piano-spel met 2 handen gespeeld,ik moet nog een tijdje oefenen op mijn keyboard.

annelisa
Door

annelisa

op 04 May 2011

Goed gespeeld ik wil zelf ook piano/keyboard gaan spelen.

L4a
Door

L4a

op 05 May 2011

Duidelijk, heldere uitleg, geweldig! Het motiveert om meteen aan de slag te gaan. Heb je ook al een video waarin je akkoorden aanleert? Hoor graag van je. Groet, L4a

lilien
Door

lilien

op 05 May 2011

Heel veel dank. Hte verschil is me duidelijk, maar ik zal nog heel veel moeten oefenen om dit te kunnen. groet, L

Rouschka
Door

Rouschka

op 06 May 2011

Het is erg duidelijk!!! Heel goed gedaan. Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen en ik heb nog best moeite met de akoorden waar je de toetsen appart moet aanslaan, omdat ik dan in de war raak met mijn linker hand. Hopelijk gaat dat met de tijd weg.

Rouschka
Door

Rouschka

op 06 May 2011

Rechter hand bedoelde ik :S

Ruud
Door

Ruud

op 09 May 2011

een heel duidelijk voorbeeld, nu zelf maar proberen

Lucia
Door

Lucia

op 19 Oct 2011

Ik heb al een tijdje pianoles. Is het voor mij dan nog de moeite om overnieuw een andere methode aan te leren? Ik vind, zoals ik ergens op de site las, het ook lastig om uit t hoofd te spelen. Maar dat wil ik wel erg graag.

Steven
Door

Steven

op 20 Oct 2011

Dag Lucia, Je leert in de cursus naast het spelen "uit je hoofd" met behulp van akkoorden, ook gewoon vanaf bladmuziek spelen! Dit blijft een must, zodat je in ieder geval de keuze hebt als je straks een nummer wilt leren. Soms zul je iets van bladmuziek willen spelen en soms hoor je ergens een liedje dat je graag wilt spelen, maar geen bladmuziek van hebt! Dan is het toch wel heel handig als je van alle markten thuis bent :-) Groeten, Steven

Lucia
Door

Lucia

op 23 Oct 2011

Ok! Bedankt voor de jitleg. Wil je me ook mijn login sturen voor de reeds door mij betaalde online kursus? Alvast bedankt.

Netty
Door

Netty

op 10 Dec 2011

KLinkt heel goed en duidelijk uitgelegd. Een akkoord bestaat doorgaans uit 3 toetsen die je aanslaat. Ik zie nu dat je voor de 4 tel teruggaat in hetzelfde akkoord?

Tiffany
Door

Tiffany

op 09 Jan 2012

leg je dit liedje ook ergens uit het is heel mooi

Steven
Door

Steven

op 09 Jan 2012

Hoi Tiffany, dank je! Ik leg dit liedje nog niet ergens uit, maar wellicht dat ik dat wel binnenkort eens kan doen. Goede tip, nog niet eens zelf aan gedacht ;)

John
Door

John

op 14 Apr 2012

Zeer mooi gespeeld. Ik kwam op je site via youtube en meteen gebookmarkt. Blijf wel updaten :)

Gillaine
Door

Gillaine

op 02 Feb 2013

Leuk programma hoor, duidelijk en helder. Speel zelf al bijna mijn hele leven piano, en heb heerlijk zitten improviseren op Ludovico Einaudi uit uit Untouchable :-). Mijn man zou zeker iets met je programma kunnen doen. Hij wil zo graag achter de vleugel zitten entertainen, hij heeft echter geen zin in het noten leren lezen. Wat echter jammer is; de video's kunnen niet worden afgedraaid via de tablet. Dat zou juist een uitkomst zijn om de tablet op de vleugel te zetten en direct vanaf de video mee te kunnen spelen. Dat is best vreemd omdat andere video's van U-tube, bv uit NRC wel bekeken kunnen worden. Is dit misschien iets dat in de video's zou kunnen worden aangepast? Ik heb je programma inmiddels bij een nichtje en een vriend aanbevolen; wens je veel succes! Vr.gr.

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Dank voor je complimenten, Gillaine! En het Naspelen programma is inderdaad erg geschikt om te volgen als je wel liedjes wil leren spelen, maar geen zin hebt om noten te leren lezen. Gek dat de filmpjes niet op je tablet af te spelen is, dat hebben we juist uitgebreid getest! Op mijn iPad doet-ie het nu wel, wat voor tablet heb je? En wat is de browser die je gebruikt? Het kan zijn dat je de adobe plugin nog niet geactiveerd hebt, op de meeste tablets gebeurd dat automatisch. Ik hoor graag van je! Groet, Steven

Ans
Door

Ans

op 20 May 2013

De uitleg is heel duidelijk! Als je wilt, dan graag ook nog een keer een les over bijv. het verschil tussen de 6/8 maat en de 3/4 maat. Of over blues- of reggae-ritmes. (heel fijn, hoor, deze site! heel stimulerend om zelf aan de slag te gaan)

Wouter
Door

Wouter

op 06 Feb 2016

Dit is een zeer interessante video. Hartelijk bedankt hiervoor. Mvg Wouter

Steven
Door

Steven

op 17 Feb 2016

Leuk dat je dit even laat weten Wouter, dank je wel! Fijn dat je er wat aan hebt, succes ermee! Gr. Steven

Reactie plaatsen