Akkoorden

Een akkoord is een samenklank van drie (of meer) tonen. Piano akkoorden kunnen gebruikt worden voor de begeleiding van melodie of zang. Een akkoord wordt altijd met de linkerhand gespeeld, de melodie met de rechterhand.

Er bestaan verschillende soorten piano akkoorden. Zo zijn er majeur- en mineur akkoorden. Piano akkoorden zijn in principe altijd majeurakkoorden, tenzij er een “m” achter de akkoordaanduiding is geplakt. Deze “m” geeft aan dat het om een mineurakkoord gaat.

Piano akkoorden: majeur en mineur

Elk piano akkoord heeft natuurlijk zijn eigen klank, maar majeur- en mineurakkoorden hebben een overeenkomend geluid. Majeur betekent vrolijk, majeurakkoorden klinken dan ook vrolijk. Mineur betekend verdrietig, deze akkoorden klinken dan ook wat droevig.

Naast de klank, is er nog een ander verschil tussen majeur- en mineurakkoorden. Bij een majeurakkoord ligt de middelste toets rechts van het midden, bij een mineurakkoord ligt de middelste toets link van het midden. Bij het bepalen van het midden moeten zowel de witte als de zwarte toetsen meegeteld worden.

In de afbeelding hieronder zie je een C-akkoord. De letters boven de toetsen geven de tussenruimte tussen de toetsen aan. De 3 staat voor de 2 zwarte toetsen en de witte toets. De 2 staat voor de zwarte en de witte toets. Je ziet dat de middelste toets rechts van het midden ligt, het gaat dus om een majeur akkoord.

In onderstaande afbeelding zie je een Am-akkoord. Ook in deze afbeelding geven de letters boven de toetsen de tussenruimte tussen de toetsen aan. Je ziet dat in dit akkoord de middelste toets links van het midden ligt. Het gaat dus om een mineur akkoord!

De rode toets in de afbeeldingen geeft de centrale C aan, dit heeft dus verder niets te maken met de majeur- en mineurakkoorden.

Piano akkoorden bij het leren piano spelen

In deze video leg ik uit hoe je snel piano kunt leren spelen met behulp van akkoorden


Verreweg de meeste pianisten spelen piano vanaf bladmuziek. Als je zonder notenschrift piano speelt ben je aangewezen op het goed kunnen spelen van piano akkoorden: dit vormt immers de basis van elk liedje! Kun je de meeste akkoorden wel spelen? Grote kans dat je dan geen (grote) moeite hebt met het naspelen van bijvoorbeeld liedjes van de radio. Het uitzoeken van de melodie is namelijk het makkelijkste, helemaal als je dit met één toets speelt. Immers, gaat de melodie omhoog dan gaat jouw rechterhand naar rechts (de hogere tonen).

 

Naspelen en improviseren met behulp van piano akkoorden!

Het kiezen van het juiste piano akkoord is dan vaak even zoeken, maar hoe meer je hierin oefent hoe beter! En als je op een gegeven moment echt goed wordt hierin, zal ook het improviseren op diverse muziekstukken geen enkel probleem meer voor je zijn!

Vond je dit artikel over piano akkoorden interessant? Of heb je nog vragen? Laat een reactie achter met je vraag of opmerking!