Piano pedalen uitleg in 3 stappen
Piano pedalen, je piano heeft er vaak twee of drie van. Het rechterpedaal is het sustain pedaal oftewel het galm pedaal. Als je deze indrukt blijft de toets namelijk doorklinken nadat je hem hebt losgelaten.
De linker pedalen dempt juist de klank van de toets. Als je dit linkerpedaal indrukt komen in de klankkast de hamertjes dichterbij de snaren, waardoor deze er met minder kracht op komt als je een toets aanslaat. En als je piano ook een middelste pedaal heeft worden de toetsen nog meer gedempt door tussen de hamertjes en de snaren een vilten laagje te hangen, dit wordt daarom ook wel het oefen pedaal genoemd.
Deze twee dempende pedalen heb je natuurlijk niet nodig voor je keyboard of digitale piano, omdat je een volumeknop hebt. Wel zijn er los elektronische pedalen te koop om het sustain pedaal, dus het galmpedaal na te bootsen. Deze is al te koop vanaf 10 euro! In het volgende stappenplan hebben we het over het sustain pedaal, welke je indrukt met je rechtervoet.
Het piano pedaal gebruiken in 3 stappen
Volg deze drie stappen om ook gebruik te maken van het galm pedaal en je pianospel naar een hoger niveau te brengen. Het is misschien even wennen om ook je rechtervoet te laten meewerken tijdens het spelen, maar je zult merken dat dit al heel snel een automatisme wordt.
Stap 1: indrukken van het pedaal
Op het moment dat je met twee handen piano speelt, speel je met links de akkoorden en met rechts de melodie. Voor de timing van het pedaal let je op je linkerhand, omdat deze akkoorden speelt. Als je het eerste akkoord aanslaat in een liedje, zorg je dat je het galm pedaal (het rechter pedaal dus) al iets van te voren al indrukt zodat je zeker weet dat deze helemaal ingedrukt is als je begint met spelen.
Stap 2: het loslaten van het pedaal
Pas op het moment dat je een nieuw akkoord aanslaat, laat je het pedaal even kort los. Niet eerder, want dan galmen de toetsen niet mooi door en valt er een stilte. Maar ook niet later, want dan klinkt het nieuwe akkoord door het oude akkoord heen en wordt het een warboel.
Stap 3: het opnieuw indrukken van het pedaal
Nadat je het pedaal kort hebt losgelaten, druk je deze direct weer in. Dus als het pedaal helemaal omhoog is gekomen, druk je deze weer rustig opnieuw in. Qua timing is dit dus net na je een nieuw akkoord hebt aangeslagen. Je hoeft dit opnieuw indrukken niet extreem snel te doen, maar dit doe je gewoon gecontroleerd en rustig. Maar wel direct, je wacht dus niet onnodig lang. In de praktijk zal het loslaten van je pedaal dus ongeveer een kwart seconde duren. Dit hoef je niet te timen, want dit gaat meestal natuurlijk.
Als je het sustain pedaal nog niet gebruikt is dat een gemiste kans! Dit is namelijk de meest makkelijke manier om een eenvoudig liedje heel mooi te laten klinken. Ideaal dus als je beginner bent 🙂
Luister maar eens naar het liedje van Ludovico Einaudi in de video hierboven. Ik speel ‘m eerst zonder pedaal en daarna met. Hoor je het verschil?
En, gebruik jij al je pedaal? Laat het me weten in een reactie hieronder!