Pianoles voor beginners: 10 stappen voordat je begint

Ben je bereid regelmatig te oefenen?

Zo niet, dan kun je jezelf een hoop tijd, geld en energie besparen. Vooral de eerste weken kost het wat moeite omdat het erg onwennig voelt, maar naarmate de tijd vordert zul je merken dat het steeds beter gaat: en dat motiveert bij pianoles voor beginners.

Bekijk de overige 9 stappen voordat je begint:

2. Weet dat piano’s erg duur kunnen zijn.

Als je je geen piano kunt veroorloven, is een digitale piano of keyboard een goed alternatief. Alhoewel piano’s vaak duizenden euro’s kosten, beginnen digitale piano’s met een vraagprijs van enkele honderden euro’s en kun je een tweedehands keyboard al onder de 100 euro aanschaffen. Tegenwoordig kun je piano’s zelfs huren vanaf ongeveer 80 euro in de maand, de betaalde huur krijg je vaak weer terug als je ‘m besluit te kopen.

3. Zoek een pianoleraar bij jou in de buurt.

Je kunt beginnen met pianolessen bij een muziekschool of een privé pianoleraar die bijvoorbeeld thuis les geeft. Laatst genoemde is vaak iets goedkoper. Let erop dat jouw pianoleraar alle aspecten van de piano dekt zodat je naast het leren spelen van bladmuziek, bijvoorbeeld ook met behulp van akkoorden leert spelen.

4. Online piano leren spelen als alternatief.

Tegenwoordig heb je naast thuisstudie cursussen ook verschillende online pianolessen, met als voordeel dat het interactief is en het ondersteund wordt door video’s. Zoals een cursus pianoles voor beginners met daarbij een vervolgcursus die wij aanbieden of het simpelweg één op één naspelen van bekende pianoliedjes, wat tegenwoordig ook bij ons kan. Ook op YouTube is veel gratis te leren, maar houd er rekening mee dat de kwaliteit hiervan wisselend is.

5. Oefen elke dag 30 minuten of meer.

Het beste is om een aantal keren in de week een halfuurtje te oefenen, het liefst elke dag. Dit werkt beter dan bijvoorbeeld één keer in de maand vier uur achter elkaar te oefenen, omdat je vingers nu eenmaal geleidelijk moeten wennen aan het piano spelen.

6. Speel liedjes die je leuk vindt.

Niets motiveert beter dan te oefenen op een liedje dat je graag wilt leren spelen die je bijvoorbeeld kent van de radio. De kans is wel aanwezig dat je niet dit soort liedjes leert spelen als je op les gaat bij een pianoleraar, maar het kan erg leuk zijn om dit af te wisselen of een pianoleraar of cursus te vinden die wel een wat meer populair top 40 genre hanteert zoals onze cursus.

7. Doe een goede opwarming voordat je start.

Rek en strek je armen en vingers en ga rechtop achter de piano zitten, dus niet met een kromme rug. Zorg ervoor dat je vingers losjes op de toetsen liggen terwijl je hand enigszins bol staat, alsof je er een tennisbal onder vasthoudt. Speel dan een aantal toonladders door de naast elkaar liggende (witte) toetsen na elkaar aan te slaan, van laag naar hoog en weer terug. Elke naastgelegen toets sla je dus met een naastgelegen vinger aan. Dit doe je zowel met de linker- als met de rechterhand.

8. Leer beter piano spelen door het liedje in stukken te hakken.

Ga pas door naar het volgende stukje als je het eerste stukje van het liedje onder de knie hebt. Begin eerst met de rechterhand, dan de linkerhand en pas als dat apart goed gaat probeer je het samen in een zeer langzaam tempo. Als dat goed gaat, kun je het steeds sneller proberen. Als je een fout maakt begin je gewoon opnieuw en dit blijf je herhalen, herhalen en nog eens herhalen!

9. Probeer je fouten niet te herhalen.

Oefen het op een verkeerde manier keer op keer en het zal moeilijk zijn dit af te leren. Probeer dit dus te voorkomen door als je een fout maakt dit meteen opnieuw te spelen in plaats van het te negeren om maar door te kunnen spelen.

10. Begrijp het verschil tussen leren piano spelen met behulp van akkoorden en het leren spelen vanaf bladmuziek.

Er zijn mensen die enkel vanaf bladmuziek kunnen spelen en mensen die enkel met behulp van akkoorden kunnen piano spelen. In mijn optiek zou je het beide moeten kunnen. Speel je enkel vanaf bladmuziek? Dan zul je nooit een mooi nummer leren spelen die toevallig net niet op bladmuziek verkrijgbaar is! Speel je enkel piano met akkoorden? Dan zul je veel meer moeite hebben een tot in de puntjes gecomponeerd ingewikkeld stuk te spelen, zoals de componist dat ooit bedoelt heeft. Het beste is dus beide te leren!

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met het leren piano spelen. Wat vond je herkenbaar? Of heb je nog vragen? Ik hoor graag van je!