Piano bladmuziek voor beginners

Hoe kun je als pianist nu het beste beginnen met het spelen vanaf bladmuziek?

Of misschien ben je wel op zoek naar gratis bladmuziek? In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het spelen vanaf bladmuziek en leer je hoe akkoorden een waardevolle aanvulling kunnen zijn hierin. Ook geef ik je bladmuziek voor de piano waarmee je direct kan beginnen!

Gratis bladmuziek

Veel beginnende pianisten zijn vaak op zoek naar gratis bladmuziek, maar weten eigenlijk niet echt waar te beginnen of waar op te letten. Zo zijn er vaak van hetzelfde nummer, meerdere uitvoeringen op bladmuziek. Kies als beginner bij voorkeur bladmuziek waarbij de rechterhand (dus de noten op de bovenste muziekbalk) een enkele melodielijn bevat, zodat je slechts één toets tegelijk hoeft aan te slaan en niet meerdere wat moeilijker is.

Piano akkoorden leren spelen

Het beste is ook als er op de bladmuziek akkoorden zijn aangegeven, zodat je niet per se de exacte muzieknoten hoeft te volgen voor de linkerhand. Zo worden bijvoorbeeld onze cursisten ook geleerd hoe je met akkoorden moet spelen, zodat je makkelijker een nummer kunt naspelen. Akkoorden komen namelijk vaak terug en herhalen zich in een patroon, en omdat ik elk akkoord kan spelen hoef ik de linkerhand niet eens te oefenen omdat ik alle 14 piano akkoorden al ken. 99% van alle nummers maken gebruik van deze 14 akkoorden, er zijn wel varianten maar deze komen zelden voor of enkel bij specifieke muziekstromingen.

Noten leren lezen

Het leren lezen van muzieknoten voor de piano wordt ineens een stuk makkelijker als je de linkerhand al kunt “overslaan” omdat je met akkoorden werkt. Je hoeft dan alleen nog maar de rechterhand onder de knie te krijgen! Een belangrijke tip bij het leren van de melodie is dat je het origineel al zo goed kent dat je het kunt mee neuriën of mee zingen. Dan hoef je namelijk minder te letten op hoe lang een bepaalde muzieknoot duurt, omdat je dit immers al uit je hoofd weet. Bovendien zul je het direct weten als je een verkeerde toets aanslaat omdat je het origineel kent: “oeps! die moest een toontje hoger!”. Zou je het origineel niet kennen bestaat namelijk de kans dat je het verkeerd aanleert.

Nu je dit hebt gelezen, begrijp je waarom het makkelijk voor mij is om nieuwe nummers te leren spelen. Ik vind het dus wel belangrijk om van bladmuziek te kunnen spelen, zodat je exact de noten kunt aanslaan zoals de componist bedoelt heeft. Echter, met deze tips zul je veel sneller een liedje kunnen spelen op de piano vanaf bladmuziek, helemaal als je weet hoe je met akkoorden kunt spelen.

Nu jij: Bladmuziek van Greensleeves

Nu kun je het zelf proberen, hieronder zie je de bladmuziek van Greensleeves zonder de muzieknoten voor de linkerhand erbij, maar wel met akkoorden! Voor de rechterhand zie je enkele muzieknoten staan wat het uitstekend geschikt maakt voor beginners. De eerste toets is een A en de tweede een C, daarna een D enzovoorts. Je ziet ook dat elk stapje omhoog op de notenbalk een stapje naar rechts op de piano is, dus één witte toets naar rechts op je klavier. Heel simpel dus eigenlijk! Het enige wat je moet onthouden is dat als je er een kruis (#) voor ziet staan je niet de witte toets moet aanslaan maar de zwarte toets rechts ervan.

Heb je nog vragen? Of speel je het nummer zowaar na enige oefening na? Laat van jezelf horen in een reactie hieronder.

Succes!