Een metronoom geeft het tempo aan met klikjes of piepjes.
Dit is een alternatief op het hardop meetellen of meetikken met je voet, om in de maat te blijven spelen.
Tempo houden met een metronoom
Een metronoom kun je sneller of juist langzamer instellen, zodat je een snel of langzaam constant tempo aanhoudt. Met name dit constante tempo is erg belangrijk als je bijvoorbeeld met twee handen tegelijk leert spelen.
Een beginnend pianist (of muzikant in het algemeen) is vaak zonder dat hij of zij het doorheeft geneigd soms iets te versnellen en soms iets te vertragen. Een metronoom kan dit probleem verhelpen en is dus zeer waardevol!
Verschillende metronomen
Je hebt de mechanische metronoom en de electronische metronoom.
De mechanische metronoom wordt traditioneel het meeste gebruikt. Door een uurwerk en een slinger hoor je tikjes welke sneller of juist langzamer in te stellen zijn.
De electrische metronoom is steeds meer in opmars omdat deze wat goedkoper is en ook meer kan. Bij de eerste van vier piepjes hoor je b.v. een hardere piep, wat je aangeeft dat dat het begin van een nieuwe maat is. Bij het piano leren spelen wordt namelijk de eerste toets in een maat vaak geaccentueerd (wat harder gespeeld).
Door
Jolien
op
04 Jan 2013
Beste Steven,
Ik heb sinds drie dagen een piano, ben 30 en nog nooit een muziekinstrument aangeraakt, maar heb nu al erg veel plezier aan je site! Vind het nog lastig te volgen en mijn handen zijn duidelijk niet gewend om afzonderlijk van elkaar te werken, maar met behulp van jouw site en oefeningen kan ik al even oefenen. Dankjewel!
Groeten Jolien
Reageren
Door
Steven
op
13 Jan 2013
Hoi Jolien, je bent net begonnen met piano spelen dus, super!
Fijn dat je er plezier aan beleeft, dat moet ook wel, anders zou je het nooit volhouden :-)
Het meest lastige is inderdaad om twee handen tegelijk afzonder van elkaar iets te kunnen laten doen, dat voelt in het begin erg onnatuurlijk! De enige remedie hiertegen is oefenen, oefenen en nog eens oefenen :-)
Succes ermee!
Steven
Reageren
Door
Addie With
op
15 Dec 2012
Dag Steven,
Hartelijk dank voor de gratis lessen die ik sinds kort van je krijg. Ik vind het grandioos. Ik ben 68 jaar en vanwege mijn leeftijd en woonplek (Suriname) ben ik zo her en der even aan het shoppen. Nu kwam ik in een boek een F-akkoord tegen dat er zo uit ziet: a-c-f. Terwijl het F-akkord in jouw les f-a-c. Ik wil liever niet iets verkeerd aan leren, vandaar mijn vraag.
Met mijn man ben ik 15 jaar geleden naar Suriname verhuisd om onder kansarme jongeren ter werken.
Bij voorbaat dank,
Addie With-Rijkaart van Cappellen
Reageren
Door
Steven
op
16 Dec 2012
Dag Addie,
Wat leuk om te horen dat mensen zelfs tot in Suriname piano leren spelen via mijn website!
In de basis is een F-akkoord: F - A - C, zoals ik het je leer. Echter is het F-akkoord in twee andere varianten te spelen, dit noemen we omkeringen. Zou je de onderste F een octaaf hoger verhuizen, krijg je A - C - F (zoals in het boek dat je las).
Ook dan kun je vervolgens de onderste toets, nu de A, een octaaf hoger verhuizen. Dan krijg je C - F - A, dit is dus ook een mogelijkheid. Speel ze alle drie maar eens, dan hoor je dat de klank hetzelfde is (namelijk een F-akkoord) maar dat het alleen hoger of juist lager klinkt met andere varianten.
Nu is het zo dat je het F-akkoord ook gespreid kan spelen, dan speel je F - C - F (waarbij de twee F's een octaaf uit elkaar liggen). Hier zijn geen andere varianten in.
Ik hoop dat dit een duidelijk antwoord voor je is!
Groeten,
Steven
Reageren
Door
mvdloo
op
16 Jul 2011
Ik denk niet dat het me lukt om een compleet liedjes te spelen.
Reageren
Door
Steven
op
19 Jul 2011
Beste mvdloo,
Waarom denk je dat dat je niet lukt?
Als je veel oefent (beste is elke dag een kwartiertje of om de dag een halfuurtje) weet ik zeker dat het je gaat lukken!
Groet,
Steven
Jolien
op 04 Jan 2013Steven
op 13 Jan 2013Addie With
op 15 Dec 2012Steven
op 16 Dec 2012mvdloo
op 16 Jul 2011Steven
op 19 Jul 2011