Piano leren spelen moeilijk? Volg deze 6 tips

Piano leren spelen wordt door veel mensen als moeilijk ervaren. Alhoewel het niet een instrument is wat je binnen een paar dagen onder de knie zult hebben, ben je wel in staat om binnen enkele weken een aardig liedje te spelen, mits je regelmatig oefent natuurlijk.

Hoe? Volg deze 6 tips en je zult sneller en mooier piano leren spelen:

Tip 1: Piano leren spelen op basis van akkoorden

In deze video leg ik uit hoe je snel piano kunt leren spelen met behulp van akkoorden

Je kunt grofweg op twee manieren piano leren spelen: via bladmuziek of via akkoorden. Alhoewel ik erken dat voor sommige (met name klassieke) pianostukken bladmuziek onmisbaar is, is het piano leren spelen met behulp van akkoorden verreweg de makkelijkste. En, naar mijn mening, ook het mooiste.

Elk liedje bestaat uit akkoorden (gespeeld met de linkerhand) en de melodie (gespeeld met de rechterhand). Akkoorden vormen de basis, bestaande uit drie of meer toetsen die tegelijk worden aangeslagen (meestal drie). Speel er een melodie bij en je hebt een liedje! Bovendien kun je je eigen moeilijkheidsgraad aanhouden door het makkelijk te houden door het akkoord tegelijk aan te slaan, of je kunt juist moeilijkere varianten gebruiken, zoals bijvoorbeeld een arpeggio (oftewel een gebroken akkoord, waarbij je de toetsen apart, om de beurt aanslaat).

Piano leren spelen vanaf bladmuziek is een stuk moeilijker omdat de linkerhand geen vaste akkoorden speelt. Sterker nog, de linkerhand speelt vaak een soort moeilijke tegenmelodie en is nooit hetzelfde, in tegenstelling tot akkoorden.

Tip 2: Oefen iedere dag

Het beste is als je elke dag ongeveer een kwartiertje tot een halfuur oefent. Als je net begint met het piano leren spelen, moeten je vingers nog heel erg wennen aan de beweging van het aanslaan van de toetsen. Ook het samen navigeren van de linker- en de rechterhand is iets wat in het begin nog heel onwennig voelt.

Juist door regelmatig te oefenen zal het allemaal steeds soepeler gaan en zul je met sprongen vooruit gaan. Oefen je één keer in de week is het heel moeilijk om je vingers te laten wennen en moet je eigenlijk elke keer opnieuw beginnen. Ook het oefenen van uren achter elkaar heeft op een gegeven moment steeds minder zin. Beter is dus om het op te delen in elke dag maximaal een kwartier tot halfuurtje voor een optimaal resultaat!

Tip 3: Speel alleen wat je mooi vindt

Toen ik vroeger les had, moest ik alleen maar -in mijn ogen- lelijke oefenliedjes spelen. Het raakte me niet, het deed me niets en dan wordt het echt heel moeilijk om vol te houden. Heel soms zat er een liedje tussen die ik wel mooi vond klinken en daar kon ik vervolgens geen genoeg van krijgen, waarna mijn lerares vol bewondering een week later aanhoorde wat ik geleerd had. 

Op een gegeven moment ben ik dan ook gestopt met lessen, maar ik ben nooit gestopt met piano spelen. Toen ik de basis eenmaal kende speelde ik alleen maar liedjes die ik mooi vond. Dit motiveerde mij enorm waardoor ik na het stoppen met pianoles ironisch genoeg alleen maar beter ben geworden

Tip 4: Neem pianoles

Deze tip lijkt een logische, maar naar aanleiding van de vorige tip is het erg belangrijk dat de pianolessen wel bij je passen! Een privé pianoleraar is een uitstekende stok achter de deur en kan je een goede persoonlijke begeleiding geven. Neem wel een keer een proefles van te voren om te zien of het klikt en om te horen of er ook ruimte is om liedjes te leren spelen die jij mooi vindt, of dat er alleen maar plaats is voor theorie en oefentunes.

Heb je geen geld of tijd  voor een pianoleraar aan huis, is een online cursus piano leren spelen een prima alternatief. Door middel van instructievideo’s en E-books kun je op die manier in je eigen tijd en tempo de cursus volgen. Ook hierbij is het belangrijk dat de proeflessen je aanspreken. Wij hebben daarom een gratis starterscursus ontwikkelt bestaande uit 10 lessen met 10 video’s, waarvoor je je onderaan dit blog kunt aanmelden.

Tip 5: Koop een metronoom

Eén van de meest onderschatte zaken bij het leren piano spelen is een metronoom. Dit is een apparaatje wat in een vast tempo tikjes of piepjes afgeeft, zodat jij in de maat een liedje kan leren spelen. Een metronoom kun je kopen voor een paar tientjes bij een muziekwinkel, of je kunt een online metronoom op het internet opzoeken of als app downloaden op je smartphone of tablet.

Met name bij het leren piano spelen met twee handen tegelijk is een metronoom onmisbaar. Vaak zie je dat de ene hand sneller of juist langzamer speelt dan de andere hand en een metronoom zorgt ervoor dat je dit makkelijker kunt timen. Als alternatief kun je ook mee tikken met je voet of hardop mee tellen. 

Tip 6: Zoek een inspiratiebron

Mijn inspiratiebron was vroeger mijn opa, wiens piano ik heb geërfd. Ook had ik een grijs gedraaide CD van piano virtuoos Jan Vayne. Deze twee mensen zorgden ervoor dat ik ging piano spelen en dat ik bleef volhouden. Als je geen duidelijk doel voor ogen hebt, als je niet hoort waar je naar toe wilt, is het een stuk moeilijker piano leren spelen. Eén van mijn inspiratiebronnen nu is Evan Duffy, een jonge Amerikaan die bestaande top 40 en dance nummers omtovert tot de mooiste improvisatie stukken op de piano, zoek hem maar eens op YouTube!

Ik ben erg benieuwd naar jouw eigen ervaring: vind jij het moeilijk om piano te leren spelen? En wat vind je dan vooral moeilijk, waar loop je met name op vast? Laat het me hieronder in een reactie weten en misschien kan ik je helpen. Ondertussen vind je hier de allereerste video uit de gratis Starterscursus (bestaande uit 10 lessen) waarvoor je je onderaan dit artikel kunt inschrijven om piano te leren spelen: