Pianoles voor beginners: 10 stappen voordat je begint
06 juli 2012 

Pianoles voor beginners: 10 stappen voordat je begint

Ben je bereid regelmatig te oefenen?

Zo niet, dan kun je jezelf een hoop tijd, geld en energie besparen. Vooral de eerste weken kost het wat moeite omdat het erg onwennig voelt, maar naarmate de tijd vordert zul je merken dat het steeds beter gaat: en dat motiveert bij pianoles voor beginners.

Bekijk de overige 9 stappen voordat je begint:

 

2. Weet dat piano’s erg duur kunnen zijn.

Als je je geen piano kunt veroorloven, is een digitale piano of keyboard een goed alternatief. Alhoewel piano’s vaak duizenden euro’s kosten, beginnen digitale piano’s met een vraagprijs van enkele honderden euro’s en kun je een tweedehands keyboard al onder de 100 euro aanschaffen. Tegenwoordig kun je piano’s zelfs huren vanaf ongeveer 80 euro in de maand, de betaalde huur krijg je vaak weer terug als je ‘m besluit te kopen.

3. Zoek een pianoleraar bij jou in de buurt.

Je kunt beginnen met pianolessen bij een muziekschool of een privé pianoleraar die bijvoorbeeld thuis les geeft. Laatst genoemde is vaak iets goedkoper. Let erop dat jouw pianoleraar alle aspecten van de piano dekt zodat je naast het leren spelen van bladmuziek, bijvoorbeeld ook met behulp van akkoorden leert spelen.

4. Online piano leren spelen als alternatief.

Tegenwoordig heb je naast thuisstudie cursussen ook verschillende online pianolessen, met als voordeel dat het interactief is en het ondersteund wordt door video’s. Zoals een cursus pianoles voor beginners met daarbij een vervolgcursus die wij aanbieden of het simpelweg één op één naspelen van bekende pianoliedjes, wat tegenwoordig ook bij ons kan. Ook op YouTube is veel gratis te leren, maar houd er rekening mee dat de kwaliteit hiervan wisselend is.

5. Oefen elke dag 30 minuten of meer.

Het beste is om een aantal keren in de week een halfuurtje te oefenen, het liefst elke dag. Dit werkt beter dan bijvoorbeeld één keer in de maand vier uur achter elkaar te oefenen, omdat je vingers nu eenmaal geleidelijk moeten wennen aan het piano spelen.

6. Speel liedjes die je leuk vindt.

Niets motiveert beter dan te oefenen op een liedje dat je graag wilt leren spelen die je bijvoorbeeld kent van de radio. De kans is wel aanwezig dat je niet dit soort liedjes leert spelen als je op les gaat bij een pianoleraar, maar het kan erg leuk zijn om dit af te wisselen of een pianoleraar of cursus te vinden die wel een wat meer populair top 40 genre hanteert zoals onze cursus.

7. Doe een goede opwarming voordat je start.

Rek en strek je armen en vingers en ga rechtop achter de piano zitten, dus niet met een kromme rug. Zorg ervoor dat je vingers losjes op de toetsen liggen terwijl je hand enigszins bol staat, alsof je er een tennisbal onder vasthoudt. Speel dan een aantal toonladders door de naast elkaar liggende (witte) toetsen na elkaar aan te slaan, van laag naar hoog en weer terug. Elke naastgelegen toets sla je dus met een naastgelegen vinger aan. Dit doe je zowel met de linker- als met de rechterhand.

8. Leer beter piano spelen door het liedje in stukken te hakken.

Ga pas door naar het volgende stukje als je het eerste stukje van het liedje onder de knie hebt. Begin eerst met de rechterhand, dan de linkerhand en pas als dat apart goed gaat probeer je het samen in een zeer langzaam tempo. Als dat goed gaat, kun je het steeds sneller proberen. Als je een fout maakt begin je gewoon opnieuw en dit blijf je herhalen, herhalen en nog eens herhalen!

9. Probeer je fouten niet te herhalen.

Oefen het op een verkeerde manier keer op keer en het zal moeilijk zijn dit af te leren. Probeer dit dus te voorkomen door als je een fout maakt dit meteen opnieuw te spelen in plaats van het te negeren om maar door te kunnen spelen.

10. Begrijp het verschil tussen leren piano spelen met behulp van akkoorden en het leren spelen vanaf bladmuziek.

Er zijn mensen die enkel vanaf bladmuziek kunnen spelen en mensen die enkel met behulp van akkoorden kunnen piano spelen. In mijn optiek zou je het beide moeten kunnen. Speel je enkel vanaf bladmuziek? Dan zul je nooit een mooi nummer leren spelen die toevallig net niet op bladmuziek verkrijgbaar is! Speel je enkel piano met akkoorden? Dan zul je veel meer moeite hebben een tot in de puntjes gecomponeerd ingewikkeld stuk te spelen, zoals de componist dat ooit bedoelt heeft. Het beste is dus beide te leren!

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met het leren piano spelen. Wat vond je herkenbaar? Of heb je nog vragen? Ik hoor graag van je!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
vera
Door

vera

op 06 Jul 2012

ik ben erg blij met piano pro- heb toch een tijdje les gehad,(op de normalen manier) maar nu ik zo anders heb leren spelen kan ik het een beetje uit de lossen pols spelen. was gestopt met lessen,ik heb geen talent,maar nu heb ik weer plezier er in. zal als ik tijd heb er een filmpje van maken. geweldig

Walter
Door

Walter

op 06 Jul 2012

Erg handig deze tips. ik heb zelf nooit les gehad maar heb het mezelf beetje aangeleerd. ik doe het nu al ongeveer een jaar op een Yamaha keyboard. dankzij deze tips kan ik wat beter en makkelijker op mn spel letten verder heb ik alles altijd geleerd van youtube of synthesia omdat ik (nog) geen noten kan lezen. ben wel van plan toch eens les te nemen. (nummers als November rain, don't stop me now(intro), it's my life (bon jovi)) voor zo ver bedankt voor deze tips!!!

Steven
Door

Steven

op 07 Jul 2012

Graag gedaan, Walter! Ik denk dat les je zeker verder zal helpen, gezien je al zover bent gekomen op eigen kracht. Succes!

Bart Raad
Door

Bart Raad

op 08 Jul 2012

Ben 72 jaar oud, gehandicapt aan handen en voeten, maar dankzij jouw uitstekende aanwijzingen beleef ik veel plezier aan het proberen jouw instructies zoveel mogelijk op te volgen. Ik geniet ervan hoe jij met je prachtige handen van moderne songs briljanten klankjuweeltjes weet te maken.Veel dank daarvoor en houd dit nog jaren zo vol. Groet, Bart

Rika
Door

Rika

op 21 Jan 2013

Dankjewel voor jouw handige tips Steven. Ik heb kleine handen en ben blij met jouw tips. Eerder speel ik de akkoorden gebroken en wist niet dat er een naam bij hoorde. Leuk te weten dat het zo ook kan.

Kor Bronts
Door

Kor Bronts

op 14 Jul 2013

Hallo Steven, Ooit heb ik via internet, als ik me niet vergis bij Groupon.nl, een cursus bij jou gekocht. Helaas is mijn synthesizer (nadeel van electronica) defect, waardoor ik niet kan oefenen. Er is dus tot op heden niets van de cursus terechtgekomen. Misschien herinner je je mij. We hebben eerder contact met elkaar gehad. Voorlopig heb ik geen geld om de synthesizer te vervangen. Hopelijk komt hier verandering in. Hartelijke groeten, Kor

Steven
Door

Steven

op 15 Jul 2013

Hallo Kor, Jammer dat je synthesizer kapot is! Misschien kun je de synthesizer op marktplaats zetten en/of misschien dat een hobbyist hem weet te repareren. Zoals ik hierboven vertel kun je prima een goedkoop keyboard aanschaffen (wel een met minimaal 60 toetsen), zodat je deze mooie hobby weer kunt voorzetten :-) Succes er in ieder geval mee! Muzikale groeten, Steven

Demi
Door

Demi

op 12 Oct 2013

Hallo, Ik ben Demi ben net 16 en heb een keyboard van mijn oma gekregen ik heb hem nu 2 dagen en probeer via internet de akkoorden en zo te leren nu heb ik een probleem ik snap er helemaal niks van ! heb je geen trucjes om ze sneller en makkelijk te leren ik ben zeker bereid te oefenen dus als je tips hebt het zou me enorm helpen :). groetjes, Demi

Steven
Door

Steven

op 13 Oct 2013

Hoi Demi, wat leuk dat je een keyboard hebt gekregen en hiermee aan de slag wilt gaan! Je moet je alleen realiseren dat als je wilt leren piano spelen je dit niet binnen een paar dagen onder de knie zult hebben. Als je losse filmpjes op youtube kijkt en nog nooit een toets hebt aangeraakt is het ook lastig een verband te vinden en het allemaal te begrijpen :) Je kunt als beginner dus het beste pianoles nemen, of dit nu online is of bij een pianoleraar. As je je aanmeld voor de starterscursus rechts boven (gratis) heb je in ieder geval al in de eerste tien lessen een mooie start gemaakt! Ik geloof dat het zeker geen jaren hoeft te duren voordat je fatsoenlijk een liedje kunt spelen. Als je goed oefent kun je dit al binnen enkele maanden onder de knie hebben (en als je er gevoel voor hebt zelfs weken;) Voor akkoorden specifiek heb ik ook nog een aparte video opgenomen: https://pianopro.nl/akkoorden-verder-uitgelegd/ Succes! Steven

Reactie plaatsen