Akkoorden verder uitgelegd

In deze video ga ik wat dieper in op akkoorden. Ik leg uit hoe je akkoorden kunt gebruiken en hoe ik hierdoor in zo’n 10-15 minuten een nieuw liedje van A tot Z kan leren. Als je de verschillende varianten van akkoorden eenmaal kent, zul je veel makkelijker en sneller liedjes leren spelen.

Deze video is voor de pianist die al enige basiskennis heeft. Voor mensen die momenteel de cursus volgen is dit een prima aanvulling!

Ik zou het erg leuk vinden als je hieronder je reactie achterlaat of even op de “vind ik leuk” knop hiernaast klikt.

Veel plezier met kijken en natuurlijk met oefenen! 🙂

Ps. Als dit abacadabra voor je is kun je eens kijken naar onze cursus [klik hier]

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Diny
Door

Diny

op 02 Mar 2012

In Brabant zeggen ze dan, dè hèdde gij goe gedoan jonge, nou moe ik dè nog lere speule. Groetjes Diny

Steven
Door

Steven

op 02 Mar 2012

Haha succes daarmee, Diny! ;-)

Niek Splinter
Door

Niek Splinter

op 08 May 2012

ik heb nooit noten geleerd, maar speel toch vlot van alles en al zeer vele jaren , helaas altijd maar 1 toonsoort nl in fis (ooit begonnen met de vlooienmars in fis !) en heb daar zelf accoorden verder bij ontwikkeld met LH en RH , maar het blijft allemaal toch teveel van hetzelfde. Je accoordeninfo is heel nuttig om nu ook in andere toonsoorten met de passende accoorden te gaan oefenen en beter te begrijpen wat ik eigenlijk tot nu toe gedaan heb!

Shirley
Door

Shirley

op 02 Mar 2012

Hi. Klinkt goed en "makkelijk". Althans je legt links perfect uit maar rechts gast snel. Dus moet ik goed kijken wat de melodie is. Maar we gaan oefenen. Thx

Steven
Door

Steven

op 02 Mar 2012

Dank voor de mooie reacties! Shirley, het gaat met name om de linkerhand, de akkoorden, als je dat al kunt volgen ben je al een heel eind! Het bespelen van de melodie met meerdere toetsen (akkoorden) duurde mij ook heel wat jaartjes ;)

maria duinkerken
Door

maria duinkerken

op 02 Mar 2012

erg mooi en duidelijk.....!!!!!!!geeft hoop om het echt te kunnen leren

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 02 Mar 2012

Ziet er allemaal erg leuk en mooi uit... ik moet nog bij het begin beginnen, maar dit zet mij wel aan om door te gaan! Bedankt

Dolf
Door

Dolf

op 02 Mar 2012

vind dit een zeer goede uitleg. Geeft Lust om te leren spelen. Succes

henny
Door

henny

op 02 Mar 2012

duidelijk uitgelegd,en klinkt ook goed,ben ook aan het proberen elke dag te spelen.

Jan Vermeulen
Door

Jan Vermeulen

op 02 Mar 2012

Het klikt heel goed Steven en jij legt het heel goed uit,...nu ga ik dat proberen en met een beetje doorzettingsvermogen,zal het ( hoop ik ) lukken. Bedankt Steven en tot de volgende keer.

Ria
Door

Ria

op 02 Mar 2012

Het klinkt heel mooi Steven en je legt het ook heel duidelijk uit, maar ik ben nog niet zo ver, moet nog heeeeeeel veeeeel oefenen, maar vind het wel leuk. Blijf me op de hoogte houden met je video's, bedankt

ans
Door

ans

op 02 Mar 2012

heel erg gaaf de duidelijke uitleg!!! waarom moeilijk doen als het makkelijk kan,ik ga deze manier spelen van akkoorden zeker leren.m.v.g.ans

Bernadette
Door

Bernadette

op 02 Mar 2012

Hallo Steven, Dank je wel voor dit leuke stukje. Je hebt het, zoals elke keer weer heel goed en duidelijk uitgelegd.Ik houd ook meer van gebroken/gespreide akkoorden en vind dit ook gemakkelijker spelen en leuker klinken. Nou,nogmaals dank je wel tot de volgende keer. Vriendelijke groeten, Bernadette

Van Herzeele Luc
Door

Van Herzeele Luc

op 02 Mar 2012

Ik vroeg mij al dikwijls af hoe sommigen zomaar iets moois konden naspelen op gehoor. Ik vraag mij wel nog af hoe je, als je een liedje hoort, weet welke akkoorden gebruikt worden ? of moet je dat in het begin gewoon uitproberen ?

Steven
Door

Steven

op 03 Mar 2012

@Luc: Hoe ik weet welke akkoorden te spelen? Soms probeer ik het uit en hoor ik of het de juiste is, maar als ik het niet zeker weet (of lui ben;) typ ik de titel van het liedje in Google inclusief "chords" (Engels voor "akkoorden"). Dan kom ik vaak met wat doorzoeken vanzelf de akkoorden tegen!

Lilien
Door

Lilien

op 02 Mar 2012

Steven, bedankt Ik word weer gemotiveerd heel veel aandacht aan de accorden te besteden. Ik ga die oefenen. Ik ben nog steeds eenbeginneling, maar ik vind het leuk. Hartelijke groeten

Louise
Door

Louise

op 02 Mar 2012

Weer heel hartelijk bedankt Steven, je legt het heel goed uit en dat mag gezegd worden toch, je hebt een prettige stem. Het stimuleerd om weer te gaan oefenen, elke keer als je weer een liedje stuurd ga ik er tegenaan, maar het zakt steeds weer af, nu ga ik ervoor. Vrgr.Louise

Annemieke
Door

Annemieke

op 03 Mar 2012

Bedankt voor de duidelijke uitleg! Zoals je het laat zien, ziet het er allemaal heel logisch en makkelijk uit, maar de praktijk is voor mij toch anders! Ik wil het echter graag gaan uitproberen. Stimulerend is het zeker! Hartelijke groet, Annemieke

erik
Door

erik

op 03 Mar 2012

hallo steven, zeer mooi uitgelegd ga ook eens uit proberen dit zal wat oefening zijn. op gehoor spelen vind ik zelf knap beetje eigen fantazie er bij ook .laat ons af en toe van zo filmpje genieten bedankt al voor deze, laat maar komen. grtj erik

Albert
Door

Albert

op 03 Mar 2012

Hallo Steven, Ik heb alleen de beschikking over mijn linker hand maar ik wil toch piano leren spelen. Is het mogelijk dat de melodie akkoorden omgezet kan worden naar de linker hand? zodat ik toch een melodie kan spelen. Gr. Albert

Steven
Door

Steven

op 03 Mar 2012

Hallo Albert, dat is zeker mogelijk: waar een wil is, is een weg! Wat ik in feite met mijn rechterhand deed, kun je ook prima met je linkerhand doen. Je slaat dus dezelfde toetsen aan met links, als dat ik met rechts deed. Misschien heb je wel eens gehoord dat we vingers cijfers toekennen, dus de duim=1, wijsvinger=2, middelvinger=3, ringvinger=4 en pink=5. Wat jij nu moet doen is alles wat je mij (of anderen) ziet doen met rechts, vertalen naar links. Speel ik een toets met vinger 5, speel jij deze met vinger 1. Speel ik een toets met vinger 4, doe jij dat met vinger 2. Misschien klinkt dit verwarrend, maar eigenlijk is het heel simpel: waar ik met rechts een akkoord aansla met vingers: 1 - 3 - 5, doe jij dit met links: 5 - 3 - 1. Probeer maar eens, dan zul je zien wat ik bedoel. Verder zou ik je pianobankje iets naar rechts verschuiven zodat je makkelijker met links het hoog in kan gaan en zou ik ook het pedaal goed gebruiken voor galm, om je spel extra vol te laten klinken. Succes! Steven

Dick
Door

Dick

op 03 Mar 2012

Keep it simple. Ik ga hier mee aan de slag. Net wat je zeg, sommige stukken van bladmuziek moet je dagen op oefenen om het onder de knie te krijgen of je stop er gewoon mee. Wanneer je het zo ziet lijkt het heel makkelijk maar zelf achter de piano wordt het toch wel lastiger. Ik ga verder met oefenen en bedankt voor de uitleg. Mvrgr, Dick

Greet
Door

Greet

op 03 Mar 2012

Hoi Steven, Goed uitgelegd. Dit is precies waarnaar ik al een tijdje op zoek was! Je lessen zijn erg goed. Deze video geeft wel erg veel informatie, moet hem nog wel een paar keer opnieuw afspelen! Ben bij les 4: Elton John liedje. Groet Greet

Jonathan
Door

Jonathan

op 03 Mar 2012

Hey, Ik wil altijd al heel erg graag improviseren, en dat is ook wat ik het allermeest oefen. Ik heb eerder al gitaarlessen gehad, maar ik leerde puur op gehoor en toen ik stopte kon ik de noten niet lezen. Nu speel ik al een tijdje voor mezelf piano, en ik leer af en toe uit boeken. Ik reken dan helemaal uit welke toets het is, ik speel hem een keer en dan weet ik waar hij zit. Zo leer ik die hele liedjes (eigenlijk half, want het duurt zo lang dat ik middenin stop. Ik wil je echt ff bedanken dat je mij kunt helpen om wat meer te improviseren én noten wat beter te kunnen lezen. Dank je! Ga alsjeblieft zo door! Jonathan

Steven
Door

Steven

op 03 Mar 2012

Graag gedaan, Jonathan. Je verhaal klinkt denk ik voor veel mensen herkenbaar. Als jij ook zo door blijft gaan, zul je nieuwe liedjes steeds sneller onder de knie krijgen. Succes! Gr. Steven

Naomi
Door

Naomi

op 03 Mar 2012

Dat improviseren en Pirates of the Carrabien kan ik niet hoor! En zomaar bij een liedje de akkoorden en noten bedenken kan ik ook niet, hoe leer je dat?

Steven
Door

Steven

op 03 Mar 2012

Hoi Naomi, zomaar de akkoorden bij een liedje inclusief melodie bedenken gaat ook niet zomaar. Daar kan soms jaren lang piano spelen en veel oefening aan vooraf gaan. Ik probeer wel in deze video inzichtelijk te maken hoe dat precies werkt. Het begrijpen van de theorie is al een hele belangrijke stap in dit proces.. om vervolgens veel te gaan oefenen! Onze online cursus kun je daarvoor volgen, maar een privé leraar bij jou in de buurt kan je daar ook wellicht bij helpen. Succes!

Naomi
Door

Naomi

op 27 Apr 2012

Bedankt! het lukt steeds beter! x

coby
Door

coby

op 03 Mar 2012

Hoi Allemaal Misschien ben ik de enigste,maar hier snap ik dus niks van. Het gaat me veelste snel ook al kijk ik het keer op keer weer. Ik hou me nog maar aan de eerste les vast,dat gaat goed. Maar blijf proberen. Groetjes Coby

Steven
Door

Steven

op 03 Mar 2012

Hoi Coby, geeft helemaal niets. Ik heb deze keer de video echt gemaakt voor mensen die al wat verder zijn. Je kunt om te beginnen je inschrijven voor onze gratis starterscursus die uit 10 lessen bestaat door je naam en email rechtsboven in te vullen. Kijk de video over een tijdje weer en ik weet zeker dat je het dan beter zult begrijpen. Succes!

NIEK
Door

NIEK

op 04 Mar 2012

Ik knoei al enige tijd met een keyboard en ontdek dat ik bij het oefenen met de eerste akkoorden C A F G merk ik dat ik na het gebruiken van de vingers 5-3-1 bij het F akkoord heel makkelijk het G akkoord " over pak" met de vingers 4-2-1. Mag dat of belemmer ik daar het lesschema mee? NIEK

Steven
Door

Steven

op 04 Mar 2012

Beste Niek, in sommige situaties vind ik het geen enkel probleem als je een akkoord speelt met vingers 4-2-1. Maar dan moet je echt denken aan situaties waarin je niet anders kan omdat de melodielijn nu eenmaal zo loopt of omdat je bepaalde akkoordengroepen snel achter elkaar moet spelen. Ik durf niet te zeggen of dat bij jou ook het geval is, aangezien ik de noten niet weet (een F en G akkoord kun je op verschillende manieren spelen). Je geeft zelf al aan dat je misschien vermoedt dat dat je leercurve kan belemmeren en dat kan kloppen als je het verkeerd aanleert, maar zoals gezegd kan ik op basis van deze informatie moeilijk beoordelen of het gerechtvaardigd is met vingers 4-2-1 te spelen. Je zou eigenlijk ook eens moeten proberen te "hoppen" met vingers 5-3-1 van het ene akkoord naar het andere akkoord (dit mag je met zowel links als rechts oefenen). Je zult zien dat als je dit regelmatig oefent dat dit steeds makkelijker gaat en natuurlijker aanvoelt en je misschien niet meer de behoefte hebt om het volgende akkoord met vingers 4-2-1 te pakken. Succes!

henk
Door

henk

op 04 Mar 2012

goede uitleg. dar kan ik wat mee. bedankt. HENK

DAVID Dirk
Door

DAVID Dirk

op 04 Mar 2012

Als selfmade leerling van 60 geniet ik van de voorstellen die je via video meegeeft. Gaat bij mij niet zo vlot nog maar ik geniet wél van elke keer dat ik zit te oefenen. Bedankt en laat maar nog wat video's op ons los

Steven
Door

Steven

op 05 Mar 2012

Kijk, dat zijn nog eens mooie berichten! Bedankt en ik ben nog lang niet klaar met het maken van video's!;)

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 05 Mar 2012

Elke keer als ik weer een berichtje van pianopro krijg is mijn dag weer goed, want dan kan ik weer heerlijk spelen op de piano zonder gedemotiveerd te raken omdat het gelijk zo leuk klinkt en alles goed en duidelijk uitgelegd is. Ik ben nog maar een beginneling, maar dit motiveert me heel erg!! Super bedankt!

Steven
Door

Steven

op 05 Mar 2012

Bedankt voor je mooie reactie, Elizabeth. Dit motiveert mij weer om nog meer video's te gaan maken!

NIEK
Door

NIEK

op 05 Mar 2012

Hulde voor de duidelijke reactie op mijn vraag. ,Maar nu je mij hebt aangegeven dat "HOPPEN" de leerstof niet nadelig zal beïnvloeden, de volgende vraag: " hoe moet dat? ". b.v.d. Niek. Die zich al 3 maal heeft trachten voor te stellen maar de reden dat het steeds maar niet lukt komt doordat hij pas een iPad heeft en er nog niet goed mee overweg kan.

Steven
Door

Steven

op 05 Mar 2012

Beste Niek, ik bedoel eigenlijk gewoon het springen van het ene akkoord naar het andere akkoord met met vingers 1-3-5. Ik noemde dat hoppen omdat je kleine sprongetjes maakt, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Probeer er in ieder geval geen geforceerde snelle beweging van te maken, maar een vloeiende beweging waarin je met je hand springt van het ene naar het andere akkoord. Succes!

NIEK
Door

NIEK

op 05 Mar 2012

Of mag dat ook via deze pagina? Nogmaals Niek.

Anton Doorman
Door

Anton Doorman

op 05 Mar 2012

Heel leerzaam en leuk om te weten, zal nog wel even duren voor ik zo goed kan spelen als jij. MAAR JA OEFENING BAART KUNST. Grt Anton

DANIEL DE FRAEYE
Door

DANIEL DE FRAEYE

op 05 Mar 2012

ik volg momenteel privécursus maar uw cursus is een goede aanvulling omdat je kunt pauseren en opnieuw bekijken,bedankt

Henk
Door

Henk

op 05 Mar 2012

Ik probeer me te verplaatsen op de muziek,maar ik ben ziek en heb best wel veel pijn maar ik doe mijn best om weer te gaan oefenen. gr. Henk

Steven
Door

Steven

op 05 Mar 2012

Sterkte Henk en dank voor je reactie!

Marian
Door

Marian

op 05 Mar 2012

Steven geweldig op de manier waarop je het uitlegt en voor doet. Ik sluit me helemaal aan bij David, ik ben een leerling van 54 dus die vingers van mij gaan echt niet meer zo soepel zoals jij het allemaal doet, maar door jouw tips én als ik langzaam speel kom ik een heel eind. Bedankt!

menno
Door

menno

op 05 Mar 2012

mooi hoor die accoorden, oefen nu 3weken volgens jou lessen elke dag een uurtje gaat gestaagd perfect. ben nu al 2 dagen bezig om de toonlader tegelijk te spelen met links en rechts, jou uitleg over accoorden vind ik erg mooi, maar kan erg moeilijk zien waar je je vingers op zet. mooie duidelijke manier om piano te leren spelen thx!!

Parastoe
Door

Parastoe

op 06 Mar 2012

Beste Steven, ik ben echt een beginner en ben zooooooo blij dat ik je website heb gevonden. Je hebt het prachtig,goed en eenvoudig uitgelegd !!! Hartelijk dank, Parastoe

Johan
Door

Johan

op 08 Mar 2012

Hoi Steven, Ik ben sinds kort begonnen met het leren van pianospelen. Jouw proeflessen en het bovenstaande filmpje smaken absoluut naar meer. Ik kijk halsreikend naar de volgende les uit. Enorm bedankt voor deze mogelijkheid om piano te leren spelen. Groet, Johan

Nely
Door

Nely

op 13 Mar 2012

Ben 76 jaar en ik kan aardig meekomen,en nog nooit gespeeld en dank je wel voor de goede uitleg. Nely

Sabina
Door

Sabina

op 08 Apr 2012

kan ik de online cursus ook volgen met een keyboard? of is het echt bedoeld voor een piano? Groetjes Sabina

Steven
Door

Steven

op 23 Apr 2012

Jazeker kun je de online cursus ook volgen met een keyboard, zolang deze maar minimaal 60 toetsen heeft (witte en zwarte meegerekend). Als je veel minder toetsen zou hebben zou je voor sommige oefeningen toetsen tekort komen en dat is natuurlijk niet de bedoeling :)

van Bussel.J
Door

van Bussel.J

op 09 Apr 2012

Ik zou deze oefeningen graag op muziekpapier willen downloaden om zelf te kunnen oefenen.Is dit mogelijk? Ik vindt de demonstratie zeer interessant,maar het gaat mij te snel en te uitgebreid. Als de zin hiervan alleen maar is van:"zo zou het kunnen,maar de praktijk komt later wel" dan waardeer ik het zeer. In het algemeen is mijn vraag nu:Wat wordt er van mij verwacht?

Steven
Door

Steven

op 23 Apr 2012

Deze oefeningen heb ik nog niet uitgeschreven op bladmuziek of iets dergelijks, opzich is het doel van de video ook meer om jou te laten zien wat mogelijk is en hoe het één en ander in elkaar zit. Wat ik verwacht van je is dat je dus begrijpt hoe akkoorden gebruikt kunnen worden bij de begeleiding van een liedje, zodat als je andere instructievideo's van mij ziet dit eerder begrijpt en dus kan spelen. Succes! ;)

Margot
Door

Margot

op 01 May 2012

Hallo Steven, In de pianoboekjes die ik had gekocht voordat ik jouw website ontdekte werd niets verteld over de verschillende manieren waarop bijvoorbeeld het C-akkoord gespeeld kan worden. Jij laat in je video zien dat het een octaaf hoger kan worden gespeeld. In de pianoboekjes staat: Eerste omkering en Tweede omkering… Daar kon ik niet zoveel mee maar nu is het duidelijk. Dankjewel. Mijn complimenten voor je duidelijke uitleg en je leuke toegankelijke website. Beslist een aanrader! Margot

Liz
Door

Liz

op 30 Aug 2012

Bedankt voor deze instructie. Ik heb alleen 1 probleem en dat is dat ik soms niet goed bij de verschillende toetsen van de akkoorden kan omdat mijn handen te klein zijn denk ik. Hoe kan ik dit oplossen? groetjes Liz

Steven
Door

Steven

op 30 Aug 2012

Hoi Liz, Er zijn qua spreiding van vingers twee manieren waarop je een akkoord kan spelen: normaal en gespreid. Ik speel ze meestal gespreid, dus bij een C-akkoord sla ik aan: C - G - C (waarbij de twee C's één octaaf uit elkaar liggen en de G natuurlijk daartussen). Er zijn meer mensen wiens handen hiervoor niet groot genoeg zijn. In dat geval kun je ze normaal spelen en speel je een C-akkoord als volgt aan: C - E - G. Overigens kun je als je C - E - G aanslaat, de onderste C een octaaf hoger verhuizen, je krijgt dan: E - G - C. Ook kun je als je wilt de onderste E naar boven verhuizen, je krijgt dan G - C - E. Zo, nu heb je drie manieren om een C akkoord normaal aan te slaan :-) Succes! Groeten Steven

Janssens Emmanuella
Door

Janssens Emmanuella

op 09 Nov 2012

Hoi Steven, Ik probeer "angels" van robbie williams na te spelen en het lukt me aardig, met een educatief systeem in mijn piano. Ik speel de melodie uit m'n hoofd, aangezien de noten (voor RH) te ingewikkeld zijn, omdat je soms met je RH meerdere noten tegelijk moet spelen. Met mijn LH begeleid ik, ik speel de letters van de akkoorden na, maar als ik dan ga kijken naar de onderste notenbalk die in fasleutel wordt weergegeven, daar bak ik niets van. Ik kan onmogelijk een fa - en solsleutel (RH) meelezen en omzetten en naspelen. Kan ik op basis van enkel de letters akkoorden blijven spelen of is het zinnig om me meer te focussen naar het omzetten van die fasleutel ? Ik begrijp ook niet waarom men de akkoorden in letters uitdrukt en terwijl dikwijls toch andere noten worden weergegeven op de onderste notenbalk. Weet jij trouwens nog enkele websites waar ik leuke bladmuziek kan vinden of koop jij zelf muziekboeken met moderne songs? Groetjes, Emmanuella

Steven
Door

Steven

op 09 Nov 2012

Hoi Emmanuella, Goed dat "Angels" al lukt van Robbie Williams! Een akkoord kun je uitdrukken in letters, b.v. een "C". Dit C-akkoord is echter op vele manieren te spelen. Jij kent 'm waarschijnlijk op één (of een aantal) manieren, maar de componist heeft de vrijheid genomen hier een eigen versie van te maken, wat zich uit in de noten in de onderste notenbalk waar jij niets van kunt maken. Het is op dat moment geen probleem om je eigen akkoorden te spelen, zolang ze maar overeen komen met de letters. Sterker nog, ik let (bijna) nooit op de linkerhand zoals de componist het bedoelt heeft op de bladmuziek, maar maak er bijna altijd mijn eigen versie van omdat ik dat makkelijker (en mooier;) vind! Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Als je overigens zoekt op Google naar "bladmuziek piano" kom je al een heel eind. Als je specifiek op zoek bent naar speciale nummers kun je eventueel de titel erbij zitten in de zoekbalk van Google, soms levert dat directe resultaten op. Succes! Steven

Emmanuella Janssens
Door

Emmanuella Janssens

op 09 Nov 2012

Hoi Steven, Bedankt alvast voor je snelle reactie! Weet jij toevallig nog "eenvoudige" liedjes met ongeveer dezelfde akkoorden als die van "angels". Ik heb al enkele malen Intouchables: Ludovico Einaudi - Una Mattina proberen te spelen, maar dat niveau ligt een heel stuk hoger dan ik aan kan. Het lijkt wel of er amper populaire eenvoudige liedjes bestaan. Groetjes, Emmanuella

Steven
Simone
Door

Simone

op 07 Oct 2015

Hoi Steven, Ik ben nu een paar dagen aan het oefenen op een keyboard. Ik heb best snel de melodie en akkoorden onder de knie. Ben nu bezig met het samenvoegen ervan, dat is toch wel het moeilijkste gedeelte om op de juiste timming de akkoorden aan te slaan en de melodie door te blijfen spelen de akkoorden gaan nu net zo snel als de melodie haha.. maar ik blijf oefenen!!

Steven
Door

Steven

op 16 Oct 2015

Hoi Simone, dat kan ook lastig zijn in het begin. Voor de timing kan een metronoom een goede uitkomst bieden. Dit apparaatje geeft in een constant tempo vaste tikjes af, waarmee je links en rechts als het ware forceert om samen te werken. Hoe dan ook, succes met het oefenen!

Elsbeth
Door

Elsbeth

op 20 May 2016

Nog even blijven oevenen; Te kleine handen voor gespreid spelen. En nog maar net begonnen. Kan al we een paar liedjes met rechts of links apart zonder akkoorden.

Steven
Door

Steven

op 30 May 2016

Hoi Elsbeth, je bent al goed bezig! Inderdaad lekker blijven door oefenen, dan gaat het vanzelf allemaal vloeiender en gemakkelijker. Gespreid spelen met kleinere handen kan wel als je de akkoorden in arpeggio (gebroken) speelt, maar daar kom je vanzelf aan toe als je verder in de cursus komt. Voor nu veel succes met oefenen! Groeten, Steven

Reactie plaatsen