Te kleine handen voor de piano?
20 januari 2013 

Te kleine handen voor de piano?

Met kleine handen toch goed piano leren spelen is heel goed mogelijk! Ik krijg veel vragen van cursisten die menen te kleine handen te hebben om fatsoenlijk bepaalde akkoorden aan te slaan.

En dan heb ik het vooral over de gespreide akkoorden die ik leer in mijn cursus. Er zijn twee oplossingen mogelijk wat ik in deze video laat zien. 

In deze video zie je dat als een gespreid akkoord te ver uit elkaar is voor jouw handen, je een akkoord prima op de normale manier kunt spelen.

De tweede oplossing is om een gespreid akkoord gebroken te spelen (ook wel arpeggio genaamd), waardoor je de toetsen van het akkoord niet tegelijk aanslaat, maar om de beurt achter elkaar. Op die manier geef je je hand de gelegenheid zich te bewegen richting de toets die je wilt aanslaan.

Dat gezegd hebbende denk ik dat je met een stukje gewenning en oefening je ‘reikwijdte’ zomaar een of twee toetsen kunt vergroten.

Ik ben erg benieuwd hoe jou dit afgaat en wat jouw ‘reikwijdte‘ is! Die van mij reikt van C t/m E (een octaaf hoogte). Laat van je horen! 😉

Ps. Ik ben inmiddels op de hoogte gesteld van een nieuwe ontwikkeling in pianoland: namelijk een piano met een kleiner klavier! Op deze manier kun je ook met kleinere handen een behoorlijk bereik behalen. Steinbuhler maakt deze bijzondere piano’s in twee kleinere formaten. Hieronder zie je duidelijk het verschil met links het kleinere klavier en rechts een normaal klavier:
kleine handen voor de piano

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Laura
Door

Laura

op 20 Jan 2013

Mijn reikwijdte is C-B. Soms haal ik net C-C, maar ik heb het idee dat het eraan ligt dat ik koude of warme handen heb. Groetjes Laura

Steven
Door

Steven

op 21 Jan 2013

Hoi Laura, ik denk dat als je het vaker oefent dat het echt steeds makkelijker zal gaan. In jouw geval kun je ook prima de 2e oplossing proberen, door de gespreide akkoorden spelen in arpeggio. Als je dit vaak doet zullen je vingers ook automatisch oefening krijgen om ze makkelijker te strekken. Succes ermee!

Rob
Door

Rob

op 20 Jan 2013

Met de toppen van mijn vingers lukt C t/m E Heel even C akkoord geoefend maar de kramp slaat snel toe. Kwestie van gewenning neem ik aan!

Steven
Door

Steven

op 21 Jan 2013

Het is inderdaad een kwestie van gewenning, Rob. Je spant ineens spieren aan in je handen en vingers die je nog niet eerder hebt gebruikt, waardoor kramp kan toeslaan. Als je dit maar vaak genoeg oefent, zal dit vanzelf minder worden en op een gegeven moment gewoon weg gaan. Je kunt zelfs als je niet achter de piano zit even je handen helemaal strekken. Als je dit door de dag heen doet zal de kramp denk ik na een paar dagen al verdwenen zijn!

Tanja
Door

Tanja

op 20 Jan 2013

Ik ben zojuist met les 2 begonnen vanuit een o,o ervaring met piano. Geen idee dus nog verder. Ik ben zelf wel klein 1.50 m lang en mijn reikwijdte van mijn hand is van c tot c, maar dat kost nog wel moeite van c naar b gaat beter:) maar goed oefening baart vast kunst. Gr

Steven
Door

Steven

op 21 Jan 2013

Klopt helemaal, Tanja. Als je nu al zonder enige ervaring van C tot C kunt reiken, zal dat met enige oefening vanzelf makkelijker gaan. Succes verder!

Michel
Door

Michel

op 20 Jan 2013

Hallo Steven, Ik ben een beginnend pianospeler van 43 jaar, vorige week 14 januari begonnen met de gratis 10 weken cursus https://pianopro.nl/starterscursus-les-1. Ik wilde eerst kijken hoe het zou gaan en moet zeggen dat ik zeker enthousiast ben geworden. Maar goed mijn reikwijdte is van C t/m E. Met vriendelijke groet, Michel

Steven
Door

Steven

op 21 Jan 2013

Hoi Michel, fijn dat je enthousiast bent geworden van de Starterscursus! Als je het leuk vindt en blijft oefenen is het slechts een kwestie van tijd voor je vloeiend hele liedjes zult spelen, en niets wat je tegenhoudt gezien jouw reikwijdte ;)

yvonne
Door

yvonne

op 20 Jan 2013

Hallo Steven, dank voor de uitleg, mijn "reikwijdte" is van de C t/m de C. Dus mijn handen zijn toch niet zo groot :-)

Steven
Door

Steven

op 21 Jan 2013

Maar je handen zijn precies groot genoeg, Yvonne! ;)

Thirza
Door

Thirza

op 21 Jan 2013

Ik ben nu een zo'n 3 maanden bezig met piano spelen. Uit een boekje en via deze site. Na een paar keer oefenen is mijn reikwijdte van c naar c, en met moeite van c naar d.

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Dan is jouw rijkwijdte groot genoeg, Thirza! En het zal alleen maar makkelijker gaan naarmate je meer oefent, succes ermee!

Rafiek
Door

Rafiek

op 21 Jan 2013

Hallo Steven, Ik ben bezig met de starterscursus les 6,gaat steeds beter. Linkerhand is een beetje lui,kramp etc. Mijn bereik is C t/m E, ben wel enthousiast. Jij legt het heel goed uit,waardoor ik als 70 jarige rustig en langzaam dit beter kan begrijpen. Met vriendelijk groet,Rafiek

Steven
Door

Steven

op 21 Jan 2013

Fijn om te horen, Rafiek! Met een goede reikwijdte in combinatie met een gezonde dosis enthousiasme, weet ik zeker dat je binnenkort de sterren van de hemel speelt ;-)

Inge
Door

Inge

op 21 Jan 2013

Hai Steven, Ik ben nog maar net begonnen met de akkoorden te spelen en zoek me af en toe nog suf naar de toetsen. Mijn reikwijdte is C tm C, en met wat moeite C tm D, dus dat gaat wel goed komen. Wel goed om ook de kleine setting te oefenen, kan wel eens handig zijn. Bedankt voor je uitleg.

Lucia
Door

Lucia

op 21 Jan 2013

Het viel me mee, ik red t van C tot C terwijl ik niet zulke grote handen heb. Maar echt soepel is het nog niet maar wel leuk om te weten dat t technisch wel kán!

Jan
Door

Jan

op 21 Jan 2013

Ik dacht dat ik kleine handen hand, maar mijn reikwijdte is toch C-D Mijn probleem is vnl het 2 handig spelen op "snelheid" In de cursus heb ik vnl de basis principes geleerd en hoe de accoorden heten. Heel prettig, bedankt. Nu für elise nog snel leren spelen (langzaam gaat al aardig), want orgineel is die in mijn ogen razend snel. :)

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Als ik het zo lees ga jij al hartstikke snel, Jan! Als je in dit tempo door blijft gaan komt die snelheid vanzelf wel, het moeilijkste heb je al achter de rug! Blijven oefenen dus! ;-)

Anja Wubben
Door

Anja Wubben

op 21 Jan 2013

Hallo, Ik haal het net, maar moeilijk. Ik heb dit nog niet veel geoefend, misschien wordt het nog beter.

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Zoals je in de reacties kunt lezen, zijn er genoeg mensen die na veel oefening al hun rijkwijdte hebben kunnen verbeteren! Succes ermee, Anja!

Miguette
Door

Miguette

op 21 Jan 2013

Dag Steven, Dank voor je tips, mijn bereik is C-B, zowel met links als rechts. Dit na drie weken online cursus gemeten, begonnen from scratch. Over een paar maanden nieuwe meting! :-) Groeten, Miguette

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Haha, mooi te horen, Miguette! Ik verwacht over een paar maanden een nieuwe reactie hieronder met je vernieuwde rijkwijdte ;-)

Sonja
Door

Sonja

op 21 Jan 2013

Hoi Steven, Mijn reikwijdte is van C tot C. Valt me toch nog mee :) In het begin kon ik dit nog niet en dacht ik regelmatig hoe doen andere mensen dat? Ik vind het dan ook leuk om te zien dat regelmatig oefenen inderdaad effect heeft. Bedankt voor je uitleg. Groet, Sonja

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Leuk om te horen, Sonja! Jij bent het levende bewijs dat na veel oefening je rijkwijdte wordt vergroot! :-)

goos
Door

goos

op 23 Jan 2013

Ik ben sinds 1 januari weer begonnen met piano spelen, sinds een jaar of dertig niets meer aan gedaan. Na wat oefening lukt het weer om Fur Elise te spelen,niet foutloos, maar herkenbaar. Mijn bereik is voldoende om akkoorden te spelen. Nieuw geleerd van de video is het woord voor een gebroken akkoord arpeggio. Er zit op mijn keyboard ook een knopje waarmee je dat kan activeren. Weet nog niet hoe het werkt.

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Hoi Goos, leuk dat je weer begonnen bent met piano spelen! Sommige keyboards hebben inderdaad een arpeggio (gebroken akkoorden) functie, even de handleiding opzoeken op het net (typenummer en merk invullen in google met "manual" of "gebruikershandleiding" erachter en je bent er zo achter;) Succes ermee!

Monique van de Cruijs
Door

Monique van de Cruijs

op 24 Jan 2013

Hoi steven, Mijn reikwijdte is C-D Groeten, Monique

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Mooi! Dat betekent dat je een C-akkoord (C-G-C) met gemak pakt, Monique! En dat betekent ook dat je met gemak, snel van akkoord kan wisselen en zonder al te veel problemen dit ook gebroken kunt proberen. ga zo door!

Renske van der Haar
Door

Renske van der Haar

op 25 Jan 2013

Mijne is C-C wel met een beetje kramp, maar ik moet gewoon veel oefenen. Groetjes en bedankt voor de tip!

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Top dat je dat al haalt, Renske! Die kramp wordt vanzelf minder als je elke dag die twee toetsen even aanraakt als je langs de piano loopt ;)

Gerben
Door

Gerben

op 17 Feb 2013

Ik kan nog net wel een octaaf halen, maar moet deze Via ondere aanslaan. Ik kan hierdoor geen snelheid maken, wat erg frustrerend is. Verder heb ik er sowiso veel moeite mee om grote sneleheid te bereieken als ik over een groot bereik moet spelen. Heb je een suggestie om dit te oefenen/verbeteren? Kortom zolang de noten die ik moet spelen binnen een redelijke afstand liggen gaat alles perfect, maar wanneer ik moet springen, merk ik dat ik snelheid inlever. Dit effect wordt versterkt bij het spelen van veel octaven omdat ik die niet soepel kan aanslaan.

Steven
Door

Steven

op 13 Mar 2013

Hoi Gerben, het is een bekend probleem en ik begrijp dat dit beperkte bereik erg frustrerend kan zijn! Het klinkt als een open deur, maar de sleutel tot succes is echt oefenen tot je erbij neervalt. Een goede oefening kan b.v. zijn om een dubbele toonladder te spelen dus C C D D E E etc, waarbij de twee C's een octaaf uit elkaar liggen en je ze uiteraard met één hand tegelijk aanslaat (probeer het ook zowel links als rechts). Zelf merk ik dat ik pas de afgelopen jaren (na 20 jaar speelervaring) soepel hele grote sprongen kan maken in mijn spel. Je handen moeten dus echt gevoel krijgen voor afstand. Gevoel krijgen voor het sprongetje dat je hand maakt van de ene naar de andere toets. Dit kun je dus ook oefenen door van de ene toets naar de andere te springen die net even te ver uit elkaar ligt. Met de juiste oefeningen en volharding moet het dus lukken. Succes!

Lisa
Door

Lisa

op 12 Mar 2013

Hoi Voor het nummer someone links you moet ik heel snel met een hand van F# naar C# naar F#(andere F#) alleen is het probleem dat ik te kleine handen heb. Weet jij misschien een oplossing??

Steven
Door

Steven

op 13 Mar 2013

Hoi Lisa, als je kleine handen hebt kun je beter je akkoorden niet gespreid spelen, mocht je dat nog niet doen. Verder kun je gebruik maken van zogeheten omkeringen om je akkoorden dichter bij elkaar te spelen. Zo kun je je Fm# akkoord zo spelen: a c# f# En zo kun je je Cm# akkoord spelen: g# c# e (de "m" staat voor mineur, want deze akkoorden worden bij Someone like you in mineur gespeeld;) A akkoord speel je overigens zo: a c# e En D akkoord speel je zo: a d f# En zoals je waarschijnlijk al weet, in deze volgorde: A - Cm# - Fm# - D (Allemaal speel je ze met pink, middelvinger en duim, behalve het D akkoord speel je de middelste toets met de wijsvinger) Succes!! ;-)

Renske van der Haar
Door

Renske van der Haar

op 13 Mar 2013

Hee, Dit is me al deels gelukt :D En ook ander liedje ben ik nu mee bezig. Vind het leuk, maar soms nog moeilijk om echt door te zetten wanneer het moeilijk word. Dit is een soort van de intro van unfaitful van rihanna.

Groetjes Renske

Steven
Door

Steven

op 18 Mar 2013

Hi Renske, goed om te horen dat het je al goed af gaat. En jeetje, wat doe je dat super goed die intro van Unfaithfull van Rihanna! Complimenten! Aan een ieder die dit leest, check bovenstaande youtube link van Renske waarin ze Rihanna speelt ;-) Ga zo door!!

Renske van der haar
Door

Renske van der haar

op 25 Mar 2013

Dankje wel Steven! Fijn dat je het goed vind! Ik ga nog lekker hard verder met oefenen! Ben nu bezig met With you van Matt Simons! Dat vind ik een heel tof en mooi nummer! Gr. Renske

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2013

Ook heel mooi, veel succes daarmee Renske! ;-)

nancy
Door

nancy

op 18 Apr 2013

Hoi, Ik lees met veel belangstelling de reacties ivm kleine handen. Ik ben professioneel pianiste, 25 jaar pianolerares geweest en jaren ge"struggled" met mijn kleine handen. Oefeningen helpen wel om de vingers soepeler te maken, maar de reikwijdte zal toch niet zo heel veel gaan verschillen. Ik ben ondertussen voorstander geworden om pianoklavieren aan te bieden in 3 standaards: L-M en S (dus de gewone klavieren zoals we ze nu allemaal opgedrongen krijgen en vooral ontworpen voor de mannenhand, daarnaast 15/16 en daarnaast 7/8). Voor de geïnteresseerden kan ik alleen maar aanbevelen om eens de website te bezoeken van Steinbuhler (reduced keyboards). Ben vorige week in de gelegenheid geweest om de heer David Steinbuhler persoonlijk te mogen ontmoeten. En deze man levert bijzonder werk. En kan een ommeslag betekenen in pianowereld. Gedaan met de pijnlijke strekoefeningen, en de kwetsuren die hiermee gepaard kunnen gaan. Laat het klavier zich aanpassen aan onze handen en niet omgedraaid. Vergelijk met bvb kleinere violen, of cello's. Moet ook kunnen met piano's. Toi, toi. Als de vraag er is (en er is een markt) zal de producent moeten volgen.

Steven
Door

Steven

op 25 Apr 2013

Beste Nancy, dank voor je reactie! Met verwondering heb ik kennis genomen van kleinere klavieren, nooit geweten! Dunnere toetsen zodat je makkelijker bij die toetsen kunt komen, zo simpel bedacht, maar nooit geweten dat het bestond. Voor een ieder die te kleine handen heeft met een beperkte "reikwijdte" een ideale oplossing dus! Het enige nadeel is dat je niet lekker op een andere piano zult spelen, maar dat komt in principe toch niet zo vaak voor. Ik heb direct even het oorspronkelijke bericht aangepast met deze nieuwe informatie, bedankt! :-)

evelien
Door

evelien

op 20 Aug 2013

Ik heb een liedje gezien waarin dat ze uitlegdegen voor een liedje te spelen. En ze spelen ook een akkoord maar met het linkerhand doen ze 2 d tegelijk samen met nog andere letters. Maar het is elk een andere d maar ik kan daar niet aan met 1 hand dus heb jij nog tips voor mij zodat ik het dan wel zou kunnen of heb je soms een andere manier zo dat het dan wel zou lukken.

Steven
Door

Steven

op 02 Sep 2013

Hoi Evelien, als je net te kleine handen hebt om een octaaf aan te slaan (de 2 D-toetsen die jij beschrijft) zijn er zeker methodes om dit toch te kunnen aanslaan, maar zijn er ook zeker alternatieven. Hier heb ik een filmpje voor opgenomen die je https://pianopro.nl/te-kleine-handen-voor-de-piano/" title="kleine handen piano spelen" target="_blank" rel="nofollow">hier kunt bekijken [klik hier]. Succes

Lizzy
Door

Lizzy

op 05 Mar 2016

Ik ben op dit moment het moeilijke stuk ''All of Me'' van John Smith (van ThePianoGuys) aan het leren. Dit gaat heel goed, Ik ben al over de helft en oefen trouw elke dag. Maar hoe vaak ik hem ook speel, ik krijg de juiste snelheid er maar niet in. De bewegingen van mijn handen zijn altijd hakkerig en niet soepel. Mijn handen zijn vrij klein en altijd koud. En door die kou worden mijn vingertoppen een beetje gevoelloos. Ik heb al geprobeerd met dunne handschoentjes te spelen maar die beperken de bewegingsvrijheid. Zijn er hier pianisten die dit probleem ook kennen en tips hebben? Of heb ik hier maar gewoon mee te dealen? :-p

Steven
Door

Steven

op 15 Mar 2016

Ik heb hier helaas geen ervaring mee, Lizzy! Wel heb ik eens gehoord dat sommige pianisten hun handen onder een warme kraan houden voor ze spelen en ze wat warming up oefeningen doen, zoals wat toonladders om de bloedcirculatie te stimuleren. Als er mensen mee lezen die nog meer tips hebben voor Lizzy, zijn ze welkom! Dank alvast en sterkte ermee. Groet, Steven

Reactie plaatsen