Een liedje leren naspelen van de radio op de piano?
28 maart 2013 

Een liedje leren naspelen van de radio op de piano?

Een liedje naspelen van de radio vind ik persoonlijk een van de leukste dingen om te doen.

Met deze simpele tips zul je drastisch de tijd verkorten waarin je een nieuw liedje leert spelen van de radio, als je dat überhaupt al kunt.

Liedjes leren spelen met behulp van akkoorden

Het heeft me ongeveer 20 jaar gekost om de meeste liedjes, nadat ik ze een paar keer gehoord heb op de radio, binnen enkele minuten te kunnen spelen op de piano. Natuurlijk had dat veel sneller gekund dan 20 jaar, alleen wist ik niet precies hoe ik te werk moest gaan. Inmiddels heb ik mijn werkwijze zo eigen gemaakt, dat het me moeiteloos afgaat.

Alhoewel ik je deze werkwijze natuurlijk niet in één video kan uitleggen, probeer ik je toch in deze video te laten zien hoe ik te werk ga.

Misschien denk je wel: “dat lukt mij nooit!” of: “20 jaar is veel te lang“. Maar ik beloof je dat als je de komende zes maanden uittrekt om twee tot vier keer per week een halfuurtje te oefenen, dat het je zeker gaat lukken om veel populaire liedjes te leren spelen (ik leer je liedjes spelen van o.a. Adele, John Legend, Rihanna, Coldplay, Leonard Cohen, Birdy, Phil Collins, Ludovico Einaudi, Bach, etc.)

Misschien lukt het je niet in een paar minuten, maar misschien wel in enkele dagen in plaats van enkele weken, maanden of zelfs nooit. Als je de uitdaging aan wilt gaan en mijn werkwijze spelenderwijs wilt leren, heb ik hier tijdelijk een speciaal aanbod staan [klik hier]. 

Ik ben erg benieuwd wat je van deze video vindt en of je denkt of het jou ook gaat lukken, dus ik zou het erg leuk vinden van je te horen in een reactie hieronder.

Succes!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Marc
Door

Marc

op 29 Mar 2013

Mooie uitleg! Kan helemaal niet pianospelen, maar het naspelen van bekende liedjes met de rechterhand kan ik ook in een paar minuten. Het lastige vind ik de akkoorden. Gebroken spelen kan ik niet. En zonder klinkt het vaak zo "simpel". Blijven oefenen maar...

Steven
Door

Steven

op 30 Mar 2013

Hoi Marc, wat goed dat je met je rechterhand al in een paar minuten de melodie kan uitvogelen! Akkoorden hoef je niet gebroken te spelen, sla ze maar gewoon lekker tegelijk aan als je het nummer oefent. En de akkoorden die je moet hebben kun je dus opzoeken in Google: "Artiest" "titel" "chords". Pas als dat lukt en je kunt het wel dromen, zou ik het pas gebroken proberen. Succes ermee!

Bart
Door

Bart

op 29 Mar 2013

Hoi Steven, Een fijne video, bedankt. Ten eerste aan die paar pommetjes die je zingt kan ik heel goed horen, dat je wèl kunt zingen en ook een fijne zangstem hebt. Ik ga proberen deze video een aantal keren af te spelen en dan kijken, hoe ik ermee aan de slag kan.Ik moet je bekennen,dat ik helemaal geen popmuziekliefhebber ben, maar wat jij van die in mijn oren vaak vervelende liedjes kunt maken op de piano, daar sta ik versteld van. Voor mij zijn dat ware klankjuweeltjes. Nogmaals bedankt voor deze en al je andere video's. Hartelijke groet, Bart

Steven
Door

Steven

op 30 Mar 2013

Hoi Bart, jij bedankt voor je mooie reactie! Haha, of ik een mooie zangstem heb zijn de meningen over verdeelt, maar ik hou het nog maar even bij het piano spelen ;-) Ik sta er soms ook versteld van hoe mooi een liedje kan klinken als dit enkel op de piano gespeeld wordt, wat totaal anders kan klinken dan het origineel op het radio, maar waarin je het liedje toch zult herkennen. Afijn, succes met oefenen!

Arnold
Door

Arnold

op 29 Mar 2013

Hallo Steven, een leuke programma, dat naspelen van de radio. Maar ik denk dat het mij wel wat meer moeite kost om te leren. Jij hebt immers al zo lang ervaring. Maar ik wil het wel gaan proberen. Je maakt me best wel enthousiast. Fijne Paasdagen! Arnold

Steven
Door

Steven

op 30 Mar 2013

Hallo Arnold, fijn dat ik je heb weten te enthousiasmeren! Dat is toch een beetje mijn doel met mijn website en video's. Het heeft mij inderdaad heel wat jaren gekost om nu binnen enkele minuten een liedje te kunnen naspelen. Mijn doel met de video is echter om je huidige tijd waarin je een liedje leert, bijvoorbeeld een paar weken, terug te dringen naar dagen. Of als je er nu enkele dagen over doet, dit met deze tips terug te dringen naar enkele uren. Jij ook fijne paasdagen gewenst!

Van den Borre Julien
Door

Van den Borre Julien

op 29 Mar 2013

Nog wat vroeg om mee te beginnen wat meer leren spelen met mijn cursus mischien later is voor mij nog beetje te veel vind het wel goed

lars
Door

lars

op 29 Mar 2013

hoi steven, bedankt voor je nuttige video ik wil graag no mercy leren van racoon, maar ik kkan geen piano chords vinden ik hoop dat jij me kan helpen gr lars

Steven
Door

Steven

op 30 Mar 2013

Hoi Lars, No mercy van Racoon zit toevallig in het https://pianopro.nl/naspelen" title="Liedjes leren naspelen op de piano" target="_blank" rel="nofollow">Naspelen programma, daar leg ik je stap voor stap uit hoe je dit nummer kunt naspelen! ;-)

Gerard Schuurmans
Door

Gerard Schuurmans

op 30 Mar 2013

mooi, ik denk dat ik mij toch eens moet inschrijven en ermee starten. Enige tijd geleden was er een mooie start aanbieding, als die er nog eens komt zal het moment zijn denk ik Groeten Gerard

Steven
Door

Steven

op 30 Mar 2013

Hoi Gerard, leuk dat je het eens wil gaan proberen. Er is inderdaad ooit eens een actie geweest 1e maand voor 1 euro, en daarna 29 euro per maand. Echter is de huidige aanbieding beter, als je nu lid wordt betaal je 19 euro per maand en dit blijf je betalen tot je lid blijft (is gewoon elke maand opzegbaar). Bovendien krijg je er nu de gehele cursus piano spelen gratis bij: https://pianopro.nl/naspelen Daarnaast geef ik ook de garantie dat als je het niets vindt, je niet alleen het abonnement stop kan zetten, maar je ook nog eens het geld van maand 1 krijgt teruggestort. Je kunt het dus echt zonder risico uitproberen. Geen reden meer om "ooit nog eens" te starten, start vandaag nog! ;-)

LUDO
Door

LUDO

op 30 Mar 2013

Beste, Hartelijk bedankt voor cursus leer piano spelen. Ik heb een vraagje over de liedjes van naspelen. Als ik het goed hoor zitten de meeste noten van het liedje in het akkoord. Is het mogelijk om de toets die je aanslaat, dat vervolgens de naam van de noot er achter komt? Vooral bij het spelen van de melodie is dat handig. Ik heb het een paar maal gezien in de video en dat vond ik zeer goed. Ik leer de liedjes en akkoorden van de les. Steven, ik vind deze wel de allerbeste lessen online voor piano. Groetjes, Ludo vranken

Steven
Door

Steven

op 30 Mar 2013

Beste Ludo, fijn dat je wat hebt aan de cursus en de naspelen liedjes! Het klopt inderdaad dat de meeste noten van de melodie ook zitten in het akkoord wat je op dat moment speelt met je linkerhand. Op die manier klinkt het allemaal in harmonie. Zou je er b.v. een halve toets boven of onder zitten klinkt het direct vals. Dus dat heb je goed gezien! Het is heel veel werk om elke keer als ik een toets aansla, hier de naam van de toets bij te zetten in de videomontage. Daarom zeg ik hardop de naam van de toets zodat je weet wat ik aansla. Ook probeer ik het nog een keer heel langzaam voor te spelen, dus ik hoop dat dat ook voldoende is voor je. Bedankt in ieder geval voor de mooie complimenten en succes verder met de piano lessen!

Ineke Rolf
Door

Ineke Rolf

op 30 Mar 2013

Beste Steven, Graag laat ik je weten hoe het mij de lessen vergaat tot nu toe: ik ben nu de akkoorden aan het oefenen en heb daar best wat tijd voor nodig. Les 7, met beide handen, is pittig voor mij. Maar ik vind het leuk en neem er de tijd ook voor. Het vordert dus gestaag. Je legt het goed en plezierig uit.

Steven
Door

Steven

op 30 Mar 2013

Hoi Ineke, dank voor je berichtje! Het met twee handen tegelijk spelen voelt in het begin inderdaad altijd onwennig. De enige remedie is dan oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Fijn dat je het in ieder geval leuk vindt, dat is het allerbelangrijkste. Succes met de verdere lessen!

Madelein Linders
Door

Madelein Linders

op 30 Mar 2013

Hallo Steven. Nadat ik je video zag om een liedje na te spelen, zat ik al gelijk achter de piano, want ik had vandaag dat liedje van Adele in mijn hoofd, To make you feel my love. Dus ik gelijk uitproberen en het lukte!, in akkoord Fis- a d. Dit akkoord in de linkerhand is nog even problematisch, omdat ik de Cis ook mee moet spelen, klinkt ook veel mooier. Gespreid spelen klint nog mooier, maar dat moet ik nog veel oefenen. Vroeger als kind (ik was ongeveer 9 jaar), speelde ik al liedjes op de piano die ik op de radio hoorde. Maar dat speelde ik heel simpel. Met akkoorden spelen daar moet je toch wel heel veel pianolessen hebben gehad. Niet alleen in majeur, maar ook in mineur, en vooral ook dit liedje van Adele. In ieder geval, bedankt voor alle tips, en van mij krijg je een dikke knuffel, van harte, groetjes madelein.

Steven
Door

Steven

op 30 Mar 2013

Hallo Madelein, wat goed dat Adele je al zo snel lukt! En om met akkoorden te leren piano spelen heb je echt geen jaren pianoles voor nodig hoor! Er zijn in feite 7 witte toetsen waar je 2 varianten op kunt spelen: mineur en majeur. Dan praat je dus over 14 akkoorden die worden gebruikt in 95% van alle populaire liedjes. Op zich is dat wel te overzien toch? Wil je ook wat lastigere akkoorden aanslaan heb je het nog over 5 zwarte toetsen die je ook in zowel mineur en majeur kunt spelen, dus 10 extra akkoorden. Als je die 24 akkoorden spelenderwijs leert kennen ben je een aantal maanden verder (tenzij je ze in een week in je hoofd stampt door elke dag een paar uur te oefenen;). Maar dan kun je ook alles spelen wat je wil, want die melodie is meestal het probleem niet. Ik sla voor het gemak overigens even de zogeheten "zeven" akkoorden over (bijvoorbeeld, C7 akkoord = C - E - G - Bb*). Ik sla die over omdat ik die persoonlijk erg lelijk vind en je ze bijna niet terug vind in de "mainstream" muziek. Maar gelukkig, smaken verschillen ;) Afijn, goed te horen dat het zo goed gaat en mijn tips je helpen. Bedankt voor je leuke berichtje! Groeten, Steven *Bb (spreek uit als "bes") is de zwarte toets links van de B toets.

Tiny Smits
Door

Tiny Smits

op 30 Mar 2013

ik vind de video over liedjes naspelen heel erg leuk, ik heb heel lang gezocht naar zo iets, omdat ik heel snel liedjes kan naspelen, als ik een liedje eenmaal ken, kan ik het zo naspelen, alleen wist ik niet die akkoorden te spelen, ik kon er nergens iets over vinden, maar nu heb ik het gevonden, erg fijn, daar kan ik mee verder.

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Kijk, dat zijn nog eens mooie berichten. Fijn dat ik je dat laatste zetje heb kunnen geven, Tiny! ;-)

Noortje
Door

Noortje

op 30 Mar 2013

Dag Steven, ik ben Noortje en ben 8 jaar oud. Ik zit op pianoles en vind het erg leuk. Met mijn mama volg ik ook je pianolessen op de computer. We spelen vaak samen. Ik speel dan de melodie en mijn mama doet de begeleiding. Heb je wat tips hoe we samen kunnen spelen? Ik vind het liedje van Bagagedrager erg leuk en we hebben het stuk van : spring maar achterop bij mij, al helemaal bedacht met akkoorden. De tekst is wel heel moeilijk. Hoe moeten we dat dan doen? Kan jij ons helpen? Veel groeten van mijn mama en mij. Noortje

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Hoi Noortje, jij bent er vroeg bij met je 8 jaar, hartstikke goed! Je bent zelfs twee jaar jonger dan ik begon met piano spelen, dus dat beloofd veel voor de toekomst ;-) Als je moeder jou nu begeleidt en jij speelt de melodie, dan zijn jullie al goed bezig. Ik zou niet weten wat voor tips ik je nog zou moeten geven. Mis je iets? Of wil je juist meer uitdaging? Wat wel een leuk effect zou geven is dat je bijvoorbeeld een keer tijdens het couplet de begeleiding en melodie omdraait. Dat jij dus, in het hoog, de akkoorden speelt en je moeder, in het laag, de melodie. Vervolgens, als je weer bij het refrein uitkomt, kun je het weer normaal spelen. Meestal klinkt dat als een hele leuke afwisseling! Zelf doe ik dat ook wel eens, dan kruis ik mijn handen en speel ik de melodie lager en de akkoorden dus hoger ;-) Als je moeite hebt om de tekst omzetten in een melodielijn, helpt het om de melodie te neuriën (ik zing bijvoorbeeld "pom pom pom"). Als je de tekst kan neuriën, kun je deze ook vaak als melodie spelen. Dus het liedje moet je wel door en door kennen! Echter, bagagedrager van Gers Pardoel heeft wel een moeilijk couplet omdat dit gerapt is (gesproken woorden hebben geen melodie). Misschien kun je dan beter een ander liedje pakken of enkel het refrein oefenen. Heel veel succes Noortje samen met je moeder en dank voor je leuke berichtje!

Borinda Huijben-Borren
Door

Borinda Huijben-Borren

op 31 Mar 2013

Wat gaaf dat je dit doet Steven! Wil graag leren mezelf te begeleiden puur met akkoorden. Heb nog geen piano gespeeld, is jouw methode dan geschikt? Gr.,Borinda

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Hoi Borinda, leuk dat je je eigen zang wil begeleiden op de piano met akkoorden! In het Naspelen programma zit ook een mini cursus akkoorden als bonus, om beter nummers te leren naspelen. In die mini cursus leer je ook hoe je jezelf op de piano kunt begeleiden als zangeres met enkel akkoorden, dus zonder melodie. Je speelt dan in feite met twee handen akkoorden, waarbij je soms een subtiele tegenmelodie kunt spelen met je rechterhand. Succes!

Gemma
Door

Gemma

op 31 Mar 2013

Hoi Steven Ik heb een paar dagen geleden een liedje gevonden op youtube van Stevie Wonder - I Just call to say i love you. Op de video die ik bekeek werd het alleen met de rechter hand gespeeld. Ik heb het overgeschreven op een briefje: g b c c 3x b c d d e d c a b a cis d d cis ab cis cis a cis d d c c d e d c a b g b c c Ken je deze, ik vind dit een mooi nummer. Gemma

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Hoi Gemma, ik ken het nummer inderdaad! Ik zie dat het nummer een halve toon hoger is getransponeerd zodat je makkelijke toetsen kunt gebruiken, heel goed! (officieel begin je: gis c cis cis 3x, maar dat is veel moeilijker en nergens voor nodig als je het alleen speelt) Ga zo door! :-)

Georgio
Door

Georgio

op 31 Mar 2013

Hee man, Supertof! Ik ben zelf matig toetsenist dus dit helpt heel erg. De chords geheel met links aanslaan gaat nog lastig :( En het vinden van de toetsen voor de rechterhand Duurt bij mij iets langer, maar evengoed hele handige tip! Bedankt !

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Hey Georgio, mooi dat je er wat aan hebt! Ik probeer de video's zo toegankelijk mogelijk te houden voor iedereen, dus fijn dat jij er ook wat aan hebt. Als je weet hoe het moet, maar het alleen nog lastig gaat en onwennig voelt, is het enkel een kwestie van tijd als je goed blijft oefenen. Het zal steeds soepeler gaan, ga zo door! :-)

carlo
Door

carlo

op 31 Mar 2013

Het lukt bij mij nog lang niet maar ik merk wel dat door veel oefening en nogmaals oefenen het wel kan ik heb niet zo'n professionele piano maar dat van de akkoorden en zo dat vind ik wel heel interessant. Het valt te leren. Ik hou ook meer van het praktische gedeelte en te kijken hoe jij dat naspeelt,maar trouwens heel leuk dat ik vorderingen kunnen maken das belangrijk

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Hoi Carlo, fijn dat je vorderingen maakt, dat is inderdaad het belangrijkste! Dan blijft het ook motiveren. Dank voor je berichtje en blijven oefenen! :-)

louiza
Door

louiza

op 31 Mar 2013

Beste steven, Ik wil al een tijdje piano leren spelen. Ik ken al wat akkoorden, maar die speel ik alleen met rechts. Met links speel ik dan alleen de basis toon met 1 vinger. Ik wist niet goed hoe ik verder moest komen, maar door deze basiscursus en de simpele stappen,, kan ik alweer vooruit. Ik heb ook zin om een liedje uit te zoeken en dit te gaan proberen te spelen. Bedankt.! Groeten Louiza I

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Het is heel goed om te beginnen met 1 basistoon met 1 vinger, ipv. een heel akkoord als je net begint met piano spelen. Fijn te horen dat je met deze tips nu de "overstap" kunt maken naar een heel akkoord! Ik zie dat je de smaak te pakken krijgt, heel fijn en zet 'm op!

Marja
Door

Marja

op 01 Apr 2013

Hoi Steven (en alle anderen), Ik kan uren naar je luisteren en vind het inderdaad heel inspirerend. Het enige minpuntje is dat het ook heel erg verslavend is, steeds weer opnieuw proberen. Na je eerste tien kennismakingslessen probeerde ik ook zelf te "improviseren" en wat was ik blij dat ik met proberen en de akkoorden die ik inmiddels kende al: "Deze vuist op deze vuist" kon spelen. Nu nog een hele stap te nemen naar The Passengers dat geef ik toe. Wat me wel opvalt is elke keer als ik ga oefenen ik vaak met mijn rechterhand in een octaaf hoger begin dan jij. En net als in de vorige reactie vind ik gebroken akkoorden spelen heel erg moeilijk maar ik blijf oefenen. Groetjes

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Hoi Marja, wat een compliment dat je uren naar me kan luisteren (dat is meer dan mijn vriendin haha;) Het is prima dat je met je rechterhand een octaaf hoger begint dan ik, dat is echt een kwestie van smaak. Vaak wissel ik het wel af hoor halverwege, als ik een heel nummer speel. Dan blijft het ook boeien, om af en toe de melodie hoog te spelen en af en toe laag. Het is wel makkelijker om hoog te spelen overigens, omdat je dan zeker weet dat je niet in de knoop komt met de linkerhand. Gebroken akkoorden blijft moeilijk inderdaad, het belangrijkste is dat je het tempo constant houdt (in het begin een laag tempo en dat kun je dan opvoeren). Succes met oefenen!

Jan van Moll
Door

Jan van Moll

op 01 Apr 2013

Hallo Steven, een goeie video.Na een schrifteijke cursus gevolgd te hebben (met goed gevolg afgerond overigens) zit ik vast. Ik wil toch de richting in die jij op video laat zien. Duidelijke uitleg en meer mogelijkheden wat betreft de uitvoering. Maar eerst ga ik toch een vervolgcursus doen op de starterscursus om jou speelwijze onder de knie te krijgen. Lijkt mij geweldig. Groetjes Jan

Steven
Door

Steven

op 02 Apr 2013

Fijn te horen, Jan. Succes met de basis- en vervolgcursus!

Jary
Door

Jary

op 02 Apr 2013

Bedankt voor de proefles ik ben zelf 12 jaar maar ik kan de noten nog steeds niet lezen maar mijn docent van muziek zegt dat ik autodidact ben kan dat maar ik zou graag een simpele uitleg hebben over noten leren lezen Alvastbedankt

Steven
Door

Steven

op 17 Apr 2013

Hoi Jary, wat goed dat je op deze leeftijd al piano leert spelen! Je kunt inderdaad auto didact zijn, want je zoekt zelf uit hoe je iets moet spelen op de piano, dat is erg goed! Helemaal in combinatie met ondersteuning van je muziekdocent. Het principe van noten leren lezen is in feite heel simpel, elke noot op de notenbalk representeerd een toets op je piano. Het moeilijke ligt 'm alleen in het feit dat je moet weten welke noot met welke toets overeen komt. Maar dit is een kwestie van studeren en oefenen. In onze https://pianopro.nl/cursus" title="Cursus" rel="nofollow">vervolgcursus wordt je dit uitgebreid geleerd. Succes met oefenen!

Wendy
Door

Wendy

op 09 Apr 2013

Hoi Steven, ik hen tien jaar geleden op keyboard les gezeten. Na vier jaar kon ik met moeite Hansje Klein spelen dus dat schoot niet op en ben dus gestopt.Ik heb er niet echt gevoel voor denk ik. Nu staat hier al een tijd een piano en zag je uitleg. Ik heb je instructies gevolgd bij je les 'naspelen' . Mijn rechterhand lukt aardig (al blijf ik zoeken naar de toetsen) maar de akkoorden totaal niet. Bij de akkoorden worden de toetsen bij het 'naspelen' niet uitgelegd dus die kan ik niet zo goed volgen. Ik weet het is schandalig na 4 jaar wekelijks les dat ik het nog niet kan maar het blijft kriebelen. Of zijn er gewoon mensen die het echt nooit leren denk je?

Steven
Door

Steven

op 17 Apr 2013

Hoi Wendy, bij het Naspelen worden de akkoorden wel uitgelegd. Ik vertel je hoe je een akkoord speelt (bijvoorbeeld dat het C akkoord bestaat uit de toetsen c - e - g). Als je dat speelt, speel je dus het C akkoord! Daarnaast is er in het programma ook een mini cursus akkoorden beschikbaar, waar ik nogmaals rustig eens alle akkoorden uitleg. Als je die bekijkt weet ik zeker dat het je moet lukken. Er zijn altijd mensen die iets heel snel oppikken of mensen die er echt voor moeten werken, maar mensen die het nooit zullen leren geloof ik niet in. Ze zullen niet de volgende Wibi worden, maar het is mijn visie dat iedereen die echt wil een liedje op de piano kan spelen. Succes ermee!

Priya
Door

Priya

op 09 Apr 2013

Dit is echt een goed! Ik zit al 4 jaar op piano les en heb nooit een liedje na kunnen spelen, want de akkoorden zijn nooit geleerd. Ik moest steeds een liedje spelen maar is niet zoals akkoorden Ik ga het zeker oefenen! Hier was ik naar op zoek. Groetjes Priya

Steven
Door

Steven

op 17 Apr 2013

Fijn dat je gevonden hebt wat je zocht, Priya. Succes ermee!

vincent
Door

vincent

op 24 Apr 2013

Hallo Steven Je legt het weer goed uit op net zo'n prettige manier als de starterscursus. Daarom snap ik eigenlijk ook niet waarom je ook de basiscursus niet hebt ingesproken, daar krijg je opeens zo'n vreselijke tellsell-achtige DJ stem voor de kiezen. Verder niks dan complimenten voor al je tips & tricks. Groeten Vincent

Steven
Door

Steven

op 25 Apr 2013

Hallo Vincent, dank voor je reactie! Ik zal het maar als een compliment beschouwen dat je mijn stem prettiger vind dan een professionele voice-over :-) Maar ik kan me voorstellen dat dit ook afstand creëert. Ik dacht dat het prettiger leren was i.p.v. naar mijn "uh's" en "ah's" te luisteren, maar dat was in jouw geval een verkeerde inschatting. Alle video's in de toekomst worden dan ook door mij persoonlijk ingesproken. Fijn dat je in ieder geval wat aan deze video's hebt! Succes ermee!

Gertine kwak
Door

Gertine kwak

op 03 May 2013

hoi steven . het gaat kei goed met oefenen ik ben nu ook een liedje van somewhere only we know officieel liedje van Keane maar dit liedje word gecoverd door Max Sneider en Elizabeth Gillis en daar word alleen piano bij gespeeld en dat vind ik super mooi. zelf heb ik ook zangles dus ik zing het liedje wel vaak en het blijft een prachtig nummer. met twee handen spelen blijf af en toe lastig maar het gaat met sprongen vooruit . Groetjes Gertine

Nathalie
Door

Nathalie

op 17 Nov 2014

Wauw! Ik denk niet dat je nog een keer hoeft te horen hoe goed jij kan spelen haha. Maar gewoon wauw! Ik ben vandaag op deze website gestrand en ik ben alsmaar door aan het klikken. En toen kwam dit filmpje wat mij helemaal inspireerde. Ik ben 13 jaar en ik heb ongeveer anderhalf jaar op piano les gezeten, maar toen moest ik er af vanwege persoonlijke redes. Dit vond ik heel erg jammer. Maar eigenlijk heb ik helemaal geen les nodig. Ik ben echt van plan om dit uit het hoofd spelen, te oefenen en ook te improviseren! Omdat ik geen les meer had maar wel wilde spelen ging ik altijd op YouTube filmpjes tutorials kijken maar ze waren vaak best moeilijk en soms Engels. Vooral het moeilijkheidsniveau hinderde me. Nogmaals bedankt! :)

Steven
Door

Steven

op 26 Nov 2014

Hoi Nathalie, fijn te horen dat je zo enthousiast bent! :-) Heel goed dat je ondanks je gestopt bent met lessen, gewoon doorgaat met spelen. Heb ik ook gedaan toen ik zelf stopte met lessen, dus ga zo door!

Annelie
Door

Annelie

op 15 Feb 2015

Hoi, super handig programma, ik ben nu in basiscursus les 5 alleen loop ik nu helaas vast, het lukt mij niet om met links de gebroken akkoorden te spelen en met rechts de melodie. Apart lukt het wel maar tegelijk dus niet. De gewone akkoorden (tegelijk aanslaan) vind ik totaal niet moeilijk. heb je misschien tips hoe ik dit het best kan leren?

Steven
Door

Steven

op 19 Feb 2015

Hoi Annelie, bij het apart aanslaan van akkoorden (ook wel gebroken akkoorden of arpeggio genaamd) draait het allemaal om het hebben van een constant tempo of ritme. Eerst zou je doel moeten zijn om met alleen links de gebroken akkoorden soepel aan te slaan. Op het moment dat dat lukt kun je de melodie eens mee neuriën of zingen, zonder dat je rechterhand iets doet. Op die manier begrijp je beter de timing van de melodie bij deze gebroken akkoorden. Als dat goed gaat en je kunt de linkerhand en melodie wel dromen, kun je de rechterhand erbij gebruiken. Een handig hulpmiddel hiervoor is een metronoom, die constante tikjes of piepjes afgeeft, die links en rechts als het ware forceren om op die manier samen te werken in een constant tempo. Deze zit je in het begin heel langzaam, zodat je makkelijk de toetsen kunt vinden. Als dat beter gaat kun je het tempo langzaam opschroeven. Let er wel op dat je het liedje in stukjes hakt: oefen bijvoorbeeld eerst alleen de intro en concentreer je daar volledig op, in plaats van dat je in een keer het hele nummer probeert te spelen. Op die manier zou het met veel oefenen moeten lukken. Heel veel succes!

Reactie plaatsen