Slechts vier akkoorden voor heel veel liedjes
21 december 2010 

Slechts vier akkoorden voor heel veel liedjes

Er bestaat nogal wat verwarring over hoe akkoorden je melodie (of zang) kunnen ondersteunen. Deze video laat zien dat het eigenlijk super eenvoudig kan zijn: leer deze vier akkoorden en je zult heel veel nummers kunnen spelen. En het is nog grappig ook!

De vier akkoorden zijn overigens: C – G – Am – F

Zo speel je trouwens deze vier akkoorden:
C akkoord: c – e – g
G akkoord: g – b – d
Am akkoord: a – c – e (spreek uit: A mineur akkoord)
F akkoord: f – a – c

Heb je zelf nog een leuke muzikale (piano) video gevonden op Youtube? Deel ze hieronder met ons! 🙂

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
e'hartje'b
Door

e'hartje'b

op 21 Dec 2010

Nu de hamvraag: welke 4 akkoorden worden precies gebruikt??

admin
Door

admin

op 21 Dec 2010

Goede vraag! De akkoorden uit deze video zijn E, B, C#m en A. Echter, als je niet meespeelt met deze video kun je ook op een makkelijkere toonsoort beginnen (zonder zwarte toetsen), dan worden de akkoorden C, G, Am en F. Meer over akkoorden lees je op https://pianopro.nl/akkoorden

Willem
Door

Willem

op 22 Dec 2010

Ben net begonnen met piano spelen, maar kan hier geen touw aan vastknopen

Renée
Door

Renée

op 31 Jan 2016

een akkoord is een 3 ligging van tonen, als je het akkoord C hebt leg je je 1e vinger op de c, je 3 e vinger op de e en je 5e vinger op de g. Dan speel je akkoord c. Hiermee kan je ritmisch veranderen. Heel makkelijk want met akkoorden kan je alle liedjes spelen! Geen moeilijke noten dus. Al zou ik wel eerst noten gaan spelen/lezen. Dat is altijd handig op te kunnen! Succes!

Steven
Door

Steven

op 03 Feb 2016

Hoi Renee, dank voor je aanvulling! Echter je advies "al zou ik wel eerst noten gaan spelen/ lezen" kan ik niet onderschrijven. Mijn advies zou zijn om eerst met behulp van akkoorden te leren spelen, want dan leer je sneller liedjes spelen én je leert vrijer te spelen omdat je beter begrijpt hoe een liedje in elkaar zit. Vervolgens zou je als aanvulling daarop in een later stadium noten kunnen leren lezen, ik doe dat zelf bijvoorbeeld met name als ik klassiek wil spelen. Maar het is zeker niet nodig om mooi te kunnen piano spelen! Groeten, Steven

admin
Door

admin

op 22 Dec 2010

Beste Willem, ik kan me voorstellen dat dit verwarrend klinkt. Het enige wat je eigenlijk moet weten n.a.v. deze video is dat je met slechts vier akkoorden heel veel liedjes kunt maken. Welke akkoorden dit dan precies zijn en in welke toonsoort je ze kunt spelen kun je eigenlijk pas begrijpen als je al wat verder bent en kun je dus voor nu negeren :)

Chantal
Door

Chantal

op 23 Dec 2010

heb piano, ik kan alle accoorden aanslaan.. (met links, a la keyboard) maar heb geen idee hoe je ze moet aanslaan met 2 handen.. tips??

admin
Door

admin

op 23 Dec 2010

Hallo Chantal, je bent al erg ver als je alle akkoorden kunt aanslaan! Maar waarom zou je naast je linker- ook met je rechterhand akkoorden willen aanslaan? Met je rechterhand kun je juist zo goed een melodie spelen! Tenzij je natuurlijk voor de melodie meerdere toetsen wilt gebruiken waardoor het weer een akkoord wordt. Maar dit is wel echt voor gevorderden! :)

Hanneke
Door

Hanneke

op 13 Jan 2011

Ik moet nog een piano kopen, maar dit geeft absoluut nog extra stimulering om er toch wel hééél snel een te kopen :D Echt super leuk om daar naar toe te werken!

frens ferdinand
Door

frens ferdinand

op 11 Mar 2011

uitstekend dat geeft mij adreline om door te gaan ik ben er klaar voor

gusta
Door

gusta

op 05 Aug 2011

super hoe je het uitlegt, ik heb er heel veel aan. eerste was mineur, 2e majeur

Steven
Door

Steven

op 09 Aug 2011

Beste Hanneke, Frens en Gusta, Dank voor jullie leuke reacties. Het filmpje legt dan ook briljant uit hoe al die liedjes slechts neerkomen op die vier simpele akkoorden en hoe eenvoudig het dus is om jezelf hierin te begeleiden (als je kunt zingen:-) En als je dat niet kunt kun je ook een melodie met je rechterhand spelen, waarbij je slechts één toets tegelijkertijd hoeft aan te slaan. Succes! Steven

Irisjuhh
Door

Irisjuhh

op 13 Feb 2013

Ik ben net zoals Chantal al heel ver maar mijn vraag is dus ook wat doe ik met mijn linker hand??? Ik weet dat als je met je rechter hand de àm doet dat je dan met je linker hand de à kan inhouden...maar hoe zit het met de rest??

Steven
Door

Steven

op 13 Mar 2013

Hoi Iris, je zegt dat je met je rechterhand het Am akkoord aanslaat en met je linkerhand de A kan aanslaan. Dat kan prima hoor, maar logischer is het om andersom te doen. Met je linkerhand een Am akkoord aanslaan en met je rechterhand een A toets. Dan begeleid je linkerhand (akkoorden) als het ware de rechterhand (melodie). Ik weet alleen niet wat je bedoelt met "hoe zit het met de rest"? Ik liedje bestaat uit een aantal akkoorden die je met je linkerhand speelt en elk liedje bestaat uit een melodie die wordt gezongen of gespeeld met de rechterhand. Eigenlijk is het dus heel simpel ;-) Deze basis beginselen leg ik ook uit in een starterscursus bestaande uit 10 lessen met 10 video's waarvoor je je gratis kunt aanmelden hier rechtsboven op deze website. Succes ermee!

jozef
Door

jozef

op 05 Apr 2013

ik speel al 23 jaar keyboard en dat gaat zeer goed Maar zoals gij het uitlegt en voorspeelt gaat het stukken beter, ik kan zelfs als de keyboard is ingesteld op piano jou liedjes spelen, en probeer de liedjes die ik ken ook op piano te spelen en dat zijn er veel ik heb nog veel te leren ook al ben ik er 64 groetjes jozef

Steven
Door

Steven

op 17 Apr 2013

Wat fijn om te horen, Jozef! Na 23 jaar ben je dus nog steeds niet uitgeleerd, zo hoort het. Ga zo door!

Peter
Door

Peter

op 11 Oct 2013

Ik ben sinds enige weken in het bezit van een oud electronisch orgel, de Philips Philicorda en wilde deze hobbymatig opknappen. Maar ik kon nog niet spelen. Al zoekende op Internet kwam ik hier terecht. Ik heb nu net de akkoorden onder de knie. Dat viel in eerste instantie niet mee, maar op een gegeven moment ging dat heel snel. Ik volg eerst de tienweekse beginnerscursus en de vervolgcursus heb ik ook al besteld. Het is inderdaad voldoende elke dag een kwartier tot een half uur te oefenen. Mijn complimenten voor de opzet van de cursus! Tussen haakjes, ik ben 61.

Steven
Door

Steven

op 21 Oct 2013

Hoi Peter, de Philips Philicorda orgel is een prachtig instrument! Mooie volle sound zit hier nog in die je niet meer zo vaak hoort. Leuk te horen dat je de akkoorden nu onder de knie hebt. Het is inderdaad precies zoals je zegt, even volhouden in het begin omdat je vingers nog moeten wennen, maar daarna gaat het erg snel. Succes met de cursus, blijven oefenen en dan gaat het helemaal goed komen! Helemaal op jouw leeftijd, er zitten hier ook veteranen van 80+ en still going strong ;-)

Jeroen
Door

Jeroen

op 03 Jun 2015

Aangestoken door m'n stiefzoon, die zo graag piano wil leren spelen, nu zelf ook gestart. Een piano is er nog niet. Het keyboard helpt me om alvast wat gevoel te krijgen. Nooit gedacht dat ik in een week 4 akkoorden achter elkaar kon spelen en het kan laten klinken als muziek! Geweldig. Ik geniet... op naar de volgende les!

Steven
Door

Steven

op 15 Jun 2015

Dat is super om te horen, Jeroen! Krachtig hoe dat werkt met akkoorden he? Daarom start mijn cursus ook met het leren van akkoorden, omdat je hier al zo snel resultaat mee hebt. Bedankt voor je leuke reactie en succes met de overige lessen!

Justina
Door

Justina

op 04 May 2016

wat doet die man op dat filmpje met zijn linkerhand? Met de rechterhand slaat hij die akkoorden aan, maar wat doet hij met zijn linkerhand???

Steven
Door

Steven

op 09 May 2016

Hoi Justina, de man die op het filmpje piano speelt slaat met zowel zijn linker als zijn rechterhand akkoorden aan. Normaal gesproken speel je met links akkoorden en met rechts de melodie, maar omdat erbij wordt gezongen hoeft de melodie niet meer gespeeld te worden. Meestal wordt er met links een gespreid akkoorden gespeeld en met rechts bijvoorbeeld een omkering. https://pianopro.nl/zang-begeleiding-met-piano/" rel="nofollow">In deze video leg ik er meer over uit >>>

Samy
Door

Samy

op 14 Apr 2017

Welke 4 akkoorden moet je spelen voor "Say you won't let go" van James Arthur op de gitaar?

Steven
Door

Steven

op 13 Jul 2017

Dezelfde vier akkoorden Samy, Dus C-G-Am-F. Maar je mag ook G-D-Em-C pakken voor als je hoger of lager wilt zingen. De onderlinge afstand is hetzelfde, dus dat maakt voor het liedje niet uit. Succes! Groeten, Steven

Reactie plaatsen