10 Gratis Pianolessen
Direct Toegang
X
10 Gratis Pianolessen
50% Complete
20.000 cursisten gingen je voor. Start nu met de gratis Starterscursus

Page content

Slechts vier akkoorden voor heel veel liedjes

Er bestaat nogal wat verwarring over hoe akkoorden je melodie (of zang) kunnen ondersteunen. Deze video laat zien dat het eigenlijk super eenvoudig kan zijn: leer deze vier akkoorden en je zult heel veel nummers kunnen spelen. En het is nog grappig ook!

De vier akkoorden zijn overigens: C – G – Am – F

Zo speel je trouwens deze vier akkoorden:
C akkoord: c – e – g
G akkoord: g – b – d
Am akkoord: a – c – e (spreek uit: A mineur akkoord)
F akkoord: f – a – c

Heb je zelf nog een leuke muzikale (piano) video gevonden op Youtube? Deel ze hieronder met ons! 🙂

Comment Section

24 reacties op “Slechts vier akkoorden voor heel veel liedjes


Door e'hartje'b op 21 december 2010

Nu de hamvraag: welke 4 akkoorden worden precies gebruikt??


Door admin op 21 december 2010

Goede vraag! De akkoorden uit deze video zijn E, B, C#m en A.

Echter, als je niet meespeelt met deze video kun je ook op een makkelijkere toonsoort beginnen (zonder zwarte toetsen), dan worden de akkoorden C, G, Am en F. Meer over akkoorden lees je op https://pianopro.nl/akkoorden


Door Willem op 22 december 2010

Ben net begonnen met piano spelen,
maar kan hier geen touw aan vastknopen


Door Renée op 31 januari 2016

een akkoord is een 3 ligging van tonen, als je het akkoord C hebt leg je je 1e vinger op de c, je 3 e vinger op de e en je 5e vinger op de g. Dan speel je akkoord c. Hiermee kan je ritmisch veranderen. Heel makkelijk want met akkoorden kan je alle liedjes spelen! Geen moeilijke noten dus. Al zou ik wel eerst noten gaan spelen/lezen. Dat is altijd handig op te kunnen! Succes!


Door Steven op 3 februari 2016

Hoi Renee, dank voor je aanvulling! Echter je advies “al zou ik wel eerst noten gaan spelen/ lezen” kan ik niet onderschrijven. Mijn advies zou zijn om eerst met behulp van akkoorden te leren spelen, want dan leer je sneller liedjes spelen én je leert vrijer te spelen omdat je beter begrijpt hoe een liedje in elkaar zit. Vervolgens zou je als aanvulling daarop in een later stadium noten kunnen leren lezen, ik doe dat zelf bijvoorbeeld met name als ik klassiek wil spelen. Maar het is zeker niet nodig om mooi te kunnen piano spelen! Groeten, Steven


Door admin op 22 december 2010

Beste Willem, ik kan me voorstellen dat dit verwarrend klinkt. Het enige wat je eigenlijk moet weten n.a.v. deze video is dat je met slechts vier akkoorden heel veel liedjes kunt maken.

Welke akkoorden dit dan precies zijn en in welke toonsoort je ze kunt spelen kun je eigenlijk pas begrijpen als je al wat verder bent en kun je dus voor nu negeren 🙂


Door Chantal op 23 december 2010

heb piano, ik kan alle accoorden aanslaan.. (met links, a la keyboard) maar heb geen idee hoe je ze moet aanslaan met 2 handen.. tips??


Door admin op 23 december 2010

Hallo Chantal, je bent al erg ver als je alle akkoorden kunt aanslaan! Maar waarom zou je naast je linker- ook met je rechterhand akkoorden willen aanslaan? Met je rechterhand kun je juist zo goed een melodie spelen!

Tenzij je natuurlijk voor de melodie meerdere toetsen wilt gebruiken waardoor het weer een akkoord wordt. Maar dit is wel echt voor gevorderden! 🙂


Door Hanneke op 13 januari 2011

Ik moet nog een piano kopen, maar dit geeft absoluut nog extra stimulering om er toch wel hééél snel een te kopen 😀

Echt super leuk om daar naar toe te werken!


Door frens ferdinand op 11 maart 2011

uitstekend dat geeft mij adreline om door te gaan ik ben er klaar voor


Door gusta op 5 augustus 2011

super hoe je het uitlegt, ik heb er heel veel aan.
eerste was mineur, 2e majeur


Door Steven op 9 augustus 2011

Beste Hanneke, Frens en Gusta,

Dank voor jullie leuke reacties.

Het filmpje legt dan ook briljant uit hoe al die liedjes slechts neerkomen op die vier simpele akkoorden en hoe eenvoudig het dus is om jezelf hierin te begeleiden (als je kunt zingen:-)

En als je dat niet kunt kun je ook een melodie met je rechterhand spelen, waarbij je slechts één toets tegelijkertijd hoeft aan te slaan.

Succes!
Steven


Door Irisjuhh op 13 februari 2013

Ik ben net zoals Chantal al heel ver maar mijn vraag is dus ook wat doe ik met mijn linker hand??? Ik weet dat als je met je rechter hand de àm doet dat je dan met je linker hand de à kan inhouden…maar hoe zit het met de rest??


Door Steven op 13 maart 2013

Hoi Iris, je zegt dat je met je rechterhand het Am akkoord aanslaat en met je linkerhand de A kan aanslaan. Dat kan prima hoor, maar logischer is het om andersom te doen. Met je linkerhand een Am akkoord aanslaan en met je rechterhand een A toets. Dan begeleid je linkerhand (akkoorden) als het ware de rechterhand (melodie). Ik weet alleen niet wat je bedoelt met “hoe zit het met de rest”? Ik liedje bestaat uit een aantal akkoorden die je met je linkerhand speelt en elk liedje bestaat uit een melodie die wordt gezongen of gespeeld met de rechterhand. Eigenlijk is het dus heel simpel 😉

Deze basis beginselen leg ik ook uit in een starterscursus bestaande uit 10 lessen met 10 video’s waarvoor je je gratis kunt aanmelden hier rechtsboven op deze website. Succes ermee!


Door jozef op 5 april 2013

ik speel al 23 jaar keyboard en dat gaat zeer goed
Maar zoals gij het uitlegt en voorspeelt gaat het stukken beter, ik kan zelfs als de keyboard is ingesteld op piano jou liedjes spelen, en probeer de
liedjes die ik ken ook op piano te spelen en dat zijn er veel ik heb nog veel te leren ook al ben ik er
64 groetjes jozef


Door Steven op 17 april 2013

Wat fijn om te horen, Jozef! Na 23 jaar ben je dus nog steeds niet uitgeleerd, zo hoort het. Ga zo door!


Door Peter op 11 oktober 2013

Ik ben sinds enige weken in het bezit van een oud electronisch orgel, de Philips Philicorda en wilde deze hobbymatig opknappen. Maar ik kon nog niet spelen. Al zoekende op Internet kwam ik hier terecht. Ik heb nu net de akkoorden onder de knie. Dat viel in eerste instantie niet mee, maar op een gegeven moment ging dat heel snel.
Ik volg eerst de tienweekse beginnerscursus en de vervolgcursus heb ik ook al besteld.

Het is inderdaad voldoende elke dag een kwartier tot een half uur te oefenen.

Mijn complimenten voor de opzet van de cursus!

Tussen haakjes, ik ben 61.


Door Steven op 21 oktober 2013

Hoi Peter, de Philips Philicorda orgel is een prachtig instrument! Mooie volle sound zit hier nog in die je niet meer zo vaak hoort.

Leuk te horen dat je de akkoorden nu onder de knie hebt. Het is inderdaad precies zoals je zegt, even volhouden in het begin omdat je vingers nog moeten wennen, maar daarna gaat het erg snel.

Succes met de cursus, blijven oefenen en dan gaat het helemaal goed komen! Helemaal op jouw leeftijd, er zitten hier ook veteranen van 80+ en still going strong 😉


Door Jeroen op 3 juni 2015

Aangestoken door m’n stiefzoon, die zo graag piano wil leren spelen, nu zelf ook gestart. Een piano is er nog niet. Het keyboard helpt me om alvast wat gevoel te krijgen. Nooit gedacht dat ik in een week 4 akkoorden achter elkaar kon spelen en het kan laten klinken als muziek! Geweldig. Ik geniet… op naar de volgende les!


Door Steven op 15 juni 2015

Dat is super om te horen, Jeroen! Krachtig hoe dat werkt met akkoorden he? Daarom start mijn cursus ook met het leren van akkoorden, omdat je hier al zo snel resultaat mee hebt. Bedankt voor je leuke reactie en succes met de overige lessen!


Door Justina op 4 mei 2016

wat doet die man op dat filmpje met zijn linkerhand?
Met de rechterhand slaat hij die akkoorden aan, maar wat doet hij met zijn linkerhand???


Door Steven op 9 mei 2016

Hoi Justina, de man die op het filmpje piano speelt slaat met zowel zijn linker als zijn rechterhand akkoorden aan. Normaal gesproken speel je met links akkoorden en met rechts de melodie, maar omdat erbij wordt gezongen hoeft de melodie niet meer gespeeld te worden. Meestal wordt er met links een gespreid akkoorden gespeeld en met rechts bijvoorbeeld een omkering. In deze video leg ik er meer over uit >>>


Door Samy op 14 april 2017

Welke 4 akkoorden moet je spelen voor “Say you won’t let go” van James Arthur op de gitaar?


Door Steven op 13 juli 2017

Dezelfde vier akkoorden Samy, Dus C-G-Am-F. Maar je mag ook G-D-Em-C pakken voor als je hoger of lager wilt zingen. De onderlinge afstand is hetzelfde, dus dat maakt voor het liedje niet uit. Succes! Groeten, Steven

Plaats een reactie


*