Wat wil je leren?

Mijn video’s zijn op het moment van schrijven in totaal 910.142 keer bekeken! Dit zijn vooral Naspelen video’s waarin ik de kijker toets voor toets laat zien hoe je een bepaald liedje speelt.

Naast deze tutorials maak ik ook wel eens wat meer theoretische video’s om je technieken te verbeteren, of om je pianospel mooier te laten klinken. Mijn vraag aan jou is waar kan ik je verder mee helpen? Waar loop je vast en wat voor video moet ik opnemen voor je?

Laat hieronder je reactie achter!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Machteld
Door

Machteld

op 05 Apr 2015

Hoi Steven, Waar loop ik op vast ? Waar ik nu op oefen is het spelen van noten in de vervolgcursus. Best lastig. Hoe kan ik noten het beste onthouden? Veder lijkt het me leuk om 'Let it be' van de Beatles te kunnen spelen.

Steven
Door

Steven

op 13 Apr 2015

Hoi Machteld, het leren spelen van muzieknoten is inderdaad best lastig. Als je kijkt naar bladmuziek komt er veel informatie op je af, daarom ben ik ook zo'n fan van akkoorden. Maar jij bent inmiddels wat verder en nu bezig met het notenschrift, heel goed! Zelf doe ik het altijd als volgt, ik had het liedje ten eerste in stukjes, dus ik oefen alleen bijvoorbeeld het eerste gedeelte van het couplet. Vervolgens concentreer ik me bijvoorbeeld alleen op de rechterhand. Dan kijk ik naar het eerste nootje en kijk ik op mijn klavier (de toetsen van de piano/ keyboard) waar ik die toets kan vinden. Dit leer je ook in de vervolgcursus, want het notenschrift is niets anders dan een visuele weergave van al je toetsen. Als je die toets hebt gevonden kijk ik naar de onderlinge afstand van twee noten op de bladmuziek. Stel dat ik zie dat de volgende noot één positie hoger ligt dan die ervoor, weet ik dus dat ik daarna ook de toets direct rechts van de eerste toets moet aanslaan. En op die manier werk ik verder. Als ik een of twee maten gehad heb, speel ik dat stukje melodie een aantal keren zodat het goed in het geheugen zit voor ik verder ga. En zo werk ik steeds verder. Pas als ik rechts onder de knie heb doe ik links. En pas als ik dat onder de knie heb, probeer ik het samen in een heel langzaam tempo. Hiervoor kun je een metronoom gebruiken, die vaste tikjes of piepjes afgeeft. Dit apparaatje forceert in feite links en rechts samen te laten werken. Zo moet het vast lukken om uiteindelijk "Let it be" te leren spelen! ;)

Ineke Hulsegge
Door

Ineke Hulsegge

op 05 Apr 2015

Hallo Steven, ik dacht dat je ook een pianotutorial had gemaakt van het lied "Calm after the storm, van Ilse de Lange en Waylon. Helaas kan ik die nergens terugvinden. Of heb ik dit nu gedroomd? Verder heb ik nog een vraag: waar kan ik alle tutorials vinden? Zijn dat alleen de nummers die op de site staan of heb je ook nog een lijst (evt met wat oudere nummers) op YouTube staan of ergens op Facebook? Nu ben ik met Facebook niet erg handig. Hoe dat werkt, weet ik allemaal niet, dus daar gaat regelmatig wel wat fout. Heb je toevallig een lijst met nummers van je pianotutorials? Dus ook van wat je eerder hebt gemaakt? En van evt meezingers of meedeiners of Claudia de Breij met Mag ik dan (bij jou schuilen). En zo kan ik er nog wel wat opnoemen, oa Country muziek of zo. Of weet je toevallig waar ik die dan wel kan vinden? Ben in ieder geval heel blij met het lied van Guus Meeuis, deze nacht, die in een van de lessen zit verwerkt. Jullie reactie zie ik graag zo spoedig mogelijk en met grote belangstelling tegemoet. Met vriendelijke groet, Ineke Hulsegge

Steven
Door

Steven

op 13 Apr 2015

Hallo Ineke, leuk te horen dat je al zo enthousiast bezig bent! Ik heb geen tutorial gemaakt van het lied "Calm after the storm", dus ik denk dat je dat inderdaad gedroomd hebt zoals je dat zelf zegt haha! Maar ik zet hem erbij op het lijstje, wellicht dat ik deze nog in de toekomst opneem als je dit een mooi nummer vindt. Alle tutorials vind je in ons PianoPro Programma waarvan je de inloggegevens hebt ontvangen (als je ze kwijt bent of geen toegang hebt, mail ons dan even). Als je eenmaal ingelogd bent klik op je op "Naspelen", waar je ruim 70 instructievideo's vindt. Met behulp van deze tutorials kun je dus ruim 70 liedjes leren naspelen. Succes en veel plezier gewenst ermee! Groet, Steven

Amber
Door

Amber

op 05 Apr 2015

Hoi Steven Ik heb een vraagje? Als ik de chords van een liedje opzoek kom ik bij guitar chords. Dat is op zich geen probleem want dan zie je ook war voor akkoorden je kan gebruiken. Alleen loop ik dan vast. Ik vind het moeilijk om met de akkoorden het liedje te proberen na te spelen. Hoe begin je dan? ga je binnen de akkoorden op zoek naar de juiste toon van het liedje? Speel je met je rechterhand meestal de zang? Wat speel je dan met links? Speel je dan je linkerhand het tempo of beat van het nummer? ik vind het moeilijk om met de akkoorden het liedje na te spelen? Wat voor trucs gebruik?Doe je het op gehoor? en gebruik je altijd de akkoorden in het akkoordenschema? Ik heb jouw progamma gekocht en oefen nu de akkoorden. Groetjes amber

Steven
Door

Steven

op 13 Apr 2015

Hoi Amber, goede vraag! Je hebt toegang tot het programma en hierin vind je ook een mini cursus akkoorden. Hierin leg ik uit hoe je akkoorden kunt spelen. De vragen die je stelt zal ik specifiek beantwoorden voor je in een video, aangezien je cursist bij ons bent, want zo is het lastig communiceren ;) Je begint in ieder geval goed door de akkoorden op te zoeken. En het klopt dat je zegt dat je met de rechterhand meestal de zangpartij speelt (tenzij je er zelf bij zingt, dan speel je ook met rechts akkoorden). De akkoorden zelf geven al de juiste toon van het liedje aan, daarbij vind je de melodie (hoe precies zal ik uitleggen in de video). Met links speel je dus de akkoorden. Deze kun je in een vierkwarts maat dus vaak vier keer aanslaan, voordat je het volgende akkoord aanslaat. Er zijn leuke varianten hierop waardoor het wat interessanter en mooier klinkt, ook dit vind je in de mini cursus akkoorden. Een vierkwarts maat betekent eenvoudigweg dat er vier tellen in een maat zitten, 99% van de liedjes die je hoort op de radio hebben overigens een vierkwarts maat. Ik speel het inmiddels op gehoor, maar als ik me lui voel zoek ik ook nog wel eens de akkoorden op. Je hebt me geïnspireerd een mooie video hierover te maken, Amber. Ik hou je hiervan op de hoogte, thanks! Groet, Steven

Louisekeeris@live.nl
Door

Louisekeeris@live.nl

op 13 Apr 2015

Hallo Steven, Je nodigt mij uit om een vraag te stellen, bij deze. Ik zou graag willen leren om zang te begeleiden. Met vriendinnen proberen we Franse liedjes te zingen. Ik heb wel de bladmuziek, maar vind het toch lastig de goede akkoorden te vinden, resp. begeleiding bij de liedjes. Het gaat om oude liedjes 'l'amour et bleu' van Vicky Leandros en 'tous les garcons et les filles' van Francoise Hardy. Het gaat natuurlijk om het systeem hoe je kunt leren, op zo'n manier dat je ook het juiste tempo kunt spelen. Ik kijk uit naar je les van morgenavond. Ik kan wel liedjes van bladmuziek lezen, maar pianobegeleiding is natuurlijk iets anders. En zonder bladmuziek sta ik echt aan het begin hoor! Met vriendelijke groeten Louise Keeris

Nelleke Claas
Door

Nelleke Claas

op 15 Jan 2017

O wat leuk die wil ik ook leren vast proberen. De akkoorden weet ik wel een beetje te.bedenken. van tous les garçons C ( c,e,g,c) Am (a,c,e a) F (f,a c,f) G (g,b,d,f,e,d) weer C, Am, en dan f, g g , c......zo ongeveer.

Louise Keeris
Door

Louise Keeris

op 13 Apr 2015

Hallo Steven, Ik wilde ook iets weten over het begeleiden van zang. Hoe vind je de juiste akkoorden? Hoe begeleid je iemand die zingt? Met vriendelijke groeten Louise Keeris

Steven
Door

Steven

op 19 Apr 2015

Dag Louise, als iemand zingt en je wil diegene begeleiden zou je eerst de juiste toonsoort moeten vinden. Maar als het een bestaand nummer is kun je die het beste Googlen naar de artiest en de titel inclusief het woordje "chords" erachter. Dat is "akkoorden" in het Nederlands. 9 van de 10 keer vind je dan de akkoorden op een gitaar website, maar die kun je als pianist ook prima gebruiken omdat dit hetzelfde is. Op die manier zie je de tekst met daarbij de akkoord aanduiding en kun je zo meespelen. Ik raad je aan met rechts het akkoord te spelen als je iemand begeleidt en met links enkel de grondtoon. Dus bij een C akkoord speel je met links een lage C en met rechts c e g (of een eerste omkering e g c of een tweede omkering g c e, wat jij mooi vindt). Je kunt dan elke tel alles aanslaan, maar je kunt hier ook iets creatiever mee omspringen. Hier heb ik diverse video's voor opgenomen in het http://pianopro.n/pianopro-programma" title="PianoPro Programma" target="_blank" rel="nofollow">PianoPro Programma. Succes ermee!

Jan
Door

Jan

op 13 Apr 2015

Hallo Steven, Helaas heeft mijn digitale piano de geest begeven, en wordt het te duur om het te repareren. In mei koop ik een nieuwe. Dus dat komt allemaal weer goed hoop ik. Wat ik in de toekoms wil leren is de Boogie Boogie. Tot Morgen. Jan

Steven
Door

Steven

op 19 Apr 2015

Beste Jan, dank voor je berichtje. Dat is balen, maar goed te horen dat er in mei een nieuwe komt! En dan op naar de Boogie :) Groet!

Nol Schrijvers
Door

Nol Schrijvers

op 13 Apr 2015

Hoi, hi steven Ik heb een vraag. Ik probeer regelmatig een snel tussendoorloopje te spelen, bijv het F-akkoord van af het sleutelgat naar rechts einde piano. Kom echter steeds in de knoei met de vingerzetting. Hoe doe ik dat?

Steven
Door

Steven

op 19 Apr 2015

Dag Nol, dan kun je het beste je vingers overpakken. Dit leg ik uit in een van de eerste lessen in de gratis Starterscursus waarvoor je je rechtsboven deze site kunt aanmelden. Dit houdt in feite in dat je na je duim, wijsvinger en middelvinger je duim onderlangs steekt om op die manier soepel verder te spelen. Het is een beetje lastig uitleggen in tekst, maar mijn videolessen lenen zich er uitstekend voor dit uit te leggen. Succes!

Hans van Beek
Door

Hans van Beek

op 13 Apr 2015

Ik heb eind vorige jaar een digitale piano gekocht, omdat ik dacht voor thuis lekker bezig te zijn. Ik heb 12 jaar trombone gespeeld en ook in een orkest gespeeld. Daar had ik geen lol meer in. Echter het piano spelen valt me tot nu toe erg tegen. Ik krijg er maar geen echte melodie in. Het blijven maar steeds losse noten voor mijn gevoel. Op tempo spelen lukt niet. Ook het spelen met 2 handen gaat erg moeizaam. Rechts lukt me en ook bij links krijg ik een steeds beter gevoel, maar samen. Vreselijk moeilijk. Ik volg jouw stapjes die je in de beginnerscursus aangeeft in het met 2 handen spelen, maar dan nog. Groet Hans

Steven
Door

Steven

op 19 Apr 2015

Het leren piano spelen met twee handen is ook een van de moeilijkste dingen die je leert als startende pianist. Je hersenen moeten nu eenmaal wennen dat links en rechts samen moeten werken. De lessen uit de starterscursus helpen, maar in het PianoPro Programma zitten uitgebreidere video's en stappenplannen die je hiermee kunnen helpen. Bovendien krijg je als je start een metronoom thuis gestuurd, dit is een apparaatje dat in een vast ritme en tempo piepjes/tikjes geeft, waardoor je als het ware links en rechts forceert samen te spelen. Naspeel video's die ik heb opgenomen voor beginners is misschien ook een mooie manier om in de praktijk eens te proberen hoe dat gaat. Hoe dan ook, veel succes gewenst!

Maya
Door

Maya

op 16 Apr 2015

Hi Steven Ik heb een vraag Ik heb bij jou gratis 10 piano lessen maar ik heb geen piano heb je meschien een idee of een app voor mij Alvast bedankt Liefs Maya

Steven
Door

Steven

op 19 Apr 2015

Hoi Maya, wat leuk dat je meedoet aan onze 10 gratis pianolessen uit de Starterscursus! Maar als je geen piano hebt, wordt het toch wel erg lastig. Natuurlijk heb je apps op je mobiele telefoon, maar hier kun je niet echt mee leren piano spelen. Als je weinig budget hebt raad ik je een tweedehands keyboard aan, bijvoorbeeld van het merk Roland of Yamaha. Deze heb je al vanaf enkele tientjes te koop. Let er alleen wel op dat-ie minimaal 60 toetsen heeft en dat ze het allemaal doen voordat je 'm meeneemt :) Nog mooier is een digitale piano, die al aanvoelt als een echte piano, deze heb je al vanaf enkele honderden euro's tweedehands. Echte piano's beginnen vaak bij enkele duizenden euro's als je gaat zoeken op Marktplaats. Je kunt ook gewoon eens een pianohandel inlopen om diverse modellen en instrumenten uit te proberen, want het blijft uiteindelijk toch een persoonlijke keuze. Succes!

coen
Door

coen

op 06 May 2015

Hooii Steven, Ik heb een vraag hoe je het beste jezelf kunt aanleren om met 2 handen te spelen.

Steven
Michel
Door

Michel

op 31 May 2015

Hoi Steven, Het lijkt me dat een hele tutorial opnemen aardig wat werk is, maar misschien kun je wat tips geven over het spelen van een nummer van Olafur Arnalds. Het gaat om het nummer "Beth's theme" van de soundtrack van de serie Broadchurch. Ik vind het echt een prachtig, somber nummer. Volgens mij wordt steeds hetzelfde trucje herhaald, maar het is me nog niet gelukt het na te spelen. De akkoorden krijg ik denk ik wel gevonden, maar hoe het vervolgens gespeeld wordt is me nog niet duidelijk. Volgens mij links de akkoorden arpeggio, en dan rechts hetzelfde (of een ander?) akkoord, maar dan met maar 2 toetsen ipv 3 denk ik, maar bij mij klinkt het dan nog nergens naar. Er is een live-opname, ik heb het geprobeerd af te kijken, maar ook daarmee nog geen goed resultaat. Wie weet heb je tijd om er naar te kijken?

en de live versie, vanaf 5:30 minuten:
Groeten, Michel

Hidde
Door

Hidde

op 31 May 2015

Hi Steven, Geweldige site heb je nu! Ik maak er vaak gebruik van en nu alles nog makkelijker te vinden is zal ik nog vaker gebruik gaan maken van de site. Ik heb inmiddels al veel geleerd. Ben begonnen met de 10weekse cursus en later heb ik mij oopgegeven voor de volledige lessen. Kortom. Ik ben ik zeer tevreden met de lessen en ik zeg nogmaals: wat een mooie site.

saskia van rijs
Door

saskia van rijs

op 31 May 2015

Ordenary people wat een leuk nummer ! Ik word er vrolijk van Steven!ik hoop nog velerlij mooie nummers te mogen spelen met een metronoom! Vroeger toen ik nog thuis woonde heb ik via loi cursus les gehad met een metronoom dat is heel leerzaam groetjes saskia van rijs

Jasmijn
Door

Jasmijn

op 09 Jun 2015

Hallo Steven, Als je akkoorden pakt van een website met gitaarakkoorden, staat er af en toe ook boven dat je deze met een capo moet spelen bv. capo 2. Moet je dan op de piano ook iets anders doen of moet je gewoon doen of die capo er niet staat? groetjes, Jasmijn

Steven
Door

Steven

op 15 Jun 2015

Hallo Jasmijn, goede vraag! De capo kun je inderdaad ook op de piano zetten zodat alles 2 tonen hoger klinkt (geintje:). Een keyboard of digitale piano kun je zoals dat heet transponeren, dat betekent dat je alle toetsen 1 of enkele tonen hoger of lager kunt zetten, net zoals bij een capo op een gitaar! Op een akoestische piano is dit helaas niet mogelijk. In dat geval zou ik de capo toevoeging lekker negeren, dat maakt niets uit zolang je niet meespeelt in een band of iemand moet begeleiden met zang. Succes!

Coen
Door

Coen

op 14 Jun 2015

Hee steven , zou je misschien een keer een tutorial willen maken voor elastic heart van Sia. Ik vind dit namelijk een heel mooi nummer en zou het graag op de piano willen spelen , maar kom er niet echt uit. groetjes Coen

Steven
Door

Steven

op 15 Jun 2015

Ha Coen, dat is inderdaad een mooi nummer! Mooie experimentele clip zit daar ook bij van Shia LaBeouf als ik me niet vergis. Ik zet 'm erbij in het rijtje van suggesties, wellicht dat ik deze in een volgende opnameronde meeneem. Bedankt!

Michel
Door

Michel

op 19 Jun 2015

Hoi Steven, Inmiddels is het me gelukt om te achterhalen hoe het nummer Beth's Theme van Olafur Arnalds (de soundtrack van de serie Broadchurch) ongeveer gespeeld wordt. Was nog niet zo gemakkelijk, maar door goed te kijken naar de live-versie en veel uit te proberen is het gelukt. Het nummer is eigenlijk vrij simpel te spelen, er worden steeds 2 akkoorden afwisselend gespeeld. Alleen zijn het geen gewone akkoorden, maar "power chords" (ik weet de nederlands benaming niet). Ik heb nog niet alle akkoorden gevonden die in het nummer gebruikt worden, maar een groot gedeelte al wel. Het is echt een fijn nummer om te spelen, omdat je het eindeloos kan herhalen, en je er ook gemakkelijk variaties op kan maken. Mocht iemand de precieze akkoorden willen weten, dan kan ik die natuurlijk geven.

Mirthe
Door

Mirthe

op 17 Oct 2015

Hey Steven, Het gaat tegenwoordig steeds beter, sneller en makkelijker om de liedjes uit het naspelen programma te leren spelen. Alleen het lukt me nog steeds niet om met rechts tijdens het liedje ook akkoorden en omkeringen hiervan te spelen zoals je dit altijd doet tijdens het voorspelen van de liedjes. Ik zou dit heel graag willen leren want de liedjes klinken er zo veel mooier en voller door. Groetjes Mirthe

Steven
Door

Steven

op 12 Nov 2015

Hoi Mirthe, je bent al goed bezig zo te lezen en super dat je weer naar "the next level" wil met je pianospel. Alleen is het niet zo eenvoudig om zomaar met rechts ook akkoorden en de melodie te combineren. Eigenlijk zou je het liedje eerst eens moeten proberen te spelen met rechts de juiste omkeringen, zonder dat je er al een melodie van maakt. Puur om te wennen aan het feit dat rechts nu ook ineens akkoorden speelt. Daarna kun je rustig aan een proberen een toets tussen twee overgangen aan te slaan. Het is wat lastig uitleggen op deze manier, maar ik ben momenteel bezig met het maken van een masterclass waarin ik dit uitgebreid en stap voor stap zal laten zien. Misschien is dat wat voor je! Hou de site dus in de gaten en blijf ondertussen lekker door spelen :)

Reactie plaatsen