10 Gratis Pianolessen
Direct Toegang
X
10 Gratis Pianolessen
50% Complete
20.000 cursisten gingen je voor. Start nu met de gratis Starterscursus

Page content

Akkoorden

Een akkoord is een samenklank van drie (of meer) tonen. Piano akkoorden kunnen gebruikt worden voor de begeleiding van melodie of zang. Een akkoord wordt altijd met de linkerhand gespeeld, de melodie met de rechterhand.

Er bestaan verschillende soorten piano akkoorden. Zo zijn er majeur- en mineur akkoorden. Piano akkoorden zijn in principe altijd majeurakkoorden, tenzij er een “m” achter de akkoordaanduiding is geplakt. Deze “m” geeft aan dat het om een mineurakkoord gaat.

Piano akkoorden: majeur en mineur

Elk piano akkoord heeft natuurlijk zijn eigen klank, maar majeur- en mineurakkoorden hebben een overeenkomend geluid. Majeur betekent vrolijk, majeurakkoorden klinken dan ook vrolijk. Mineur betekend verdrietig, deze akkoorden klinken dan ook wat droevig.

Naast de klank, is er nog een ander verschil tussen majeur- en mineurakkoorden. Bij een majeurakkoord ligt de middelste toets rechts van het midden, bij een mineurakkoord ligt de middelste toets link van het midden. Bij het bepalen van het midden moeten zowel de witte als de zwarte toetsen meegeteld worden.

In de afbeelding hieronder zie je een C-akkoord. De letters boven de toetsen geven de tussenruimte tussen de toetsen aan. De 3 staat voor de 2 zwarte toetsen en de witte toets. De 2 staat voor de zwarte en de witte toets. Je ziet dat de middelste toets rechts van het midden ligt, het gaat dus om een majeur akkoord.

In onderstaande afbeelding zie je een Am-akkoord. Ook in deze afbeelding geven de letters boven de toetsen de tussenruimte tussen de toetsen aan. Je ziet dat in dit akkoord de middelste toets links van het midden ligt. Het gaat dus om een mineur akkoord!

De rode toets in de afbeeldingen geeft de centrale C aan, dit heeft dus verder niets te maken met de majeur- en mineurakkoorden.

Piano akkoorden bij het leren piano spelen

Piano Leren spelen op basis van akkoorden

In deze video leg ik uit hoe je snel piano kunt leren spelen met behulp van akkoorden


Verreweg de meeste pianisten spelen piano vanaf bladmuziek. Als je zonder notenschrift piano speelt ben je aangewezen op het goed kunnen spelen van piano akkoorden: dit vormt immers de basis van elk liedje! Kun je de meeste akkoorden wel spelen? Grote kans dat je dan geen (grote) moeite hebt met het naspelen van bijvoorbeeld liedjes van de radio. Het uitzoeken van de melodie is namelijk het makkelijkste, helemaal als je dit met één toets speelt. Immers, gaat de melodie omhoog dan gaat jouw rechterhand naar rechts (de hogere tonen).

 

Naspelen en improviseren met behulp van piano akkoorden!

Het kiezen van het juiste piano akkoord is dan vaak even zoeken, maar hoe meer je hierin oefent hoe beter! En als je op een gegeven moment echt goed wordt hierin, zal ook het improviseren op diverse muziekstukken geen enkel probleem meer voor je zijn!

Vond je dit artikel over piano akkoorden interessant? Of heb je nog vragen? Laat een reactie achter met je vraag of opmerking!

Comment Section

31 reacties op “Akkoorden


Door Duncan op 21 december 2010

Interessant artikel. Ben benieuwd naar vervolg.


Door anne van dyck op 27 december 2010

het maakt me nieuwsgierig…


Door lilly op 6 februari 2011

wow ik zit nu sinds september op pianoles en ik kan al 2 akkoorden


Door Mevr. H. van den Oever op 14 februari 2011

Voor Steven,

Je gratis eerste les ligt nog op m/n bureau,wel doorgelezen en geprint. Nu nog naar de piano!
Ik vind de uitleg,geweldig. Ik meen dat ik de beginners,heb aan geklikt, al heb ik vroeger wel les gehad. dank voor de reminder, Hilly van den Oever.


Door marie.kater op 2 maart 2011

ik ben tevreden met u uit leg,


Door Mw. W. Soekowardojo op 4 maart 2011

Ik ben tevreden met de eerste pianoles.
De les ging perfect.


Door Mw. W. Soekowardojo op 4 maart 2011

Ik vond het artikel over piano akkoorden interessant.
Ik ben benieuwd naar vervolg.


Door A.Velema op 31 maart 2011

Met “letters” (boven de cijfers) bedoel je waarschijnlijk “cijfers”. Hoeveel akkoorden zijn er in de (piano) muziek en moet je die uit je hoofd leren?
Uitleg zeer duidelijk


Door A.Velema op 31 maart 2011

Met “letters” (boven de toetsen) bedoel je waarschijnlijk “cijfers”. Hoeveel akkoorden zijn er in de (piano) muziek en moet je die uit je hoofd leren?
Uitleg zeer duidelijk


Door erik op 31 maart 2011

steven dit is goed uigelegd kijk naar volgende


Door lhm de groot op 1 april 2011

Het gaat goed hoor ook de akoorden.Het eerste
lietje dat ik speel is Vader jakop en det gaat goed met beide handen.Nu ga ik verder met leren. groetjes mevr.l degroot.


Door Hanneke Kamphuis op 23 mei 2011

Ik vind de cursus heel leuk en heb weer dingen geleerd die ik nog niet wist. En vanavond de verrassing dat ik een mail kreeg hoe het bevallen was. Dat vond ik heel erg leuk. Ik heb de akkoorden even geprint. Bedankt en de groetjes van Hanneke


Door Gerda op 30 juli 2011

1e les prima gegaan!
De uitleg over maj. en min. is makkelijker wanneer je als voorbeeld het C-akkoord neemt (grote drieklank) en Cm (kleine drieklank). Je hoort dan meteen wat je bedoelt en vervolgens geldt dit voor alle andere akkoorden.
groetjes Gerda


Door cobie op 9 oktober 2011

is de vingerzetting voor accoorden het zelfde als als welke je gebruikt met de rechterhand of is daar geen regel voor groetjes cobie


Door Steven op 11 oktober 2011

Dag Cobie,

In principe moet je kijken wat het lekkerste voelt, zou je dus b.v. een C-akkoord zo spelen: g – c – e
Dan zou ik dit met de linkerhand aanslaan met de: pink, wijsvinger, duim
En met de rechterhand aanslaan met de: duim, middelvinger, pink.

Het C-akkoord gespeeld op deze manier: c – e – g, kun je natuurlijk wel met beide handen met de pink, middelvinger en duim aanslaan.

Zou je dus bij de ene hand een keer een wijsvinger gebruiken, zou ik met de andere hand hetzelfde akkoord dus niet met de ringvinger spelen maar met de middelvinger.
Er is geen vaste regel voor, maar kijk wat goed voelt, zolang je de buitenste toetsen altijd maar met de buitenste vingers aanslaat bij een akkoord.

Succes!
Steven


Door Anton op 31 oktober 2011

Ik vind het een goed artikel alleen had iemand mij vertelt die zelf muzikant, dat je met je linkerhand het C akkoord C-E-G kan spelen dan met je duim op de C wel te weten omdat je dan makkelijker over kan gaan naar het G akkoord en b.v. F akkoord .
Ben jij het daar ook met eens.

Verder vind ik het een hele leuke cursus.

groetjes Anton


Door Anton op 31 oktober 2011

Sorry ik heb een foutje geschreven dat moet zijn het C- akkoord met G-C-E.

neem me niet kwalijk.

Anton


Door Steven op 1 november 2011

Beste Anton,

Als je het C-akkoord op deze manier speelt met je linkerhand: C-E-G is het technisch onmogelijk de C met je duim te spelen, dit moet echt met de pink. Dus: pink – middelvinger – duim.

Als je het C-akkoord op deze manier speelt met je linkerhand, zoals je daarna zegt: G-C-E, speel je het als: pink – wijsvinger – duim.

Wel is het zo dat je het C-akkoord tot slot nog op deze manier kan spelen: E-G-C, dan speel je het wel als: pink – middelvinger – duim (dus de duim met de C).

Het klopt dus niet dat je sneller zou kunnen wisselen als je het akkoord op een bepaalde manier zou pakken, je moet namelijk sowieso je hele hand optillen om een heel ander akkoord aan te slaan.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt! Anders mag je wel een foto (of filmpje) maken van de vingerzetting die jij voor ogen hebt?

Ik ben benieuwd!

Gr. Steven


Door cees Stabij op 3 november 2011

Dank Steven,

De uitleg is duidelijk.
Ik heb vroeger accordeon gespeeld.Het zal je niet verbazen dat ik geinteresseerd ben in de akkoorden.

gr. Cees


Door Steven op 4 november 2011

Beste Cees,
Leuk te horen dat je als accordeonist ook nog wat aan deze akkoorden hebt! 🙂
Gr. Steven


Door Margot op 24 november 2011

Beste Steven,

ik heb een paar weken geleden pianoboekjes gekocht en hoopte dat de akkoorden daarin uitgelegd zouden worden. (Waarom een A akkoord met een ‘m’ erachter of bij een C akkoord weer niet) Nee dus. Op jouw site vond ik het antwoord!

Leerzaam en een fijne overzichtelijke site.

Dank, Margot


Door Steven op 25 november 2011

Kijk, dat zijn nog eens mooie berichten. Bedankt, Margot!


Door Kenneth Che op 11 december 2011

Hoi Ik heb de eerste les uitgeprint maar ben , nog niet aan begonnen .

de majeur en de mineur zien er heel interessant uit . denk toch dat ik morgen ermee begin.

maar klonk wel leuk
anyway thanks

Kenneth


Door marleen op 26 december 2011

ben benieuwd welke akkoorden er nog meer zijn


Door Steven op 28 december 2011

Ik zal eens kijken of ik snel eens een artikel kan schrijven over welke piano akkoorden er nog meer zijn, Marleen. Goede tip! 🙂


Door Madelein op 15 januari 2012

Omdat ik zelf piano leerlinge ben van de Zeeuwse
Muziekschool hier in Middelburg, krijg ik geregeld
les wat betreft de akkoorden.
Een goed piano en keyboard/boek is `Spelen met akkoorden, deel 1`van Michiel Merkies. Het boek is ook te
bestellen (inclusief met CD).Eenvoudig is het niet, maar het
gaat om pianobegeleidingen maken bij akkoordenschema´s.
Dit voor gemiddelde en gevorderde pianisten, niet geschikt voor beginnelingen. Omdat ik ook pas kort
in bezit ben van een keyboard, raadde mij pianolerares
mij aan dit boek aan te schaffen. Voor pianisten die al
een heel eind gevorderd zijn, en al een paar jaar les
hebben. Veel succes ermee!


Door Nico Grooten op 12 februari 2012

Hallo, steven ik ben nu bij Guus Meeuwis en daarin laat je zien dat je ook gespreid de akkoorden kunt spelen alleen is mij dat nog niet helemaal duidelijk wanneer deze te gebruiken en hoe te gebruiken je pakt c van een octaaf en de volgende c van het volgende octaaf maar dan verder heb toevallig ook op de site staan hoe je de andere akkoorden kunt spelen in letterform

Met Vriendelijke Groeten

Nico Grooten


Door Steven op 13 februari 2012

Beste Nico, verderop in de cursus ga je meer akkoorden leren. Zo zullen stap voor stap alle akkoorden langskomen en leer je hoe je deze op verschillende manieren kunt spelen!
Gr. Steven


Door jozef op 13 april 2013

Goede morgen Steven ik heb al zeer veel geoefend
maar het moet nog beter ik speel waar ik woon dat is
in een tehuis voor mensen met een beperking dat tehuis
noemt levedale te Wolvertem in Belgie het meest op
de keyboard en speel het meest met kleurtjes op de toetsen zoals het c akkoord de g is rood c is geel
e is bruin en zo speel ik en de liedjes die ik
ken probeer ik ook te spelen op piano en ook de liedjes die gij ons leert groetjes jozef


Door Tiko op 19 december 2015

Steven ik zit zelf wel op pianoles maar toch heb ik een vraag. Ik heb hier een akoordenschema liggen van the final countdown alleen snap ik er geen bal van, er staat bijvoorbeeld Am of dM OF GB ER STAAT ZELFS Esus wat betekent dat?
Groetjes Tiko


Door Steven op 4 januari 2016

Hoi Tiko, in onze gratis Starterscursus bestaande uit 10 lessen wordt dat allemaal uitgelegd. Am staat voor het A mineur akkoord, dit akkoord begint op de A toets en is in het droevig klinkende “mineur” (in tegenstelling tot het vrolijk klinkende “majeur”). Dit Am akkoord bestaat uit de toetsen A-C-E. Maar dit mag ook in een andere volgorde, dan noemen we het een eerste omkering (C-E-A) of een tweede omkering (E-A-C). Dm is D mineur (D-F-A). Gb betekent dat je de zwarte toets links van de G moet hebben (we noemen deze toets Ges). Esus is weer een andere combinatie, bestaande uit E-A-B. Misschien is dit wat veel informatie voor je, maar dit wordt in de cursus allemaal stap-voor-stap besproken:)

Succes met je pianolessen!
Groet, Steven

Plaats een reactie


*