10 Gratis Pianolessen
Direct Toegang
X
10 Gratis Pianolessen
50% Complete
20.000 cursisten gingen je voor. Start nu met de gratis Starterscursus

Page content

14 Piano Akkoorden

Ikย heb een overzicht gemaakt van de 14 meest voorkomende piano akkoorden.

Wil je piano akkoorden leren spelen? De PDF die hieronder staat kun je opslaan of uitprinten en op je piano zetten zodat je ze alle 14 onder de knie krijgt!

PDF: Piano Akkoorden Overzicht (klik hier om te downloaden of op te slaan)

Wat zijn piano akkoorden?

Een akkoord is 3 toetsen die je tegelijk aanslaat op je piano of keyboard. Het vormt de basis van een liedje. Want meestal speel je met de linkerhand de akkoorden en met de rechterhand de melodie. En als je kunt zingen heb je aan de akkoorden dus al genoeg!

Er zijn veel liedjes die maar uit 3 of 4 akkoorden bestaan, dus met weinig inspanning kun je op die manier al vele liedjes onder de knie krijgen. Misschien vraag je je nu af of dit niet saai klinkt als je steeds maar dezelfde akkoorden gebruikt? Het antwoord is nee, want je kunt eindeloos variรซren. Je kunt bijvoorbeeld een akkoord tegelijk of apart aanslaan (dus 3 toetsen om de beurt aanslaan), dit noemen ze ook wel gebroken akkoorden of arpeggio.

Ook zijn er omkeringen of kun je akkoorden gespreid aanslaan. Dit heeft allemaal met de volgorde te maken het akkoord, maar gaat iets te ver om uit te leggen in dit artikel. De boodschap is eigenlijk dat je eindeloos kunt variรซren, maar omdat de basis hetzelfde blijft je op deze manier veel makkelijker nieuwe liedjes kunt leren dan bijvoorbeeld met bladmuziek. Meer hierover leer je in onze cursus (klik hier voor meer informatie).

Ik ben erg benieuwd of je hier wat aan hebt, of dat je zelf bijvoorbeeld al met akkoorden speelt. Laat het me weten in een reactie hieronder!

Succes!

Steven

Comment Section

42 reacties op “14 Piano Akkoorden


Door Stieneke op 5 maart 2011

erg fijn…


Door rietje op 5 maart 2011

ja dit vind ik wel heel aardig van “je”. ook moet ik zeggen dat ik heel veel pianoboeken heb, ook heel oude van een meneer waar ik enige tijd werkte. en heel veel gekochte studieboeken, maar die zijn vaak wel heel moeiliijk. ik ben eigenlijk wel een “doordouwer”maar ‘tgaat mij dus vaak boven de pet. zit ‘smorgens vroeg al achter de piano voor ik naar mijn vele andere hobby’s ga.


Door A.Velema op 5 maart 2011

Hartstikke goed en duidelijk overzicht. Ik speel nog maar kort een beetje piano en ik vind de overgang van het ene naar het andere akkoord vaak moeilijk en moet er veel bij nadenken. Ik heb voor mij zelf toen een schemaatje gemaakt met de akkoorden die ik inmiddels ken maar uw overzicht is, nogmaals, hartstikke goed.


Door henk helsdingen op 6 maart 2011

altijd handig om de akkoorden bij de hand te hebben.


Door erik op 6 maart 2011

voor mij is alles goed als ge les simpel houd dan blijft duren.en ik neem les om dat het plezant zou zijn en zal iets leren dat ken gewoon melodie dat de kinderen leren. we zin wij toch ook kinderen in de les hou het plezant voor mij en geef een oefeing mee


Door Rodesia op 6 maart 2011

Wat leuk, erg mooi gebaar van je, ik vind piano spelen erg leuk ook voor de kids, hoe makkelijker hoe beter, bedankt


Door anne Van Dyck op 6 maart 2011

Echt plezierig, geeft me moed!


Door lidwien op 6 maart 2011

Super handig om die akkoorden zo op een rijtje te krijgen. dank!


Door rinus op 7 maart 2011

daar heb ik wel wat aan bedankt !


Door Bianca de Been op 8 maart 2011

Erg fijn, dankjewel!


Door hannie Rijskamp op 4 september 2011

Hallo Steve,
Fijn zo’n overzicht.
Is het ook mogelijk om de vingerzetting ook aan te geven?
Zou dit erg prettig vinden.

groet Hannie.


Door Christiene van de Grift op 7 september 2012

Hallo Steven,

Dank voor de 1e gratis les, ben netjes de overslag aan het oefenen, gaat goed, door je juiste en duidelijke uitleg. Nu ben ik de Majeur akkoorden aan het oefenen met mijn linkerhand. Kan je me vertellen van C-D-E-F-G-A- en B met welke vingers ik dat moet pakken ?? Als ik dat nu fout doe is dat SUPER STOM natuurlijk ! Heb er zo veel schik in !! Verheug me op LES 2 !!!!


Door Steven op 11 september 2012

Hoi Christiene, leuk dat je aan de slag bent gegaan met de lessen!

C-D-E-F-G-A- en B pak je met vingers 1, 2, 3, 1, 2, 3, 4 en 5 (waarbij de duim=1 en pink=5). Tussen de 3 en de 1 pak je ‘m over, dit zie je goed in de 1e les.

Dit geldt echter uiteraard alleen bij een C toonladder. Zou je namelijk een andere toonladder of een hele andere melodie spelen, kan het maar zomaar zijn dat andere vingercombinaties makkelijker zijn (maar daar kom je later wel achter;)

Als je het zo doet, doe je het nu in ieder geval goed. Succes!
Steven

Ps. Voor de mensen die dit lezen en denken: “welke les”? De gratis les waarvoor je je rechtsboven in deze website gratis kan aanmelden, je krijgt dan zelfs toegang tot 10 gratis lessen! ๐Ÿ™‚


Door Jef op 1 november 2011

Mooi en duidelijk overzicht, maar ik mis wel een maar veelgebruikte septiem-akkoorden.
Misschien is het een idee om er nog 1 vel bij te doen.
En het CisMineur + FisMineur zou ik ook toevoegen, dan wordt het blad zeer bruikbaar voor de meest gespeelde liedjes…


Door Steven op 1 november 2011

Dag Jef,

Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van septiem-akkoorden, vanwege de klank.

Bovendien is het voor de beginnende pianist, waarvoor deze website is, erg moeilijk om vier toetsen tegelijk aan te slaan.
Het blijkt in de eerste jaren dat men leert spelen al moeilijk genoeg om de akkoorden (drie toetsen tegelijk) op de juiste momenten aan te slaan bij een bepaalde melodielijn.

Dan kun je, wat mij betreft, beter investeren in het goed en vloeiend leren spelen van deze akkoorden (zowel gebroken als tegelijk).

Wel ben ik het met je eens dat het CisMineur en het FisMineur akkoord de aandacht verdient.
CisMineur = C# – E – G# (pink – middelvinger – duim)
FisMineur = F# – A – C# (pink – middelvinger – duim)

Voor degene die niet weten wat dit # symbool is:
# is een kruis, dit betekent dat je de zwarte toets rechts van deze witte toets aanslaat. Dus een F# (spreek uit: Fis), is de zwarte toets rechts van de F toets.

Bedankt voor je toevoeging, Jef!

Gr. Steven


Door Steven op 1 november 2011

Ps. Benieuwd geworden naar hoe zo’n septiem-akkoord klinkt? ๐Ÿ˜‰

Sla zelf deze toetsen maar eens tegelijk aan van dit zogeheten Cm7 akkoord:

C – E – G – Bes

(de Bes is de zwarte toets LINKS van de B-toets).

En.. wat vind je?


Door Soerin op 5 december 2011

Voor mij als beginneling heel erg interessant

Thanks, gaat het proberen.


Door Gert op 17 december 2011

Duidelijk overzicht.
Goed hulpmiddel bij het oefenen.
Hartelijk dank.

Groetjes

Gert


Door Andrea op 24 februari 2012

Dank je voor dit duidelijke overzicht. Ik heb nog een vraag.
Kun jij me uitleggen hoe ik de A7, B7 etc. moet spelen op de piano?


Door Steven op 24 februari 2012

Beste Andrea,

A7 = A – C# – E – G
B7 = B – D# – F# – A
C7 = C – E – G – A#
enz.

Je ziet dat bij zeven akkoorden er dus een extra toets wordt aangeslagen. Kijk bijvoorbeeld naar het C akkoord: tussen de C en de E liggen 3 toetsen, tussen de E en de G liggen 2 toetsen en tussen de G en de A# liggen ook 2 toetsen.
Deze onderlinge toetsafstand moet er altijd zijn bij een zeven akkoord die in majeur wordt gespeeld. Op die manier kun je dus controleren of je je zeven akkoord juist speelt.

Bij een Cm7 akkoord (een C zeven akkoord in mineur) is het overigens enkel de E die wordt verander naar een D#, dus enkel de tweede toets wordt een halve toon lager gespeeld, de rest blijft onveranderd.
Succes! ๐Ÿ™‚


Door evert op 10 maart 2012

Graag de voornaamste akkoorden op 3 manieren getekend, op een voorbeeld. Dus Root, 1e omkering en 2e omkering. Ik heb begrepen dat dat nog wel eens veranderd. Ook dan de 7 en de flat. Omdat dat vaak voorkomt in liedjes.


Door Gertine op 30 maart 2012

hoi steven .
ik kan al van jar of heart maar dan de glee versie want die is makkelijker dan die van christina perry die heeft hele andere toon soorten en andere akkoorde .
Groetjes Gertine


Door Liset op 6 mei 2012

heel erg fijn en handig! bedankt! (:


Door karin op 8 juni 2012

Kom zojuist deze website tegen. Handig! Ik heb nog een vraag; Er zitten ook patronen in de akkoorden. Kun je dat eens uitleggen? Ik heb daar eens les in gehad maar dat ging mij iets te snel. Het had te maken met de 1 4 en 5 van een toonladder (bv C) dus de C-F-G7.
Begrijp je wat ik probeer te zeggen? Ben benieuwd!
Alvast dank!
Karin


Door Steven op 25 juni 2012

Hoi Karin, sorry maar ik weet niet precies wat je bedoelt. Gaat dit misschien over een zogeheten zeven akkoord? Hier ben ik alleen niet zo’n fan van, puur omdat ik ze niet mooi vind klinken ๐Ÿ™‚

Wel heb ik een video gemaakt waarin ik akkoorden verder uitleg op een zo duidelijke, overzichtelijk mogelijke manier. Wellicht heb je er wat aan: https://pianopro.nl/akkoorden-verder-uitgelegd/

Succes!
Steven


Door Job op 8 juni 2012

Hey, Ik had wel wat aan de majeur akkoorden, Ik speelde eerst altijd op mineu. dank:)


Door Faab82 op 19 augustus 2013

Goeie afbeelding, die pdf, ik gebruik hem voor mijn leerlingen op school (onderbouw vwo). Die vinden het begrip “akkoord” soms maar moeilijk te duiden ๐Ÿ™‚


Door Steven op 2 september 2013

Leuk dat je die pdf gebruikt voor je leerlingen, Hanneke! Plaatjes, maar ook video (met geluid) verduidelijkt inderdaad vaak een hoop i.p.v. droge theorie ๐Ÿ˜‰ Leuk te horen, succes ermee!


Door Frea de Haan op 21 augustus 2013

Super duidelijk! Precies wat ik zocht. Dank!


Door Loyd op 25 december 2014

Hi Steven, fijne feestdagen en een goed 2015.

Ik ben pas 2 weken bezig met de gratis lessen en die bevallen mij best goed. Heb ik het goed gezien als ik zeg dat je 2 verschillende aanbiedingen hebt t/m 28 december 2014? 1 aanbieding van 22 lessen en 1 van 30 lessen.


Door Steven op 19 februari 2015

Hi Loyd, thanks! Jij ook het allerbeste voor het nieuwe jaar (beter laat dan nooit;). In de aanbieding van 30 lessen is ook de gratis starterscursus meegenomen, om het totaaloverzicht compleet te maken, maar ik begrijp dat dat verwarrend is, want dit zit ook bij de 22 lessen. Ik ga dit direct even aanpassen, bedankt! ๐Ÿ™‚


Door Michael Klatt op 31 mei 2015

Dit is erg handig! Snel en mensen denken nu dat ik geschoold speel ๐Ÿ™‚
Spelen met akkoorden is akkoord!

Dank hier voor sneller had ik het niet onder de knie kunnen krijgen. Heel praktisch overzicht!


Door Richard op 31 mei 2015

Sjiek,
Dit haalt me over om mijn (gekregen) electrische piano eens te gaan leren bespelen. Notenlezen is geen probleem, (als amateur-percussionist) maar het verdiepen in akkoorden (en het spelen van de piano) is er hier nog nooit van gekomen. Vanavond maar eens aan de slag, mijn vingers (en polsen?) zullen wel moeten wennen aan de aanslagen!
Thx, Steven!
Groetjes Richard


Door Eva op 31 mei 2015

Hallo Steven,

Ik vind dit een zeer leuke manier van leren pianospelen.
Het kan op mijn eigen tempo op het tijdstip dat voor mij het best uitkomt, al is het midden in de nacht…


Door Eddie vanlaethem op 31 mei 2015

Hey Steven. Akkoorden vinden en spelen is niet het moeilijkste bij keyboard. Ik vind de 2 handen synchroniseren dan weer erg lastig. Goeie tips???? Altijd welkom. Ik ben gitarist en dat helpt om een nieuw instrument onder de knie te krijgen maar ik ben er ondertussen al van overtuigd geraakt dat veeeeeel oefenen nog altijd de enige manier is. Groeten Eddie


Door Gina op 31 mei 2015

hier wordt ik heel blij van……


Door Connie op 31 mei 2015

Toppie! Bedankt voor je aandacht hiervoor!


Door Jolet op 1 juni 2015

Ik ben akkoord


Door Jeffrey op 16 april 2016

Ik heb altijd moeite met het onthouden van akkoorden. Dit is een handig hulpmiddel. Duidelijk en overzichtelijk.
Dank je wel,
Groetjes Jeffrey


Door Steven op 9 mei 2016

Super om te horen Jeffrey, graag gedaan! ๐Ÿ™‚

Groetjes, Steven


Door Hruza Rudolf op 24 november 2016

Hallo Steven,
mooi overzichtelijk pdf van de basisakkoorden.
Mischien een pdf erbij doen met de 1ste en 2de omkering?

Mvg,
Rudolf


Door Steven op 4 februari 2017

Hoi Rudolf, goede suggestie! De aanvraag voor septiem akkoorden is ook al eens gedaan, dus wellicht is een pdf met akkoorden in meerdere varianten -zoals omkeringen- wel een mooie aanvulling. Bedankt voor de tip! Groeten, Steven

Plaats een reactie


*