Beter scoren op school, meer zelfvertrouwen, geduld en discipline. Dit zijn enkele eigenschappen die wetenschappers toedichten aan kinderen die piano leren spelen. Maar wanneer moet je je kind op pianoles sturen? En waarmee moet je rekening houden als ouder?
Ik krijg geregeld vragen van ouders hierover die ik in dit artikel probeer te beantwoorden.
Op welke leeftijd kan mijn kind op pianoles?
Als kleine jongen van tien jaar ben ik voor het eerst op pianoles gegaan bij een privé lerares thuis. Op school stond namelijk een piano waar ik altijd met open mond naar mijn leraar luisterde als hij speelde en bij mijn opa thuis stond een piano waar ik geregeld een aantal toetsen probeerde aan te slaan (piano spelen wil ik het niet noemen:-)
Ouders vragen me wel eens of hun kind niet te jong is om piano te leren spelen. Op deze vraag is eigenlijk geen eenduidig antwoord mogelijk, ieder kind is immers anders. Nog belangrijker is echter de vraag hoe gemotiveerd je kind is. Ik heb momenteel enkele cursisten van 10 jaar, maar ook één van 7 jaar die momenteel onze online cursus volgt. Sommige kinderen zullen er echter pas klaar voor zijn als ze (jong)volwassen zijn. De vraag zou dus niet moeten zijn “op welke leeftijd mag mijn kind op pianoles”, maar “is mijn kind gemotiveerd genoeg om pianolessen te volgen?”.
Staat er al een piano of keyboard bij je thuis en probeert je kind er wel eens op te spelen? Of merk je dat ze een bovenmatige interesse hebben als er elders een piano staat te pronken? Of merk je dat ze pianomuziek gewoon mooi vinden als ze dat op de radio horen? Of… is het iets wat je zelf graag wilt? Want als je een kind tegen zijn of haar zin piano leert spelen, kan dat een averechts effect hebben! Hiermee bedoel ik te zeggen dat als je een kind “te vroeg” geforceerd naar pianoles stuurt, de kans aanwezig is dat hij of zij dat niet lang volhoudt en op latere leeftijd slechte herinneringen hier aan overhoudt. Met andere woorden: je verpest de kans dat ze het ooit zelf nog eens proberen als ze wél gemotiveerd zijn op latere leeftijd!
Wanneer je kind motiveren piano te leren spelen?
Als je merkt dat je kind zelf initiatief neemt en aangeeft zelf wel op pianoles te willen, is het een goed idee ze eens een (proef)les te laten meemaken. Natuurlijk mag je je kind ook gewoon vragen of ze op pianoles willen en natuurlijk mag je je eigen enthousiasme best op ze projecteren!
Als ze aangeven niet op les te willen heeft het geen zin ze te pushen, want hiermee verspeel je de kans dat ze misschien een jaar later wel op les hadden gewild. Bovendien is naast muzikaliteit motivatie een belangrijke factor om goed piano te leren spelen (zo niet de belangrijkste).
Soms kan het in de natuur van het kind zitten om snel op te geven als ze verveelt zijn of een bepaalde oefening of liedje niet leuk vinden. In dat geval hoef je natuurlijk niet je kind meteen van pianoles te halen onder het motto “mijn kind is niet meer gemotiveerd”. Een beetje ouderlijk gezag en motivatie van de ouder kan op dat moment zeker geen kwaad, je kind zal je er later dankbaar voor zijn! Gaat je kind echter week na week met tegenzin naar pianoles, kan het handig zijn de lessen stop te zetten en te evalueren of het aan kind ligt of aan de leraar of lerares. Zo ben ik namelijk begonnen met lessen bij een privé lerares thuis waar ik het op een gegeven moment niet meer naar mijn zin had. Daarna ben ik verder gaan lessen op een muziekschool bij een pianoleraar waar het heel goed mee klikte. En mijn motivatie was terug!
Voordelen voor kinderen als ze pianolessen volgen
Dat je als ouder je kind graag op pianoles ziet gaan is niet voor niets, want naast dat er mooie liedjes door het huis zullen klinken zijn er nog meer voordelen voor het kind.
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat kinderen die op pianoles zitten over het geheel genomen beter scoren op school, maar ook met name op het vak wiskunde.
Daarnaast is ook aangetoond dat pianolessen hun zelfvertrouwen vergroot. Piano leren spelen is niet eenvoudig en als ze eenmaal een liedje kunnen spelen is dat goed voor hun zelfvertrouwen. Vooral als ze dit ook laten horen aan anderen. Het helpt ze ook om een positieve blik te houden bij moeilijke taken, ze begrijpen immers dat toewijding en volharding zullen helpen en dat geduld belangrijk is.
Het leren piano spelen zal voor het kind logischerwijs ook helpen met de oog-hand coördinatie. Immers, om een noot en ritme te kunnen vertalen naar hand/vinger bewegingen en dat snel achter elkaar, is nogal wat!
Het mooie is dat of je kind nu relatief kort (enkele maanden tot enkele jaren) of een leven lang pianoles neemt, dat deze effecten volgens de onderzoekers levenslang zijn. Met dit in het achterhoofd moet het toch moeilijk zijn om uw kind niet direct naar pianoles sturen. Wel is het zo dat kinderen vaak nieuwsgierig zijn naar wat papa en mama doen of kunnen, dus wat dat betreft het misschien de beste strategie om zelf goed piano te leren spelen, dan wil je kind dat vanzelf ook kunnen 😉
Heb je zelf kinderen? Of hebben jouw ouders je gemotiveerd?
Ik ben erg benieuwd wat jouw ervaring als ouder, of juist als kind, op dit onderwerp is. Staan jouw kinderen te springen om op pianoles te gaan of juist niet? En hoe ga je daarmee om? En als je als kind al op pianoles bent gegaan, komt dat door je ouders? Of ben je juist op eigen initiatief begonnen? Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal, dus laat hieronder je reactie achter!
Sander Buruma
op 25 May 2012Steven
op 25 May 2012Sasja Tai
op 25 May 2012Steven
op 25 May 2012Loek de Haan
op 25 May 2012Steven
op 25 May 2012Loek de Haan
op 25 May 2012Lilien
op 25 May 2012Fred Rietbergen
op 26 May 2012Steven
op 26 May 2012Ilse
op 26 May 2012Steven
op 26 May 2012Peter de Gans
op 27 May 2012Steven
op 30 May 2012Lenie
op 28 May 2012Fouzia
op 29 May 2012Deborah Smulders
op 27 Jun 2012Christina
op 08 Feb 2013Steven
op 08 Feb 2013sylvia
op 01 Nov 2016Steven
op 13 Jul 2017