Meest gestelde vragen
23 januari 2014 
in Overig

Meest gestelde vragen

Ik krijg dagelijks de meest uiteenlopende vragen over het leren piano spelen, welk instrument beter is, of bijzondere verzoeken zoals mensen die gaan trouwen en een bepaald liedje willen leren spelen voor op de bruiloft.

In dit artikel vind je een selectie uit de meest voorkomende, gekste en leukste vragen. Schroom overigens niet om zelf je vraag te stellen als reactie onder dit artikel!

#1 Met twee handen tegelijk

Eén van de eerste dingen waar je tegenaan zult lopen als je leert piano spelen, is dat je linker- en rechterhand moeten gaan samenwerken. Als je iemand ziet piano spelen lijkt het er makkelijk uit te zien, maar als je zelf voor het eerst probeert samen met twee handen te spelen voelt het heel onwennig in het begin.

Wat je zou moeten doen als je een nieuw nummer leert is het volgende. Hak het liedje in stukjes, zodat je volledig kan concentreren op een klein stukje. Zorg dan dat je dit gedeelte eerst leert met de linker- en rechterhand apart. Pas als dit foutloos gaat kun je het samen proberen in een zeer langzaam tempo. Hiervoor kun je een metronoom gebruiken, zodat je geforceerd wordt langzaam maar in een constant tempo te spelen. Een metronoom speelt in een vast ritme piepjes of tikjes af. Als dit goed gaat kun je het tempo langzaam opvoeren tot normaal tempo.

#2 Heb jij de bladmuziek hiervan?

Helaas mag ik niet zomaar bladmuziek online zetten of doorsturen, omdat dit auteursrechtelijk beschermd is. Het enige wat ik kan doen is je doorsturen naar een online bladmuziek winkel.

Beter is echter om niet afhankelijk te zijn van bladmuziek, maar om piano te leren spelen met behulp van akkoorden. Akkoorden vormen namelijk de basis van elk liedje, welke je met de linkerhand speelt. Je zult sneller leren piano spelen met akkoorden, maar je zult ook makkelijker hiermee nieuwe liedjes aanleren. Hoe dit precies werkt gaat te ver voor dit artikel, maar ik geef hier ook regelmatig webinars over. Zo ook a.s. zaterdagochtend 25 januari om 11:00uur [geef je hier op].

#3 Ik ga trouwen, kun jij mij dit liedje leren?

Helaas kan ik niet ingaan op élk verzoek dat ik binnen krijg. Echter, als het mooie of populaire liedjes zijn zullen meer mensen er wat aan hebben en neem ik het  meestal wel op. Dan zet ik het filmpje ook direct in het Naspelen Programma, waar momenteel ruim 60 instructievideo’s zitten. In elk filmpje leg ik dan toets voor toets uit hoe je het liedje kan spelen.

Zo’n tutorial duurt meestal 15-25 minuten, waarna de meeste mensen (met af en toe pauzeren en terugspoelen) het liedje binnen enkele uren wel kunnen spelen! Soms zijn dat mensen die ooit eens les hebben gehad in hun jeugd, maar soms ook mensen die nooit een toets hebben aangeraakt! Hier lees je overigens meer over het Naspelen Programma [klik hier].

#4 Ik ben 16 jaar, ben ik niet te oud?

Ehh nee, je bent super jong! Natuurlijk ben je niet te oud! Het is een voordeel als je jong begint, maar je bent natuurlijk nooit te oud om te leren piano spelen. Ik heb momenteel een cursist van 72 jaar, waar ik onlangs een filmpje van heb ontvangen terwijl ik hem zie piano spelen. Fantastisch!

Andersom ben je ook nooit te jong om te leren piano spelen, zolang het kind maar niet gepusht wordt om piano te leren spelen. Laat hem of haar zelf de piano ontdekken en stimuleer dit met een pianoleraar die hier ervaring mee heeft. Wil het kind op een gegeven moment echt stoppen? Laat het dan stoppen, anders wordt er een aversie ontwikkelt en verpest je de kans er bijvoorbeeld in de tiener- of twintiger jaren het pianospel weer wordt opgepakt.

#5 Hoe vaak moet ik oefenen om goed te worden?

Iedereen heeft andere doelen en dus een andere definitie van wat “goed” is. Waar de één ten doel heeft gesteld een mooi liedje te kunnen spelen, stelt de ander ten doel net zo goed als mij of Wibi te worden 😉

Mijn doel is om 1. plezier te hebben in het piano spelen en 2. om elk jaar beter te worden. Zie de reis dus ook als iets positiefs en stel geen onrealistische doelen om frustratie te voorkomen. Als je net begint met spelen is een kwartiertje tot halfuurtje per dag of om de dag ideaal. Twee keer per week is ook prima, maar als je nog minder oefent kan dat je tegen gaan werken omdat je elke keer bij af moet beginnen. Dit geldt vooral voor mensen die net beginnen met piano leren spelen. Daarna maakt het wat minder uit.

Heb je echter vakantie of een periode geen zin? Geen probleem, leg het gewoon lekker weg en pak het weer op wanneer jij er klaar voor bent. Dan blijft het leuk en blijf je gemotiveerd. En alleen met motivatie zul je vooruitgang maken.

#6 Welke vraag heb jij?

Loop je ergens vast waar ik je bij kan helpen? Of heb je misschien een andere bijzondere vraag of verzoek? Of wil je gewoon een leuk verhaal delen? Over hoe je bent begonnen of wat jouw doelen zijn? Laat het me weten in een reactie hieronder!

 

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Tamara
Door

Tamara

op 23 Jan 2014

Ik kan geen noten lezen. Kan ik dan het beste stikkertjes plaatsen bij iedere witte toets zoals a b c d enz... Is dit helpend? Ik ben beginner overigens maar dat is wel duidelijk zo denk ik.

Steven
Door

Steven

op 23 Jan 2014

Hoi Tamara, dat helpt zeker! Plak de stickertjes wel helemaal bovenaan de toets zodat je er geen last van hebt tijdens het spelen. Succes ermee!

Joanna
Door

Joanna

op 22 Mar 2014

Wat ik doe is een tekening van de keyboard en zet ik nummer op de tekening niet op de keyboard. Daarna gebruik ik de nummers en noteer het aantal keren bijvoorbeeld nr 7 x2 betekent 2 keer. De tempo is in de hoofd, ik naspel wat ik hoor. Ken de noten of akkoorden helemaal niet. Gewoon leuke nummers spelen. Helemaal onprofessioneel.

Peter van Ede
Door

Peter van Ede

op 29 Mar 2014

Hoi Steven, Ik speel een beetje keyboard maar wil eigenlijk een zanger of zangeres gaan begeleiden. nu is mijn vraag ik heb ervaring met akkoorden(linkerhand) maar welke cursus kan ik het beste volgen. grt Peter

Steven
Door

Steven

op 08 Apr 2014

Hoi Peter, De cursus die ik aanbied is een hele complete en dus niet enkel gericht op begeleiding, alhoewel hier zeker aandacht aan wordt besteed. Ik bied ook geen onderdelen aan, de cursus bestaat uit een starterscursus (gratis verkrijgbaar als je je inschrijft) en tegen betaling de basis- en vervolgcursus waar je hier meer informatie over leest: https://pianopro.nl/cursus Vaak zie je bij een begeleiding dat er niet enkel akkoorden worden meegespeeld, maar ook een subtiele tegenmelodie. Wat dat betreft kan het geen kwaad je hier ook wat meer in te verdiepen. Succes ermee! Groet, Steven

evelyn
Door

evelyn

op 30 Mar 2014

Ik zou graag na wel met grote tussenpozen 50 jaar pianoles nu ook zomaar uit m.n hoofd al accoorden aan elkaar kunnen gebruiken en dan heerlijk kunnen spelen met name ook kinderliedjes. Ik heb altijd van blad muziekgespeeld . Ik ken de toonsoorten de accoorden alleen ik wil ze zograag kunnen gebruiken .

Steven
Door

Steven

op 08 Apr 2014

Beste Evelyn, mijn cursus is gericht op het leren spelen met behulp van akkoorden. Ik geef hier ook af en toe webinars over (live online uitzendingen). Er zit een hele filosofie en systematiek achter, die wel makkelijk te volgen is, maar lastig in een reactie is over te brengen. Ik raad je aan om eens onze gratis starterscursus te doorlopen, waarin al het een en ander over akkoorden wordt uitgelegd. Hiervoor kun je je inschrijven rechtsboven deze website. Succes ermee! Groet, Steven

Despeghel Gilbert
Door

Despeghel Gilbert

op 03 Dec 2014

Waar vind ik meer info ivm opvul-akkoorden ? Ik verklaar me nader : Stel, in 4/4 maat heb je een hele noot SI (B) met als begeleidend akkoord een C7. Ik wil die hele SI (4 tellen lang) eerder als volgt spelen : Tel 1 + tel 2 met akkoord C7, tel 3 met .... ?, tel 4 met .... ? Hoe is mijn vraag correct te formuleren in de muziektheorie ? Waar vind ik hierover meer info ?

Steven
Door

Steven

op 10 Dec 2014

Het is lastig je vraag in een antwoord samen te vatten, wellicht kun je deze video eens bekijken over maatsoorten. Dit leg ik uit aan de hand van een liedje, welke je https://pianopro.nl/maatsoorten/" title="Maatsoorten uitgelegd" rel="nofollow">hier kunt bekijken (klik hier). Succes ermee!

Reactie plaatsen