Pianoles voor kinderen

Beter scoren op school, meer zelfvertrouwen, geduld en discipline. Dit zijn enkele eigenschappen die wetenschappers toedichten aan kinderen die piano leren spelen. Maar wanneer moet je je kind op pianoles sturen? En waarmee moet je rekening houden als ouder?

Ik krijg geregeld vragen van ouders hierover die ik in dit artikel probeer te beantwoorden.

Op welke leeftijd kan mijn kind op pianoles?

Als kleine jongen van tien jaar ben ik voor het eerst op pianoles gegaan bij een privé lerares thuis. Op school stond namelijk een piano waar ik altijd met open mond naar mijn leraar luisterde als hij speelde en bij mijn opa thuis stond een piano waar ik geregeld een aantal toetsen probeerde aan te slaan (piano spelen wil ik het niet noemen:-)

Ouders vragen me wel eens of hun kind niet te jong is om piano te leren spelen. Op deze vraag is eigenlijk geen eenduidig antwoord mogelijk, ieder kind is immers anders. Nog belangrijker is echter de vraag hoe gemotiveerd je kind is. Ik heb momenteel enkele cursisten van 10 jaar, maar ook één van 7 jaar die momenteel onze online cursus volgt. Sommige kinderen zullen er echter pas klaar voor zijn als ze (jong)volwassen zijn. De vraag zou dus niet moeten zijn “op welke leeftijd mag mijn kind op pianoles”, maar “is mijn kind gemotiveerd genoeg om pianolessen te volgen?”.

Staat er al een piano of keyboard bij je thuis en probeert je kind er wel eens op te spelen? Of merk je dat ze een bovenmatige interesse hebben als er elders een piano staat te pronken? Of merk je dat ze pianomuziek gewoon mooi vinden als ze dat op de radio horen? Of… is het iets wat je zelf graag wilt? Want als je een kind tegen zijn of haar zin piano leert spelen, kan dat een averechts effect hebben! Hiermee bedoel ik te zeggen dat als je een kind “te vroeg” geforceerd naar pianoles stuurt, de kans aanwezig is dat hij of zij dat niet lang volhoudt en op latere leeftijd slechte herinneringen hier aan overhoudt. Met andere woorden: je verpest de kans dat ze het ooit zelf nog eens proberen als ze wél gemotiveerd zijn op latere leeftijd!

Wanneer je kind motiveren piano te leren spelen?

Als je merkt dat je kind zelf initiatief neemt en aangeeft zelf wel op pianoles te willen, is het een goed idee ze eens een (proef)les te laten meemaken. Natuurlijk mag je je kind ook gewoon vragen of ze op pianoles willen en natuurlijk mag je je eigen enthousiasme best op ze projecteren!

Als ze aangeven niet op les te willen heeft het geen zin ze te pushen, want hiermee verspeel je de kans dat ze misschien een jaar later wel op les hadden gewild. Bovendien is naast muzikaliteit motivatie een belangrijke factor om goed piano te leren spelen (zo niet de belangrijkste).

Soms kan het in de natuur van het kind zitten om snel op te geven als ze verveelt zijn of een bepaalde oefening of liedje niet leuk vinden. In dat geval hoef je natuurlijk niet je kind meteen van pianoles te halen onder het motto “mijn kind is niet meer gemotiveerd”. Een beetje ouderlijk gezag en motivatie van de ouder kan op dat moment zeker geen kwaad, je kind zal je er later dankbaar voor zijn! Gaat je kind echter week na week met tegenzin naar pianoles, kan het handig zijn de lessen stop te zetten en te evalueren of het aan kind ligt of aan de leraar of lerares. Zo ben ik namelijk begonnen met lessen bij een privé lerares thuis waar ik het op een gegeven moment niet meer naar mijn zin had. Daarna ben ik verder gaan lessen op een muziekschool bij een pianoleraar waar het heel goed mee klikte. En mijn motivatie was terug!

Voordelen voor kinderen als ze pianolessen volgen

Dat je als ouder je kind graag op pianoles ziet gaan is niet voor niets, want naast dat er mooie liedjes door het huis zullen klinken zijn er nog meer voordelen voor het kind.

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat kinderen die op pianoles zitten over het geheel genomen beter scoren op school, maar ook met name op het vak wiskunde.

Daarnaast is ook aangetoond dat pianolessen hun zelfvertrouwen vergroot. Piano leren spelen is niet eenvoudig en als ze eenmaal een liedje kunnen spelen is dat goed voor hun zelfvertrouwen. Vooral als ze dit ook laten horen aan anderen. Het helpt ze ook om een positieve blik te houden bij moeilijke taken, ze begrijpen immers dat toewijding en volharding zullen helpen en dat geduld belangrijk is.

Het leren piano spelen zal voor het kind logischerwijs ook helpen met de oog-hand coördinatie. Immers, om een noot en ritme te kunnen vertalen naar hand/vinger bewegingen en dat snel achter elkaar, is nogal wat!

Het mooie is dat of je kind nu relatief kort (enkele maanden tot enkele jaren) of een leven lang pianoles neemt, dat deze effecten volgens de onderzoekers levenslang zijn. Met dit in het achterhoofd moet het toch moeilijk zijn om uw kind niet direct naar pianoles sturen. Wel is het zo dat kinderen vaak nieuwsgierig zijn naar wat papa en mama doen of kunnen, dus wat dat betreft het misschien de beste strategie om zelf goed piano te leren spelen, dan wil je kind dat vanzelf ook kunnen 😉

Heb je zelf kinderen? Of hebben jouw ouders je gemotiveerd?

Ik ben erg benieuwd wat jouw ervaring als ouder, of juist als kind, op dit onderwerp is. Staan jouw kinderen te springen om op pianoles te gaan of juist niet? En hoe ga je daarmee om? En als je als kind al op pianoles bent gegaan, komt dat door je ouders? Of ben je juist op eigen initiatief begonnen? Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal, dus laat hieronder je reactie achter!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Sander Buruma
Door

Sander Buruma

op 25 May 2012

Beste Steven, ik geef een beetje als hobby les aan een beginnende jongedame van 15 en zij heeft er wel motivatie voor, zeker nu ze zelf een een stukje muziek zo kan spelen dat het al mooi klinkt. Ze heeft 2 broertjes en 1 zusje en een broertje gaf ik eerst les maar die had er gewoon geen motivatie voor en dan lukt het inderdaad helemaal niet.

Steven
Door

Steven

op 25 May 2012

Beste Sander, leuk dat je als hobby pianoles geeft. Leuk ook om te lezen hoe jij in de praktijk het verschil ervaart tussen een kind dat wel motivatie heeft en een kind dat geen motivatie heeft om piano te leren spelen. Dank voor je reactie!

Sasja Tai
Door

Sasja Tai

op 25 May 2012

Beste Steven, Ik heb inderdaad voor mijn zoon destijds pianolessen bij u besteld. Mijn zoon is 9 jaar en de uitleg ging voor hem iets te snel. Uiteraard kun je weer terugspoelen, maar dat is toch lastig. Bij kinderen is herhaling erg belangrijk en rustig uitleggen. Ik heb hem ook op pianoles gedaan bij de muziekschool. Erg duur maar, wel efficiënt. Als je een cursus zou maken speciaal voor kinderen zou ik erg rekening houden met het tempo, maar misschien heb je dat ook wel gedaan. Ik merk dat mijn zoon het erg makkelijk oppakt. Ook heb ik gehoord dat de oefeningen goed zijn voor de(hersen-)ontwikkeling van het kind. Mijn zoon heeft geen moeite met concentratie, maak heeft wel dyslexie. Ik weet niet of het toeval is, maar sinds de pianolessen gaat het beter op school. Tot zover mijn feedback, Met vriendelijke groet, Sasja

Steven
Door

Steven

op 25 May 2012

Beste Sasja, Dank voor je mooie en uitgebreide verhaal. Ik kan me voorstellen dat voor een kind van slechts negen jaar met dyslexie de oefeningen en uitleg af en toe te snel kan gaan. Super dat je hem dan persoonlijke ondersteuning kunt geven in een muziekschool en dat je nu zo´n vooruitgang ziet bij hem op school. Ik denk er inderdaad over na om ook ooit een aparte cursus voor kinderen te maken, dus bedankt in ieder geval voor de tips!

Loek de Haan
Door

Loek de Haan

op 25 May 2012

Beste Steven, leuk dat je zoiets vraagt,omdat ik alleen hierover wel iets te vertellen heb. Toen ons eerste kind in aantocht was kwamen mijn vrouw en ik op een veiling-achtige bijeenkomst terecht. Er stond daar een zeer antiek aandoende zwarte piano met een paar koperen kandelaars boven het toetsenbord. M'n vrouw vond het een aantrekkelijk meubelstuk en ons beiden leek het heel goed voor ons onderweg zijnde kind om op te groeien met een piano, al konden zijn ouders er niet op spelen! Eind zeventiger jaren(onze zoon werd eind 1972 geboren) hebben we een in ons dorp wonende pianoleraar gevonden (Rob Roeleveld bekend in het jargon) maar voor ons met name succesvol omdat hij de blijkbaar van nature bestaande aantrekkingskracht voor de piano bij onze zoon heel goed stimuleerde. Soms had zoonlief n.l. weinig gedaan aan hem opgegeven huiswerk en had in die tijd een pas verschenen Beatles nummer ingestudeerd door steeds achter de piano te kruipen als dit nummer op de radio te horen was. Jammer genoeg heeft hij een mooie piano staan in zijn huidige gezin, maar heeft erg weinig tijd om te spelen. Z'n vader (ik dus) wil graag via jou proberen toch eens met hem te kunnen musiceren. Vandaar mijn hoop op Steven!

Steven
Door

Steven

op 25 May 2012

Beste Loek, Bedankt voor je leuke reactie en mooie verhaal. Ik hoop dat ik, of mijn site, dit kan bewerkstelligen. Het is echt een mooie hobby waar je gewoon tijd voor moet vrij maken. Hopelijk veel speel plezier aan jullie beide gewenst!

Loek de Haan
Door

Loek de Haan

op 25 May 2012

Akkoord!

Lilien
Door

Lilien

op 25 May 2012

Beste Steven,het hang van het kind af wanneer je kunt beginnen. Zodra het kind het motorisch aankan, en intersse heeft kun je op zijn of haar niveau beginnen. En op een zo speels mogelijke manier, als het erg jong is. Dat het zijn voordlen heeft, onderstreep ik. Ik geef zelf les op een school waarop de leerlingen een instrument leren bespelen. En ik zie dagelijks wonderen bij kinderen. Groeten, Lilien

Fred Rietbergen
Door

Fred Rietbergen

op 26 May 2012

Hallo Steven, Ik zou niet direct kunnen zeggen of de stelling inderdaad klopt, daarvoor is het te lang geleden (ca. 20 jaar), dat wij, mijn vrouw, beide kinderen en ik, gezamenlijk pianolessen namen. Wij vonden beiden, dat muziek bij de opvoeding van de kinderen hoorde, maar niet onder dwang. Na ongeveer 1 jaar haakten moeder en dochter af. Vader en zoon hebben het iets langer volgehouden, maar o.a. door verhuizing van de pianolerares, die aan huis kwam en drukke bezigheden zijn we van het pianopad geraakt. Wel is op nadrukkelijk verzoek van zoonlief de piano blijven staan. Hij wilde hem later meenemen. Maar ja, op een klein bovenhuis levert dat toch wel wat problemen op. Nu ik gepensioneerd ben heb ik het idee opgevat om weer les te nemen en te gaan spelen, wat moeizaam gaat, maar wel goed bevalt. Zonder dat onze zoon wist, dat ik weer begonnen was, ging hij kort geleden met zijn zoon (1 jaar jong) achter de piano zitten, wat mij sterkte in het streven t.z.t. voor de kleine man Sinterklaasliedjes te kunnen spelen. Kennelijk blijft het gevoel voor piano dan toch hangen en komt het na jaren weer boven drijven. Ik ben benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Ik weet niet of het jaartje pianoles destijds er iets mee te maken heeft, maar de kinderen zijn, zoals dat heet "goed terecht gekomen". Vriendelijke groet, Fred

Steven
Door

Steven

op 26 May 2012

Bedankt voor je reactie, Fred. Erg interessant te horen hoe dat bij jullie is gegaan en dat de kennis (en het enthousiasme) later gewoon weer boven komt drijven!

Ilse
Door

Ilse

op 26 May 2012

Hallo Steven, Onze dochter Tess zit nu een aantal maanden op privé pianoles. Ze zit in groep 5 en is bijna 9 jaar. Ze is verlegen en heeft een fantastische lieve juf. Ik merk dat ze zelfverzekerder wordt. Ze weet dat ze iets kan wat niet al haar leeftijdsgenoten kunnen en ze merkt dat ze steeds meer leert. We oefenen samen (ik leer dus met haar mee) en ze weet dat ze haar best moet doen om te leren. Ze raakte gemotiveerd door opa, die ook een piano heeft. Wij hebben speciaal voor haar een piano in huis gehaald, dat is ook niet verkeerd natuurlijk! Haar spreekbeurt gaat natuurlijk ook over de piano, ze mag dan aan haar klasgenoten een stukje laten horen op de piano die in de school staat. Groetjes van Ilse

Steven
Door

Steven

op 26 May 2012

Dag Ilse, super om te lezen dat Tess er zoveel baat bij heeft. Net als ik gemotiveerd geraakt door opa en zelfs nog eerder begonnen met spelen dan ik, dus dat belooft veel goeds voor de toekomst! En natuurlijk leuk dat je er zelf zo ook nog wat aan hebt en kan mee leren :-)

Peter de Gans
Door

Peter de Gans

op 27 May 2012

Hi steven, Je verhaal herken ik: Ik MOEST vroeger naar blokfluitles. Vreselijk! Mede daardoor nooit echt wat met muziek gedaan. Inmiddels staat er een piano bij ons thuis en spelen mijn dochter en ik 1,5 akkoord dat we van internet hebben geplukt. Wij zouden best tutorials van je willen kopen maar de cursus die je aanbiedt is voor ons veel te veel. Zou het een idee zijn om afzonderlijke nummers, of kleinere, min of meer op zich staande, onderdelen zoals bv bluesrifs, het met 2 handen leren spelen, de blue note etc, als kleine oefen-bites via je website aan te bieden. betalen per paypal en studeren in je eigen tempo? groet Peter

Steven
Door

Steven

op 30 May 2012

Hi Peter, herkenbaar verhaal inderdaad! Althans, voor velen. Bij mij is het toevallig begonnen met blokfluitles en ik vond het wél leuk (lag misschien ook aan de klas, de juf of de manier van lesgeven). Leuk te lezen dat jullie nu met de piano samen aan de slag zijn gegaan. Wij verkopen 2 cursussen: een https://pianopro.nl/cursus" title="Cursus Piano Spelen" target="_blank" rel="nofollow">cursus piano leren spelen (eenmalig bedrag) en een https://pianopro.nl/naspelen" title="Liedjes Leren Naspelen" target="_blank" rel="nofollow">abonnement op liedjes leren spelen, naspelen genaamd. Ik vermoed dat je het over die laatste hebt. Ik heb deze expres zo opgezet zodat je meerde liedjes kun leren en je zodoende steeds beter begrijpt hoe ik piano speel en dat je met mijn technieken steeds eenvoudiger en sneller zelf liedjes kunt naspelen van bijvoorbeeld de radio. Want vier liedjes per maand is toch niet zoveel voor jullie? Helemaal als je met z'n tweeën bent? :-) Toch bedankt voor je tip, misschien dat ik zoiets ooit in de toekomst kan aanbieden als extraatje? Succes met spelen jullie beide! Steven

Lenie
Door

Lenie

op 28 May 2012

Beste Steven, Ik heb geen kinderen, maar zou graag zelf als kind pianoles gehad willen hebben, maar daar was geen geld voor (gescheiden ouders en 7 kinderen) Toen ik op mezelf ging wonen heb ik een keybord gekocht, maar nooit lessen genomen probeerde altijd een beetje op gehoor te spelen, je snapt dat dat even duurde en dan de lol ervan af is en het keybord werd verkocht.Heb er nu weer een gekocht en zou toch graag les willen hebben en heb me daarom voor jouw 10 gratis lessen opgegeven. Maar kom er nu wel achter dat noten lezen makkelijker had geweest als ik van jongs af aan daarmee gestart was(denk ik).Zit iedere dag te oefenen maar wil gauw op mn gehoor overgaan maar wil nu echt doorzetten. Wil hier alleen mee aangeven dat het ook mogelijk moet zijn om op les te gaan als je jong bent en dat het niet voor ieder kind is weggelegd. vr.gr. Lenie V.

Fouzia
Door

Fouzia

op 29 May 2012

Hallo Steven, Mijn zoon van 7 jaar heeft na een jaar piano les op muziekschool weinig zin in omdat hij de noten moet bestuderen ,hij moet beter concenteren en daar heeft hij moeite mee.Ik denk de leeftijd want na schooltijd op dinsdag moet hij door naar muziekles en dat is zwaar en vermoeiend, hij moet dan opletten zodat hij thuis op de keyboard kan oefenen, de noten bestuderen is geen makkie voor een 7jarige , best knap,ik ben heel trots op hem,hij vliegt door de toetsen heen als hij de noten weet te spelen leuk om hem te horen spelen.Kijk op youtube naar Ustad Overvecht/ muzikale opvoeding,Redouane.

Deborah Smulders
Door

Deborah Smulders

op 27 Jun 2012

Hoi steven, Als kind al vond ik pianomuziek al zo ontzettend mooi. Wat wilde ik graag dat ik dat ik zo mooi zou kunnen spelen. Hoewel ik goed in staat was om mezelf allerlei liedjes aan te leren, had ik echt niet het geduld zo lang te moeten oefenen op allerlei saaie stukjes muziek. Dus bleef ik dansen op deze mooie muziek in de vorm van klassiek ballet. Nu inmiddels moeder van twee dochters (4 en 6), was er een jaar geleden nog steeds de wens tot het leren pianospelen. Via de veiling kochten wij een piano, in eerste instantie omdat onze oudste dochter helemaal gek is van pianomuziek en daar gevoel voor lijkt te hebben. Beide meiden zitten er regelmatig achter als ze zin hebben en spelen op hun eigen wijze allerlei liedjes en proberen van alles uit (we hebben de kleurenladder aangeschaft). maar inmiddels zit ik het er meest achter. Door jouw lessen kan ik doen wat ik altijd wilde, gewoon mooie liedjes spelen zonder eerst al die saaie stukje te moeten leren. Dank je wel dus daarvoor!

Christina
Door

Christina

op 08 Feb 2013

Hallo Steven, Wij hebben half december 2012 een keyboard gekocht omdat ik na een hele lange tijd graag met twee handen liedjes wil leren spelen en vooral de gebroken akkoorden. Wij hebben twee zoons 1 van net 13 en 1 van bijna 6 twee totaal verschillende kinderen kinderen. Nu is het zo dat mijn oudste zonder enige ervaring en zonder ooit les te hebben gehad en nog nooit op een keyboard te hebben gespeeld al een aantal liedjes speelt uit het naspelen lijst, zoals euphoria van Loreen en summer paradise en ga zo maar door. Ik vindt het super knap weet niet hoe hij dit doet maar hij hoeft het maar twee of drie keer te zien en speelt het na en ook op de tempo van jou zoals het hoort en met de gebroken akkoorden. Vindt dit heel knap en ben trots op hem. Terwijl ik (de moeder) al een tijdje bezig bent met het liedje I fellow rivers en het lukt mij nu een beetje om de akkoorden gebroken te spelen. Mijn jongste zoon wil ook zo nu en dan eens wat proberen, maar wordt snel boos en wil niet echt iets van mij aannemen. Ik het het boekje de kleurenladder gekocht en op zich is het een heel leuk boekje, weet niet of je hier weleens van gehoord hebt, maar de muzieknoten hebben een kleurtje. En zo speelt hij dan een kinderliedje, wat ik alleen erg jammer vindt is dat er geen vingerzetting bij staat dus weet hij niet hoe hij zijn vingertjes op de ,toetsen moet neerzetten, nu ben ik daar mee bezig om te kijken hoe hij dit het beste kan doen maar hij speelt dit dan veel liever met 1 vinger. Ik laat hem lekker zijn gang gaan vindt het al heel wat dat hij er achter kruipt om wat te oefenen, hij speelt vader Jacob en poesje mouw erg leuk om te horen. Dit was mijn verhaal. Groet, Christina

Steven
Door

Steven

op 08 Feb 2013

Hallo Christina, Dank voor je leuke reactie! Mooi om te zien dat als je zelf een keyboard aanschaft, de kinderen er ook interesse in krijgen en het vaak sneller oppakken dan jijzelf, gezien hun leeftijd. Erg bijzonder! Goed dat je de jongste lekker zijn gang laat gaan, op het moment dat je dat zou gaan forceren kan het zijn dat hij later niet meer wil (en het wel goed had kunnen leren). Complimenten dus! Van het boekje kleurenladder heb ik niet gehoord, maar het is op zich altijd een heel goed idee om m.b.v. kleurtjes op de toetsen te leren piano spelen. Heel veel plezier gewenst, ook aan je zoon, met het piano spelen! Groet, Steven

sylvia
Door

sylvia

op 01 Nov 2016

mijn dochter van bijna 5 wil op pianoles. Ik zelf speel geen instrument en mijn vriend ook niet. Mijn schoonmoeder heeft een piano staan en heeft haar vader jacob geleerd. Sinds zij dat heeft gedaan wilt ze op pianoles. Ik vind dat natuurlijk fantastisch, maar vraag me af of dat niet een bevlieging is. Ze is nog zo jong, zal ze dat wel leuk vinden.

Steven
Door

Steven

op 13 Jul 2017

Beste Sylvia, als je dochter aangeeft zelf op les te willen zou ik dat altijd stimuleren! Er zijn tal van voordelen te benoemen (ontwikkeling van hersenen, zelfvertrouwen, etc.). En ook al is het een bevlieging, dan gaat ze toch gewoon weer van pianoles af? Iemand van 5 kan onmogelijk weten wat ze wil voor de komende jaren (laat staan voor de rest van haar leven), maar als je dingen niet uitprobeert weet je het nooit :) Dus ik zou haar zeker een paar proeflessen geven bij een docent in de buurt. Groeten, Steven

Reactie plaatsen