Sam Smith - Stay with me

Stay with me is een prachtig nummer van Sam Smith, wat je veel op de radio hoort. In deze video ga je in iets minder dan een kwartiertje leren hoe je dit speelt!

Het makkelijke aan dit liedje is dat je maar drie akkoorden hoeft te spelen met de linkerhand (Am, F en C wat ik je allemaal laat zien in de video). Hierdoor kun je je lekker concentreren op de melodie, ideaal!

Dit nummer komt uit het PianoPro Programma, waarin momenteel ruim 70 van dit soort instructievideo’s staan. Terwijl ik dit liedje van Sam Smith heb opgenomen, heb ik ook “Fix You” van Coldplay en “This is what it feels like” opgenomen van Armin van Buuren en Trevor Guthrie. Deze komen in de laatste week van Januari in het PianoPro Programma te staan.

Mocht je nog geen lid zijn van het PianoPro Programma, kun je hier lezen wat het precies inhoud (klik hier).

Hoe dan ook, veel succes met het leren spelen van “Stay with me”!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Jurrina
Door

Jurrina

op 23 Jan 2015

Yes! Gelukt, wat een verrassing dat ik dit al kan! Erg mooi en bedankt :-)

Steven
Door

Steven

op 24 Jan 2015

Wat fijn om te horen, Jurrina! Graag gedaan!:)

Brent
Door

Brent

op 21 Feb 2016

Heel goed het is gelukt

Jan Clements
Door

Jan Clements

op 24 Jan 2015

Hallo Steven, Jouw uitleg van "Stay with Me" was heel instructief. Dank daarvoor. Ik ben 71 en een levenlang liefhebber van muziek. Altijd passief luisteren. Toen ik op Spotify Bach's "Kommst du denn, Jesu, vom Himmel herunter" ontdekte was dit de trigger om letterlijk in de muziek te duiken. Muziek voor dummies gelezen kwintencirkel enz toen werd de noodzaak van een instrument om de theorie in de praktijk te brengen en ziedaar er staat hier een keyboard en ondertussen ontdekte ik jouw cursus. En nu dus op les 7 beginners. Een lange weg te gaan, maar wat heb ik een plezier in het knokken om de linkerhand mee te laten komen. Rechts is geen probleem. Dank voor de cursus en ik laat nog wel eens van mij horen. Met de kerkorgeltone hoop ik ooit dat stuk van Bach te spelen het zal niet zo goed zijn, als ik het maar herken als Bach.

Steven
Door

Steven

op 19 Feb 2015

Hallo Jan, wat een geweldig verhaal! Dank daarvoor. Mooi om te lezen hoe ook op uw leeftijd het enthousiasme voor de piano zich nog kan ontwikkelen. Heel veel succes gewenst en ik hoor inderdaad graag van u in de toekomst!

Tiny Smits
Door

Tiny Smits

op 24 Jan 2015

mooi stukje , ik moet het wel nog leren, ben er mee bezig, bedankt

Steven
Door

Steven

op 19 Feb 2015

Fijn dat het bevalt, Tiny. Graag gedaan en succes ermee!

j
Door

j

op 24 Jan 2015

Nog even over die timing... kun je de letters van de melodie en de akkoorden misschien eens boven elkaar zetten? Dus dat je in theorie weet waar in de melodie je de akkoorden moet aanslaan? (Waar in de melodie start ik het eerste F akkoord bijvoorbeeld, is dat na twee keer cde, of bij halverwege cde Jouw vingers gaan zo vlug, ik kan het niet goed zien) Ik ken het nummer, kan hem ook zeker meeneurien maar door mijn onervarenheid is het lastig om te weten/horen wanneer mijn beide handen iets anders moeten gaan doen :-)

Steven
Door

Steven

op 19 Feb 2015

Beste Jolet, goede vraag! Het probleem echter met zo'n aanduiding is dat een stuk onhandiger is als bladmuziek. Noten lezen lijkt misschien moeilijk, maar eigenlijk is de notenbalk niets meer dan een visuele weergave van je piano toetsen. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk nog makkelijker om het op de manier te doen die ik uitleg in de video, dus eerst de akkoorden, dan de melodie en in langzaam tempo. Als dit nummer iets te hoog gegrepen is voor je kun je ook kiezen voor liedjes voor beginners, ik weet zeker dat als je er daar een aantal van leert dat je alweer een stuk verder bent en dit misschien wel lukt. Succes!:)

Lawrence Spierings
Door

Lawrence Spierings

op 25 Jan 2015

Dag Steven, Mooi lied, mooi om te spelen. Om meer houvast te hebben, heb ik gezocht naar de bladmuziek, maar die ziet er anders uit dan hetgeen jij in je video laat zien. Krijg je als cursist de bladmuziek van bijvoorbeeld Sam Smith ook? Met groet van Lawrence

Steven
Door

Steven

op 19 Feb 2015

Dag Lawrence, als cursist krijg je enkel de instructievideo wat in principe voldoende is om het hele lied te kunnen spelen. Als je al wel van bladmuziek kunt spelen zet ik er in het ledengedeelte altijd een link bij waar je de bladmuziek kunt kopen. Dit kost 7,95 en dan krijg je van nog drie andere nummers de bladmuziek. Ik verdien hier verder niets op, het is alleen een tip die ik geef aan mensen die al wel van bladmuziek kunnen spelen. Elke pianist geeft in principe zijn eigen interpretatie aan een muziekstuk en mijn missie is om een liedje zo mooi mogelijk te spelen, terwijl ik het zo simpel mogelijk kan houden. Ik vind hoe het in bladmuziek staat net iets ingewikkelder, terwijl ik het er niet perse mooier op vind worden. Daar specialiseer ik mij in en veel mensen kunnen op deze manier makkelijk een mooi nummer ten gehore brengen. En Stay With Me is dan inderdaad wel een pareltje ;) Succes!

Marieke Eggermont
Door

Marieke Eggermont

op 30 Jan 2015

Ik ben nog maar een beginneling op het gebied van naspelen van een video. Ik heb wat moeite met de timing van de accoorden in de melodie van het couplet. Kun je dat aangeven, of kun je me vertellen waar ik dit nummer op bladmuziek kan vinden zodat ik het zelf kan opzoeken? Bij voorbaat dank, Marieke

Steven
Door

Steven

op 19 Feb 2015

Beste Marieke, als je een nieuw liedje leert kun je het beste eerst links en rechts apart oefenen. Pas als dat goed gaat probeer je het samen. Begin ook altijd in een langzaam tempo, zodat je makkelijk alle toetsen kunt vinden. Ook raad ik je aan om het liedje in stukjes te hakken en als je gaat oefenen je bijvoorbeeld alleen op het intro te richten. Als je al van bladmuziek kunt spelen raad ik je aan om naar musicselections.nl te gaan en in het zoekveld "Sam Smith" in te tikken, dan vind je vanzelf daar de bladmuziek. Ik vind dit een prettige website, maar heb verder geen samenwerking met ze of iets dergelijks. Succes!:)

Thirza
Door

Thirza

op 03 Mar 2015

Hoi! Als Coldplay fan zou ik graag 'Fix you' willen leren. Maar die staat nog niet in het naspelen programma. Klopt dat?

Steven
Door

Steven

op 04 Mar 2015

Dag Thirza, "Fix You" staat inmiddels in het naspelen programma. Veel plezier ermee!

Mees
Door

Mees

op 11 Mar 2015

Hoi Steven Ik ben Mees en ik ben 10 jaar oud. Ik zit al een aantal jaar op keyboardles maar ik speel nooit bekende liedjes. Nu ik dit heb gezien ga ik dit zeker vaker oefenen, want ik vind het een erg mooi nummer en goed dat het zo goed uitgelegd wordt.

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2015

Hoi Mees, wat stoer dat je al op je 10e zo lekker aan het piano spelen bent! En leuk om te horen dat je enthousiast raakt van bekende liedjes. Ik kreeg op pianoles vroeger ook nooit bekende liedjes te spelen (ik was toen ook 10:) maar soms is het wel leuk om iets te spelen wat je herkend, daardoor wordt het ook makkelijker omdat je houvast hebt aan het ritme en de melodie. Je kent het nummer immers! Hoe dan ook, veel succes verder met de lessen het piano spelen!

lisa wisse
Door

lisa wisse

op 19 Mar 2015

hooii. ik heb net een keyboard, en dit liedje lukt me eigenlijk al best wel goed. alleen ik snap het derde refrein niet helemaal. wanneer je die akkoorden moet toetsen. bij de rest is dat heel erg goed uitgelegd , alleen bij die niet. en ik hoor het niet goed. ik vind het wel een heel goed filmpje met een goede uitleg!! gr lisa

gertine kwak
Door

gertine kwak

op 07 Apr 2015

Hoi steven wat een super mooi nummer toen ik het hoorde ben ik gelijk achter de piano gekropen en ben ik net zo lang oefenen tot dat ik het vloeiend kan bespelen bedankt. Groetjes Gertine kwak ;-)

Steven
Door

Steven

op 13 Apr 2015

Hoi Gertine, mooi is-ie he? Ik had precies hetzelfde toen ik dit nummer voor het eerst hoorde ;) Laat je het even weten als je deze vloeiend kunt spelen? Zou ik leuk vinden! Groet, Steven

Yvonne
Door

Yvonne

op 31 May 2015

Mijn favoriet tot nu toe! Ik speel het nummer bijna iedere dag als eerste van mijn piano- halfuurtje. Hoe vaker je het speelt, hoe meer afwisseling je erin aan kunt brengen. Heerlijk!

Lisa
Door

Lisa

op 03 Jun 2015

Heel leuk lied en niet te moeilijk! Na 2 avonden oefenen kon ik hem helemaal spelen. Ik had nooit verwacht dat dit zo snel zou lukken. Ik heb al veel liedjes leren spelen door de super duidelijke filmpjes. Bedankt!!

Steven
Door

Steven

op 15 Jun 2015

Super om te horen, Lisa! En dat na 2 avonden al, je hebt talent! :)

Roos
Door

Roos

op 06 Jun 2015

Ik heb te korte vingers

Steven
Door

Steven

op 15 Jun 2015

Ha Roos, Sanne & Anne hebben daar ook al last van. Check mijn opmerking richting Anne, hopelijk heb je daar wat aan! :)

Sanne
Door

Sanne

op 10 Jun 2015

ik heb te korte vingers ik kom net niet bij een toets

Steven
Door

Steven

op 15 Jun 2015

Hoi Sanne, je bent niet de enige! Zie mijn antwoord op Anne :)

Anne
Door

Anne

op 10 Jun 2015

Hoi Steven Ik ben Anne 11 jaar oud en ik zit onder pianoles Ik vind de liedjes die ik mee krijg makkelijk en niet zo leuk Dus ik probeerde dit liedje maar ik kwam net niet bij een toets Tussen mijn duim en mijn pink passen maar 5 toetsen Zou je misschien kunnen uitleggen hoe je dat anders kan doen Gr Anne

Steven
Door

Steven

op 15 Jun 2015

Hoi Anne, wat leuk om te horen dat je nu al pianoles hebt! En ja, als 11-jarige is je reikwijdte van je vingers nog niet helemaal volgroeid. Ik haal 10 toetsen (enkel witte gerekend), dus 1 octaaf + 2 toetsen. En daar ben ik erg blij mee! Maar ook als je kleinere handen hebt, zijn er trucjes om dit te omzeilen. Je zou bijvoorbeeld als je een akkoorden gespreid wil spelen, deze gebroken kunnen spelen. Een gespreid C-akkoord is bijvoorbeeld dan c g c, waarbij de laatste c een octaaf hoger ligt. Het tegelijk aanslaan van deze drie toetsen is voor jou onmogelijk, maar als je ze gebroken (oftewel arpeggio) speelt, dan sla je ze om de beurt aan. Op die manier kun je je hand meebewegen richting de toets om ze te halen, je slaat ze immers toch om de beurt aan! Dat vergt echter wel wat oefening en is niet voor de beginner. Voor nu zou ik de akkoorden lekker normaal aanslaan, dus een C-akkoord als c e g, dan is je reikwijdte precies 5 toetsen. Succes ermee, komt vast goed! Je bent nog zo jong, als je lekker door blijft oefenen en er vooral plezier in blijft houden komt alles goed. Als je merkt dat je minder plezier krijgt in het piano spelen, beloof me dan dat je geen liedjes meer speelt die je niet leuk vindt. Zoek zelf liedjes uit die je WEL mooi vindt zodat je het leuk blijft vinden en dan weet ik zeker dat je een top pianiste wordt! :)

lisa
Door

lisa

op 16 Jun 2015

echt een super uitleg! ik ben twaalf jaar ik heb nooit pianoles gehad (ik heb een gewoon vanuit mezelf veel aanleg voor pianospelen) en ik kan binnen drie kwartier het hele lied meespelen en zingen! :)

Steven
Door

Steven

op 17 Jun 2015

Hoi Lisa, wat super om te horen zeg! Jeetje, binnen drie kwartier en het hele lied al meespelen en zingen. We hebben hier met een echt talent te maken! Ga zo door :)

Lot
Door

Lot

op 06 Jul 2015

echt heel leuk!!! ik kon hem binnen een half uur spelen en vind het echt een top nummer!

Steven
Door

Steven

op 12 Jul 2015

Wauw, je hebt talent Lot! Als je het leuk vindt mag je er wel een filmpje van (laten) maken en me toesturen? Ben benieuwd!

Loïs
Door

Loïs

op 13 Jul 2015

Hoi Steven, bedankt voor de uitleg bij de vraag van Anne. Mijn dochter heeft hetzelfde probleem, kleine handen. Kan je jouw uitleg ook in een filmpje geven?

Steven
Trui
Door

Trui

op 27 Jul 2015

Ha Steven, Het gaat nog niet zo goed, maar ik had nooit verwacht dat ik überhaupt iets zou kunnen spelen. Waar ik erg veel moeite mee heb is 2 handen tegelijk. Ik wil graag de vervolg cursus boeken maar ben bang dat ik er te veel achteraan hobbel, ik heb de eerste 10 lessen nog lang niet voor mekaar. Maar ik ben super enthousiast over jou en je aanpak, echt geweldig!!!!! Tot zover bedankt. Trui Hoogenboom

Steven
Door

Steven

op 28 Jul 2015

Ha Trui, het kan inderdaad soms lastig zijn als iets niet lukt of dat het voor je gevoel nog niet zo snel gaat. Aan de andere kant geef je gelukkig zelf al aan dat je nooit had verwacht überhaupt iets te spelen! En daar mag je natuurlijk ook best trots op zijn :) Als je moeite hebt met twee handen tegelijk, raad ik je aan dit stappenplan te volgen: https://pianopro.nl/piano-kennisbank/tips-trucs/met-twee-handen-tegelijk-piano-leren-spelen/ Dank tot slot voor je mooie complimenten, zolang je enthousiast blijft en er plezier in blijft houden betekent dat je blijft spelen en oefenen en dan blijft vooruitgang niet uit! Veel succes! Groet, Steven

Betty Veltman
Door

Betty Veltman

op 11 Nov 2015

moedigt je aan om door te gaan en daagt je uit om andere nummers te willen spelen...thxxxxx

Steven
Door

Steven

op 12 Nov 2015

Fijn te horen dat je er zo enthousiast over bent geraakt. Graag gedaan en ga zo door!

Betty Veltman
Door

Betty Veltman

op 11 Nov 2015

heb de vervolgcursus op m'n verlanglijstje voor kerst staan, kerstMAN lief aankijken haha

Steven
Door

Steven

op 12 Nov 2015

Dat gaat je vast lukken, Betty :)

Evelyn
Door

Evelyn

op 10 Dec 2015

Super leuk nummer ben echt blij dat ik hem tegen kom. Ik heb binnenkort op school een optreden, daarvoor moest nog een mooi nummer zoeken. deze geeft echt super goede uitleg top dankjewel. nu nog proberen op de piano en de zang tegelijk haha komt goed! hoop ik

Steven
Door

Steven

op 04 Jan 2016

Hoi Evelyn, spannend zeg zo'n optreden op school! Sam Smith is wel een prachtig nummer daarvoor, helemaal als je er ook nog bij kunt zingen. Mij zal dat in ieder geval niet lukken haha :) Succes!

Rozemijn
Door

Rozemijn

op 27 Dec 2015

Hoi Erg fijn dit! In een kwartiertje kan ik het hele nummer spelen, door uw zeer goede en duidelijke uitleg. BEDANKT!!

Steven
Door

Steven

op 03 Jan 2016

Wow dat is super om te horen, Rozemarijn! Graag gedaan en ik zou zeggen, op naar de volgende ;)

Rianne
Door

Rianne

op 06 Oct 2016

hey steven, mijn schoonzus heeft een piano en daar speel ik wel eens op en toen vroeg ik hoe ze die mooie stukken kon spelen en toen gaf ze mij deze link en nu kan ik het ook spelen ik heb gelijk een keyboard aangeschaft ik vind het super dat dit bestaat en je kan het als de beste uitleggen

Steven
Door

Steven

op 17 Oct 2016

Hoi Rianne, wat super om te horen dat je dit nu ook kan spelen zeg! Een mooier compliment bestaat voor mij niet, dus ga zo door! Groeten, Steven

Reactie plaatsen