Te oud voor pianoles? Nooit!
05 november 2013 
in Overig

Te oud voor pianoles? Nooit!

Ik krijg vaak de vraag van mensen of ze niet te oud zijn voor pianoles. Dit is natuurlijk grote onzin, want je bent nooit te oud om te leren. Sterker nog, er zijn talloze studies die aantonen dat brain training op latere leeftijd helpt om het geheugen in vorm te houden.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat iedereen die wil binnen 6-12 maanden een leuk liedje kan spelen op de piano. Mensen met aanleg die elke dag oefenen kunnen dit zelfs al binnen enkele weken.

Ik sla dan ook stijl achterover als ik van mensen de vraag krijg: “Ik ben 43 jaar, ben ik nu te oud om piano te leren spelen?”. Ik kreeg laatst zelfs van een 16-jarige te horen dat ze dacht dat ze te oud was, omdat ze had gelezen dat ik op mijn 10e was begonnen en Jan Vayne op zijn 4e levensjaar.

Op welke leeftijd kun je het beste beginnen?

Het is natuurlijk wel zo dat hoe jonger je begint, hoe makkelijker het is. Net als het aanleren van een vreemde taal lijkt het kinderen vrijwel moeiteloos af te gaan, terwijl het op latere leeftijd flink studeren is. Piano spelen is eigenlijk ook een soort van taal, de taal van de muziek. Jan Vayne omschreef het piano spelen dan ook als “piano spelen is net als babbelen”. Het ging hem natuurlijk af, zoals een kind op natuurlijke wijze een taal aanleert.

Echter, het leren spreken van een taal is veel moeilijker dan het leren piano spelen. Eigenlijk is piano spelen een soort vereenvoudigde taal, waarin de toetsen (de letters) een woord en zinnen (melodieën) vormen.

Mijn oudste cursist

Ik heb cursisten van allerlei leeftijden, waarvan de oudste 82 is en artrose heeft. Hij heeft op advies van zijn specialist te horen gekregen dat piano een manier is om zijn vingers te trainen en soepel te houden. Elke dag kijkt hij twee uur lang instructiefilmpjes van mij, wat haast een soort therapie voor hem is geworden. En nu, enkele maanden later, speelt al een paar liedjes, op zijn tempo, erg goed weg!

Wat is je doel?

Het is dus erg belangrijk om te weten wat je doel is met piano spelen. Is het het soepel houden van de vingers? Is het brain training? Of is het puur vermaak? In het laatste geval zouden de lessen zelf dus ook al een doel op zich moeten zijn en zou je plezier moeten beleven aan de lessen. In mijn optiek is er maar één manier hiervoor, namelijk het spelen van nummers die je zelf mooi vindt. Vraag dus aan je pianoleraar of dit mogelijk is. In ons Naspelen Programma zitten momenteel ruim 50 instructievideo’s van verschillende populaire pianostukken die je kunt leren uit allerlei genres, dus er zit altijd wel iets tussen wat je mooi vindt.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet te hard voor jezelf bent. Als iets niet lukt, stop dan gewoon met oefenen en probeer het de dag erna weer. Je zult zien dat je het dan vaak weer kunt oppakken en wel weer verder leert. Doorgaan terwijl iets niet lukt frustreert en is dus destructief voor je leercurve omdat je de volgende keer minder snel geneigd bent weer achter de piano te gaan zitten.

Is je doel het leren spelen van diverse pianostukken en het uitbreiden van je repertoire? Dan zul je een aantal maanden geduld moeten hebben en het liefste elke dag of om de dag een kwartier tot een halfuur oefenen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet leuk moet zijn. Wissel theorie af met praktijk. Leer bijvoorbeeld twee of drie akkoorden spelen, en probeer het daarna meteen in een liedje uit. Dit kan allemaal in onze cursus, maar check vooraf ook bij je muziekschool of dit tot de mogelijkheden behoort. Ik ben na 4 jaar pianoles en na 4 jaar lang het spelen van oefentunes gestopt met pianoles en ben toen pas voor het eerst echt liedjes gaan spelen die ik mooi vond.  Ironisch genoeg leerde ik na het stoppen met pianoles meer, omdat ik mijn motivatie terug vond doordat ik weer liedjes speelde die mij motiveerde.

Te jong voor pianoles?

Ook deze vraag krijg ik geregeld. De enige regel hiervoor is: laat altijd het kind zelf beslissen of hij of zij wil leren piano spelen of niet. Als het kind wil stoppen kun je best motiveren, maar forceer het niet. Hierdoor mis je de kans dat hij of zij op latere leeftijd het weer oppakt, omdat voorgoed de link is gelegd tussen piano spelen = iets dat moet en niet leuk.

Heeft je kind wel de motivatie? Super, je kunt niet jong genoeg beginnen. Ook hier zijn talloze studies die conclusies trekken dat het goed is voor de ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Piano spelen is dus goed en zelfs gezond voor jong en oud. Het sleutelwoord hierbij is motivatie. Het moet leuk blijven, alleen dan zul je de voordelen krijgen die bij piano spelen horen en de sterren van de hemel spelen!

Ik ben erg benieuwd hoe oud jij was toen je begon met piano spelen en hoelang je al speelt. Of, wanneer je nog niet speelt, hoe oud je bent als je het wil gaan leren! 😉 Laat hieronder dus even je reactie achter!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
margreet
Door

margreet

op 24 Jan 2014

Ik heb altijd graag piano willen spelen, maar er nooit toe gekomen om het te gaan leren. Ik stelde het uit tot na mijn pensioen. Nu ben ik dit jaar 65 geworden en heb tot mijn grote vreugde PIANOPRO ontdekt, zodat ik op mijn eigen tempo kan ontdekken of ik het nog kan leren. Gelukkig zie ik in dit programma staan dat je nooit te oud bent om piano te leren spelen. HULDE AAN STEVEN.

Steven
Door

Steven

op 11 Feb 2014

Kijk, dat zijn nog eens mooie berichten! Dank je wel, Margreet! En hulde aan jou dat je het helemaal ontdekt hebt en lekker aan de slag gaat hiermee. Heel veel succes en plezier ermee en als je vragen onderweg hebt, beantwoord ik ze graag voor je!

Joop
Door

Joop

op 26 Jan 2014

Ik ben 28 jaar oud en ben vorige week begonnen met de piano, mede dankzij jouw toffe site en heldere uitleg kan ik al een klein beetje het nummer van intouchables naspelen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik al ongeveer 6 jaar gitaar speel. Groet

Steven
Door

Steven

op 11 Feb 2014

Hai Joop, thanks voor je complimenten! Je zult merken dat nu je met behulp van akkoorden speelt (zoals ik in mijn video's uitleg) je sneller een liedje onder de knie krijgt en ook beter begrijpt wat je speelt. Ook al speel je al 6 jaar :) Dit is toch een andere manier van leren, goed bezig in ieder geval!

Henk van het Goor
Door

Henk van het Goor

op 17 Feb 2016

Is het ook mogelijk om piano te leren spelen via de klavarmethode? Ik ben 64 jaar, heb jaren wat orgel gespeeld en sta enkele jaren droog. Nu wil ik graag weer iets spelen maar dan op en digitale piano. Lijkt mij heel leuk.

Steven
Door

Steven

op 15 Mar 2016

Zeker weten, Henk! Ik heb zelf helaas geen ervaring met klavarskribo, maar hoor hier goede dingen over. Zeker het proberen waard, succes! Groet, Steven

Reactie plaatsen