Digitale piano

Een digitale piano of stage piano bootst een akoestische piano zowel klankmatig als fysiek na. Vaak zitten er naast één of enkele pianogeluiden ook andere instrumentgeluiden op zoals van een orgel, viool (orchestra) of klavecimbel.

Waar de piano een 'echt' geluid produceert doordat de toets die verbonden staat met een hamer een echte snaar aanslaat in de klankkast, wordt door het aanslaan van een toets van een digitale piano een elektrisch circuit geactiveerd. Hierdoor wordt er een geluid produceert wat overeen komt met het geluid wat anders uit een piano zou komen.

De overeenkomsten van een digitale piano met een akoestische piano zijn:

- Aantal toetsen
- Aanwezigheid van pedalen
- Aanslaggevoeligheid
- Gewogen toetsen (de toetsen zijn even zwaar en voelen even "echt" aan als bij een piano, dit in tegenstelling tot het keyboard)


Verschillen met de akoestische piano zijn:

- De digitale piano is compacter en meer mobiel
- De afwezigheid van een klankkast, het geluid wordt hoorbaar door luidsprekers
- De mogelijkheid tot het aansluiten van een koptelefoon, waardoor geluidsoverlast weggenomen wordt
- De meeste digitale piano’s hebben een line-out, waardoor ze ook nog aangesloten kunnen worden op een extern apparaat, bijvoorbeeld voor opname of extra audio volume (b.v. bij een optreden)
- Een digitale piano hoeft nooit gestemd te worden, dus er zijn geen onderhoudskosten

Eigen ervaring

Zelf heb ik zowel een piano, digitale piano als een keyboard. En ik moet bekennen dat ik ongeveer even vaak speel op de digitale piano als op de echte piano. Dit komt omdat ik graag 's avonds nog even wil spelen zonder iedereen mee te willen laten genieten. Met een koptelefoon op klinkt het geluid bovendien erg goed en het voelt net als een echte piano aan. Dat gezegd hebbende blijft een piano gewoon dat mooie karaktaristieke geluid hebben wat het onovertroffen maakt!
Leonore Blok
Door

Leonore Blok

op 23 Jul 2014

Graag zou ik willen weten waarop ik moet letten bij de aanschaf van een digitale piano. Mijn dochter heeft nu ca. 2,5 jaar pianoles gehad, maar thuis hebben we "slecht" een keyboard. Ze wil nu graag een piano. Vriendelijke groeten, Leonore Blok

Steven
Door

Steven

op 09 Aug 2014

Goede vraag, Leonore! De keuze voor een digitale piano is heel persoonlijk. Waar je op let is de aanslag: zijn de toetsen relatief moeilijk aan te slaan of voelen ze best wel licht aan? De een heeft een voorkeur voor zware toetsen, de ander voor lichte. Ik vind een lichte aanslag prettig, wellicht je dochter ook als ze nog wat jonger is. Bovendien voelt elke digitale piano wat zwaarder aan qua aanslag, als je een keyboard gewend bent, dus ik zou een wat lichtere aanslag aanraden. Daarnaast zou ik ook goed naar het geluid luisteren, vooral met een koptelefoon op zodat je het goed kunt horen. Ik ben fan van het geluid van Roland voor digitale piano's, maar anderen zweren weer bij Yamaha. Dit zijn wel wat duurdere merken, dus let daar ook op. Ik raad je dus aan om gewoon eens langs te gaan bij een muziekhandel en te spelen op verschillende merken. Succes!

tim
Door

tim

op 29 Jan 2013

mooie piano

nora Engbersen
Door

nora Engbersen

op 29 May 2016

ik wil graag op piano les kan dat bij jullie goed

Steven
Door

Steven

op 30 May 2016

Dag Nora, dat kan zeker! Je kunt altijd eens 10 gratis pianolessen uitproberen om te zien of het wat is voor je. En anders kun je eens een kijkje nemen bij ons Piano Cursus, niet tevreden geld terug (30 dagen). Wat je ook kiest, heel veel succes gewenst! Groeten, Steven

Reactie plaatsen