Pedalen piano

Een piano heeft 2 of 3 pedalen. Het rechterpedaal is het sustainpedaal. Op het moment dat dit pedaal ingedrukt wordt, worden de dempers van de snaren gehaald. Hierdoor klinkt de toon door als de toets losgelaten wordt. Het pedaal zorgt dus voor een galm of echo. Het is belangrijk om het pedaal niet continu ingedrukt te houden: alle tonen blijven dan door elkaar klinken. Het pedaal wordt vaak even losgelaten tussen twee akkoorden in.

Het linkerpedaal is het una corda-pedaal. Dit pedaal zorgt voor een zachter klinkend geluid. Door het intrappen van het pedaal wordt de hamer dichterbij de snaar gebracht, waardoor de hamer slechts een kleine hoeveelheid kracht doorgeeft aan de snaar bij het aanslaan van een toets.

Indien er een middenpedaal aanwezig is, wordt bij het intrappen hiervan een vilten laag tussen de hamers en snaren aangebracht. Hierdoor komt er een heel zacht, sterk gedempt geluid uit de piano. Het middelste pedaal wordt vaak gebruikt om geluidsoverlast te bestrijden.
Mark
Door

Mark

op 20 Apr 2016

Ik overweeg een Yamaha P-45, maar daarop kan slechts 1 pedaal worden aangesloten.Ga ik die andere 2 echt missen bij een stage piano?

Steven
Door

Steven

op 09 May 2016

Hoi Mark, de linker twee pedalen op een piano worden gebruikt om het geluid te dempen. De linker dempt een beetje en de middelste dempt een stuk meer. Op een stage piano zul je die niet missen omdat je hier de volume knop voor hebt :) Het enige pedaal wat je nog nodig hebt is het sustain pedaal, ofwel het galm pedaal zoals je zelf al aangeeft. Succes met je aankoop, de P-45 is een mooi apparaat voor een strakke prijs! Groet, Steven

maarten
Door

maarten

op 07 Feb 2016

wat doet de linker pedaal als je er twee hebt?????

Steven
Door

Steven

op 17 Feb 2016

Hoi Maarten, als je slechts twee pedalen hebt zorgt het linkerpedaal voor demping. Dus een zachter geluid. Ideaal om te oefenen of juist om een leuk effect toe te voegen als je een stuk in een liedje wat zachter wil spelen zodat het harde daarna juist weer meer impact heeft. Succes! Gr. Steven

liefe
Door

liefe

op 02 Dec 2014

waar dienen de pedalen voor (ik ben een kind dus please een beetje makkelijke uitleg)

Steven
Door

Steven

op 10 Dec 2014

Een traditionele piano heeft drie pedalen. De linker en middelste is voor demping, dat betekent dat de piano zachter klinkt als je die pedalen indrukt. Het meest rechter pedaal is voor galm, dat betekent dat als je deze indrukt de toets door blijft klinken, ook nadat je de toets hebt losgelaten. Succes ermee! :)

Bryan
Door

Bryan

op 04 Mar 2022

Je beschrijving van de pedalen van een piano is incompleet. Misconcepties kunnen hierdoor ontstaan bij leerlingen. Misschien handig om aan te geven dat er een verschil zit tussen de pedalen op een Piano en Vleugel ( middelste pedaal ) en waarom een piano niet echt een U.C pedaal heeft ( want die is doorgaand's alleen op vleugels te vinden ). Niet om je aan te vallen; maar ik vind het belangrijk dat correcte informatie beschikbaar is voor iedereen die wilt leren.

Reactie plaatsen