Aanslaggevoeligheid

De aanslaggevoeligheid is de mate waarin een digitale piano of keyboard reageert op de snelheid en/of de kracht waarmee een toets wordt ingedrukt. Een klavier met een hoge aanslaggevoeligheid zal bij het snel en hard aanslaan van een toets een directe, harde toon geven. Het langzaam en zacht aanslaan van de toets, zal leiden tot een zachtere toon.

Een hoge aanslaggevoeligheid (of überhaupt de aanwezigheid daarvan) is zeer belangrijk bij het spelen van (snelle)stukken, het zorgt voor gemak én door de aanslaggevoeligheid is het mogelijk om gevoel in de muziek te leggen.

Aanslaggevoeligheid keyboard


We praten over de aanslaggevoeligheid vooral bij een keyboard of synthesizer. Een piano is namelijk per definitie aanslaggevoelig, immers: hoe hard u een toets aanslaat des te harder het hamertje de snaar raakt des te harder de toon.

Bij elektronische varianten echter, zoals een keyboard, moet er een signaal worden omgezet na het aanslaan van de toets. Vroeger, en met name in de jaren 80, werden de toetsen van een synthesizer of keyboard nog wel eens een deurbel genoemd. Want het maakt niet uit hoe hard of hoe zacht je deze indrukte, je hoorde gewoon één en hetzelfde volume in toon.

Mocht u dus nog eens op zoek gaan naar een tweedehands keyboard of synthesizer om piano te leren spelen en het is een oud model? Let erop dat de aanslaggevoeligheid in orde is!
Reactie plaatsen