Stel je vraag!

Ik geef regelmatig webinars en het leukste vind ik persoonlijk altijd het tweede gedeelte: vraag en antwoord! Op die manier kan ik rechtstreeks en live communiceren met iedereen die aanwezig is. En daar komen de meest uiteenlopende vragen voorbij, wat het voor mij juist zo leuk maakt!

Meestal ontstaat er zo’n leuke interactie, dat ik wel de hele avond kan blijven door praten, want de vragen blijven maar komen. Daarom heb ik dit grote vraag-en-antwoord artikel gemaakt, waaronder iedereen die wil kan reageren. En álle vragen zal ik beantwoorden!

Als ik een webinar geef heb ik altijd twee schermen voor me. Eén scherm wordt uitgezonden (dat is wat jij thuis ziet) en op het andere scherm zie ik de volgende slide al en zie ik wie er aanwezig zijn tijdens het webinar en zie ik alle vragen voorbij komen. Tijdens het webinar, maar ook tijdens het beantwoorden van de vragen gebruik ik regelmatig mijn keyboard (Yamaha PSR-E423) om mijn antwoord toe te lichten.

Webinar foto groot

Dus heb je ook een vraag? Of wil je gewoon iets kwijt? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Stephanie
Door

Stephanie

op 24 Mar 2014

Is het een goede manier om via youtube te oefenen? Dat zijn zo'n filmpjes waar blokjes op de goede toetsten vallen bijvoorbeeld dit:

Ik doe dat zo omdat ik geen noten kan lezen haha, maar is dit dus goed om een liedje te leren spelen? Alvast bedankt! Groetjes Stephanie

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Dat is zeker een mooi alternatief, Stephanie. Ik heb zelf ook overwogen om eens op die manier filmpjes te maken met behulp van Synthesia, zoals dit programma heet. Het enige probleem hiervan is dat je hier niet echt van leert piano spelen. Dat klinkt misschien gek omdat je wel een liedje leert spelen tijdens het kijken van zo'n filmpje (alhoewel het wel soms erg snel gaat), maar je begrijpt door het volgen van de blokjes niet hoe zo'n nummer is opgebouwd en hoe je zelf bijvoorbeeld snel een liedje kunt leren spelen waarvan niet toevallig zo'n filmpje is gemaakt. Daarom ben ik zelf erg fan van het leren spelen op basis van akkoorden. Als ik een tutorial maak leg ik bijvoorbeeld eerst uit welke akkoorden er in het nummer zitten en hoe je die kunt spelen. Vervolgens hoef ik alleen nog maar de melodie uit te leggen. Op die manier leer je snel het liedje en zul je de volgende liedjes nog sneller leren, omdat je op een gegeven moment de meest populaire akkoorden al kent (want wist je dat je met maar 4 akkoorden al meer dan 100 liedjes kunt spelen?;) Bedankt voor deze goede vraag, ik hoop dat je hiermee verder kunt!

elise
Door

elise

op 12 Jun 2014

ik vroeg mij af of je ook als jij ''maar van me houdt'' van jade borzato kan spelen

Anky
Door

Anky

op 24 Mar 2014

Geen vraag, maar een verzoek..... Kun je All of me van john legend uitschrijven? Ik ben helemaal gek van dat nummer. Wellucht ga ik mijn lidmaatschap weer oppakken.... Groetjes, Anky

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Dat is inderdaad een mooi nummer, Anky! Ik ga hier waarschijnlijk binnenkort een video voor opnemen voor in het Naspelen Programma. Ik heb deze al eens gespeeld in een Nederlandse cover met mijn collega Aletta Meijer van http://zangpro.nl" title="Leren Zingen" target="_blank" rel="nofollow">ZangPro.nl :) Helaas mag ik vanwege de auteursrechten het nummer niet uitschrijven. Wel geef ik je in een tutorial altijd de akkoorden. Daarnaast geef ik ook altijd een link om de bladmuziek gewoon te kopen. Zou leuk je weer te zien in het https://pianopro.nl/naspelen" title="Naspelen Programma" target="_blank" rel="nofollow">Naspelen Programma, Anky. Dank voor de suggestie in ieder geval!

Eline
Door

Eline

op 24 Mar 2014

Hoe kan je bladmuziek leren lezen?

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Hallo Eline, goede vraag! Ten eerste moet je weten dat je het lezen van bladmuziek niet zomaar in een paar dagen kunt leren. Elke noot op de notenbalk representeert in feite een toets op de piano. Hoe hoger de noten op de muziekbalk, des te hoger de noten op je piano/keyboard. Je kunt je dus voorstellen dat je een stuk bladmuziek echt moet ontleden om te weten welke toetsen je moet aanslaan en dat het snel lezen van bladmuziek echt een vaardigheid is die je moet ontwikkelen. Dat spreek je dus eerder over weken of meer waarschijnlijk, over maanden. Daarnaast geeft het notenschrift niet alleen aan welke toets je moet aanslaan, maar ook hoe lang je deze dient vast te houden en hoe hard je deze moet aanslaan. Daarnaast zijn er nog allerlei speciale tekens die je moet leren om het stuk helemaal goed te spelen, zoals de componist het bedoelt heeft. Ik behandel het leren lezen van bladmuziek in mijn vervolgcursus, bestaande uit 10 lesweken (hiervoor volg je eerst een basiscursus om andere basisvaardigheden onder de knie te krijgen, eveneens bestaande uit 10 lesweken). Een lang antwoord op een korte vraag, Eline ;) Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Gertine kwak
Door

Gertine kwak

op 24 Mar 2014

beste steven , ik heb een vraag ik wil elke keer meedoen met de live webseminar maar elke keer kom ik er pas laat achter dat wanneer doe je weer zo live webseminar? groetjes Gertine Kwak

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Beste Gertine, leuk dat je een keer aanwezig wil zijn tijdens een webinar! Meestal stuur ik zo'n 3 dagen van te voren een mailtje en dan nog eens een uur voordat het gaat beginnen als herinnering. Waarschijnlijk geef ik 3 april weer voor het eerst een webinar, dat is volgende week woensdag rond de klok van 19:00uur. Dus hou je mailbox in de gaten :) Groeten, Steven

Tiny Smits
Door

Tiny Smits

op 24 Mar 2014

iki vind het heel goed om liedjes na te spelen en wat je goed kunt en dan met akkoorden erbij ,dit is lang niet zo ingewikkeld als blad muziek, je leert het ook snel, omdat je alleen speelt wat je leuk vind, ik had het lied opgezocht van Boudewijn de Groot, met het nummer Avond, op artiest nummer en chords, dit gaat heel goed, een paar keer oefenen en ik kon het, er komen een paar andere akkoorden in voor zoals het E en D akkoord, maar dit heb ik al uitgevonden hoe dat moet, ik heb hier lang naar gezocht dat er zoiets kwam met akkoorden, ik heb jaren pianoles gehad, maar allerlei nummers waar ik nog nooit van gehoord had, die leer je ook heel moeilijk, omdat ze niet in het gehoor liggen, ik ben blij met al je informatie. bedankt voor al je moeite, groetjes Tiny

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Hoi Tiny, dank voor je complimenten! Fijn dat mijn lessen je zo hebben kunnen helpen. Jij bent hét voorbeeld waarom ik fan ban van akkoorden en niet van bladmuziek. Je leert gewoon sneller nieuwe liedjes en je kunt ze op een mooie manier spelen. Ga zo door! Groeten, Steven

Fanny
Door

Fanny

op 24 Mar 2014

Beste Steven, Heb alles van je bekeken en geprobeerd maar.......... ik krijg het niet voor elkaar om met twee handen te spelen Mijn gehoor is veel te goed en ik hoor dat het niet mooi is en dan schei ik uit. De combinatie akkoorden in het juiste ritme met de linkerhand lukt niet. Hartelijk dank voor alle aandacht Lieve groetjes Fanny

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Beste Fanny, wat jammer dat het spelen met twee handen tegelijk nog niet lukt. Realiseer je wel dat dit als beginner een van de moeilijkste dingen is om te leren, omdat je nog helemaal niet gewend bent om links en rechts op deze manier samen te laten werken. Laat je dus niet ontmoedigen door je valse en niet ritmische spel, want de enige manier om beter te worden is om te oefenen! Neem ook niet teveel hooi op je vork en verwacht niet dat je over een jaar net zo goed bent als Wibi en ik :-) Heb je de Starterscursus al doorlopen? Hiervoor kun je je gratis inschrijven rechts boven op deze website, en hierin wordt je stap-voor-stap begeleidt als absolute beginner. Ik hoop dat je de moed niet opgeeft, veel succes in ieder gewenst! Groeten, Steven

Celia
Door

Celia

op 24 Mar 2014

Kan je een piano makkelijk stemmen? Zo ja? Hoe? Zo nee? Op welke manier wel? Groet Celia

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Het stemmen van een piano is niet zo makkelijk, Celia! Sterker nog, dit is echt een vak en dit besteed ik ook altijd uit aan een pianostemmer. Is je piano dus vals? Even Googlen op piano stemmen + je plaatsnaam en dan kun je een afspraak maken met iemand bij jou in de buurt die dit kan. Ik laat mijn piano meestal eens per half jaar stemmen en dat kost geloof ik ergens tussen de 50 en 100 euro, afhankelijk van de kwalificaties van de stemmer. Je hebt namelijk ook pianostemmers die concertvleugels stemmen en die zo twee uur bezig zijn om zo'n ding harmonisch perfect te laten klinken in een ruimte. En dat is misschien iets teveel van het goede voor een piano die in je huiskamer staat ;) Groet, Steven

Sandra Strijk
Door

Sandra Strijk

op 24 Mar 2014

Hallo Steven, Ik ben al een tijd bezig geweestvia jouw cursus om piano te leren spelen. Zolang ik de akkoorden tegelijk speel gaat het nog goed. Zodra ik deze echter apart ga spelen kom ik in de knel met de melodie / rechterhand. Alle stappen die ik volgens jouw tips moet volgen doe ik, toch krijg ik het niet voor elkaar. De handen apart gaat goed, maar samen dus niet. Geen ritmegevoel? Wat kan ik nog meer doen dan oefenen? Ben inmiddels al bijna jaar bezig, zelfs via pianoleraar. Geef de hoop nog net nietop.

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Hallo Sandra, ten eerste is het helemaal niet gek dat je na een jaar nog geen gebroken akkoorden kunt spelen (ook wel arpeggio genaamd). Ook is het ene nummer een stuk lastiger dan het andere nummer, als bijvoorbeeld de melodie net "off beat" valt. Als je zou meeklappen op het ritme met het nummer, en de melodie wordt niet precies op een "klap" gespeeld, dan is het dus "off beat", ofwel buiten de maat. En dat is moeilijk, want dat betekent dat je de toetsen uit de melodie net niet tegelijk speelt met de toetsen die je met links apart aanslaat. De beste tip die ik kan geven is het gebruik van een metronoom. Deze klapt als het ware voor je mee, want dit apparaatje geeft vaste tikjes of piepjes, zodat je in het ritme kan meespelen. Dit apparaatje kun je heel langzaam instellen, zodat je makkelijk de toetsen kunt vinden en je toch geforceerd wordt om links en rechts in de maat mee te spelen. Daarnaast zou je pas gebroken akkoorden moeten spelen, als je het liedje al vloeiend en foutloos kunt spelen met de akkoorden tegelijk aangeslagen. Anders leer je het nummer nog, terwijl je al in arpeggio probeert te spelen en dat maakt het haast onmogelijk. Ik hoop dat je hiermee verder kunt, goed in ieder geval dat je niet opgeeft. De aanhouder wint, succes!

jonne
Door

jonne

op 24 Mar 2014

Ik zou graag zelf een stuk willen schrijven, maar ik vind dat dat stuk origineel moet zijn; geen 4-chord song en ook niet echt iets dat vaker word gebruikt. Heb jij misschien tips over akkoordontwikkelingen? Groet, Jonne

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Originele vraag, Jonne! Zo te horen heb je al wat ervaring met piano spelen. Je zegt geen standaard liedje te willen maken, met vier standaard akkoorden zoals je die vaak ziet (zoals bijvoorbeeld de welbekende combinatie van C, G, Am, F voor de kenners onder ons;) De beste tip die ik je kan geven is: ga improviseren. Probeer lukraak diverse akkoorden achter elkaar te spelen om te kijken wat werkt en goed klinkt. Je kunt ook prima in het couplet bijvoorbeeld met meer dan 4 akkoorden werken, bijvoorbeeld 6 of 7. Om vervolgens in het refrein bijvoorbeeld maar drie gekke akkoorden te gebruiken (of juist andersom). Een andere tip is als je eenmaal je akkoorden hebt gekozen, de boel te gaan transponeren. Dus alle akkoorden verschuif je bijvoorbeeld 3 halve tonen omhoog, dan kan het ineens heel verfrissend en anders klinken, alhoewel je dezelfde onderlinge dynamiek houdt. Verder zijn er geen regels, jij bent de componist van jouw stuk! Ik hoop dat je hier wat mee kunt, veel succes ermee! Laat je het weten als je wat hebt gemaakt? ;) Groet, Steven

Dennis
Door

Dennis

op 24 Mar 2014

Beste Steven, Allereerst geweldige opzet van de cursus / site. Wat ik voor mij persoonlijk mis is hoe ik kan oefenen om akkoorden gespreid te spelen. Ik krijg het niet voor mekaar om met m'n rechterhand een melodie te spelen en met m'n linkerhand een akkoord (gespreid). Bedankt! Ps zou je tevens kans zien om wat nieuwe liedjes te plaatsen in het naspelen programma (volumia, Coldplay - magic)

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Hi Dennis, dank voor je leuke reactie! Fijn dat de cursus je bevalt. Het spelen van gespreide akkoorden kan inderdaad wat onhandig voelen als je dit voor het eerst doet. Je vingers zijn immers maximaal gespreid, over het volle octaaf (8 toetsen). Het enige wat deze onwennigheid kan wegnemen is om dit regelmatig te oefenen. Het beste kun je elke dag een paar gespreide akkoorden spelen, dit kun je al in 1-2 minuten doen. Reken maar dat het aan het einde van de week al een stuk "normaler" aanvoelt. Laat staan na 2-3 weken! Probeer ook ondanks deze enorme spreiding, je vingers toch enigszins ontspannen te houden, zodat je vingers niet gaan verkrampen. Dank ook tot slot voor je suggesties. Coldplay is al oververtegenwoordigd in het Naspelen Programma (Violet Hills, Paradise), alsmede in de cursus zelf (Clocks), maar Volumia kan ik wel opnemen voor je volgende week! Groet, Steven

marjorie koeiman
Door

marjorie koeiman

op 24 Mar 2014

hey Stev,, ik heb een reactie gestuurd via mijn imail adress.

Steven
Door

Steven

op 24 Mar 2014

Oké dank je, ik zal hem beantwoorden!

Har van der Zee
Door

Har van der Zee

op 25 Mar 2014

Hallo Stevin, ikben erg enthousiast over de opzet van jouw cursus. Kortjakje met akoorden arpeggio lukt, zowel in C als Cb, aam er noet veel geoefend worden. Gespreis accoorden is niet te doen, mijn handen te stijf/vingers te kort, zo ziett er momenteel uit.Maar...ook hier zal ik blijven oefenen. Ik vind de stap van Kortjakje naar EltonJohn wel erg groot (les 3 > les 4 basiscursus. Nog een melodietje er "tussenin"?

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Hallo Har, fijn dat je enthousiast bent over de cursus! De overgang naar Elton John is inderdaad wat groot omdat je hierin arpeggio (met gebroken akkoorden) leert spelen. Als je de akkoorden in deze les 4 tegelijk aanslaat is dat ook al goed. Ik ga dit aanpassen in de toekomst om deze overgang wat soepeler te maken. Je bent in ieder geval al goed bezig, het geeft verder niet om de akkoorden niet gespreid te kunnen spelen, velen lukt dit niet door het hebben van net iets te kleine handen hiervoor. Succes met de verdere lessen! Steven

Thea
Door

Thea

op 31 May 2015

Ook ik vind de overgang naar Elton John best wel groot. Ben er al een hele tijd mee bezig, de vaste akkoorden gaan vlot maar de melodie met arpeggio vind ik best wel lastig omdat je soms de akkoorden dan net voor of na een noot begint. Nu oefen ik vooral op dat stukje en probeer dat dan meer op gehoor te spelen en ik moet zeggen dat het nu een beetje begint te komen en daar ben ik dan weer helemaal blij mee. Ik oefen dan wel een paar uur soms op een dag en dat geeft dan toch wel meer resultaat dan een kwartiertje per dag. Doe ook de toonladders en de akkoorden. Maar ik speel ook wat makkelijk te spelen nummers tussendoor om gemotiveerd te blijven. Ik ben nu twee maande bezig en ik boek echt al vooruitgang vind ik zelf.

Vic
Door

Vic

op 25 Mar 2014

25/03/2014 Beste Steven, Ik heb eigenlijk niet veel moeite met spelen.Ik vind het wel makkelijk als ik de accoorden heb van een goede song zoals van Adele.Voor de rest stimuleer je mij met het spelen van goede/bekende muziekstukken, groet Vic

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Fijn te horen, Vic! Dank voor je e-mail, mij motiveert dat ook weer :) Groet, Steven

Dick van den Berg
Door

Dick van den Berg

op 25 Mar 2014

Ik heb een verzoek voor het naspelen programma. "Forgiven" Within Temptation En als het kan twee versies. Een met melodielijn en een voor meezingen. Gr Dick

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Mooie ballad, Dick! Ik zal het bij het lijstje erbij zetten, wellicht dat ik 'm de volgende keer meeneem met het opnemen voor nieuwe nummers in het https://pianopro.nl/naspelen" title="Naspelen Programma" target="_blank" rel="nofollow">Naspelen Programma. Dank voor de suggestie!

Anneke Albers
Door

Anneke Albers

op 25 Mar 2014

Hallo Steven Na de laatste webinar heb ik me ingeschreven voor de cursus naspelen. Nu sta me bij dat jij het er over gehad hebt dat het eerder betaalde bedrag terug gestort zou gaan worden, is dat juist? Met vriendelijke groet, Anneke Albers

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Hallo Anneke, leuk dat je een webinar hebt bijgewoond! Bij het aanbod wat ik tijdens dit webinar deed zit inderdaad een cash-back actie voor bestaande cursisten. Het beste kun je even in een mailtje (of via de contactpagina) je gegevens zetten (gebruikersnaam en rekeningnummer), dan maken wij het in orde voor je. Groeten, Steven

Henk Glotzbach
Door

Henk Glotzbach

op 25 Mar 2014

Hoi Steven. Bij het los spelen van de akkoorden (bv het refrein van "Can you feel the love tonight" van Elton John) heb ik moeite te weten welke melodie noten tegelijk met de losse akkoord noten aangeslagen moeten worden. Kun je dat aflezen in de meegeleverde tekst? De noten van de akkoorden staan daar niet als los aangegeven. Ik hoop dat je de vraag begrijpt. Ik ben overigens blij mij als cursist te hebben opgegeven. Groet. Henk

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Hoi Henk, dank voor je vraag en goed te horen dat de cursus je bevalt! In deze eerste lessen is het lastig om Elton John al direct met gebroken akkoorden te spelen. Als je nog geen ervaring hebt kun je ze nu nog beter tegelijk aanslaan, om verderop in les 7 de gebroken (arpeggio) akkoorden te oefenen met Coldplay - Clocks. Hierbij valt de melodie namelijk samen met de gebroken akkoorden en is het makkelijker timen. Heb je ook de starterscursus al doorlopen? Die vind je ook in de leden omgeving in zijn geheel en zal je ook helpen. Succes! Steven

Ronald van Leuteren
Door

Ronald van Leuteren

op 25 Mar 2014

Morge Steven. Als enthousiaste beginner zou ik graag weten wanneer ik met akkoorden van octaaf moet wisselen. In de print is dit mij niet duidelijk. Groet,Ronald.

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Hi Ronald, de enige regel is dat het akkoord niet in de weg mag zitten van de rechterhand waarmee je de melodie speelt. Ook is het handig dat de akkoorden een beetje dicht bij elkaar zitten als je ze achter elkaar speelt, dus het is niet gebruikelijk dat je één akkoord ineens een octaaf hoger speelt, alleen omdat de melodie dan toevallig net even omhoog gaat. Ook moet je luisteren of je de akkoorden niet te laag vind klinken, in dat geval kun je beter zowel akkoord als melodie een octaaf hoger verhuizen. Als je ze toch laag wilt spelen omdat je de melodie mooier vind lager, kun je de akkoorden beter gespreid spelen (een C-akkoord wordt dan: c-g-c i.p.v: c-e-g). Succes! Steven

wini
Door

wini

op 25 Mar 2014

Dag Steven, op welke leeftijd kan een kindje het beste beginnen? Ik dacht zelf met zo'n jaar of zes. Mijn kleindochtertje is nu 4 en pingelt regelmatig op mijn piano. Haar handjes zijn nog echt klein. maar ze is wel sterk. m.vr.gr. Wini

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Dag Wini, ik krijg deze vraag vaker. Er is geen vaste leeftijd waarop een kind kan beginnen met piano spelen, want ieder kind is anders. Veel heeft te maken met de motivatie van het kind en zijn of haar aandachtsspanne. Het motiveren van je kind is heel belangrijk, maar pas op dat je het kind niet pusht. Ik heb hier een heel artikel over geschreven waarin ik wat uitgebreider mijn visie hierop geef: https://pianopro.nl/pianoles-voor-kinderen Het feit dat uw kleindochter al uit zichzelf wat op de piano pingelt is in ieder geval al een goed teken, leuk om te horen! Groeten, Steven

Ed van Niel
Door

Ed van Niel

op 25 Mar 2014

Hallo Steven, Als ik op internet zoek naar akkoorden dan vind ik deze wel, maar hoe weet ik nu hoe ik deze moet spelen? Hiermee bedoel ik in welke volgorde van het akkoord. En dan wat is hierin de linker en/of rechterhand. Is mij nog niet echt duidelijk. Ben wel hard aan het oefenen op de akkoorden om deze blindelings te kunnen spelen.

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Hallo Ed, goed dat je al op zoekt bent naar akkoorden en op deze manier start met piano spelen. Akkoorden speel je altijd met links en de melodie met rechts. De melodie zul je zelf moeten vinden, dit kan via ons Naspelen programma, of als je jezelf wil begeleiden met zingen, heb je aan akkoorden genoeg :) Ben je al bezig met onze https://pianopro.nl/cursus" title="cursus" target="_blank" rel="nofollow">cursus? Ik denk dat daarin al een hele hoop duidelijk wordt voor je. Succes! Steven

hendrik
Door

hendrik

op 25 Mar 2014

Beste Steven Waar vind ik die naspeelfilmpjes? Wat zit er eigenlijk in mijn abonnement. Vorige maand heb ik mij ingeschreven voor jouw lessen maar eigenlijk weet ik niet goed waaraan ik mij moet verwachten. mvg Hendrik

Steven
Door

Steven

op 25 Mar 2014

Beste Hendrik, meer informatie over het Naspelen Programma vind je via: https://pianopro.nl/Naspelen Als je je al hebt aangemeld hiervoor kun je inloggen via http://onlinepianoleraar.nl, daar zie je precies wat het allemaal inhoudt en is alles overzichtelijk ingedeeld, waardoor je direct kan starten. Succes! Steven

Cat
Door

Cat

op 25 Mar 2014

Hallo, Ik heb al van alles gespeeld met akkoorden etc. Maar ik wil nu verder. Ik weet alleen niet hoe. Ik speel veel liedjes van internet enzo maar ik heb niet echt het gevoel dat ik daar nou heel veel van leer en beter wordt. Heeft U nog tips voor speciale sites of andere dingen?? Alvast bedankt!!!! Gr. Cat

Steven
Door

Steven

op 26 Mar 2014

Hallo Cat, leuke vraag! Fijn dat het al zo goed gaat en je verder wil, maar een bepaalde uitdaging mist. Ik zou jou wel willen uitdagen om een of twee klassieke piano stukken in te studeren. Je zult merken dat deze zo anders zijn van opzet, dat je echt weer even moet wennen. Zo kent de linkerhand in klassieke partituren vaak wat gekke loopjes, wat wij als akkoord spelende pianisten bijna zijn ontleert :) Daarnaast zou ik je ook willen uitdagen om akkoorden eens anders te spelen dan je gewend bent. Dus in plaats van traditionele gespreide akkoorden in arpeggio, bijvoorbeeld: c-g-c*-g-c-g-c* etc. Speel je nu eens dit: c-g-c*-g-d-g-e-g c-g-c*-g-d-g-e-g etc. (toetsen met een * speel je een octaaf hoger). Ik heb nog meer akkoordvariaties om je op deze manier bezig te houden die erg mooi zijn, welke je in het https://pianopro.nl/naspelen" title="Naspelen Programma" target="_blank" rel="nofollow">Naspelen Programma kunt vinden. Succes! Steven

Ard
Door

Ard

op 25 Mar 2014

Hallo Steven , ik heb als beginneling soms moeite om met mijn vingers tussen twee zwarte toetsen een witte aan te slaan. Bij sommige akkoorden moet je wel en doordat mijn vingers blijkbaar redelijk dik zijn sla ik de witte toets dan aan maar gaan de zwarte ernaast mee. Hoe kan ik dit voorkomen ? Ik merk dat wanneer ik ze op een bepaalde manier draai mijn vingers (vanuit de pols) dat ik dat probleem (iets) minder heb. Of zijn er nog andere manieren om dat te voorkomen ? bedankt alvast !! vriendelijke groeten van Ard

Steven
Door

Steven

op 26 Mar 2014

Hallo Ard, ik merk dat als ik bijvoorbeeld een D# akkoord aansla (d#-g-a#) ik de g-toets inderdaad tussen de twee zwarte toetsen aansla. Dat wil zeggen, mijn middelvinger staat op dat moment inderdaad fysiek tussen de twee zwarte toetsen ernaast. De enige manier waarop ik dit kan voorkomen is om mijn middelvinger nog meer te krommen, zodat deze lager eindigt op deze g-toets. Het is wel een wat onhandige manoeuvre en ik kan me voorstellen dat dit niet heel lekker speelt. Wel komen dit soort akkoorden niet heel vaak voor, waarbij de middelste toets de enige witte is én tussen twee zwarte valt. Eigenlijk hebben we het dan alleen over het D# akkoord, want bijvoorbeeld een Bb akkoord (bes-d-f) is alweer makkelijker aan te slaan. Aangezien ik dit probleem niet heel vaak hoor en ik er helaas ook geen super goede oplossing voor heb, is voorkomen beter dan genezen. Wil je dus graag een nummer spelen met zo'n akkoord erin? Probeer het nummer dan te transponeren. Dat wil zeggen, verhuis alle toetsen een of meerdere halve tonen omhoog, zodat je makkelijkere akkoorden kunt spelen. Succes ermee! Steven

Marcel Schepers
Door

Marcel Schepers

op 26 Mar 2014

Hoi Steven, Ik heb jou deze vraag al een keer gesteld maar daar ik tot op heden nog geen antwoord heb gehad probeer ik het nog maar eens. Jij spreekt in jou akkoorden systeen van een akkoor ineens alle noten aanslaan en een akkoord de noten achter elkaar aanslaan (bijvoorbeeld ineens CEG of C daarnaar E daarnaar G) Het naar elkaar aanslaan noem jij Arpeggio. Op mijn pianoles en in mijn studieboek noemen ze het naar elkaar van de noten aanslaag gebroken akkoord. Arpeggio is volgens wat ik daar leer meerdere toetsen snel achter elkaar aanslaan zodat je het geluid krijgt van een harp (Argeggio zou ook van harp afgeleidt zijn). Dit kan een akkoord zijn maar ook meerdere toetsen zonder een akkoord te zijn en ook meer dan drie noten bevatten. Mijn vraag aan jou is wat is nu de juiste stelling van arpeggio. Leer ik het verkeerd op les of haal jij twee dingen door elkaar? Met vriendelijke groet, Marcel.

Steven
Door

Steven

op 26 Mar 2014

Hallo Marcel, ik zag je mail inderdaad voorbij komen gisteren dus ook bij deze: Het aanslaan van een akkoord waarbij je de noten apart achter elkaar speelt heet een gebroken akkoord of een arpeggio. Beide mag. Zelfs wikipedia legt het op deze manier uit: "Een arpeggio of gebroken akkoord is een akkoord waarvan de tonen niet tegelijk maar na elkaar worden gespeeld. Dit is een soort muziekversiering. Op een harp kan men een reeks tonen eenvoudig na elkaar spelen door met de vinger langs de snaren te strijken en dat verklaart de naam arpeggio, Italiaans voor "als een harp"." Je leert het dus niet verkeerd, maar je mag het beide zo noemen. Je zou het snel achter elkaar aanslaan van meerdere noten (zonder dat je perse een akkoord speelt) ook arpeggio kunnen noemen, maar als je drie noten snel achter elkaar speelt zou ik niet direct van arpeggio spreken, want dat kan misschien ook zo in de melodie zitten. Maargoed, geef het beestje een naampje: als jij iets speelt waar niet direct een label op te plakken valt is dat geen ramp, maar eerder een mooie artistieke vrijheid ;) Veel speel plezier in ieder geval! Steven

Natasja
Door

Natasja

op 26 Mar 2014

Hallo. Ik vind de meespeelnummers die je maakt altijd erg leuk. Je maakt ze ook wat eenvoudiger dan de officiële versies met bladmuziek heb ik gemerkt, erg prettig voor een beginneling zoals ikzelf. Daarnaast volg ik af en toe pianoles, ben ik noten aan het leren lezen en leren spelen vanaf bladmuziek. Gaat best aardig ondertussen, zo ook het spelen met twee handen tegelijk. Waar ik vaak moeite mee heb met de meespeelnummers, is de timing met het meespelen met beide handen tegelijk, ik zie op het beeld soms slecht wanneer de andere hand moet invallen op welke noot precies. Met bladmuziek heb ik dit probleem niet, omdat ik dan zie wanneer welke hand wat moet doen. Kun je hier nog een advies in geven?

Steven
Door

Steven

op 26 Mar 2014

Hallo Natasja, fijn te horen dat de video's je bevallen uit het Naspelen Programma. Voor de timing is het in eerste instantie belangrijk dat je de nummers leert met de akkoorden tegelijk aangeslagen. Pas als dat goed gaat kun je het eens met gebroken akkoorden proberen. Ook kan ik je aanraden het origineel een paar keer te luisteren voordat je gaat oefenen, ik zet er daarom altijd een video bij met het originele liedje. Op die manier krijg je een beter gevoel van de timing en dit zal je ook helpen. Tot slot helpt een metronoom ook altijd om in het ritme te blijven. Want ik neem aan dat links en rechts je afzonderlijk wel lukt? Probeer dat anders eerst eens voordat je het direct samen probeert, dat scheelt denk ik ook al een stuk voor je omdat links en rechts apart dan al in ieder geval weten wat ze moeten doen. Succes! Steven

Antoinet
Door

Antoinet

op 26 Mar 2014

Ik zoek een regelmaat te vinden in het blijven oefenen en spelen, ondanks mij fulltime baan, ik zoek hierbij de middenweg tussen oefenen en het spelen van stukken. Is hier een zekere methodiek voor........

Steven
Door

Steven

op 27 Mar 2014

Hallo Antoinet, het is altijd lastig een balans te vinden tussen werk en ontspanning (piano spelen in dit geval). Als je een betere pianist wil worden is het belangrijk te beseffen dat je beter vaker en korter kunt oefenen, dan minder vaak en dan langer. Als je een keer in de week drie uur lang oefent zul je minder snel vooruitgang maken dan dat je bijvoorbeeld om de dag een kwartiertje oefent. Dit komt omdat herhaling belangrijk is als je iets nieuws leert en dus is het beter om wat vaker te oefenen. Nu uren studeren neem je toch weinig meer op en gaat het eerder frustreren, terwijl het wel leuk moet blijven! En een kwartiertje om de dag moet altijd te vinden zijn, toch? Succes! Steven

Adelheid Van Coillie
Door

Adelheid Van Coillie

op 29 Mar 2014

Hoi Steven, hopelijk heb je nog tijd voor een vraagje. Ik kreeg van mijn man te horen dat ik toch moest opletten dat ik de toetsen van mijn (digitale) piano niet zo hard laat terugveren. Nou hoor ik het inderdaad wel, als ik de toets loslaat, een 'tok'. Is dat nou door slechte techniek, of is dat inherent aan piano? Ik heb geprobeerd heel voorzichtig los te laten, maar dat lukt me toch echt niet als ik twee tonen snel achter elkaar moet spelen.

Steven
Door

Steven

op 08 Apr 2014

Hoi Adelheid, een toets loslaten kan maar op een manier. Je laat de toets los en dat is dat! Echter, het aanslaan van de toets kan op vele manieren. Je kunt hem kort en krachtig aanslaan, haast alsof het een slaginstrument is, een drum of trommel. Zo zal je piano op dat moment ook klinken, als een slaginstrument. Je kunt de toets in plaats van aanslaan ook indrukken. Dus heel vloeiend en haast voorzichtig. De piano is een heel gevoelig instrument, met elk een eigen karakteristiek en zal jouw gemoedsweerstand reflecteren in haar klank. Als ik je verhaal zo lees denk ik dat je de toetsen kort en krachtig, haast staccato aanslaat. Dan kan de toets ook harder terugveren en ik denk dat dat is wat je man bedoelt. Je zou geen harde "tok" mogen horen, maar je kunt het piano mechaniek wel horen werken als je de toetsen wat harder aanslaat. Probeer dus eens wat rustiger en vloeiender de toetsen aan te slaan. Je kunt ze rustig aan slaan en alsnog snel spelen, probeer er een soort van soepelheid in te brengen terwijl je ze probeert wat zachter aan te slaan. Je kunt ook eens proberen de toetsen net wat langer vast te houden in plaats van ze heel kort aan te slaan. Ik hoop dat je hier wat mee kunt, succes!

evelyn
Door

evelyn

op 30 Mar 2014

Ik ben heel blij jouw pianolessen gevonden te hebben. Ik heb met wel grote tussenpozen al 50 jaar les maar ben nu bezig , op zeer grote wilskracht., piano te spelen uit m, n hoofd door te combineren van accoorden. Graag zie ik nog veel begeleiding daarin van je tegemoet. Groet Evelyn

Steven
Door

Steven

op 08 Apr 2014

Fijn om te horen Evelyn, ik begeleid je daar graag bij! Groet, Steven

Gertine kwak
Door

Gertine kwak

op 10 Apr 2014

hoi steven, ik heb genoten van je afgelopen web seminar heb veel van opgestoken . daarom dank u Groetjes Gertine

Steven
Door

Steven

op 11 Apr 2014

Fijn te horen, Gertine. Leuk dat je erbij was! Groeten, Steven

Natasja
Door

Natasja

op 12 Apr 2014

Hallo Steven, Benieuwd of je van dit schitterende pianostuk een eenvoudiger versie zou weten te creëeren. Eentje die ook voor iets minder talentvolle maar zeer gemotiveerde pianospelers als ik ook goed te doen is. Wellicht zie je hier een mooie en niet zo'n alledaagse uitdaging in. Veel luisterplezier. http://youtu.be/y5770nZPKnE Groetjes Natasja

Steven
Door

Steven

op 06 May 2014

Hallo Natasja, het is inderdaad een wat moeilijker nummer qua ritme en snelheid, maar eigenlijk speelt deze man de vier meest bekende akkoorden achter elkaar: C, G, Am en F. Hierop varieert en improviseert hij, iets wat jij ook zou kunnen doen. Als je nog niet zoveel weet over akkoorden kun je eens mijn overzicht bekijken van de https://pianopro.nl/14-piano-akkoorden/" title="14 Piano Akkoorden" rel="nofollow">14 meest populaire akkoorden en een https://pianopro.nl/akkoorden-verder-uitgelegd/" title="Akkoorden verder uitgelegd" rel="nofollow">filmpje die ik hierover gemaakt heb. Succes!

Evelien Schukking
Door

Evelien Schukking

op 14 Apr 2014

Hallo Steven. Ik zit nu drie jaar op pianoles, en kan wel redelijk spelen, heb les uit de boeken Alfred's pianomethode, op het ogenblik ben ik bezig met de boeken van Martha Mier (Jazz,Rags & Blues) erg leuk om te spelen vindt ik. Kijk ook vaak naar je filmpjes, heb er al veel van geleerd, je uitleg is erg goed en duidelijk dank je wel. Volgende keer zal ik ook eens proberen mee te doen aan je webinar. Groetjes Evelien.

Steven
Door

Steven

op 06 May 2014

Hallo Evelien, fijn dat je wat aan mijn filmpjes hebt. Als ik weer een webinar geef stuur ik je een mailtje! Groet, Steven

Lola
Door

Lola

op 11 Aug 2014

Hoi als je een piano koopt met lichtgevende toetsen dan zitten er ook nummers bij maar welke nummer zitten er dan bij ? Zit het melodie van de Titanic er bij

Steven
Door

Steven

op 12 Aug 2014

Hoi Lola, die vraag kun je het beste stellen bij een muziekhandel die keyboards verkoopt. Ik kan me ook voorstellen dat het aanbod van liedjes verschilt per merk. Succes!

kelly
Door

kelly

op 03 May 2015

kan je als jij maar van me houd van nada Borsato op net keyboard spelen ? ik kan het nergens vinden maar wil het graag voor mijn vriendje spelen kan dat?

Steven
Door

Steven

op 16 May 2015

Ha Kelly, ik kende het nummer nog niet maar heb het zojuist even opgezocht. Een mooi nummer en ik zou beginnen met het couplet, dit wordt gespeeld met de akkoorden Dm, C en Bb (Dm en C wisselen elkaar in het begin af). Met de rechterhand start je met de toetsen: e e f d ("ik hoor geluiden") en ga dan verder met de toetsen: f f f e d c c ("van de mensen om me heen"). Probeer het daarna zelf maar eens op te zoeken: als je het nummer immers kunt meezingen of neuriën hoor je immers ook of de noten omhoog of omlaag gaan en dus of je hogere of lagere toetsen moet vinden. Dit is een prachtige oefening om zelf uit te vogelen hoe het nummer gaat en hier zul je heel veel baat bij hebben later. Als dit nog iets te hoog gegrepen is voor je kun je ook beginnen met makkelijkere nummers. Succes!

Janneke
Door

Janneke

op 24 Oct 2015

Hoi, Ik heb zelf geen piano maar een keyboard. Ik heb 1 jaar op keyboardles gezeten en pingel af en toe er nog wat op. Ik wil de "4 chords" leren voor mezelf, maar ik heb een klein keyboard en dus niet zo veel toetsen... hoe moet ik dit oplossen? Anders kloppen de noten niet meer. De chords zijn of te hoog of ze kloppen niet. En ik wil toch heel graag spelen. Ik kan.hem ook niet op een andere stand zetten met meer noten ofzo. Ik vind dit echt jammer. Misschien is er een oplossing voor? Ik vind muziekmaken echt heel erg leuk, en ik twijfel of ik wil gaan piano spelen. Groetjes Janneke

Steven
Door

Steven

op 12 Nov 2015

Hoi Janneke, om genoeg toetsen te hebben om liedjes lekker te kunnen spelen raden we keyboards aan met minimaal 60 toetsen. Ter vergelijking, een piano heeft 88 toetsen. Maar in de praktijk gebruiken beginners deze allerlaagste en allerhoogste toetsen niet. Hoeveel toetsen heeft jouw keyboard? Als deze minder dan 60 heeft kun je overwegen een nieuw keyboard aan te schaffen. Op marktplaats kun je vaak ook nog prima keyboards kopen, Yamaha of Roland zijn goede merken. Als je wat meer budget hebt is een digitale piano een nog mooiere tussenoplossing omdat deze zogeheten gewogen toetsen heeft. Dit betekent dat ze wat zwaarder aanslaan dan een keyboard, wat lijkt op een echte piano. Bovendien hebben digitale piano's 88 toetsen en kun je ook nog eens je koptelefoon op doen als je oefent :) Succes met je keuze, Janneke!

Aschwin Herrmansch
Door

Aschwin Herrmansch

op 14 Jan 2016

En dan ook nog een advies van de pianostemmer. Als pianostemmer bij Herrmansch Pianotechnieken krijg ik dikwijls de vraag om een piano te komen stemmen. Als een valse piano gestemd wordt wil dat niet perse zeggen dat je samen met CD's en YouTube kunt spelen. Het is namelijk belangrijk dat de piano is gestemd op 440 Hz. Dat is een standaardnorm. Mocht je hier vragen over hebben kun je altijd om advies vragen.

Steven
Door

Steven

op 24 Jan 2016

Goede aanvulling, Aschwin. Bedankt! :)

Géke
Door

Géke

op 24 Mar 2016

Hoi, ik heb een vraagje. Ik heb namelijk het keyboard; Yahama PSR-E243 en ik vraag me af of je de toonsoort kan veranderen. Ik wil namelijk het liedje bij zangles oefenen en de zangjuf vertelde me over dat je de toonsoort kan veranderen op vele keyboards. Zodat ik het kan blijven spelen hoe ik het nu doe, maar dan een toonsoort lager :)

Steven
Door

Steven

op 07 Apr 2016

Hoi Geke, dan heb je een prachtig keyboard! Elk keyboard heeft ook een zogeheten "transpose" functie, om een liedje te kunnen transponeren ofwel de toetsen van toonsoort te laten veranderen. Dit krijg je bij jouw Yamaha PSR-E243 voor elkaar door 3x op de "Function" knop te klikken. Je ziet in het scherm dan elke keer dat je op "Function" klikt een andere functie, na 3x verschijnt "Transpose". Als je in deze functie zit kun je met + en - de toonsoort steeds met een halve toon verhogen of verlagen. Graag gedaan en succes! :) Gr. Steven

Géke
Door

Géke

op 28 Mar 2016

Ik had van de week een vraag gesteld, maar zoals ik nu zie staat hij dr niet op. Wat ik dus wou vragen over mijn keyboard; YAMAHA PSR-E423. Ik moest van mij zangdocent mijn keyboard een paar tonen lager zetten. Ze zei dat dat meestal wel op een keybaord zit. Ik zou niet weten wat ik dan moest doen, dus begon het op te zoeken en kwam hier uit, heeft u misschien antwoord op mijn vraag?😅

Steven
Door

Steven

op 29 Mar 2016

Hoi Geke, je pianoleraar doelt denk ik op het "transponeren" van je keyboard. Dit betekent dat je het keyboard 1 of enkele tonen lager of hoger kunt zetten. Zoek hiervoor op je keyboard naar een knop "transpose", zoals ze dat in het Engels noemen. Ik hoop dat je er zo uit komt, succes! Gr. Steven

Sanne
Door

Sanne

op 15 Jun 2016

Mijn keyboard klinkt vals als ik met youtube filmpjes meespeel hoe zou dit kunnen komen en eventueel oplossen?? Alvast bedankt Sanne

Steven
Door

Steven

op 18 Jul 2016

Dag Sanne, als je keyboard vals klinkt kunnen er twee dingen aan de hand zijn: 1. Jouw keyboard klinkt één of meerdere tonen hoger of lager - In dit geval zit er op je keyboard een "transpose" functie, hiermee kun je je keyboard in stappen van een halve toon hoger of lager instellen, zodat deze net zo klinkt als het youtube filmpje. 2. Jouw keyboard klinkt een aantal hertz-frequenties hoger of lager - Ik vermoed dat dit het geval is, want hierdoor klinkt je keyboard "vals" ten opzichte van de youtube filmpjes. Die hertz-frequenties zorgen ervoor dat een toon op jouw keyboard net even wat hoger of lager klinkt dan dat-ie moet klinken, wat een veel kleiner verschil is dan die hele toon. Meestal zit er op een keyboard een "tuning" functie, waarmee je de tonen op je keyboard iets hoger of lager kunt maken: dit is een kwestie van proberen! Zet dus dat youtube filmpje op en pak bijvoorbeeld de eerste toon van het liedje. Pauzeer het filmpje en probeer met je stem dezelfde toonhoogte aan te houden, en match hierbij je keyboard. Het luistert niet zo heel nauw hoor, hiermee kun je denk ik aardig in de buurt komen. Succes!! Groeten, Steven

Renee
Door

Renee

op 18 Jul 2016

Ik vroeg me af in de cursus kun je alles downloaden waarbij de akkoorden en melodie uitgeschreven staan maar bij het naspelen gedeelte niet. Alleen bladmuziek. Waarom is dat zo? En als je het liedje van coldplay clocks een halve toon hoger speelt moet je dan iets aanpassen aan de akkoorden. Bijvoorbeeld van C naar Cm ? Kom er niet helemaal uit

Steven
Door

Steven

op 18 Jul 2016

Dag Renee, het naspelen gedeelte is er echt voor bedoelt om na te spelen! Dus mee te kijken met het beeld, te luisteren naar wat ik zeg en die overeenkomstige toetsen zelf ook aan te slaan. Op die manier kom je los van het spelen van bladmuziek en leer je beter begrijpen wat je speelt! Omdat ik gebruik maak van herkenbare liedjes en je zelf je niveau kunt kiezen is dit prima te doen. Uiteraard kun je als ezelsbruggetje wel bijvoorbeeld de akkoorden voor jezelf opschrijven, maar je zult zien dat als je een liedje een paar keer speelt dat het er al snel in zit! Als je vervolgens het liedje af en toe speelt zul je deze voor altijd met je mee dragen en hoe je er niet meer over na te denken welke toetsen je precies moet aanslaan. De bladmuziek die er overigens bij staat in het Naspelen gedeelte is optioneel, voor de mensen die al noten kunnen lezen en dit fijn vinden: maar dit hoeft zeker niet! Verder, als je een liedje een halve toon hoger speelt gaat ALLES een halve toon hoger mee, dus ook akkoorden. Een C-akkoord wordt dus een C#-akkoord (spreek uit: "cis akkoord"). Een Cm akkoord die jij beschrijft is een C-mineur akkoord: elk akkoord kan majeur (vrolijk) of mineur (droevig) klinken, dit heeft verder niets te maken met het transponeren (verhogen of verlagen) van een liedje. Ik hoop dat het je zo duidelijk is, Renee! Groeten, Steven

Melissa
Door

Melissa

op 07 Nov 2016

Hoi steven. Ik heb een vraag ik wil heel graag dit liedje leren en kan nergens een goeie uitleg vinden zou jij dat misschien willen doen? Vind hem zo mooi!! Het gaat om het nummer Love story van Indila. Mvg, Melissa

Steven
Door

Steven

op 14 Nov 2016

Hoi Melissa, schitterend nummer inderdaad. Ik zet 'm op de lijst met suggesties! In de tussentijd kun je alvast de akkoorden oefenen (http://www.e-chords.com/chords/indila/mini-world/keyboard" rel="nofollow">klik hier). Als je zoekt op je artiest en titel en je zet er "chords" bij in Google, kom je op zo'n dergelijke site uit. Dan kun je in ieder geval vast de linkerhand oefenen. Succes! Groeten, Steven

mats van beek
Door

mats van beek

op 15 Nov 2016

beste steven Ik ben 16 jaar oud en ben net begonnen met pianospelen, ik wil hier het liefst later iets mee doen. Als ik 3 keer per week oefen en me er in verdiep hoe groot is de kans dan dat ik er binnen een paar jaar heel goed in ben. Zou heel graag antwoord van U willen krijgen. Alvast bedankt, Groetjes Mats.

Steven
Door

Steven

op 04 Feb 2017

Hoi Mats, wat een leuk berichtje om te krijgen! Wat zou je ermee willen doen later? Of je er over een paar jaar heel goed in bent hangt af van hoeveel gevoel je ervoor hebt en wat jij verstaat onder "heel goed". Maar je bent jong en als je 3 keer in de week oefent zul je de komende jaren prachtige nummers spelen op de piano. Dus ga ervoor!:) Groetjes, Steven

Reactie plaatsen