Zingen en piano spelen

Ik ben Shanice van der Fluit, 22 jaar en treed regelmatig op mijn band waarin ik toetsen en zang voor mijn rekening neem. In dit blog ga ik je iets vertellen over hoe je jezelf op een eenvoudige manier kunt begeleiden op de piano.

Piano spelen en tegelijk zingen vergt oefening. Je moet je focussen op twee instrumenten tegelijk. Je zult merken dat dit in het begin niet vanzelf zal gaan. Ik zal je één van de meest eenvoudige begeleidingsvormen uitleggen.

De rechterhand gebruik je om de akkoorden (drieklanken) neer te leggen. Bijvoorbeeld het C akkoord. Je pakt dan met je rechterhand C E G. De C is de grondtoon van het akkoord dus noem je dit de grondligging. Je volgt het akkoordenschema van het nummer. Als je dit onder de knie hebt voeg je met de linkerhand de baslijn toe. Oftewel de grondtonen van het akkoord maar dan één of twee octaven lager.

Dit is de basis van je begeleiding. Focus je daarna op de zangpartij en probeer over je begeleiding heen te zingen. Omdat je de melodielijn al zingt is het overbodig om deze ook nog eens te spelen. Nu is het tijd om ritme aan je spel toe te voegen. Bijvoorbeeld: Je drukt het akkoord met je rechterhand in en slaat deze vier keer aan. En ga dan naar het volgende akkoord. Zo speel je meteen vier tellen in de maat.

Zelf oefenen!

‘’Emeli Sandé – Next to me’’zang-begeleiden-met-piano

Dit nummer bestaat uit drie akkoorden: Am G C.
Deze akkoorden worden het hele nummer herhaald.
Speel met je rechterhand de drieklanken zoals hieronder aangegeven
Met je linkerhand speel je de bastonen (deze staan vetgedrukt).
De getallen achter het akkoord geven het ritme aan.

Am akkoord: A C E 6x
G akkoord: G B D 2x
C akkoord: C E G 8x

In onderstaande video speel ik het even langzaam voor. Met rechts speel je het Am akkoord met de toetsen: a c e, en het G akkoord met: g b d. Voor het C akkoord pak ik een omkering, dus dit zijn de toetsen: g c e.

Ik ben erg benieuwd of jou dit ook lukt, dus laat hieronder zeker even je reactie achter. Succes!

Over de schrijver
Gertine kwak
Door

Gertine kwak

op 05 Dec 2014

mooi gespeeld en handig die uitleg over met zingen en piano spelen zelf doe ook aan piano spelen en zit op zangles dat is voor mij wel handig thanks ;) groetjes Gertine kwak

Reactie plaatsen