Keyboard leren spelen: praktische tips
30 augustus 2015 

Keyboard leren spelen: praktische tips

Keyboard leren spelen is iets anders dan piano leren spelen. Op een keyboard heb je namelijk een arsenaal aan knopjes en functies, waardoor je als het ware een hele band kunt toveren uit je keyboard. Met rechts speel je vaak een melodie en met je linkerhand sla je een akkoord aan, waarmee je de gehele begeleiding speelt. Inclusief meerdere instrumenten en de beat!

Piano leren spelen op een keyboard

Mijn eerste instrument was een keyboard, een Yamaha PSR-400. En 95% van de tijd had ik enkel de piano functie aanstaan en speelde ik gewoon piano op een keyboard. En dat ging prima! De meeste keyboards hebben minimaal 60 toetsen, waardoor je genoeg bereik hebt. Je mist alleen de allerhoogste en allerlaagste toetsen die een piano wel heeft met meestal 88 toetsen. Maar als beginner gebruik je die toetsen eigenlijk amper.

En soms als ik me baldadig voelde zwengelde ik de hele band aan in mijn keyboard en maakte ik mijn ouders (en buren) gek met country, folk en andere grappige begeleidingsvormen die mijn keyboard rijk was!

Het voordeel van piano leren spelen op een keyboard is dat het keyboard wel wat handige functies heeft, zoals bijvoorbeeld een ingebouwde metronoom. Dit is vooral handig als je je linker- en rechterhand wil laten samenwerken. De metronoom geeft namelijk vaste tikjes of piepjes af, waardoor links en rechts als het ware geforceerd worden om samen te spelen. Daarnaast is een keyboard natuurlijk goedkoper, waardoor het ideaal is voor beginners!

Keyboard leren spelen op een piano

keyboard-leren-spelen
Andersom gaat het wat lastiger, je kunt op een piano geen keyboard leren spelen. Want met keyboard leren spelen wordt vaak bedoelt dat je ook de verschillende begeleidingsvormen en functies wordt geleerd en die zitten natuurlijk niet op een piano.

Daarom kun je prima piano leren spelen op een keyboard, maar kun je niet keyboard leren spelen op een piano. Volg je ‘m nog? 🙂

Goede keyboard merken zijn Roland en Yamaha, ik heb ze beide gehad. Een Casio keyboard is meestal iets goedkoper en dat hoor je aan het geluid. Wat dat betreft kun je misschien beter een goede tweedehands keyboard kopen als je weinig budget hebt, maar toch graag piano wilt leren spelen. Vergeet niet alle toetsen even aan te slaan voordat je er een aanschaft en koop er ook direct een sustainpedaal bij voor galm, mocht deze er niet bij zitten.

Inmiddels heb ik ze alle drie, een piano, een digitale piano en een keyboard. Op laatst genoemde produceer ik graag house muziek, het is dan ook een midi keyboard die ik heb aangesloten op mijn computer. Mijn digitale piano gebruik ik om ’s avonds of ’s nachts lekker te studeren met een koptelefoon op. Het voelt net als een echte piano, het heeft ook net zoveel toetsen, maar hiermee hoef ik de buren niet te storen! Bovendien gebruik ik mijn digitale piano om het geluid ook digitaal op te nemen voor alle filmpjes die ik maak. En tot slot gaat er natuurlijk niets boven het natuurlijke geluid van een echte piano.

En wat voor instrument heb jij? Laat he me weten in een reactie hieronder!

Over de schrijver
Steven is oprichter en eigenaar van PianoPro. Hij speelt vanaf zijn 10e levensjaar piano en geeft naast pianoles sinds 2007 ook online pianoles. Zijn filosofie is dat iedereen sneller en makkelijker kan leren piano spelen met behulp van akkoorden. Met bijna een miljoen video views en duizenden cursisten is PianoPro.nl de grootste pianoles website van de Benelux.
Cynthia
Door

Cynthia

op 30 Aug 2015

Hallo, Ik heb een Yamaha PSR-e333 en ik kan perfect jou tutorials op spelen :)

Steven
Door

Steven

op 30 Aug 2015

Dag Cynthia, dat is een mooi keyboard en een nog mooier bericht! Dank je wel, mijn avond kan niet meer stuk :-) Veel succes en plezier gewenst met het spelen van nog meer tutorials, ga zo door!

Peter Pijlman
Door

Peter Pijlman

op 30 Aug 2015

Hallo Steven, Heb 50 jaar klavarscribo gespeeld op orgel en keyboard. Ben wat uit het hoofd gaan spelen. Probeer soms noten te spelen. Kan ze wel lezen maar spelen tot 2 kruizen/mollen gaat wel maar veel te langzaam. Heb nu een Yamaha PSR - S750. Een prima keyboard waar bijna alles mee kan. Ben daar zeer tevreden over. groetjes Peter Pijlman

Steven
Door

Steven

op 30 Aug 2015

Hallo Peter, de Yamaha PSR S750 is werkelijk een schitterend keyboard. Met, ik kan me voorstellen, prachtige pianogeluiden erin! Leuk te horen dat je al 50 jaar orgel en keyboard speelt met klavarskribo! Voor de mensen die meelezen en niet weten wat klavarskribo is, het is een soort vereenvoudigde manier voor muzieknotatie. Hier lees je er meer over: https://pianopro.nl/piano-kennisbank/bladmuziek/klavarskribo-hoe-werkt-het/ Bedankt voor je bericht, Peter. Veel speelplezier gewenst! Maar dat zal geen probleem zijn op zo'n mooi keyboard. Groeten, Steven

W.J.van Vossen
Door

W.J.van Vossen

op 03 Jan 2017

Hallo Steven Graag zou ik wat lessen hebben om goed te kunnen spelen op Psr 750 Weet jij ook iemand

Steven
Door

Steven

op 04 Feb 2017

Je zou naast onze online lessen prima 1-op-1 les kunnen volgen bij een pianoleraar. Het beste kun je hiervoor even via Google zoeken naar een docent(e) bij je in de buurt. Hoe dan ook, veel succes gewenst! Groet, Steven

jan reinders
Door

jan reinders

op 30 Aug 2015

ik wil graag keyboard leren spelen en ik bezit een yamaha psr E 323 groetjes jan

Steven
Door

Steven

op 30 Aug 2015

Dag Jan, deze Yamaha per E323 is een meer dan prima starters keyboard! Als je hierop piano wilt leren spelen kan ik je onze gratis Starterscursus aanraden, waarvoor je kunt aanmelden boven deze reacties (onder het artikel). Als je keyboard wilt leren spelen in de zin van het leren gebruiken van de verschillende knoppen en functies van het apparaat, dan kan ik je helaas niet helpen. Met je gebruikershandleiding kom je al een heel eind, of je kunt elders een keyboardcursus volgen. Hoe dan ook, veel speelplezier gewenst! Gr. Steven

André ter Bogt
Door

André ter Bogt

op 30 Aug 2015

Hallo Steven, Ik heb sinds twee jaar een Yamaha psr s910 keyboard. Deze bevalt mij uitstekend. Mag ik van de gelegenheid gebruik maken en een vraag stellen. Op mijn keyboard zit een sustainknop. Heb ik naast deze sustainknop ook nog een sustainpedaal nodig? Groeten André

Steven
Door

Steven

op 30 Aug 2015

Dag Andre, ook al zo'n mooie uitvoering deze PSR S910. Met uitstekende ingebouwde luidspreker op dit Yamaha keyboard! Een sustainknop kan het pedaal niet vervangen, omdat je je handen niet vrij hebt als je speelt om deze knop steeds aan en uit te zetten. En dat is precies wat je wel zou willen doen met een sustainpedaal. Door het indrukken van je sustain krijg je namelijk galm, wat prima is, maar niet de hele tijd want anders wordt het een grote galmboel en herken je de noten niet meer door elkaar. Je sustainpedaal wil je namelijk ingedrukt houden TOTDAT je van akkoord wisselt, dan laat je deze kort los. Laten we voor het gemak zeggen dat je dat om de paar seconden doet, wat dus geen doen is met een knop omdat je je handen nodig hebt om te spelen. Lees hier meer over het nut van een piano pedaal en hoe dit precies werkt: https://pianopro.nl/piano-pedalen-uitleg-3-stappen" rel="nofollow">https://pianopro.nl/piano-pedalen-uitleg-3-stappen Succes! Groeten, Steven

Raymond
Door

Raymond

op 30 Aug 2015

Hallo, Ik ben Raymond uit Den Bosch. Ik heb ook een digitale piano. Een Casio AP-460 Celviano. Zitten 5 vleugelsounds op en wat electrische piano geluiden en dergelijke. Voor mijn doeleind is dat een prima instrument daar ik gitarist ben van huisuit, en niet al te veel kost.

Steven
Door

Steven

op 30 Aug 2015

Hallo Raymond, Casio maakt inderdaad prima digitale piano's. De sound bij elk merk is anders en dat is ook persoonlijk, ik ben nu eenmaal verknocht aan Roland :) Heb het type er even bij gezocht en dat is een knappe uitvoering voor nog geen duizend euro! Dit type heeft lees ik met zijn "Acoustic Intelligent Resonator" een realistisch geluid, inclusief Hall simulator wat denk ik best geinig is. Op mijn Roland kan ik de "Reverb" (galm) ook zelf instellen, wat het geluid wat minder droog maakt. Leuk te horen dat je als gitarist dit ernaast doet. Bij mij is het andersom, van huis uit een pianist en speel soms nog wel eens op de gitaar :) Je zult in ieder geval veel plezier beleven met deze Casio Celviano!

GITA
Door

GITA

op 30 Aug 2015

STEVEN IK PERSOONLIJK VIND PIANO LEREN SPELEN OP EEN KEYBOARD NIET ECHT FIJN KEYBOARD TOESTEN ZIJN LICHTER ,PIANO WAT ZWAARDER OF NIET IK HEB PIANO EN KEYBOARD YAMAHA JE MOET WEL GOED BEZIG ZIJN ANDERS LAAT IK HET STAAN WIL MELODIE LEREN MET RECHTERHAND MAAR IK GA DOOR OP MIJN TEMPO BEN NU 64 DUS GAAT WAT LANGZAAAAAAM DOEIIIIIII

Steven
Door

Steven

op 30 Aug 2015

Dag Gita, daar heb je gelijk in! De toetsen op een keyboard zijn inderdaad een stuk lichter dan op een echte piano. En dat is meteen het grootste nadeel, het voelt toch wel anders als een piano. En als je ooit overstapt moet je inderdaad flink wennen aan de zwaardere toetsen van een piano. Aan de andere kant, voor sommige mensen is het financieel simpelweg niet mogelijk om een echte piano te kopen. Moet je dan die droom laten varen? Ik denk het niet, doe wat voor jezelf goed voelt en haalbaar is en die overstap is ter zijner tijd echt niet onmogelijk. Leuk te horen in ieder geval dat je op je 64e nog lekker aan het spelen bent en zelf de keuze hebt tussen een Yamaha keyboard en een echte piano. Ik switch overigens ook moeiteloos tussen beide instrumenten. Heel veel succes met het spelen, lekker op je eigen tempo is inderdaad het beste. Zolang je er plezier in blijft houden zul je mooie vooruitgang blijven boeken!

renee
Door

renee

op 30 Aug 2015

Hallo Steven, ik heb een digitale piano van Hemingway, sinds een paar weken en heb een cursus van U. Het is altijd een droom geweest om te kunnen piano spelen (ik ben 57 jaar) dus ik hoop dat nu te kunnen gaan leren. Ik ben nu aan het oefenen met de akkoorden en ik vind de mineurakkoorden nog best wel lastig, maar we blijven oefenen. vriendelijke groeten Renee

Steven
Door

Steven

op 31 Aug 2015

Heel goed Renee, vooral blijven oefenen! Ik ben niet bekend met Hemingway, maar het lijkt me een mooi instapmodel om mee te beginnen. En met die droom gaat het vast goed komen. Lekker de lessen volgen en als je vragen hebt mag je die natuurlijk altijd stellen. Heel veel plezier en succes gewenst! Groeten, Steven

Agnes
Door

Agnes

op 30 Aug 2015

Ik heb altijd in accordeonorkesten gespeeld, maar dat werd te zwaar om mijn nek. Na jaren niet gespeeld te hebben, heb ik vorig jaar, ( inmiddels ben ik 66 jaar )bij de Maxis een goedkoop keyboard gekocht en wat muziekboeken en digitale pianolessen van jou. Maar ik vind het geluid alleen mooi als ik mijn koptelefoon op heb. Met aangesloten boxen aan een ander laten horen vind ik het veel te zacht klinken. Het geluid van de begeleiding is te hard. Ik wil dus toch een betere keyboard kopen want ik vind het geweldig met die begeleiding/ritmes. Ben het ook gewend om in orkesten te spelen. Dat is veel leuker dan alleen. Morgen ga ik een proefles volgen op de muziekschool vroeger ook accordeonlessen gevolgd. Nu dan keyboard vooral de linkerhand en alles wat ik ermee kan doen. En de linkerhand de noten van de akkoorden herkennen. Wat kun je mij voor een goed keyboard type aanraden? ( Tussen de € 500 / € 1000 euro ) merk!

Steven
Door

Steven

op 31 Aug 2015

Dag Agnes, dank voor je mooie reactie! Ik heb even gezocht voor je en dit lijkt me een hele mooie: http://www.bax-shop.nl/keyboards/yamaha-psr-s750-keyboard/product-details.html Je kunt sowieso zelf nog even kijken op Bax-shop waar ik altijd wel goede ervaringen mee heb, hier kun je ook een prijsfilter instellen van 500-1000. Er staan ook wat filmpjes bij zodat je het keyboard kunt zien en horen. Succes met je keuze, laat me even weten voor welk instrument je hebt gekozen! Een kwalitatief goed keyboard zorgt inderdaad voor veel meer speelplezier dan een "net niet" instrument.

ellen
Door

ellen

op 30 Aug 2015

Bedankt voor de uitleg, ben ook met keyboard begonnen,

Steven
Door

Steven

op 31 Aug 2015

Graag gedaan, Ellen! Met keyboard kun je inderdaad heel goed beginnen. Succes daarmee!

karel
Door

karel

op 30 Aug 2015

Hallo Steven, Heb een yamaha psr E343 en er zitten vele functies op. Ben tevreden over de lessen en ben dan ook regelmatig aan het spelen. Hoop dat je nog vele mensen kunt blij maken met de leuke lessen. Gr.Karel

Steven
Door

Steven

op 31 Aug 2015

Hoi Karel, de E343 is ook een mooi keyboard! Lijkt erg veel op die van mij, ik heb een PSR E423. Deze staat op mijn bureau zodat ik snel mensen van antwoord kan voorzien als ze vragen hebben over akkoorden of melodieën :) Fijn te horen dat je tevreden bent over de lessen en ik hoop zeker nog veel mensen blij te maken, dank je wel! Groeten, Steven

Ruud Boots
Door

Ruud Boots

op 31 Aug 2015

Hallo Steven, Ik heb een keyboard Yamaha PSR-S670 en ik speel eigenlijk enkel keyboard. Heel af en toe wel eens piano maar dat is toch niet echt mijn ding. Keyboard speel ik al jaren dus daar hou ik het maar bij. Groeten, Ruud.

Steven
Door

Steven

op 31 Aug 2015

Hallo Ruud, een mooi nieuw keyboard heb je van Yamaha! En heerlijk toch dat je het daar lekker bij wilt houden? Ieder zijn ding inderdaad, en op zo'n keyboard kun je je lol op :) Veel plezier ermee!

Paul Wigeri van edema
Door

Paul Wigeri van edema

op 31 Aug 2015

Hallo Steven Ik ben Paul uit Hoogeveen, speel al jaren op een Roland RD600, mooi instrument, goede klank, en goed spelend klavier, maar speel natuurlijk liever op een echte piano. Speel al jaren op het gehoor, weet eigenlijk niet anders, heb ook 3 jaar les gehad op noten, voor mij moeilijk omdat je op het gehoor speelt, dus mee gestopt. Nadeel als je op noten speelt en je raakt in de war dat je het niet direct op kunt pakken, terwijl als je op het gehoor speelt altijd kunt overgaan op improvisatie. Je doet uitstekend werk Steven en vooral zo doorgaan en succes ermee. MVG Paul

Steven
Door

Steven

op 31 Aug 2015

Hoi Paul, ook al zo'n mooi instrument die Roland RD600. Ik kan me inderdaad voorstellen dat deze top klinkt en speelt! Lekker om op gehoor te spelen he? :) En je hebt helemaal gelijk, mijn improvisatie heeft me ook al een paar keer gered uit een situatie dat ik "vastliep" op het originele nummer en dacht: hoe gaat dit liedje ook al weer verder?! En dan speel ik rustig door alsof er niets aan de hand is, meestal heeft niemand dan wat door haha :) Dank in ieder geval voor je leuke berichtje en compliment. Jij ook veel succes gewenst! Groeten, Steven

Henk
Door

Henk

op 31 Aug 2015

Hallo Steven Ben sinds kort in het bezit van een CVP 605 (Yamaha ) heb mijn keyboard laatse ( T 5 ) verkocht wilde piano leren spelen en daarom ook aangemeld voor de gratis startcursus. Grootste probleem tot nu toe is om het spelen van de zg liggende akkoorden met de linkerhand af te leren . Heb je video,s bekeken zien er goed uit de eerste 2 lessen ontvangen en wacht op de volgenden lessen hoop daar iets meer aan te hebben notenlezen en toets namen zijn al bekend Mvg Henk

Steven
Door

Steven

op 31 Aug 2015

Dag Henk, leuk te horen van iemand die de overstapt van keyboard naar piano! Zo te horen heb je wat voordelen omdat het een en ander bekend is en wat nadelen doordat je wat zaken moet afleren. Maar ook dat gaat ongetwijfeld goed komen met veel oefenen. Je hebt in ieder geval een prachtige digitale piano met de Yamaha CVP-605 dus daar zal het niet aan liggen. Succes met de overige lessen, je hebt er nog 8 tegoed! :)

Metulio
Door

Metulio

op 31 Aug 2015

Hoi, Ik heb vanaf 1998 een Yamaha PSR-340, mooie klank. Ik heb toen ook een sustainpedaal aangeschaft. Ik moet alleen maar een systeem zien te vinden om mijn F-sleutel onafhankelijk te maken van mijn G-sleutel. Akkoorden ken ik allemaal en kan makkelijk akkoorden en melodieën opzoeken, mede dank aan mijn gehoor.

Steven
Door

Steven

op 11 Sep 2015

Hoi Metulio, Yamaha heeft inderdaad altijd een mooie klank! Ik snap je vraag alleen niet om een systeem te vinden om je F-sleutel onafhankelijk te maken van je G-sleutel. Want dit zijn aanduidingen in de muzieknotatie of je iets met de rechterhand (G-sleutel) moet spelen of met je linkerhand (F-sleutel). Weet je niet wanneer je moet wisselen bijvoorbeeld? Ik hoor graag van je, maar volgens mij gaat het verder prima als ik het zo hoor dat je makkelijk akkoorden en melodieën kunt opzoeken :) Groet, Steven

Bodil
Door

Bodil

op 31 Aug 2015

heey, Steven zelf heb ik een casio ctk-1150 een prima keyboard om mee te beginnen! Ik wilde graag een instrument spelen en een keyboard leek me wel wat. Toen heb ik er een gekocht en ben ik erachter gekomen hoe veel plezier het mee brengt. Alleen was het erg moeilijk om liedjes te leren en noten te lezen. Toen ben ik begonnen met de 10 gratis starters lessen. En werd het een stuk makkelijker. Ook het idee dat je zelf kan beslissen wanneer je even een les doet is erg leuk! Alleen ik heb een vraagje als je een jaar lid bent kan je altijd bij alle lessen maar komen er dan ook nieuwe lessen bij? En hoeveel lessen zijn er nu? Vgr. Bodil

Steven
Door

Steven

op 11 Sep 2015

Hey Bodil, wat goed om te horen! Kijk, dit is nu precies wat ik wil bereiken met mijn lessen. Dat iets wat ingewikkeld is (of lijkt), eigenlijk heel makkelijk gemaakt kan worden. Je Casio is inderdaad een prima keyboard om mee te beginnen. Als je een jaar lid bent stopt de betaling inderdaad en blijf je levenslang toegang houden, dit is inclusief updates dus als er nieuwe lessen uitkomen worden deze ook gewoon toegevoegd. Er zijn in totaal 30 lessen en een stuk of 10 bonusvideo's. Daarnaast zitten er ook nog eens ruim 70 tutorial video's bij, dus we hebben het over ruim 100 videolessen and counting. Erg veel plezier met je Casio en de lessen! Groeten, Steven

Thea
Door

Thea

op 31 Aug 2015

Hall Steven, Ik ben in het bezit van een keyboard Roland g70. Had eerst een yamaha psr 300 maar vond dat er te weinig toetsen op zaten toen ik met jouw pianolessen begon en ik piano spelen toch leuker begon te vinden. Zodra ik wat vloeiender kan spelen hoop ik toch nog een digitale piano er bij te kunnen kopen, heb jij wat advies wat ik zou kunnen kopen tussen de 6 en 800 honderd euro? Grt Thea

Steven
Door

Steven

op 11 Sep 2015

Hallo Thea, leuk om te horen dat je de overstap wilt maken naar een digitale piano. Het beste wat ik kan adviseren is om zelf naar een muziekhandel te gaan en daar verschillende merken uit te proberen. Dan kun je zelf voelen en horen hoe de digitale piano speelt. Zelf ben ik erg fan van de digitale piano's van Roland, ik heb er zelf ook een Roland (FP-4F), maar heb even gekeken naar jouw budget en wensen. Dan kom ik bijvoorbeeld uit bij de Roland F-130 CB, Oostendorp heeft daar nu bijvoorbeeld een https://www.oostendorp-muziek.nl/digitale-piano/digitale-pianos/roland-f-130r-cb-digitale-piano/" target="_blank" rel="nofollow">aanbieding voor 795,-. Succes met de keuze! Als je nog vragen hebt of iets anders op het oog hebt, mag je me altijd mailen. Groeten, Steven

Tonnie
Door

Tonnie

op 31 Aug 2015

Hallo Steven,hartstikke leuk de lessen ook erg fijn dat je als je het even niet meer weet je alles terug kan opzoeken. Het is veel oefenen en dat doe ik dan op een Yamaha tyros 4 Bevalt erg goed en inderdaad je hebt een hele band in huis. Verder wens ik iedereen een muzikaal avontuur met de piano lessen Groetjes Tonnie.? ?

Steven
Door

Steven

op 11 Sep 2015

Ah, de Tyros 4, een pracht instrument! Volgens mij is er niets wat je daar niet mee kunt doen :) Lekker blijven oefenen, ook jij een mooi muzikaal avontuur toegewenst! Groeten, Steven

Wybren
Door

Wybren

op 01 Sep 2015

hey steven, ik wil zelf graag piano leren spelen maar dit is meer om de theorie achter melodieën en akkoorden te snappen. Ik produce namelijk zelf muziek en vind dit nogal pittig. De vraag luid dan ook is het wel mogelijk keyboard te leren spelen met een midi keyboard en een daw met een vst van piano bijvoorbeeld. Zo ja adviseer je dan 61 keys of 88 ? Super vet om te lezen dat jezelf ook produceert dan snap je mijn standpunten ook beter.

Steven
Door

Steven

op 11 Sep 2015

Hey Wybren, wij hadden ook al gemaild. Leuk te horen dat je zelf ook produceert! Als je de theorie achter melodieën en akkoorden wilt begrijpen kun je het beste mijn cursus volgen, deze leert je namelijk piano spelen aan de hand van akkoorden. Dit is de meest eenvoudige, maar ook duidelijke manier om te leren hoe liedjes zijn opgebouwd. Akkoorden + Melodie = liedje. Met je linkerhand speel je akkoorden, hiermee begeleid je de rechterhand waarmee je de melodie maakt. Als je al vier akkoorden kent, kun je al heel veel populaire liedjes spelen! Sommige liedjes bestaan zelfs uit slechts twee akkoorden, dus je kunt met deze theorie eigenlijk al heel snel een liedje maken om van daaruit verder te leren. Als je puur produceert is 61 keys meer dan voldoende. 88 is vooral handig als je piano speelt, al wat beter bent, en dus ook wel eens de hoogste en laagste toetsen aanslaat. Hoe dan ook, erg veel succes met je muziekproducties!

Kees
Door

Kees

op 04 Sep 2015

Ik heb een Roland E50 en daar ben ik best tevreden over, als ik tijd heb dan speel ik keyboard, wat ik wel leuk vind is een nummer in vierkwartsmaat in slow wals (engelse wals) proberen te spelen ( ik heb een aantal jaren op dansles gezeten) en soms klinkt dat best aardig. Piano spelen ben ik nu ook van lieverlee aan het proberen. Ik heb veel technische hobby s gehad maar dit is toch de leukste. En van jou website kan je veel opsteken. groetjes Kees.

Steven
Door

Steven

op 11 Sep 2015

Ha Kees, wat leuk om te horen! Goed dat je keyboard met piano afwisselt, er is inderdaad geen mooiere hobby ;) En de Roland E50 is een prachtig apparaat met een erg mooie natuurgetrouwe piano functie, veel plezier ermee! Groeten, Steven

Einar Viser
Door

Einar Viser

op 10 Sep 2015

Hoi Steven! Ik woon in Oostenrijk een daar hebben we een Yamaha Keyboard. (Ik weet eve niet precies welke) De piano funktie klinkt niet heelemal zoals het zou moeten mar het gaat er goed op. Onze egte piano staat in Nederlad dus daar kanik erg weinig op spelen. Wel jammer mar dat vind ik nie zo erg. Onze piano klinkt hier een daar een beetje vals en bij sommige toetsen is he gladebovenste deel eraf. Maar fijn dat je ook op ee Keyboard piano kann lere spelen!

Steven
Door

Steven

op 11 Sep 2015

Hoi Elinar! Wat super dat je in Oostenrijk gewoon lekker door kunt spelen op een Yamaha keyboard. Helemaal mooi als je het af en toe kunt afwisselen met een echte piano als je soms in Nederland bent, zodat je toch een beetje gewend raakt aan de zwaarte van die toetsen. En niet vergeten te stemmen af en toe, dan speelt-ie weer extra lekker! :)

Kitty
Door

Kitty

op 01 Dec 2015

Hoi Steven, geweldig vind ik deze online cursus van jou ! Ik bekijk straks of ik de volledige cursus ga aankopen, maar ben al heel erg enthousiast. Heb al zoveel 'bijgeleerd' door deze pagina ! Ik ben eigenlijk een totale leek. Ik heb enkel in mijn puberjaren wat getokkeld op een keyboard die thuis stond en leerde enkel wat simpele melodietjes naspelen. Ik heb al zo lang het verlangen het toch weer op te nemen en het echt te leren. Ik heb me net ingeschreven voor de starterscursus en ga dus weer stilaan beginnen te oefenen op diezelfde keyboard van toen. Ik ben dus ook een beetje aan het kijken geweest om een digitale piano aan te schaffen, maar ik ken er ontzettend weinig van. Ik las ergens op je website dat casio een goedkoper merk is en daardoor ook niet echt kwalitatief is van geluid. Nu heb ik op een andere website gelezen dat de Casio Privia PX - 350 toch een vrij goed instrument zou zijn en een beetje van beide (keyboard + digitale piano) te bieden heeft en dat niet eens met een heel slechte kwaliteit. Vind u dit ook een goede keuze of kan ik echt beter naar iets anders op zoek gaan gaan? Vriendelijke groetjes, Kitty.

Steven
Door

Steven

op 04 Jan 2016

Hoi Kitty, dank voor je mooie complimenten! Super te horen dat je enthousiast bent geraakt. En het klopt dat Casio qua kwaliteit wat minder is dan bijvoorbeeld Yamaha of Roland op digitale piano gebied. Echter, ik heb wat filmpjes bekeken van het type wat je noemt, de Casio Trivia PX-350. En as we speak luister ik via mijn koptelefoon naar het geluid van deze Casio en ik moet zeggen dat ik positief verrast ben! Ik denk dat je, zeker voor een beginner, echt een prachtig instrument hebt aan deze Trivia PX-350 en ook nog eens voor een scherpe prijs (ik zie 'm bij Bax staan voor 598 euro). Nu moet ik zeggen dat ik wel heel blij ben met mijn Roland FP-4F, maar dat mag ook wel voor ruim 1000 euro en een merk wat al jaren aan de top staat. Echter moet ik ook erg goed luisteren om het verschil te horen! Dit zal waarschijnlijk komen door de nieuwe AiR techniek van Casio: Acoustic and intelligent Resonator, waardoor het geluid erg realistisch klinkt. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze: wat vind jij van de klank en hoe vind jij 'm zelf spelen? Dit is erg persoonlijk, maar ik denk dat je met deze Casio zeker geen slechte keuze maakt, het is echt een mooie digitale piano! Alvast veel speelplezier gewenst en hou me op de hoogte, Kitty! Groeten, Steven

Cok
Door

Cok

op 06 Jan 2016

Hallo Steven, Ik heb met interesse je site bekeken en heb inmiddels de proefcursus aangevraagd. Een klein vraagje: ik ben in het gelukkige bezit van 2 keyboards namelijk een Yamaha PSR2000 en sinds kort ook een Yamaha Tyros 3 (geweldig geluid). Op welk keyboard is het verstandig om de lessen te volgen. Op dit moment heb ik de indruk dat de toets aanslag van de tyros 3 zwaarder (gewogener) is dan die van de PSR2000, waardoor de piano aanslag meer benaderd wordt. Met vriendelijke groet, Cok.

Steven
Door

Steven

op 07 Jan 2016

Hallo Cok, dan zijn twee mooie instrumenten! Eigenlijk maakt het niet uit waarop je de cursus volgt, maar zoals je zelf al aangeeft is de Tyros 3 natuurlijk wel het paradepaardje onder de Yamaha keyboards. De toetsaanslag is inderdaad iets zwaarder en ook wat preciezer, dus dat is al beter. Keyboards hebben sowieso al een veel lichtere aanslag dan een piano, dus hoe zwaarder de aanslag op een keyboard, hoe makkelijker de overgang ooit is naar een echte piano (mocht dat ooit gaan gebeuren). Daarnaast is het geluid ook zeer realistisch, waardoor de keuze voor de Tyros 3 al snel gemaakt is :) Heel veel plezier en succes ermee!

Loïs
Door

Loïs

op 02 Mar 2016

Hallo Steven, ik heb een vraagje. Ik ben 14 en wil graag piano gaan spelen. Ik ben van plan een keyboard te gaan kopen, maar weet niet zo goed welke ik het best kan kopen. Ik wil niet een al te duur keyboard...

Steven
Door

Steven

op 15 Mar 2016

Hoi Lois, de goedkoopste optie voor een goed keyboard is Marktplaats. Hier heb je voor 50 tot 100 euro al prima keyboards! Bijvoorbeeld een van Yamaha of Roland. Als je wat meer budget hebt kun je ook eens langs een muziekwinkel gaan om wat verschillende keyboards uit te proberen om te zien hoe je ze vindt spelen en wat je vindt van het geluid. Heel veel succes, leuk dat je op je 14e al gaat spelen! Groet, Steven

Melissa
Steven
Door

Steven

op 18 Jul 2016

Dag Melissa, deze Yamaha PSR E353 ziet er goed uit! Ik ben sowieso al fan van Yamaha en Roland als het om keyboards gaat en de prijs kun je ook geen buil aan vallen. Vergeet niet ook een digitaal pedaal erbij te bestellen, deze kosten niet zoveel (10-20 euro) en hier zul je veel plezier aan beleven als je de eerste paar lessen door bent. Succes met je aankoop! Groeten, Steven

Miranda
Door

Miranda

op 30 Nov 2016

Hallo! Ik wil een keyboard aanschaffen. En ik heb totaal geen ervaring. Het lijkt mij een leuk instrument met mooie geluiden en mogelijkheden. Ik zie een 2e hands op marktplaats. Een yamaha psr 290. Ik ben nu aan het oriënteren. pffff wat zijn er veel types. Ik vind een bedrag rond de 100 euro een leuk bedrag. Kijken of het mij ligt. Zo is er ook een yamaha ypt 240. Lidl. Nieuw. Kan je hier wat over zeggen? groeten Miranda

Steven
Door

Steven

op 04 Feb 2017

Hoi Miranda, een Yamaha psr 290 is inderdaad een prima keyboard om mee te beginnen! Ik zie ze ook op Marktplaats staan voor net iets onder de 100 euro, dus lijkt me helemaal goed! Yamaha en Roland vind ik beide mooie merken voor een keyboard en digitale piano. Succes met je keuze! Groeten, Steven

Elly Schout
Door

Elly Schout

op 30 Jan 2017

Hoi Steven Ik denk er over om de piano lessen te gaan volgen, maar heb een keyboard, nu heb ik vroeger orgel les gehad, maar kan ik ook bij jou keyboard lessen volgen, zodat ik ook weet hoe ik het beste de ritmes kan gebruiken.

Steven
Door

Steven

op 03 Feb 2017

Hoi Elly, ritmes uit je keyboard leer je helaas niet gebruiken in onze cursus. Wel leer je alles over akkoorden, wat je ook gebruikt bij het keyboard spelen. Je kunt altijd eens beginnen met onze gratis Starterscursus," rel="nofollow" target="_blank">https://pianopro.nl/gratis-pianoles-2/">Starterscursus, bestaande uit 10 lessen, waar je ook al de beginselen van akkoorden leert. Groeten, Steven

Theo
Door

Theo

op 07 Feb 2017

Hoi Steven, Ik wil al heel lang een beetje piano leren spelen. Maar geen instrument helaas. Nu zit mijn zus op een zangkoor en daar was het keyboard defect en aan vervanging toe. Heeft zij dat oude ding meegekregen die anders waarschijnlijk bij het grofvuil zou eindigen. Ik blij begrijp je wel, maar helaas werkten 12 toetsen niet. Gelukkig ben ik redelijk technisch en heb ik op internet diverse forums bezocht. Uit elkaar gehaald en schoongemaakt met als resultaat dat nu alleen de uiterst rechtse C het niet doet (waarschijnlijk het contactrubber defect), de rest werkt weer prima. Het is een Yamaha PSR-730. Niet slecht dus. Ik heb mij vandaag dan ook maar bij jou ingeschreven en ik ben met de eerste les begonnen. Geweldig vind ik het. Groetjes.

Steven
Door

Steven

op 13 Jul 2017

Hoi Theo, wat leuk om te horen! Je bent technisch en hebt een defect keyboard weer werkend gekregen, ik ben onder de indruk! Heel veel succes gewenst met de eerste les, zet 'm op! Groeten, Steven

Reactie plaatsen