Bassleutel

Het notenschrift voor de piano heeft twee notenbalken, de bovenste voor de hoge noten (alle noten hoger dan de centrale C) en de onderste voor alle lage noten (alle noten lager dan de centrale C). Aan het begin van de bovenste notenbalk staat een Vioolsleutel (ook wel G-sleutel genaamd) afgebeeld en aan het begin van de onderste notenbalk staat een Bassleutel (ook wel F-sleutel genaamd) afgebeeld.

Met de linkerhand

De notenbalk waarop de bassleutel staat afgebeeld speel je in de regel met de linkerhand. Dit zijn zoals gezegd de lage tonen, vandaar dat de sleutel die hierbij staat afgebeeld een bassleutel heeft, omdat de bass ook de lage tonen bevat. De krul van de bassleutel begint overigens op de tweede lijn van boven en op die lijn staat de noot F, vandaar ook wel de naam F-sleutel.

Bassleutel in het notenschrift

Ik kan me voorstellen dat als je bovenstaande voor het eerst leest, het allemaal erg ingewikkeld klinkt. Als je echter meer zult leren over het notenschrift, zul je erachter komen dat dit niets meer is als een visuele weergave van de toetsen van je piano. Ook zul je erachter komen dat het notenschrift of bladmuziek bedoelt is om te laten zien hoe je een bepaald liedje moet spelen, maar dat als je deze eenmaal kunt spelen, het notenschrift niets meer dan een houvast is. Wil je meer leren over bladmuziek en wil je zelf ook bladmuziek kunnen lezen? Bekijk dan even onze cursus piano spelen.
Reactie plaatsen