Decrescendo

Decrescendo heeft te maken met het zachter worden van het volume van je pianospel. Decrescendo betekend letterlijk harder of sterker worden, wat betekent dat het volume dus oploopt.

Decrescendo spelen

Door het toepassen van decrescendo kan er bijvoorbeeld een toenemende rust worden bereikt of anders gezegd, een afnemende spanning veroorzaakt worden. Dit is het tegenovergestelde van crescendo, waarin het volume juist langzamerhand harder wordt.

In het notenschrift wordt decrescendo aangegeven door een > teken. Crescendo wordt aangegeven door een < teken. De lengte van dit teken geeft aan over welke periode het van zacht naar hard moet. Er zijn andere noteringen die aangeven of iets continue hard of zacht gespeeld moet worden, crescendo en decrescendo zorgen voor een geleidelijke overgang tussen deze twee volumes van spelen.

Dynamiek

Muzikale dynamiek is de kunst van sterkteverhoudingen. Een goede pianist onderscheidt zich van een beginnend pianist door deze volumeverschillen goed onder controle te hebben. Hiermee wordt namelijk het karakter van een muzieknummer bepaalt. Je zult dan ook zien dat de ene pianist eenzelfde nummer ander interpreteert dan de andere pianist, terwijl ze hetzelfde bladmuziek voor hun neus hebben. Deze interpretatie wordt naast snelheid met name door volume en het spelen met dit volume, bepaalt.
Lisette
Door

Lisette

op 25 Oct 2011

Kun je de eerste alinea nog eens checken. Voor mijn gevoel zit daar een tegenstrijdigheid in. Je zegt in twee opeenvolgende zinnen dat decrescendo zachter worden van volume betekend en daarna dat het volume oploopt. Maar het is toch zachter worden. groetjes Lisette

Steven
Door

Steven

op 25 Oct 2011

Klopt Lisette, Decrescendo is zachter worden en Crescendo is harder worden ;). Gr. Steven

Reactie plaatsen