Klavarskribo - hoe werkt het?

Klavarskribo is een makkelijkere manier van muzieknotatie dan bladmuziek. Dit komt omdat de visuele weergave van Klavarskribo hetzelfde is als het klavier van de piano.

Tegenwoordig zeggen we gewoon Klavar en is het inmiddels bekend van Nederland tot aan Hongkong! Wist je dat zo'n 20% van de kerkorganisten van klavar speelt?

Verschil klavarskribo met bladmuziek


Het grote verschil zie je eigenlijk direct, waar je bij bladmuziek van links naar rechts leest, lees je het Klavar muziekschrift van boven naar beneden.

Het Klavar muziekschrhift is ook makkelijker te lezen dan bladmuziek, omdat de notenbalk is gebaseerd op de toetsen van de piano. Dat het zo makkelijk te lezen is heeft wel als valkuil dat een juiste interpretatie en frasering kan ontbreken. Het traditionele notenschrift dwingt immers tot aandachtig lezen en interpreteren.

Klavarskribo is nog relatief onbekend. Er zijn helaas nog relatief weinig muziekdocenten die hier les in geven. Gelukkig wint Klavar aan populariteit, dus dit zal in de toekomst ongetwijfeld anders worden. Ook zijn er inmiddels al zo'n 100.000 stukken voor de piano omgezet in klavar, wat deze trend onderstreept.

Voorbeeld Klavar muziekschrift


Hoe werkt het? Hieronder zie je hoe Klavar een directe visuele representatie is van de toetsen van de piano. De verticale lijnen die je ziet is de notenbalk van het Klavar muziekschrift. Deze lijnen zijn in feite de zwarte toetsen van het pianoklavier. De zwarte toetsen zijn, net als in de notenbalk van Klavar, opgedeeld in groepjes van twee en van drie. Een noot op één van deze lijnen is dan ook een zwarte toets en een noot tussen deze lijnen is een witte toets.

Een witte toets wordt weergegeven als een open, wit rondje zoals je in het plaatje hieronder ziet. En zoals eerder gezegd, je leest van boven naar beneden:

Klavarskribo

Zoals je misschien al gezien hebt, speel je hier de toetsen: C D E F G F E D C

Een liedje in Klavar muziekschrift (Big Ben)


In dit liedje zul je enkel zwarte toetsen spelen. Je ziet dit doordat de noten op de lijntjes staan (de lijntjes representeren immers de zwarte toetsen) en door het feit dat de noten zwart zijn ingekleurd.

Klavar muziekschrift Big Ben

Ik ben erg benieuwd of je dit type muziekschrift al kende en of je dit echt makkelijker vind spelen. Natuurlijk is het even wennen in het begin, maar wat denk jij: wordt dit de toekomst of niet? Laat hieronder even je reactie achter!
Johanna de Jonge
Door

Johanna de Jonge

op 23 Feb 2019

Welke computer programma heb ik nodig ,waarmee ik muzieknoten om kan zetten naar Klavarscribo

Carolina van Moorsel
Door

Carolina van Moorsel

op 19 Mar 2019

Hoi Johanna, helaas heb ik zelf geen ervaring met klavarskribo notatie. Ik heb op internet gezocht en kwam uit op KlavarScript. Misschien is dat iets? Succes! Groeten, Carolina | Muziekschool.nl

edith
Door

edith

op 08 Jun 2016

Mijn reeds in 1954 overleden Vader speelde klavarskribo, maar ik heb geen bladmuziek van hem, jammer genoeg. Ik vroeg me af, of het gezien de naam een Zweedse methode isof het een dereference methodsHellas van hem

G.G. Kunst
Door

G.G. Kunst

op 01 Dec 2016

Dag Edith! Ik lees nu pas je bericht. Ik ben hier een poos niet geweest. Aardig van Steven, dat hier ook info gedeeld kan worden over Klavarskribo. Iedereen beslist zelf of hij/zij voor het muziekschrift Klavarskribo kiest of het trad. notenschrift. Er zijn ook mensen die na korte of lange tijd switchen. Klavarskribo is een Nederlands uitvinding, bedacht door dhr. Cor Pot uit Slikkerveer. Zie : https://www.klavarskribo.eu/nl/geschiedenis Je kunt hier proeflessen downloaden op de site van de Klavarvereniging Nederland ( KVN) Gerard Kunst ( bestuurslid PR van de KVN)

Lu
Door

Lu

op 22 Dec 2015

dag, ik ben op zoek naar blanco klavarskribo papier om de zangpartijen op over te schrijven. Dan snap ik wat ik zing nl. :-) enig idee waar ik dat kan downloaden?

Steven
joanne
Door

joanne

op 08 Aug 2015

Heey! Bedankt voor de uitleg! Ik speel orgel maar ik kan alleen de ´normale´notatie lezen. Ik houd van leren dus ik ga dit eens proberen!

Steven
Door

Steven

op 16 Aug 2015

Graag gedaan, Joanne! Leuk te horen dat je orgel speelt en ook nog eens van leren houdt, jij bent niet te stoppen! :)

Pasqualina
Door

Pasqualina

op 05 Jul 2014

Hallo Ajra, Joanske e.a.Ook is speel Klavarskribo (Sinds 1980). Dat breed worden van de notenbalken valt reuzemee hoor, dat is eigenlijk alleen aan de orde als in de laagste en hoogste octaaf tegelijk speelt, en dat heb ik nog nooit meegemaakt. Populaire muziek is ook steeds meer beschikbaar dankzij de tendens dat de MIDI-files weer populair worden. Je kunt namelijk via software (Klavarscript) eenvoudig MDII en XML files omzetten naar speelbare Klavarskribo. Ook zijn er veel programma's op de markt waarmee je traditionele muziek kunt scannen en vertalen naar Klavarskribo.Als je wilt kun je ook eens kijken op de Facebookgroepen over Klavarskribo. Die heb ik een half jaar geleden aangemaakt om ook niet-Nederlanders kennis te laten maken met Klavarskribo en ook met elkaar. In die FB-groepen delen de leden informatie met elkaar en uiteraard kun je daar ook in contact komen met andere mensen die Klavarskribo spelen. Veel speelplezier!

joanske
Door

joanske

op 13 Jan 2014

hee, ik vraag me af waar je makkelijk gratis piano muziek in klavarskribo kan downloaden. vr gr joanske

ron
Door

ron

op 13 Feb 2014

en als je gratis wil downloaden dan moet je lid worden van de KVN. op hun site kun je veel muziek als lid vinden. een oproep "ergens" gericht (titel etc) wil ook nog wel eens helpen. Veel plezier en succes, het is een uitermate logisch muzieksysteem waarbij niets van de compositie wordt aangepast of versimpeld.

Steven
Door

Steven

op 11 Feb 2014

Hoi Joanske, meer info hierover en het bestellen van klavarskribo vind je op klavarskribo.nl. Succes ermee!Groet, Steven

arja
Door

arja

op 12 Aug 2013

hallo steven word het dan niet moeilijk zien, hoe de noten gespeeld moeten worden? en als je vier octaven verder een noot hebt, word het niet heel breed, dit schrift? ik ben zelf net begonnen om noten te leren lezen, maar wat mij wel opvalt, dat er hier niks verteld word over de noten boven of onder de balk. maar ik kom ze wel veel tegen in bladmuziek. zelf leer ik ze, door middel van geheugen briefjes. en dat gaat heel goed. leuke site trouwens. vriendelijke groet Arja

G.G. Kunst
Door

G.G. Kunst

op 24 Dec 2014

Dag Arja!Ik lees je je vraag over het noteren van noten in hogere en lagere octaven in Klavarskribo muziekschrift. Dat gaat net als bij het traditionele muziekschrift met hulplijntjes. Maar er wordt ook vaak gebruik gemaakt van het octava-teken zoals 8va en 8va bassa en 15ma. Daardoor krijg je dus niet enorm brede notenbalken. Klavarskribo gebruikt trouwens ook de meeste muziektekens zoals zoals dynmiektekens en articulatietekens uit het notenschrift, maar ook alle tempo-aanduidingen tot accelerando en ritardando toe. Groet, G.G. Kunst.

Henk van het Goor
Door

Henk van het Goor

op 17 Feb 2016

Beste Gerard Kunst. Na jaren een beetje orgel te hebben gespeeld met de Klavarmethode sta ik al even droog. Nu denk ik aan een digitale piano. Wat is jouw advies waar ik dan het beste mee kan starten. Is daar ook een cursus voor beschikbaar?

Steven
Door

Steven

op 03 Sep 2013

Hallo Arja, eind vorig jaar werd ik, na ruim 20 jaar piano te hebben gespeeld uit m'n hoofd (met behulp van akkoorden), waarvan de eerste paar jaren vanaf bladmuziek, geconfronteerd met dit type bladmuziek. Ik weet dus wat het is, maar ik heb geen ervaring met het spelen van klavarskribo.Ik kan me inderdaad voorstellen dat het heel breed kan worden, maar ik zie wel dat het in principe makkelijker leren is voor een starter dan bladmuziek. Noten onder of boven een traditionele muziekbalk zie je bij klavar nu dus meer links en rechts. Eigenlijk net zo breed als een klavier kan zijn.Succes!

Lottie
Door

Lottie

op 30 Nov 2012

Hallo Steven, Ik ben 32 jaar geleden begonnen met pianospelen via de methode Klavarskribo, dus het bestaat eigenlijk al lang. Ik vond het wel gemakkelijk, maar omdat ik ook in een koor zing en daar natuurlijk 'gewone' noten lees, ben ik er uiteindelijk mee gestopt. Ik heb overigens nooit echt leren spelen en nu ik voor mijn pensioen sta ben ik er weer mee begonnen (keyboard). Ik vind je lessen en video's heel duidelijk en ga met veel plezier achter de toetsen zitten. Dit keer hoop ik wat verder te komen dan toen.

Steven
Door

Steven

op 30 Nov 2012

Hallo Lottie, dank voor je berichtje! Dat is inderdaad het grootste nadeel van Klavar: aangezien bladmuziek populairder blijft zul je dat ook altijd moeten kunnen blijven lezen.Succes in ieder geval met de lessen, fijn dat ik daar een bijdrage aan kan leveren!Groeten, Steven

batenburg
Door

batenburg

op 21 Jun 2023

ik speel wel klavarskribo.ik heb nu protestantse liederen boek 2 delen.

batenburg
Door

batenburg

op 21 Jun 2023

ik speel ook klavarscribo. ik heb nu het protestantse liederenboek gekocht dan kan ik het thuis naspelen

Reactie plaatsen