Muzieknoten

Een muzieknoot is een teken om de hoogte, duur en volume van tonen in de muziek aan te geven.

De hoogte van een muzieknoot

De positie van de noot op de notenbalk geeft de toonhoogte van de noot aan. Hoe hoger de noot op de notenbalk, hoe hoger de toon klinkt, dus hoe hoger de toets die je moet aanslaan op de piano. De eerste C die je hieronder ziet op de notenbalk is de centrale c.
notenbalk

De duur van een muzieknoot

De duur van de noot wordt aangegeven door de vorm van de noot (dicht of open en met of zonder stok).
muzieknoten

In een maat van bijvoorbeeld 4 tellen, duurt de hele noot 4 tellen, de halve noot 2 tellen, de kwart noot één tel, de achtste noot een halve tel en de zestiende noot een kwart tel.

Het volume van een muzieknoot

Hoe hard je een toets moet aanslaan staat beschreven aan het begin van de notenbalk. Dit wordt aangegeven met verschillende afkortingen, van ppp (heel zacht) tot fff (heel hard).

volume van een muzieknoot
lilien
Door

lilien

op 09 Apr 2011

Ik vind de tips heel handig en overzichtelijk. Dank je wel

hans
Door

hans

op 09 Apr 2011

super dank!

Driek
Door

Driek

op 08 Apr 2011

Duidelijk,maar een kwestie van oefenen om het onder de knie te krijgen. Moeilijker wordt het om tegelijkertijd de noten voor de rechterhand (vioolsleutel) en die voor de linkerhand(bassleutel) te lezen cq aan te slaan. Zo heb ik een probleem met Eine Kleine Nachtmusic. De laatste halve noot van de 4e maat is voor beide handen de D welke rechts van de centrale C ligt. Sla ik die alleen met rechts aan of alleen met links. Of is hier een andere oplossing voor?

Steven
Door

Steven

op 11 Apr 2011

Beste Driek,Normaliter sla je de toetsen rechts van de centrale C aan met de rechterhand. Soms komt het echter voor dat je rechterhand al één of twee octaven hoger aan het spelen is en het dus praktischer is om je linkerhand hiervoor te gebruiken, dit kun je dus naar eigen inzicht doen.Succes! Steven

Steven
Door

Steven

op 08 Apr 2011

Ilonka, goed punt van je. Ik zal volgende week ook bladmuziek online zetten als oefening!

Ilonka
Door

Ilonka

op 08 Apr 2011

ik vind het wel duidelijk maar ik weet er nog steeds niks van en ik wil het wel oefenen maar wilt u dan ook is een liedje met noten erbij sturen? bedankt!

jl
Door

jl

op 08 Apr 2011

Duidelijk voor wie dit nog niet weet.

H Weber
Door

H Weber

op 07 Apr 2011

Was al bekend maar toch een opfrisser voor het geheugen.

A.Velema
Door

A.Velema

op 07 Apr 2011

Helder maar was al bekend. Is piano (blad) muziek 1 op 1 ook te gebruiken voor orgel ?

Steven
Door

Steven

op 08 Apr 2011

Jazeker A. Velema, het immers hetzelfde klavier dus ook op het orgel te spelen.Echter, je zult niet volledig gebruik maken van de mogelijkheden van het orgel aangezien hier nog vaak een tweede klavier op zit en extra voetpedalen voor de baspartijen.

Reactie plaatsen